ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αεροπορικές επιδρομές κατά της Γάζας

Νέες επιδρομές των Ισραηλινών στη Γάζα, που εξακολουθεί να βιώνει τον αποκλεισμό σε απαραίτητα είδη
Νέες επιδρομές των Ισραηλινών στη Γάζα, που εξακολουθεί να βιώνει τον αποκλεισμό σε απαραίτητα είδη
IEΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Ευρύτατη αεροπορική επιχείρηση, που έπληξε επτά διαφορετικούς στόχους, σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της νύχτας, εξαπέλυσε ο ισραηλινός στρατός προχωρώντας σε κλιμάκωση της έντασης στη μεθόριο, μετά από αρκετούς μήνες σχετικής ηρεμίας. Οι αεροπορικές επιδρομές έπληξαν μία υπόγεια σήραγγα στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο, δύο στόχους στον καταυλισμό Κχαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας, και άλλους τέσσερις στο βορρά, στον καταυλισμό Τζαμπάλιγια, και στις πόλεις Μπέιτ Λαχίγια, Μπέιτ Χανούν, Ζαϊτούν.

Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, τραυματίστηκαν 2 μέλη του στρατιωτικού σκέλους της «Χαμάς». Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι επρόκειτο για «αντίποινα» για την ξαφνική αύξηση των επιθέσεων με όλμους και ρουκέτες, τα τελευταία 24ωρα, από τη Γάζα προς το Ισραήλ. Μετά τις επιδρομές, μία ρουκέτα έπληξε το Κιμπούτζ Ζικίμ. Ο αρχηγός του ισραηλινού ΓΕΣ, Γκάμπι Ασκενάζι, ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, υποστήριζε ότι στη μεθόριο με τη Γάζα «επικρατεί αστάθεια» και ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, στο παλαιστινιακό έδαφος έχει εισέλθει εξοπλισμός νέας τεχνολογίας, που αποτελεί αντι-αρματική απειλή.

Ελιγμοί

Εντός Ισραήλ, έκπληξη έχει προκαλέσει η τοποθέτηση δύο σημαινόντων στελεχών του κυβερνώντος «Λικούντ», των Νταν Μεριντόρ και Μίκαελ Εϊτάν, οι οποίοι, λίγο - πολύ, υποστηρίζουν ότι «μια κάποια αποχώρηση από τη Δυτική Οχθη είναι αναπόφευκτη, ακόμη και σε περίπτωση μη υπογραφής ειρηνευτικής συμφωνίας». Κατά την άποψή τους, θα πρέπει να απομακρυνθεί «μεγάλος αριθμός εποίκων» και να εγκατασταθεί στρατιωτική δύναμη για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί προκειμένου να διασφαλιστεί «ηρεμία».

  • Την απελευθέρωση του Αμερικανο-Εβραίου Τζόναθαν Πόλαρντ, που εκτίει, εδώ και 25 χρόνια, ποινή ισόβιας κάθειρξης για κατασκοπία υπέρ του Ισραήλ, ενώ ήταν στο αμερικανικό ναυτικό, αναμένεται να ζητήσει δημόσια ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.
ΣΟΥΔΑΝ
Ανησυχία ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος

ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Ετοιμασίες για την αντιμετώπιση των χειρότερων σεναρίων για το μέλλον του Σουδάν φαίνεται πως κάνουν οργανώσεις του ΟΗΕ ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος της 9ης Γενάρη που θα κρίνει την παραμονή ή την ανεξαρτησία του νότιου τμήματος της χώρας. Το Σουδάν όπως και όλη η «μαύρη ήπειρος» βρίσκεται στο στόχαστρο των ιμπεριαλιστών καθώς διαθέτει πλούσιο υπέδαφος.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ασοσιέιτεντ Πρες», υπηρεσίες του ΟΗΕ προετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν ένα πιθανό κύμα 3.800.000 εσωτερικά εκτοπισμένων από τις εστίες τους Νοτιοσουδανούς και κάπου 3.200.000 άλλους που θα υποστούν δυσμενείς επιπτώσεις από την αναστολή εμπορικών και κοινωνικών υπηρεσιών. Επιπλέον, φαίνεται πως προετοιμάζει τη συγκέντρωση τουλάχιστον 76.000 μετρικών τόννων τροφίμων, ιατροφαρμακευτικού υλικού, και υλικών για την κατασκευή τουλάχιστον 100 καταυλισμών.

Μόνον μέσα στις τελευταίες δύο βδομάδες έγινε γνωστό πως πάνω από 55.000 Νοτιοσουδανοί που κατοικούσαν στο βορρά εγκατέλειψαν τις εστίες τους, προτιμώντας να μεταβούν στις πατρογονικές εστίες ενόψει του δημοψηφίσματος...

