ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ
Με απεργία απαντούν οι εμποροϋπάλληλοι την Κυριακή

Σε κοινό αγώνα εργαζόμενοι, μικροί επαγγελματίες, έμποροι και αυτοαπασχολούμενοι ενάντια στις μεθοδεύσεις κυβέρνησης - μεγαλοεργοδοσίας

Η κατάργηση της αργίας της Κυριακής δεν πρέπει να περάσει!

Με αυτό το αδιαπραγμάτευτο αίτημα τα ταξικά εργατικά σωματεία του εμπορίου και οι αγωνιστικές δυνάμεις των ΕΒΕ συντονίζουν τα αγωνιστικά τους πυρά ενάντια στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και των πολυεθνικών για χτύπημα της Κυριακής αργίας και πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων.

Σε αυτή την κατεύθυνση την Κυριακή 12 Δεκέμβρη οι εμποροϋπάλληλοι απεργούν με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας ενάντια στην απόφαση της πλειοψηφίας του Νομαρχιακού Συμβουλίου της Αθήνας, κατ' απαίτηση των μεγαλεμπόρων, για άνοιγμα των καταστημάτων και δεύτερη Κυριακή μέσα στο μήνα. Στο πλαίσιο της απεργίας οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν απεργιακή συγκέντρωση στις 8 το πρωί της Κυριακής στην Ομόνοια, στην οποία καλεί τους μικρούς επαγγελματίες, τους εμπόρους και τους αυτοαπασχολούμενους και η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ).

Σε αυτήν την κατεύθυνση οι ταξικές δυνάμεις στο εμπόριο δίνουν καθημερινά με εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς τη μάχη της ενημέρωσης και της προετοιμασίας της απεργίας της Κυριακής 12 του Δεκέμβρη αλλά και της πανεργατικής απεργίας στις 15 του Δεκέμβρη.

Σε «ανυπακοή και απειθαρχία σε πολιτικές αποφάσεις που σαν οδοστρωτήρας περνούν πάνω από τα δικαιώματά μας και μας οδηγούν στην εξαθλίωση», καλεί τους εργαζόμενους στο εμπόριο ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Οπως υπογραμμίζει, «επιβάλλεται η προετοιμασία για κλιμάκωση των αγώνων, κοινό μέτωπο εργαζομένων, ΕΒΕ, αγροτών, νεολαίας, γυναικών. Με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ και την ΟΓΕ να ανοίξει ο δρόμος για μια κοινωνία απαλλαγμένη από τα μονοπώλια, με τα μέσα παραγωγής να είναι λαϊκή περιουσία. Μόνο έτσι θα εξασφαλίζεται πλήρης, σταθερή εργασία που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, θα υπάρχει δωρεάν δημόσια Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία».

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΟΤΑ
Απλήρωτοι και αντιμέτωποι με την ανεργία

Σε παρεμβάσεις προχωρά το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής για την οργάνωση και ανάπτυξη του αγώνα

Χιλιάδες συμβασιούχοι απλήρωτοι ή όχι, που έχουν απολυθεί ή που θα απολυθούν, είναι ένα καθημερινό φαινόμενο στην Τοπική Διοίκηση, ιδιαίτερα έντονο μετά τις πρόσφατες εκλογές, αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων του κεφαλαίου και των δημοτικών αρχών που τη στηρίζουν και την εφαρμόζουν.

Το κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής καλεί σε οργάνωση και συντονισμό της αγωνιστικής δράσης απέναντι σε αυτή τη βάρβαρη πολιτική και τις συνέπειές της και για τη διεκδίκηση της μόνιμης και σταθερής εργασίας για όλους με πλήρη δικαιώματα. Το Συνδικάτο θα προχωρήσει σε μια σειρά παρεμβάσεις σε δήμους για το ζήτημα των συμβασιούχων. Παρέμβαση θα γίνει και στο Δήμο Αθήνας, τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου, στις 10 το πρωί. Ακόμα, καλεί στην απεργία στις 15 Δεκεμβρίου και στις 16 Δεκεμβρίου οργανώνει νέα σύσκεψη στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου των Εμποροϋπαλλήλων (Αγίας Φιλοθέης 5β, 1ος όροφος - πίσω από τη Μητρόπολη).

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Συνδικάτο «οι απολύσεις των συμβασιούχων ήδη έχουν αρχίσει, 230 στο δήμο της Αθήνας, 100 στον ΕΣΔΚΝΑ, απολύσεις στην Ηλιούπολη, στη νομαρχία Πειραιά και σε μια σειρά άλλους δήμους» και ότι η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει «την απόλυση 30 χιλιάδων συμβασιούχων που θα βρεθούν στην ανεργία. Η εφαρμογή του αντιλαϊκού "Καλλικράτη" θα οδηγήσει σε χιλιάδες απολύσεις ακόμα και μόνιμου προσωπικού».

Ενδεικτική είναι και η περίπτωση στο Δήμο Αιγάλεω όπου η απελθούσα δημοτική αρχή (ΝΔ) χρωστά τα δεδουλευμένα 20 μερών έως τριών μηνών σε 500 συμβασιούχους έργου και ορισμένου χρόνου. Πριν περίπου μια βδομάδα συμβασιούχοι ξεκίνησαν επίσχεση εργασίας για να καταβληθεί προχθές ένα 15νθήμερο και αυτό όχι σε όλους. Στο Δήμο Ρέντη περίπου 25 συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου αντιμετωπίζουν συνεχώς το πρόβλημα της καθυστερημένης καταβολής των δεδουλευμένων.

