ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ
Πανελλαδική συγκέντρωση πυροσβεστών

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση
Πανελλαδική κινητοποίηση με συγκέντρωση και πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών πραγματοποίησαν χτες οι πυροσβέστες διαμαρτυρόμενοι για τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τα οποία, χρόνο με το χρόνο, μεγαλώνουν. Στη συνάντηση που είχαν με τον γενικό γραμματέα δημοσιονομικής πολιτικής, Ηλία Πεντάζο, με τον οποίο συναντήθηκε αντιπροσωπεία τους, πήραν για άλλη μια φορά τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να κοπούν κι άλλο οι μισθοί τους αλλά και τα επιδόματά τους. Αντίθετα, για τα υπόλοιπα θέματα που απασχολούν τον κλάδο δεν πήραν καμία απάντηση.

Ζητήματα, που, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ενωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Στερεάς Ελλάδας και μέλος της «Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών», Μιχαήλ Μιχαήλ, «έχουν να κάνουν με την πυρασφάλεια της χώρας που πρέπει να ανησυχεί τον ελληνικό λαό». Και πρόσθεσε πως «ο κλάδος μας, όπως και όλοι οι κλάδοι των εργαζομένων, πλήττεται άγρια από την πολιτική που εφαρμόζεται. Ομως, τώρα, έχουμε ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς έχουν σχεδιάσει και για την Πυροσβεστική τη συρρίκνωση του Σώματος για να περικόψουν κονδύλια από τον προϋπολογισμό και αλλάζουν τις εργασιακές σχέσεις προβλέποντας "επικουρικούς πυροσβέστες". Από εκεί και πέρα, προβλέπονται εσωτερικές μεταθέσεις μόνο και μόνο για να μην κάνουν προσλήψεις και να καλύψουν τα κενά του Σώματος. Μας χρωστάνε το δασικό επίδομα, έχουμε την απώλεια εκατοντάδων ρεπό αλλά και ένα γενικότερο κλίμα αυταρχισμού».

Οι εργαζόμενοι στο μάτι του κυκλώνα

Από την πλευρά του, ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, υπενθύμισε πως «το ΚΚΕ πάντα αλλά ιδιαίτερα σήμερα, βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων στο Πυροσβεστικό Σώμα, οι οποίοι όπως και όλοι οι εργαζόμενοι στη χώρα, βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα με την κυβερνητική επίθεση που έχει ολέθριες συνέπειες και στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων στην Πυροσβεστική αλλά θα έχει και ολέθριες συνέπειες στην προστασία των δασών».

Παράλληλα, επισήμανε πως «υποβαθμίζεται συνολικά η Πυροσβεστική Υπηρεσία, υπάρχουν 5.000 κενές θέσεις και αντί να καλυφθούν, για να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες, συμβαίνει το αντίθετο, προωθούνται και "επικουρικοί πυροσβέστες". Αυτό θα αποδιοργανώσει την ήδη προβληματική Πυροσβεστική και τις συνέπειες θα τις πληρώσει συνολικά ο ελληνικός λαός».

Ολοκληρώνοντας, ο Θ. Παφίλης υπογράμμισε: «Χρειάζεται γενικός ξεσηκωμός, παλλαϊκός ξεσηκωμός. Σε αυτόν πρέπει να πάρουν μέρος και οι εργαζόμενοι στο Πυροσβεστικό Σώμα και πρέπει να μπουν στην άκρη εκείνες οι ηγεσίες που οδηγούν στο συμβιβασμό και στην ποδηγέτηση του κινήματος που αναπτύσσεται σε αυτόν τον χώρο».

Πάνω σε αυτό, η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» τονίζει πως δεν πρόκειται να συμμετάσχει στην ένστολη κινητοποίηση διαμαρτυρίας που έχουν προγραμματίσει για την ερχόμενη Τρίτη οι Ομοσπονδίες των αστυνομικών, λιμενικών και πυροσβεστών, καθώς αποτελεί διασπαστική και περιχαρακωμένη ενέργεια και έχει στόχο την εξαίρεση των ένστολων υπαλλήλων από το εργατοϋπαλληλικό κίνημα που διαδηλώνει την Τετάρτη.

