ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ-ΗΠΑ
Κινήσεις τακτικής αλλά και συντήρησης της έντασης

ΣΕΟΥΛ._ Ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Αμυνας Κιμ Κουάν Τζιν, κάνοντας το «άσπρο - μαύρο», σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις της χώρας του με την συνδρομή των Αμερικανών ιμπεριαλιστών ενάντια στην ΛΔ Κορέας, προτίμησε να συντηρήσει το κλίμα έντασης δηλώνοντας πως η Σεούλ «θα τιμωρήσει με σταθερότητα την Πιονγκγιάνγκ όταν προκαλέσει».

Την ίδια στιγμή ο Μπιλ Ρίτσαρτσον, κυβερνήτης του Νέου Μεξικού, και ανεπίσημος απεσταλμένος των ΗΠΑ στη ΛΔ Κορέας, εκτίμησε και χτες, μετά το πέρας των επαφών στην Πιονγκγιάνγκ, πως η ηγεσία της ΛΔ Κορέας «κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση» για την εκτόνωση της έντασης και πως έδειξε «πραγματισμό» με το να μην απαντήσει στα προχτεσινά, νέα, προκλητικά γυμνάσια της Ν. Κορέας κοντά σε διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή.

Ο Ρίτσαρτσον επανέλαβε πως η ΛΔ Κορέας δέχεται την επιστροφή των επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στον πυρηνικό σταθμό Γιονγκμπιόν. Ωστόσο, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αντιμετώπισε επιφυλακτικά τη συγκεκριμένη εξέλιξη ισχυριζόμενος πως η ΛΔ Κορέας «λέει πολλά και γι' αυτό το θέμα είναι τι τελικά θα πράξει». Αντίθετα αξιωματούχος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών έσπευσε να χαιρετίσει την είδηση της πιθανής επιστροφής των επιθεωρητών της ΙΑΕΑ σημειώνοντας ότι αυτό θα πρέπει να γίνει δεδομένων των δικαιωμάτων που έχει η Πιονγκγιάνγκ στην παραγωγή και χρήση πυρηνικής ενέργειας για πυρηνικούς σκοπούς.

ΡΩΣΙΑ
Ζητούν «εθνική συναίνεση στον αντικομμουνισμό»

Αντιδράσεις ΚΚΡΟ στο λεγόμενο «σχέδιο αποσταλινοποίησης»

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Νεζαβίσιμαγια γκαζέτα», στις 23 Δεκέμβρη το λεγόμενο «Προεδρικό Συμβούλιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα» θα συνεδριάσει με θέμα: «Η Εθνική συναίνεση και η διατήρηση της μνήμης των θυμάτων του ολοκληρωτικού καθεστώτος».

Να σημειωθεί, πως για την αναγκαιότητα της «αποσταλινοποίησης» της Ρωσίας έκανε πρόσφατα λόγο ο νέος πρόεδρος του «Προεδρικού Συμβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα», Μιχαήλ Φεντότοφ.

Σε δηλώσεις του ο Γκ. Ζιουγκάνοφ, Πρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), δήλωσε πως στη συνεδρίαση, που αναμένεται να γίνει αύριο, θα τεθεί για συζήτηση και έγκριση ένα σχέδιο προεδρικού διατάγματος με το οποίο θα καταδικάζεται η σοβιετική εποχή και θα διώκονται εκείνοι που ήταν μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως εάν εγκριθεί κάτι τέτοιο, τότε θα ξεκινήσει ένα «κυνήγι μαγισσών», όπως συνέβηκε στην εποχή του μακαρθισμού στις ΗΠΑ. Ο Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΡΟ, Βαντίμ Σολοβιόφ, σημείωσε πως το ΚΚ αντιμετωπίζει αυτές τις πιθανές απειλές με μεγάλη σοβαρότητα, πολύ περισσότερο που πλησιάζουν και οι ομοσπονδιακές εκλογές.

Στις 21 Δεκέμβρη στη Μόσχα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση δίπλα στο μνημείο του Καρλ Μαρξ που ολοκληρώθηκε με πορεία προς τον τάφο του Ι. Στάλιν. Μιλώντας στη συγκέντρωση ο Γκ. Ζιουγκάνοφ σημείωσε πως είναι απαράδεκτο να δικάζει κανείς την εποχή που σημειώθηκε η Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη και η έξοδος του ανθρώπου στο διάστημα. Και πρόσθεσε πως οι κομμουνιστές θα συνεχίσουν να αγωνίζονται κατά της πολύπλευρης καμπάνιας «καταδίκης του κομμουνιστικού παρελθόντος», που έχουν ξεκινήσει οι αρχές της Ρωσίας.


