ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Γενάρη 2011
Σελ. /32
Στο «κόκκινο» οι διεθνείς τιμές τροφίμων

Γρηγοριάδης Κώστας

Σε ύψος - ρεκόρ έφθασε το Δεκέμβρη ο δείκτης τιμών των τροφίμων που καταρτίζει ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, υπερβαίνοντας ακόμη και το επίπεδο που είχε φτάσει στη διάρκεια της κρίσης του 2008. Θυμίζουμε ότι το 2008 εξαιτίας της εκρηκτικής ανόδου των τιμών των τροφίμων, σε πολλές χώρες του κόσμου σημειώθηκαν εξεγέρσεις, όπως στην Αίγυπτο, τη Σενεγάλη, την Μπουργκίνα Φάσο, το Μεξικό, την Υεμένη, τη Γουινέα, το Ουζμπεκιστάν.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε ο FAO, ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 214,7 μονάδες από 206 μονάδες που ήταν το Νοέμβρη και 213,5 μονάδες τον Ιούνιο του 2008. Η άνοδος προέκυψε κυρίως από την κατακόρυφη αύξηση των τιμών της ζάχαρης και από τις αυξήσεις στα δημητριακά και τα έλαια.

Ο δείκτης της τιμής της ζάχαρης έφθασε τις 398,4 μονάδες, από τις 373,4 μονάδες του προηγούμενου μήνα. Επιπλέον, ο δείκτης των δημητριακών, ο οποίος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις τιμές των σιτηρών, καλαμποκιού και ρυζιού, ενισχύθηκε στις 237,6 μονάδες, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2008.

Οι τιμές των τροφίμων ενδέχεται να αυξηθούν ακόμα περισσότερο σε περίπτωση που η παγκόσμια σοδειά σιτηρών δεν ενισχυθεί «σημαντικά» κατά τη διάρκεια του 2011, αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε τον περασμένο Νοέμβρη ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας. «Εξακολουθούν να υφίστανται, δυστυχώς, οι παράγοντες για περαιτέρω άνοδο των τιμών των σιτηρών λόγω του ενισχυμένου κλίματος αβεβαιότητας», υπογράμμισε χτες ο οικονομολόγος του FAO, Αλμντολρέζα Αμπασιάν. «Σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά με τη σοδειά της Νοτίου Αμερικής, τότε ενδέχεται να διαμορφωθούν προϋποθέσεις για περαιτέρω αυξήσεις», συμπλήρωσε.

Η τιμή του καλαμποκιού (ενός από τα βασικά στοιχεία διατροφής) παρουσίασε το 2010 τη μεγαλύτερη άνοδο της τελευταίας τετραετίας, καθώς ενισχύθηκε κατά 52%.

Στην ανακοίνωσή του ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας επισημαίνει μια ακόμη κρίσιμη παράμετρο του προβλήματος, την αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων θα πρέπει να αυξηθεί κατά περίπου 70% μέχρι το 2050 προκειμένου να ανταποκριθεί στην προβλεπόμενη αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, στα 9,1 δισ. από τα 6,8 δισ. της προηγούμενης χρονιάς. Εκτός αυτού, η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών εκτιμά ότι η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών θα πρέπει να αυξηθεί το 2011 τουλάχιστον κατά 2%, καθώς και να αποφύγει περαιτέρω εξάντληση των αποθεμάτων, προκειμένου να ανταποκριθεί στη ζήτηση για την περίοδο 2011-2012.

Η βασική αιτία της επισιτιστικής κρίσης παραμένει η ίδια και δεν είναι άλλη από την άναρχη ανάπτυξη του αγροτικού τομέα στο πλαίσιο του καπιταλιστικού συστήματος, μακριά και ενάντια στις πραγματικές και αυξανόμενες ανάγκες των ανθρώπων. Η αιτία αυτή ενισχύεται και από τη μετατροπή των τροφίμων από αγαθά σε εμπορεύματα, με αποτέλεσμα η τιμή τους να διαμορφώνεται (ειδικά τα τελευταία χρόνια) στους καπιταλιστικούς μηχανισμούς παραγωγής κέρδους, όπως τα χρηματιστήρια.


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Χρεοκοπίες και κέρδη

Μπορεί οι «αναλυτές» και οι νομπελίστες οικονομολόγοι να μιλούν για ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ, για εκατομμύρια Aμερικανούς εργαζόμενους η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική.