Ανέξοδα συγχαρητήρια

Την ώρα που οι πυροσβέστες διαδήλωναν, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, τους έδινε ανέξοδα συγχαρητήρια για «τις τιτάνιες προσπάθειές τους την ώρα του καθήκοντος». Μιλώντας στη χτεσινή σύσκεψη απολογισμού αντιπυρικής περιόδου 2010 αναφέρθηκε στην ανύπαρκτη πολιτική πρόληψης των δασικών πυρκαγιών. Στη σύσκεψη αναφέρθηκε πως τη φετινή αντιπυρική περίοδο σημειώθηκαν 7.723 πυρκαγιές και κάηκαν 145.361 στρέμματα δασών, δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων. Σε ποσοστό 36,99% οι πυρκαγιές οφείλονταν σε εμπρησμό από πρόθεση.

ΛΑΡΙΣΑ
Ξεκίνησε η δίκη των 11 μαθητών

Δικάζονται με κατηγορίες που εμπίπτουν στον τρομονόμο

Ξεκίνησε χτες το πρωί στο Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων, στη Λάρισα, η δίκη των 11 μαθητών, που είχαν συλληφθεί για τα επεισόδια του Δεκέμβρη, το 2008, και δικάζονται με κατηγορίες που εμπίπτουν στις διατάξεις του «τρομονόμου». Στη δίκη, που γίνεται κεκλεισμένων των θυρών, θα καταθέσουν συνολικά 69 μάρτυρες.

Με αφορμή τη δίκη των 11 ανηλίκων, η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» είχε επισημάνει σε ανακοίνωσή της ότι «η εφαρμογή από την κυβέρνηση των διατάξεων του «ευρωτρομονόμου» και στη χώρα μας που επιχειρείται, με αφορμή τους συλληφθέντες 11 ανήλικους μαθητές που δικάζονται για κακούργημα με βάση τα επεισόδια που έγιναν το Δεκέμβρη του 2008 στη Λάρισα δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα». Καταγγέλλοντας ότι «στόχος τους δεν είναι η καταστολή του εγκλήματος και της τρομοκρατίας όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση και οι υποστηρικτές της», αλλά «να πληγεί το δικαίωμα του λαού να αγωνίζεται ενάντια στην ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων για τα δικαιώματά του, για να καθορίζει ο ίδιος τη ζωή και το μέλλον του».

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» αναφέρθηκε, επίσης, στην επιχείρηση των κυβερνήσεων και των κομμάτων του κεφαλαίου να διαμορφώσουν έναν όλο και πιο αυταρχικό και ασφυκτικό κλοιό γύρω από το εργατικό - λαϊκό κίνημα, υπογραμμίζοντας ότι «με αφορμή την προβοκατόρικη δράση διάφορων ύποπτων κύκλων, τη σύμφυτη με το καπιταλιστικό σύστημα αύξηση της εγκληματικότητας, προωθείται το νέο δόγμα εσωτερικής ασφάλειας που προβλέπει τη συγκέντρωση και τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών της κρατικής ασφάλειας και της "αντιτρομοκρατικής", με πραγματικό στόχο το ίδιο το λαϊκό κίνημα».

Και επεσήμανε: «Θα μας βρουν απέναντί τους στις προβοκατόρικες ενέργειες που αποσκοπούν να ταυτίσουν το εργατικό - λαϊκό κίνημα με πρακτικές ξένες και εχθρικές με τις παραδόσεις, το ήθος και την προοπτική του, όπως είναι οι κουκουλοφόροι και οι διάφοροι κατασταλτικοί μηχανισμοί που έχουν στήσει για να πνίξουν το λαϊκό εργατικό κίνημα».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Να προσληφθούν εργαζόμενοι για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Λύση τώρα στο πρόβλημα των σκουπιδιών, με προσλήψεις προσωπικού που θα έχει σταθερή δουλειά και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, απαίτησε χτες στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, κατά τη διάρκεια συζήτησης σχετικής Ερώτησης του Κόμματος.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Γ. Ντόλιος, υποστήριξε: «Τι λέει ο νόμος; Λέει για όσους οι συμβάσεις λήγουν. Από εκεί και πέρα για τους υπόλοιπους συμβασιούχους γίνεται προκήρυξη και μέσω διαδικασιών μπορούν να είναι υποψήφιοι για τις νέες θέσεις και αυτοί που δούλευαν με συμβάσεις και οι χιλιάδες άνεργοι που δεν δούλευαν. Το ίδιο συνέβη και με τον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Αττικής. Υπήρχαν συμβασιούχοι, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν από το Σεπτέμβριο μέχρι το Δεκέμβριο», προσθέτοντας ότι «μπορεί να προσλάβει ανθρώπους με δίμηνα, έτσι ώστε να έχει το χρόνο στη συνέχεια να προκηρύξει θέσεις, για συμβασιούχους ορισμένου χρόνου».

