ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
Νέα Διεθνής Καμπάνια για τους «5»

Νέα διεθνής καμπάνια αλληλεγγύης για την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών αγωνιστών που βρίσκονται άδικα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ από το 1998 ξεκινά σήμερα με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οπως είναι γνωστό, οι 5 Κουβανοί αγωνιστές παραμένουν ακόμα άδικα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ, αφού αντιμετώπισαν μια στημένη δίκη και πολύχρονες δικαστικές διαδικασίες, επειδή ξεσκέπασαν επιθετικά σχέδια αντικουβανικών ομάδων του Μαϊάμι ενάντια στο Νησί της Επανάστασης.

Με τον τίτλο «5 ημέρες για τους 5» ξεκινά σήμερα και θα συνεχιστεί για πέντε ημέρες η διεθνής καμπάνια που κήρυξαν οι πάνω από 600 συμμετέχοντες από 56 χώρες στην 6η Διεθνή Διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε 20-21 Νοέμβρη στο Χολγκίν της Κούβας. Οι διοργανωτές κάνουν διεθνή έκκληση να αποστέλλονται αυτές τις ημέρες φαξ, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο προς το Λευκό Οίκο απαιτώντας από τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα να απελευθερώσει τους «5». Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση «ο Πρόεδρος Ομπάμα έχει υπέρ αρκετά αποδεικτικά στοιχεία για την αθωότητα των "5", γνωρίζει πως ουδέποτε υπήρξαν απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, πως δεν έφεραν κανένα όπλο και πως ο μοναδικός τους στόχος ήταν να αποκαλύψουν τα σχέδια των αντικουβανικών οργανώσεων του Μαϊάμι για να αποτρέψουν το θάνατο αθώων ανθρώπων».

ΡΩΣΙΑ
Στον «αέρα» η αντισοβιετική εκδοχή για το Κατίν

Με ανοιχτή επιστολή απευθύνθηκε ο Βίκτορ Ιλιούχιν, πρώην γενικός εισαγγελέας της ΕΣΣΔ και βουλευτής σήμερα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), στον Πρόεδρο της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σχετικά με την υπόθεση του Κατίν και τις δηλώσεις του στα πολωνικά ΜΜΕ ο Ρώσος Πρόεδρος. Στη μακροσκελή επιστολή σημειώνεται μεταξύ άλλων πως εκείνοι οι «επιστήμονες», που ενεργά δρουν στους κυβερνητικούς κύκλους και στους κύκλους του Κρεμλίνου, προωθώντας την εκδοχή πως για την εκτέλεση των Πολωνών αξιωματικών ευθύνονται οι αρχές ασφαλείας της ΕΣΣΔ κι όχι οι ναζί, λαμβάνουν από τη Βαρσοβία τα μεγάλα χρηματικά ποσά.

Ο Β. Ιλιούχιν υπογραμμίζει πως «η μακρόχρονη μελέτη των περιστάσεων της τραγωδίας του Κατίν καθώς κι η σχετική γνώση των ιστορικών και των νομικών ντοκουμέντων επιτρέπουν να δηλώσω πως η πλειοψηφία των ντοκουμέντων, που βρίσκονται στην ποινική υπόθεση 159 της Γενικής στρατιωτικής εισαγγελίας για το θάνατο των Πολωνών από τα χέρια των αρχών ασφαλείας της ΕΣΣΔ, είναι υποκειμενικά και πλαστά. Για αυτό το γεγονός μίλησα στις 26 Νοέμβρη του 2010 από το βήμα της Κρατικής Δούμας».