Το ίδιο 24ωρο συναντήθηκαν στο Χαρτούμ ο Σουδανός πρόεδρος Ομάρ Αλ Μπασίρ, ο ηγέτης του νοτίου Σουδάν Σάλβα Κιίρ και οι ηγέτες της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ και Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι, με μοναδικό θέμα συζήτησης το μέλλον του Σουδάν και τις επιπτώσεις που θα έχουν οι όποιες μελλοντικές εξελίξεις για τις γειτονικές χώρες, που ως τώρα είχαν «βολευτεί» με τον Σουδανό ισλαμιστή Πρόεδρο ακόμη και με τη μεταβατική κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Επισήμως, γνωστοποιήθηκε ως θέση των τεσσάρων ηγετών πως το δημοψήφισμα θα πρέπει να διεξαχθεί «ειρηνικά σε κλίμα ελευθερίας, διαφάνειας και αξιοπιστίας». Συμφώνησαν να επαναλάβουν τη συνάντησή τους μετά το δημοψήφισμα, για να εκτιμήσουν τις τότε εξελίξεις και να επανεξετάσουν την κατάσταση και κρίσιμα ζητήματα, όπως η πιθανή επαναχάραξη των συνόρων μεταξύ σουδανικού βορρά και νότου και η διαχείριση του πετρελαϊκού πλούτου της επαρχίας Αμπγέι που βρίσκεται στη μέση βορρά - νότου, αλλά και πιθανά νέα προβλήματα με τη διαχείριση των υδάτινων πόρων που διαθέτει σε αφθονία ο σουδανικός νότος.

ΙΡΑΝ
Επίπονες περικοπές στα κρατικά βοηθήματα

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Την περικοπή του κρατικού βοηθήματος για την αγορά καυσίμων ανακοίνωσε ο Ιρανός Πρόεδρος, χαρακτηρίζοντας «δυσβάσταχτο» το «βάρος» των 100 δισ. δολαρίων ετησίως που αντιπροσωπεύουν τα βοηθήματα στον κρατικό προϋπολογισμό. Η περικοπή εκτινάσσει αυτομάτως και τις τιμές βασικών αγαθών, όπως είναι το αλεύρι, το νερό, το ψωμί, αλλά και το ηλεκτρικό ρεύμα πέντε φορές υψηλότερα.

Το 2007, που η ιρανική κυβέρνηση είχε λάβει ανάλογη απόφαση υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση, μετά από βίαιες λαϊκές αντιδράσεις. Αυτή τη φορά, έχουν, ήδη, αναπτυχθεί στις μεγάλες πόλεις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Η απόφαση περικοπής επικρίθηκε έντονα καθώς οικονομικοί σύμβουλοι και της Βουλής εκτιμούσαν ότι κάτι τέτοιο θ' αυξήσει περαιτέρω τον, ήδη, υψηλότατο πληθωρισμό (20%).

Ο Πρόεδρος, όμως, δέχθηκε τα «πυρά» και του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Μανουσέρ Μοτακί, ο οποίος απομακρύνθηκε στις 13 Δεκέμβρη από τη θέση του ενώ βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στη Σενεγάλη. Ο Μοτακί χαρακτήρισε τον τρόπο αποπομπής του «αντι-ισλαμικό» και «βαριά προσβλητικό», υπογραμμίζοντας ότι δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση ή συνεννόηση, ούτε καν για την ημέρα παράδοσης του υπουργείου στον προσωρινό αντικαταστάτη του Αλί Ακμπάρ Σαλεχί. Ο Μοτακί, όπως και ο πρόεδρος της Βουλής Λαριτζάνι, φέρονται να κατηγορούν τον Αχμαντινετζάντ για την εξωτερική του πολιτική, απηχώντας, πλέον, ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα της Βουλής.

Σφοδρός σεισμός

Επτά νεκροί και 33 τραυματίες είναι ο απολογισμός της σφοδρής σεισμικής δόνησης, 6,5 βαθμών Ρίχτερ, που έπληξε τη νοτιοανατολική επαρχία Κερμάν. Το επίκεντρο του σεισμού (5 χλμ βάθος) εντοπίζεται στην πόλη Χοσεϊναμπάντ. Οι τοπικές αρχές μιλούσαν για τρία ισοπεδωμένα χωριά, για πλήρη έλλειψη τηλεπικοινωνιών και σοβαρά προβλήματα στην υδροδότηση, ενώ η ηλεκτροδότηση έχει αποκατασταθεί. Οι υλικές ζημιές είναι εκτεταμένες. Οι τοπικές αρχές ανέφεραν αρκετούς εγκλωβισμένους ακόμη, αλλά εκπρόσωπος των σωστικών συνεργείων δήλωνε, αργά χτες, ότι έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες διάσωσης.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Αύξηση των απωλειών σε αμάχους

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Αύξηση της τάξης του 20%, στα θύματα αμάχων, βλέπει η νέα έκθεση του ΟΗΕ για το Αφγανιστάν. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών τα θύματα αποδίδονται κατά το ήμισυ σε επιθέσεις από «φιλοκυβερνητικές δυνάμεις», στις οποίες περιλαμβάνονται ο αφγανικός στρατός και οι αμερικανο - ΝΑΤΟικές κατοχικές δυνάμεις και σε δυνάμεις των «Ταλιμπάν». Παράλληλα, αναφέρεται ότι το 2010 αναδεικνύεται στην πλέον αιματηρή χρονιά για τις κατοχικές δυνάμεις που έφτασαν του 702 νεκρούς στους πρώτους 10 μήνες, ενώ το 2011 προβλέπεται να εξελιχθεί ακόμα χειρότερα, ενώ η κατοχή αξιοποιεί τα στοιχεία για να κλιμακώσει και να δικαιολογήσει την ιμπεριαλιστική επέμβαση που διανύει το 10ο χρόνο της.