Ο Σπύρος Χαλβατζής, αναφερόμενος στο θέμα των εργαζομένων στην καθαριότητα, επισήμανε ότι με την πολιτική της κυβέρνησης «υπάρχουν άνθρωποι που χάνουν τη δουλειά τους. Είμαστε ενάντια στην πολιτική πρακτική των συμβασιούχων. Τι θα πει δίμηνα, τρίμηνα, τετράμηνα, εξάμηνα, οκτάμηνα; Ο εργαζόμενος, ο άνθρωπος θέλει να φάει 365 μέρες το χρόνο!» Πρόσθεσε ότι «το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά το έχουν όλοι οι εργαζόμενοι. Υπάρχουν τεράστια προβλήματα στους δήμους και ειδικά στο χώρο της καθαριότητας».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, απαντώντας στα περί ...δίκαιης αντιμετώπισης των ανέργων τόνισε πως «η ουσία είναι στο ότι με αυτές τις γενικές πολιτικές που ακολουθούνται τα τελευταία χρόνια και από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και από αυτές του ΠΑΣΟΚ, καθημερινά εργαζόμενοι χάνουν τη δουλειά τους στα εργοστάσια, στις επιχειρήσεις, στους τόπους δουλειάς. Οι άνθρωποι θέλουν δουλειά και θα πρέπει να σταματήσετε να απολύετε εργαζόμενους. Και μη χρησιμοποιείτε άλλου είδους φράσεις "Εληξε η σύμβαση". Δεν έληξε η σύμβαση. Τους απολύετε, αυτή είναι η πραγματικότητα».

Στον ανακριτή και οι άλλοι τέσσερις

Στον ανακριτή οδηγήθηκαν χτες, οι 4 από τους 6 κατηγορούμενους που φέρονται ως μέλη των λεγόμενων τρομοκρατικών οργανώσεων και κατηγορούνται για 4 κακουργήματα. Να υπενθυμίσουμε, ότι οι δύο πρώτοι, με γραπτή τους δήλωση, μέσω συνηγόρου τις προηγούμενες μέρες, που είχαν πάει στην ανακρίτρια, επιφυλάχτηκαν, μέχρι να μελετήσουν το σύνολο της δικογραφίας και να επικοινωνήσουν με το συνήγορο τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ίδιο είπε χτες και ο ένας από τους τέσσερις. Οι άλλοι τρεις, αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους αποδίδονται.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Το Σαββατοκύριακο το 12ο Συνέδριο

Το Σαββατοκύριακο, 11 και 12 Δεκέμβρη, πραγματοποιείται, σε αίθουσα του Οικονομικού Πανεπιστήμιου (Πατησίων 76), το 12ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Οι εργασίες του συνεδρίου θα ξεκινήσουν το Σάββατο στις 9 το πρωί - από τις 8 πμ θα προσέρχονται οι αντιπρόσωποι. Θα πάρουν μέρος, περίπου, 300 αντιπρόσωποι οι οποίοι εκλέχτηκαν στις προσυνεδριακές διαδικασίες - τις εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις στις οποίες εκλέχτηκαν και τα νέα όργανα διοίκησης των Παραρτημάτων ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.

Στην έναρξη του Συνεδρίου, μετά τον απολογισμό - έκθεση δράσης της απερχόμενης Κεντρικής Διοίκησης, θα γίνουν χαιρετισμοί των προσκεκλημένων εκπροσώπων φορέων. Θα ακολουθήσουν οι τοποθετήσεις - ομιλίες των αντιπροσώπων του Συνεδρίου. Την Κυριακή, δεύτερη μέρα, θα γίνουν οι αρχαιρεσίες για την εκλογή των νέων οργάνων της Κεντρικής Διοίκησης της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