Μια πτυχή αυτής της πραγματικότητας αποκαλύπτουν τα στοιχεία για τις χρεοκοπίες φυσικών προσώπων το 2010, που σημείωσαν άνοδο για έκτο συνεχόμενο χρόνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν το American Bankruptcy Institute και το National Bankruptcy Research Center, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν πέρυσι αίτηση πτώχευσης ξεπέρασαν το 1,53 εκατομμύριο. Ηταν 9% υψηλότερος από τον αντίστοιχο αριθμό των Αμερικανών που χρεοκόπησαν το 2009 (1,407 εκατομμύρια).

Στις ΗΠΑ, εκτός της χρεοκοπίας μιας επιχείρησης, αναγνωρίζεται και η χρεοκοπία ενός φυσικού προσώπου, όταν κάποιος αδυνατεί να αποπληρώσει τα δάνεια και τις άλλες υποχρεώσεις του λόγω οικονομικής ανέχειας.

Τα, εδώ και χρόνια, υπερχρεωμένα αμερικανικά νοικοκυριά αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, καθώς βιώνουν μηδενική αύξηση του εισοδήματός τους και στασιμότητα στην οικονομία.

Ειδικά το Δεκέμβρη, οι αιτήσεις πτώχευσης φυσικών προσώπων ξεπέρασαν τις 118 χιλιάδες, σημειώνοντας άνοδο 3% σε σχέση με το Νοέμβρη. Μια αύξηση που, όπως ομολογεί ο επικεφαλής του American Bankruptcy Institute Σάμουελ Γκερντάνο, πιθανότατα θα είναι η συνηθισμένη στη συνέχεια. «Περιμένουμε ότι οι αιτήσεις πτώχευσης καταναλωτών θα συνεχίσουν να αυξάνονται το 2011», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γκερντάνο.

Στην άλλη όψη του νομίσματος οι τράπεζες των ΗΠΑ, αυτές που οδηγούν στη χρεοκοπία τους δανειολήπτες, πετυχαίνουν ρεκόρ κερδοφορίας για το 2010, αφού όπως εκτιμά το οικονομικό πρακτορείο «Μπλούμπεργκ» θα σημειώσουν τα δεύτερα σε μέγεθος κέρδη στην ιστορία. Εχουμε, λοιπόν, ανάκαμψη κερδών και χρεοκοπία εργαζομένων.

ΕΕ - ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ Στο 2,2% εκτοξεύθηκε ο πληθωρισμός στην Eυρωζώνη τον περασμένο Δεκέμβρη, ξεπερνώντας για πρώτη φορά στα τελευταία δύο χρόνια τον επίσημο στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή των «16» διαμορφώθηκε - σε ετήσια βάση - τον προηγούμενο μήνα στο 2,2%, έναντι 1,9% το Νοέμβριο και 2% που προέβλεπε η πλειονότητα των οικονομικών αναλυτών.

ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ Αρχισε να λειτουργεί ο πετρελαιαγωγός, με την επωνυμία «East Siberia Pacific Ocean pipeline - ESPO», που συνδέει τη Ρωσία με την Κίνα. Ο αγωγός, συνολικού μήκους 1.000 χλμ., διέρχεται από τα εδάφη της Σιβηρίας καταλήγοντας στην κινεζική πόλη Ντάκινγκ. Μέχρι σήμερα το ρωσικό αργό πετρέλαιο μεταφερόταν στην Κίνα με τρένα. Οι δύο ρωσικές εταιρείες «Rosneft» και «Transneft» αναμένεται να εξάγουν περίπου 15 εκατ. τόνους πετρελαίου ετησίως και για τις επόμενες δύο δεκαετίες στην Κίνα, ήτοι 300.000 βαρέλια καθημερινά.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ Στο 6,4% έκλεισε το ετήσιο ποσοστό πληθωρισμού στην Τουρκία για το 2010, ενώ η Κεντρική Τουρκική Τράπεζα εκτιμά ότι η πορεία του ποσοστού πληθωρισμού θα είναι πτωτική. Η ετήσια αρχική πρόβλεψη πληθωρισμού για το 2010 ήταν στο 6,5%. Η διαμόρφωση του πληθωρισμού στην τουρκική οικονομία συνδέεται με την αναπτυξιακή πορεία της τουρκικής οικονομίας, αλλά και τη διαμόρφωση των επιτοκίων δανεισμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