Ι.Π.

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
«Κουβάρι» οι αποκαλύψεις Μάρτι για τον ΟΥΤΣΕΚΑ

Στιγμιότυπο από το 2000, όταν οι εγκληματίες του Ουτσεκά χρηματοδοτούνται από τους ΝΑΤΟικούς ιμπεριαλιστές

Associated Press

Στιγμιότυπο από το 2000, όταν οι εγκληματίες του Ουτσεκά χρηματοδοτούνται από τους ΝΑΤΟικούς ιμπεριαλιστές
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.--

Φουντώνουν οι αντιδράσεις από τη δημοσιοποίηση έκθεσης του ειδικού εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντικ Μάρτι, και οι κατηγορίες που εξαπολύει μεταξύ άλλων κατά του πρωθυπουργού των Κοσσοβάρων Αλβανών Χασίμ Θάτσι για σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα, το λαθρεμπόριο όπλων, ναρκωτικών και ανθρωπίνων οργάνων.

Χτες ο πρόεδρος του σερβικού Συμβουλίου Συνεργασίας με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Ρασίμ Λιάγιτς, κάλεσε την αποστολή της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο (EULEX) να διερευνήσει άμεσα τις καταγγελίες Μάρτι και να αναλάβει τις ευθύνες της υπόθεσης.

Λίγες ώρες μετά, η ΕULEX, καμώνοντας την ανήξερη για τα εγκλήματα του ΟΥΤΣΕΚΑ και τις βρώμικες σχέσεις τους με τις κυβερνήσεις και μυστικές υπηρεσίες ιμπεριαλιστικών χωρών, ζήτησε από τον ειδικό εισηγητή Ντ. Μάρτι να διαθέσει στους εισαγγελείς της ΕΕ που βρίσκονται στην Πρίστινα «όλα τα έγγραφα» που έχει στη διάθεσή του και «αποδεικνύουν» τα όσα υποστηρίζει στην έκθεσή του για το παράνομο εμπόριο οργάνων, με την εμπλοκή στελεχών και μελών του ΟΥΤΣΕΚΑ.

Στο χορό των αντιδράσεων συμμετείχε χτες και η πρώην επικεφαλής της Γενικής Εισαγγελίας του ΔΠΔ Κάρλα Ντελ Πόντε, που πρώτη είχε κάνει λόγο για λαθρεμπόριο οργάνων με θύματα Σέρβους και άλλους αμάχους που πιάνονταν αιχμάλωτοι στο Κοσσυφοπέδιο από αυτονομιστές του ΟΥΤΣΕΚΑ στο βιβλίο της: «Το κυνήγι». Η ίδια - που ήταν φυσικά στην υπηρεσία των ιμπεριαλιστών - εξέφρασε «ευγνωμοσύνη» στο Ντ. Μάρτι για τις αποκαλύψεις λέγοντας ότι ενισχύουν τις υποψίες για το λαθρεμπόριο οργάνων ενώ στη συνέχεια ...υποκρίθηκε πως όταν ήταν σε θέση ισχύος αδυνατούσε να διερευνήσει την υπόθεση γιατί τάχα το ΔΠΔ δεν είχε τη στήριξη ούτε του ΝΑΤΟ, ούτε της αποστολής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο...

Μέσα σε όλα αυτά, ο Θάτσι έκανε κάθε πικραμένο να γελάσει όταν απαίτησε χτες βράδυ τη διεξαγωγή «ανεξάρτητης έρευνας» για τις σε βάρος του κατηγορίες...