Το ΝΑΤΟ από την πλευρά του ξεκίνησε ακόμα μία δήθεν έρευνα για το θάνατο πέντε αμάχων που σκοτώθηκαν από κατοχικά πυρά στην επαρχία Χελμάντ, με τον εγκάθετο Αφγανό πρόεδρο να συστήνει «μεγαλύτερη προσοχή» στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ
Αγρια καταστολή φοιτητικών κινητοποιήσεων

ΣΑΝ ΧΟΥΑΝ.--

Με αθρόες συλλήψεις και άγρια καταστολή εντός της Πανεπιστημιούπολης του Ρίο Πιέδρας, του Πανεπιστημίου του Πουέρτο Ρίκο αλλά και τους γύρω δρόμους σημαδεύτηκε η έβδομη ημέρα των φοιτητικών κινητοποιήσεων ενάντια στην αύξηση των διδάκτρων κατά 800 δολάρια ετησίως από την 1η Ιανουαρίου. Αύξηση που προστίθεται στα δίδακτρα που ήδη πληρώνουν οι φοιτητές και θα εξαναγκάσει τουλάχιστον 10.000 φοιτητές που προέρχονται από οικογένειες με χαμηλά ακόμη και μεσαία εισοδήματα να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους.

Οι φοιτητές που ξεκίνησαν την απεργία επ' αόριστον την προηγούμενη βδομάδα και έχοντας στο πλευρό τους και τους καθηγητές τους, αντιμετωπίζουν καθημερινά την άγρια αστυνομική κατάστολή, καθώς ο κυβερνήτης του Πουέρτο Ρίκο Λουίς Φορτούνιο έχει διατάξει εδώ και δέκα ημέρες την κατάληψη των δέκα από τις 11 Πανεπιστημιουπόλεις από τις αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να αποτραπούν οι φοιτητικές κινητοποιήσεις. Εντούτοις, στάθηκε αδύνατο μέχρι στιγμής να αποτρέψουν τις κινητοποιήσεις. Οι πρώτες δύο ημέρες της κινητοποίησης σημαδεύτηκαν από άγριες συγκρούσεις μεταξύ των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας και των φοιτητών και καθηγητών, συγκρούσεις που κράτησαν πολλές ώρες και επεκτάθηκαν ακόμη και στους δρόμους της πρωτεύουσας Σαν Χουάν.

ΡΩΣΙΑ - ΙΝΔΙΑ
Συμφωνίες δεκάδων δισεκατομμυρίων

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Στρατηγικές συμφωνίες δισεκατομμυρίων δολαρίων είχε η ατζέντα της επίσκεψης του Ρώσου Προέδρου Ντιμίτρι Μεντβέντεφ στην Ινδία, που πραγματοποιήθηκε χτες, με τη συνοδεία 100 επιχειρηματιών. Ο Ρώσος Πρόεδρος συναντήθηκε με τον Ινδό πρωθυπουργό Μαχνμόχαν Σινγκχ με την άμυνα και την πυρηνική ενέργεια να κυριαρχούν στις συζητήσεις, εξασφαλίζοντας συμφωνία για την κατασκευή μαχητικών αεροσκαφών, καθώς και για την προμήθεια νέων ρωσικών πυρηνικών αντιδραστήρων στην Ινδία. Παράλληλα, κατά την επίσκεψη Μεντβέντεφ στην Ινδία υπογράφηκαν περισσότερες από 12 συμφωνίες στον τομέα της ενέργειας, της τεχνολογίας και των χημικών, ενώ συμφωνήθηκε οι εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρών να διπλασιαστούν φτάνοντας τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2015, με τις δύο χώρες να κάνουν λόγο για «στρατηγική συνεργασία» μεταξύ Μόσχας και Νέου Δελχί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ινδία είναι από τους μεγαλύτερους αγοραστές της ρωσικής βιομηχανίας όπλων, ενώ αποτελεί και μία τεράστια αγορά για τα ρωσικά κεφάλαια.

Παράλληλα, ο Ντ. Μεντβέντεφ δήλωσε τη στήριξη της Ρωσίας στην ινδική υποψηφιότητα ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μία υποψηφιότητα για την οποία η Ινδία «αγόρασε» τη στήριξη των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ - Γαλλία, Βρετανία, ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα - υπογράφοντας σε διάστημα έξι μηνών συμφωνίες 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια των επισκέψεων των ηγετών τους στο Νέο Δελχί, τη στιγμή που η είσοδος στην ινδική αγορά αποτελεί πεδίο ανταγωνισμού για τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