Συγκέντρωση στο Πέραμα

Την καταβολή των δεδουλευμένων τους διεκδικούν και οι συμβασιούχοι του Δήμου Περάματος, οι οποίοι σήμερα πραγματοποιούν συγκέντρωση, στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία και πορεία στους δρόμους της πόλης. Από την περασμένη Παρασκευή, με οργανωτή το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου, έχουν καταλάβει το δημαρχείο, ενώ χτες αποφάσισαν να αναδείξουν στο πρόβλημα σε όλο το λαό της πόλης, ζητώντας τη συμπαράστασή του.

Ο δήμαρχος Γ. Γλύκας (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ), όπως και ο προηγούμενος δήμαρχος εκλεκτός της ΝΔ, ως φορέας της αντιλαϊκής πολιτικής, αφού επέβαλε σε βάρος των εργαζομένων όλες τις ελαστικές μορφές απασχόλησης και μετέτρεψε τον Δήμο σε ρουσφετολογικό μηχανισμό, τώρα έχει εγκαταλείψει τους συμβασιούχους, ακόμα και αυτών που η σύμβαση έχει λήξει, χωρίς να τους καταβάλει τους μισθούς τους.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ - ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ
Καταγγέλλει παραβίαση των δικαιωμάτων των εργαζομένων

Για κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των εργαζομένων καταγγέλλει την πολυεθνική επιχείρηση «Media Markt», o Σύλλογος Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων νομού Λάρισας. Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του, «τον τελευταίο μήνα γίνεται προσπάθεια από την επιχείρηση να πάρει τις υπογραφές των εργαζομένων με κάθε τρόπο για την αλλαγή των εργασιακών τους σχέσεων, αρχίζοντας από την κατάργηση των ρεπό του Σαββάτου και για να έχει κατοχυρωμένες τις υπογραφές τους και να μπορεί να τις χρησιμοποιήσει όποτε και όπου αλλού χρειαστεί το επόμενο διάστημα, τους βάζει να υπογράψουν ότι δέχονται τις αλλαγές αυτές, σε χαρτιά που δεν υπάρχει καμία ημερομηνία».

Καταγγέλλει, επίσης, ότι «η εργοδοσία της πολυεθνικής επιχείρησης απέλυσε ακόμη δύο εργαζόμενες, η μία εκ των οποίων δε δέχτηκε να υπογράψει καμία αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις, με πρόσχημα ότι συγγενείς τους δουλεύουν σε ανταγωνιστικές εταιρίες», επισημαίνοντας «μετά από την απόλυση και επαναπρόσληψη του συνδικαλιστή μας και εκλεγμένου μέλους της Διοίκησης, η επιχείρηση προχωρά για πρώτη φορά μετά από 7 μήνες σε νέες απολύσεις».

Στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων αναφέρει: «Γενικότερα τους τελευταίους μήνες οι απολύσεις και οι αλλαγές εργασιακών σχέσεων σε βάρος των εργαζομένων στο χώρο του εμπορίου και των υπηρεσιών έχουν πάρει διαστάσεις πλημμυρίδας στην περιοχή μας. Από μειώσεις ωρών - ημερών εργασίας και αντίστοιχα αποδοχών, μέχρι την αλλαγή συμβάσεων, τις απολύσεις. Δεν είναι τυχαίο που συμβαίνουν όλα αυτά. Τον τόνο το δίνει η ίδια η κυβέρνηση με την αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική της κατ' εντολήν της ΕΕ και των πολυεθνικών ομίλων. Το στίγμα αυτής της πολιτικής είναι η ισοπέδωση κάθε εργατικού - λαϊκού δικαιώματος και κεκτημένου. Κατακτήσεις που γενεές ολόκληρες εργαζομένων κατοχύρωσαν με αιματηρούς αγώνες επιδιώκεται τώρα να εξαφανιστούν, σαν να μην υπήρξαν ποτέ».

Και καταλήγει: «Αυτές οι εξελίξεις είναι που επιβάλλουν η απεργία στις 15 του Δεκέμβρη να αποτελέσει βήμα αποφασιστικής οργάνωσης και κλιμάκωσης των αγώνων μας, αντίστοιχης έντασης και διάρκειας με την ένταση της επίθεσης που έχει εξαπολύσει το κεφάλαιο και οι πολιτικοί του υπηρέτες».

ΚΕΝΤΡΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ «ΕΡΜΗΣ»
Στηρίζουν τον αγώνα των εργαζομένων

Τη στήριξή τους στον αγώνα των εργαζομένων στο Κέντρο Ειδικής Αγωγής «Ερμής» στο Ελληνικό, που βρίσκονται από τις 22 του Νοέμβρη σε επίσχεση εργασίας, αφού παραμένουν απλήρωτοι για περισσότερο από δυο μήνες, εξέφρασαν χτες αντιπροσωπείες της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων. Στην περιοδεία συμμετείχαν εκπρόσωποι του Σωματείου Συνταξιούχων της περιοχής, του Συλλόγου Γυναικών Αργυρούπολης και Ελληνικού, της Κομματικής Οργάνωσης Αργυρούπολης και Ελληνικού του ΚΚΕ, ο εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Θοδωρής Λιάππης, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΚΕΑΤ.

Την αναγκαιότητα η πάλη των εργαζομένων να γίνει ενιαία με τους γονείς των παιδιών με Ειδικές Ανάγκες, για τα εργασιακά προβλήματα και γενικότερα υπέρ του να είναι δημόσια αυτά τα κέντρα, επισήμαναν οι εκπρόσωποι της ΣΕΑΑΝ και των φορέων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