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΥΝΙΔΑ.-- Ταραχές σημειώθηκαν, σύμφωνα με ανεξάρτητες πληροφορίες, στην πόλη Σίντι Μπουζίντ, 120 χλμ νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας, όταν οργισμένοι νεαροί συγκρούστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις μετά την αυτοπυρπόληση ενός συνομηλίκου τους, αποφοίτου της Ανώτερης Σχολής Πληροφορικής, ο οποίος κατέληξε σε αυτήν την πράξη απελπισίας για να διαμαρτυρηθεί για την κατάσχεση των φρούτων που πουλούσε σε ανοιχτή αγορά για να ζήσει. Δεν έχει γίνει γνωστό τίποτε για την τύχη του αυτόχειρα, καθώς η οικογένειά του υποστηρίζει ότι δεν της επιτράπηκε να τον δει, νεκρό ή ζωντανό.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Σε έξι χρόνια κάθειρξη και 20ετή απαγόρευση άσκησης του επαγγέλματός του παντοιοτρόπως, αλλά και εξόδου από τη χώρα καταδικάστηκε ο γνωστός σκηνοθέτης, και βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα, Τζαφάρ Παναχί, που κρίθηκε ένοχος «για προπαγάνδα κατά του καθεστώτος». Μαζί με τον Παναχί, που τόνισε ότι θ' ασκήσει έφεση, καταδικάστηκε και ένας ακόμη συνεργάτης του, σκηνοθέτης, ο Μουχάμαντ Ρασούλοφ. Είχαν συλληφθεί μέσα στο σπίτι του Παναχί, κατά τη διάρκεια γιορτής, το Μάρτη. Την αντίθεσή του στην απόφαση εξέφρασε το Παρίσι.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Την απέλαση ενός Ρώσου διπλωμάτη ανακοίνωσε χτες η Βρετανία μετά από την ύπαρξη σαφών ενδείξεων για δραστηριότητες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών κατά βρετανικών συμφερόντων, μία σαφής αναφορά στην υπόθεση της 25χρονης Κάτια Ζατουλιβέτερ που ήταν βοηθός ενός Φιλελεύθερου Δημοκράτη στη βρετανική Βουλή, μέλους της Επιτροπής Αμυνας. Ως απάντηση η Ρωσία ανακοίνωσε ότι ζήτησε την απομάκρυνση ενός Βρετανού διπλωμάτη, κατηγορώντας τη Βρετανία για «παρανοϊκή κατασκοπομανία».

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.-- Ενα ιδιαίτερα δριμύ κύμα κακοκαιρίας που προξενεί πλημμύρες και κατολισθήσεις πλήττει την Καλιφόρνια αλλά και τις δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, Ορεγκον και Κολοράντο, που προχώρησαν στην απομάκρυνση από τα σπίτια τους περίπου 2.000 ανθρώπων.

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Παραιτήθηκε ο Τζουκάνοβιτς

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.--

Παραιτήθηκε χτες αιφνιδίως ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς που είχε κατά το παρελθόν εμπλακεί σε σκάνδαλα και κυκλώματα λαθρεμπορίας τσιγάρων και όπλων και για σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων σε μία περίοδο που ανακινείται ζήτημα με τον πρωταγωνιστικό ρόλο του νυν πρωθυπουργού των Κοσσοβάρων Αλβανών Χασίμ Θάτσι σε κυκλώματα λαθρεμπορίας ανθρωπίνων οργάνων, ναρκωτικών, όπλων, διακίνησης και εκπόρνευσης γυναικών.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι δε δέχθηκε πιέσεις να παραιτηθεί αλλά πως έκρινε ότι ο καιρός ήταν κατάλληλος γιατί «το Μαυροβούνιο είναι μία σταθερή χώρα, που εξήλθε από την ύφεση και είναι στα πρόθυρα ένταξης σε ΕΕ και ΝΑΤΟ»...

ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ
Κυρώσεις επέβαλαν και οι ΗΠΑ

ΑΜΠΙΤΖΑΝ.--

Οι ΗΠΑ - μετά την ΕΕ - αποφάσισαν χτες την επιβολή ταξιδιωτικών απαγορεύσεων στον απερχόμενο Πρόεδρο της Ακτής Ελεφαντοστού Λοράν Γκμπάγκμπο και σε άλλους 30 αξιωματούχους, απαιτώντας την άμεση ανάληψη της εξουσίας από το νικητή των πρόσφατων εκλογών (πρώην οικονομολόγο του ΔΝΤ) Αλασάν Ουατάρα.

Πάντως, οι υποστηρικτές του Γκμπάγκμπο εμφανίζονται ανυποχώρητοι με αξιωματούχο της απερχόμενης κυβέρνησης να δηλώνει πως ο στρατός θα συμπεριφερθεί στους κυανόκρανους του ΟΗΕ «σαν σε αντάρτες» εάν παραμείνουν στη χώρα ενώ τους έχει ζητηθεί να αποχωρήσουν άμεσα...

Το ίδιο 24ωρο, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ανακοίνωσε πως πάνω από 6.200 άμαχοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους εξαιτίας των αιματηρών μετεκλογικών ταραχών που έχουν κοστίσει τη ζωή αρκετών δεκάδων ατόμων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