Ο πρώην γενικός εισαγγελέας της ΕΣΣΔ επαναφέρει μια σειρά επιχειρημάτων, που μένουν αναπάντητα απ' όσους υποστηρίζουν τη ναζιστική εκδοχή της δολοφονίας, μεταξύ άλλων τα εξής:

-- Στο απόσπασμα της απόφασης του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΠΚΚ(μπ) (δηλαδή του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (μπολσεβίκων) από τις 5 Μαρτίου του 1940, πάνω στο οποίο στηρίζεται η αντισοβετική εκδοχή), υπάρχει σφραγίδα της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ενωσης (ΚΚΣΕ). Κι αυτό όταν η ονομασία του ΚΚ τότε ήταν ΠΚΚ(μπ), ενώ η μετονομασία του σε ΚΚΣΕ ήρθε 12 χρόνια αργότερα. «Γι' αυτό λόγο η σφραγίδα της ΚΕ του ΚΚΣΕ στο ντοκουμέντο τη στιγμή έγκρισής του δε θα μπορούσε να υπάρχει. Σύμφωνα με τα στοιχεία μας, το απόσπασμα πλαστογραφήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του '90 του περασμένου αιώνα από τον περίγυρο του Γέλτσιν», σημειώνει ο Β. Ιλιούχιν.

-- Καταπέλτης ο πρώην εισαγγελέας της ΕΣΣΔ αναφέρεται στα ντοκουμέντα της Δίκης των ναζί στη Νυρεμβέργη, όπου παρουσιάστηκαν πειστικές αποδείξεις από τη σοβιετική επιτροπή του Ν. Μπουρντένκο, για την εκτέλεση των Πολωνών από τους Γερμανούς. Το δικαστήριο δεν αθώωσε τους ναζί για το έγκλημα αυτό, ούτε, βέβαια, ενοχοποίησε γι' αυτά τα κακουργήματα την ΕΣΣΔ, σημειώνει ο Ιλιούχιν.

Ακόμη και μετά την εκδήλωση της αντεπανάστασης στη Ρωσία, το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, στην υπόθεση για την απαγόρευση του ΚΚΣΕ, αρνήθηκε να αποδεχτεί τα σχετικά «ντοκουμέντα» για την τραγωδία του Κατίν, που του παρουσίασε η πλευρά Γέλτσιν, λόγω της αμφίβολης προέλευσής τους.

-- Οι λίστες των περισσότερων εκτελεσμένων στο Κατίν δόθηκαν στους ανακριτές από την Πολωνία, χωρίς να ελεγχθούν εξονυχιστικά. Γι' αυτό το λόγο μετά τον πόλεμο του 1941-1945 άρχισαν να εμφανίζονται ζωντανοί άνθρωποι μεταξύ αυτών που θεωρήθηκαν εκτελεσμένοι. Η Σοβιετική Ενωση κατηγορείται για την εκτέλεση δεκάδων χιλιάδων Πολωνών, όμως από την προκαταρκτική ανάκριση κι εκταφή βρέθηκαν μόνο 1.803 πτώματα Πολωνών. Μάλιστα, μετά από τη μελέτη της ιατροδικαστικής επιτροπής Μπουρντένκο, τεκμηριώθηκε πως επρόκειτο για θύματα των ναζί.

Στο τέλος της επιστολής ο Β. Ιλιούχιν διαβεβαιώνει πως ο ίδιος κι οι άλλοι επιστήμονες κι ερευνητές του προβλήματος του Κατίν, θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για να λάμψει η αλήθεια και είναι έτοιμοι για οποιαδήποτε αντιπαράθεση σε οποιοδήποτε επίπεδο.


Ι.Π.

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Ανυποχώρητοι οι Ισραηλινοί για τους εποικισμούς

KAIΡΟ.--

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς απέρριψε χτες στο Κάιρο κάθε διαπραγμάτευση με το Ισραήλ επειδή αρνείται επίμονα να μη δεσμευτεί για τον τερματισμό νέων παράνομων εβραϊκών εποικισμών στη Δυτική Οχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Ωστόσο, μετά το τέλος συνάντησής του με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, ο Αμπάς δε διευκρίνισε εάν θα δεχθεί έμμεσες διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, όπου σήμερα αναμένεται να συναντήσει την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Σαλάμ Φάγιαντ και ο επικεφαλής των Παλαιστίνιων διαπραγματευτών Σαέμπ Ερεκάτ. Στην Ουάσιγκτον, πάντως, βρίσκεται και ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Εχούντ Μπαράκ...

