ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ερωτηματικά από την έκρηξη στο Διοικητικό Πρωτοδικείο

Πλήθος ερωτημάτων προκαλεί η έκρηξη βόμβας έξω από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, στην οδό Λουίζης Ριανκούρ, την περασμένη Πέμπτη. Η όλη εικόνα που αναδύεται δημιουργεί την εντύπωση πως το φαινόμενο της λεγόμενης τρομοκρατίας εμφανίζεται ως μια λερναία ύδρα που συνεχώς πετυχαίνει να νομιμοποιεί την αστυνομική βία και την κρατική αυθαιρεσία. Ετσι, ενισχύεται το «κλίμα» τρομοκράτησης των εργαζομένων με την «αξιοποίηση» της λεγόμενης τρομοκρατίας.

Θυμίζουμε ότι ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε την περασμένη Πέμπτη στις 8.22 το πρωί, έξω από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, στην οδό Λουίζης Ριανκούρ, στους Αμπελόκηπους. Η έκρηξη προκλήθηκε από αυτοσχέδιο εκρηκτικό ωρολογιακό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί σε δίκυκλο σταθμευμένο απέναντι από την είσοδο του Πρωτοδικείου. Από την έκρηξη προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές στην πρόσοψη του κτιρίου και σε σταθμευμένα οχήματα. Παράλληλα, δημιουργήθηκε σύννεφο καπνού που έγινε ορατό από πολλά σημεία της Αθήνας.

Δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί, καθώς η Αστυνομία πρόλαβε να εκκενώσει το κτίριο και την περιοχή, μετά από ακριβείς πληροφορίες που είχε δώσει άγνωστος με προειδοποιητικά τηλεφωνήματα στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» και στον τηλεοπτικό σταθμό ALTER. Οι αστυνομικοί που πήγαν εκεί, είδαν τη μοτοσικλέτα με τον αριθμό που έδωσε ο άγνωστος, για την οποία διαπιστώθηκε ότι είχε κλαπεί το βράδυ την Τετάρτης από το Γαλάτσι. Αμέσως σήμανε συναγερμός και απομακρύνθηκε ο κόσμος. Η έκρηξη σημειώθηκε δύο λεπτά μετά το χρονικό περιθώριο που έδωσε ο άγνωστος, στο προειδοποιητικό τηλεφώνημα.

Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί το υλικό και η ακριβής συνδεσμολογία του μηχανισμού, οι αρχές ωστόσο εκτιμούν ότι οι δράστες χρησιμοποίησαν δέκα κιλά «γρήγορου εκρηκτικού» με βάση τη ζελατοδυναμίτιδα, σε συνδυασμό με ΤΝΤ ή αμμωνιοδυναμίτιδα. Υπολογίζεται πως οι βομβιστές άφησαν στο χώρο στάθμευσης την μοτοσικλέτα λίγο πριν τις 7.30 το πρωί. Εκτιμάται δε ότι η ομάδα που πραγματοποίησε το κτύπημα έπρεπε να αποτελούνταν τουλάχιστον από πέντε άτομα. Τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα, έγιναν από σταθερό καρτοτηλέφωνο από την πλατεία Βικτωρίας.

«Η κυβέρνηση καταδικάζει απερίφραστα κάθε ενέργεια, που χωρίς καμία ηθική ή λαϊκή νομιμοποίηση, επιχειρεί να αμφισβητήσει τη Δημοκρατία και να τρομοκρατήσει τους πολίτες», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής εκτιμώντας ότι «οι αρχές, με ετοιμότητα και εγρήγορση αντιμετωπίζουν αυτές τις ενέργειες». Ενώ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χ. Παπουτσής ερωτώμενος πώς κρίνει ότι παρά τις απανωτές συλλήψεις ατόμων που κατηγορούνται για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις, εξακολουθεί να υπάρχει επιχειρησιακή δυνατότητα ατόμων για τέτοιες ενέργειες, δήλωσε: «Αυτό είναι προς αξιολόγηση και είναι στοιχείο της έρευνας την οποία διεξάγει η αντιτρομοκρατική, η οποία συνεχίζει και βρίσκεται σε επιφυλακή έτσι κι αλλιώς».