Στο μεταξύ, ο Τόνι Μπλερ ως απεσταλμένος του λεγόμενου κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή (ΗΠΑ, Ρωσία, ΟΗΕ, ΕΕ) συναντήθηκε στο Ισραήλ με τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δηλώνοντας πως θα συνεχίσει τις προσπάθειες για μία «ισραηλινο - παλαιστινιακή συμφωνία για δύο κράτη». Ομοίως ο Νετανιάχου δήλωσε πως θα συνεχίσει τάχα «τις προσπάθειες για μια ιστορική συμφωνία ειρήνης ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνιους για δύο κράτη, δύο λαών».

Τέλος, και ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα διέβλεψε ως αδύνατη τη συνέχιση άμεσων συνομιλιών δίχως τη σαφή δέσμευση του Ισραήλ για ανάσχεση των εποικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Προς νέο επεισόδιο εμπορικού πολέμου

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Νέος γύρος στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, προμηνύει η εισήγηση της επιτροπής διεθνούς εμπορίου των ΗΠΑ για την επιβολή δασμών 63% και παραπάνω σε χαλυβουργικά προϊόντα του τεράστιου εργοστασίου «Tianjin Pipe Corp.» και άλλων παραγωγών της Κίνας.

Κατά το σκεπτικό της επιτροπής η απόφασή της ήταν επιβεβλημένη καθώς «ανακάλυψε πως η αμερικανική χαλυβουργία υφίστανται αθέμιτο ανταγωνισμό εξαιτίας των επιδοτήσεων που απολαμβάνουν κινεζικές επιχειρήσεις του κλάδου με συνέπεια να ρίχνουν με τεχνητό τρόπο τις τιμές τους». Το εν λόγω εργοστάσιο δεν είναι ένα οποιοδήποτε εργοστάσιο χάλυβα αφού καταλαμβάνει μία έκταση 850 εκταρίων, διαθέτει δική του σιδηροδρομική γραμμή και ξενοδοχείο, ενώ φιλοξενεί γραφεία από τρεις κρατικές τράπεζες συμβολίζοντας την κρατική χρηματοδοτική στήριξη που απολαμβάνει τη στιγμή που προμηθεύει, όπως τονίζουν, πολλές βιομηχανίες στις ΗΠΑ...

ΕΥΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
Συμφωνία για τελωνειακή ένωση

Η Ρωσία, το Καζαχστάν και η Λευκορωσία ολοκλήρωσαν μ' επιτυχία τη διαμόρφωση ενός κανονιστικού πλαισίου του «κοινού οικονομικού χώρου» τους. Αυτό ανακοινώθηκε από τον Ρώσο Πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ κατά την έναρξη της συνεδρίασης του ανώτατου οργάνου της Τελωνειακής Ενωσης. Η ιδέα της δημιουργίας αυτής της ένωσης ξεκίνησε το 2003 και περιλάμβανε αρχικά και τη συμμετοχή της Ουκρανίας. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχουν ξεπεραστεί οι διαφωνίες με το Κίεβο, με αποτέλεσμα οι τρεις χώρες να προχωρήσουν μόνες τους. «Πρόκειται για μια τιτάνια εργασία. Καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα ρυθμιστικό πλαίσιο πριν από το τέλος του 2010 για τον Ενιαίο Οικονομικό Χώρο», είπε ο Μεντβέντεφ.

«Σημειώνουμε τη δημιουργία ενός ενιαίου οικονομικού χώρου με την υπογραφή και των 17 εγγράφων», δήλωσε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, σχετικά με τα αποτελέσματα της συνάντησης των αρχηγών κρατών της Ευρασιατικής Οικονομικής Κοινότητας (ΕΟΚ).

Η λειτουργία της τελωνειακής ένωσης των 3 χωρών θα ξεκινήσει την 1 Γενάρη του 2012, διευκρίνισε ο Πρόεδρος του Καζαχστάν, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ.

«Προωθώντας τον ενιαίο οικονομικό χώρο, οδεύουμε προς τη δημιουργία μιας Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης», σημειώνεται στην κοινή δήλωση των 3 Προέδρων.


Ι.Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