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Το 2011 οι αποφάσεις για την... πλήρη ιδιωτικοποίηση

Δεν έγινε τελικά ούτε την Πέμπτη η τρίτη στη σειρά συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ), όπου επρόκειτο να επικυρωθεί η σύμβαση με την Περιφέρεια, με την οποία η διαχείριση των απορριμμάτων παραδίδεται πλήρως στην ιδιωτικοποίηση.

Η συνεδρίαση ματαιώθηκε, που σημαίνει ότι εναπόκειται στη νέα διοίκηση που θα προκύψει να πάρει την απόφαση, «χαρίζοντας» έτσι νέα χαράτσια στα λαϊκά στρώματα, απολύσεις στους εργαζόμενους στο Σύνδεσμο, επιβάρυνση στο περιβάλλον. Σύμφωνα με πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, θα πρέπει να εκλεγεί νέο Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο θα εκτελεί τα καθήκοντά του μέχρι την έκδοση της υπουργικής απόφασης που θα ρυθμίζει τη λύση και εκκαθάριση του ΕΣΔΚΝΑ. Με βάση δε τον «Καλλικράτη», τον ΕΣΔΚΝΑ διαδέχεται νέος διαβαθμιδικός σύνδεσμος υπό τον περιφερειάρχη Αττικής ή τον αντιπεριφερειάρχη που αυτός θα ορίσει.

Θυμίζουμε ότι η σύμβαση στην οποία είχαν καταλήξει η ΕΕ του ΕΣΔΚΝΑ και η κυβέρνηση προβλέπει ότι επιχειρηματικός όμιλος θα αναλάβει την κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία τεσσάρων εργοστασίων, για 25 χρόνια. Το κόστος κατασκευής, το οποίο ανέρχεται σε περίπου 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ, θα μεταφερθεί αυτούσιο στα λαϊκά στρώματα, μέσω των ανταποδοτικών τελών που θα πληρώνουν. Η δε «εγγύηση» του ΕΣΔΚΝΑ προς τους εργαζόμενους, ότι για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων θα αξιοποιηθεί το υπάρχον προσωπικό του, δεν μπορεί να πείσει κανέναν, όταν μάλιστα 200 εργαζόμενοι είναι υπό απόλυση. Την ίδια ώρα η ανακύκλωση καίγεται στο βωμό της μεθόδου της βιοξήρανσης που επιλέγεται ως κυρίαρχη, ενώ θα αυξηθούν κατακόρυφα τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας που θα πληρώνουν οι λαϊκές οικογένειες.

Κάλεσμα της Αχτιδικής Επιτροπής Λαυρεωτικής του ΚΚΕ

Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή της η Αχτιδική Επιτροπή Λαυρεωτικής του ΚΚΕ καλεί το λαό της περιοχής να συνεχίσει τον αγώνα ενάντια στην προσπάθεια κυβέρνησης - ΕΕ να εγκατασταθεί ΧΥΤΑ στην περιοχή του Οβριοκάστρου.

«Το ΚΚΕ - επισημαίνει ειδικότερα στην ανακοίνωση - έχει κάνει σαφές ότι το πρόβλημα των απορριμμάτων μπορεί ολοκληρωμένα να αντιμετωπιστεί μόνο μέσα από ένα Εθνικό Σχέδιο ασφαλούς διαχείρισης των αποβλήτων, που θα εκπονείται από Ενιαίο Κρατικό Φορέα με βάθρο το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της διαχείρισης των αποβλήτων, με κεντρικούς δημόσιους πόρους».

«Στην κατεύθυνση αυτή - καταλήγει η Αχτιδική Επιτροπή - θα πρέπει να παλέψουν οι κάτοικοι της Λαυρεωτικής, αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα της χώρας μας. Αλλωστε, η επίθεση αυτή που δέχονται δεν είναι ξεκομμένη από τη γενικότερη επίθεση ενάντια σε εργασιακά - ασφαλιστικά δικαιώματα, ενάντια στο λαϊκό εισόδημα, στην υγεία του λαού, στη μόρφωση των παιδιών τους και στο περιβάλλον που ζουν, αστικό και φυσικό, με κεντρικό στόχο την υποστήριξη των κερδών του κεφαλαίου».

  • Την ίδια στιγμή αποκαλύπτεται ότι η κυβέρνηση βρίσκει άξιους συμπαραστάτες, στην πολιτική που σχεδιάζει να προωθήσει στη διαχείριση των απορριμμάτων, στις δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Ανατολική Αττική, καθώς σε ανακοίνωση που εξέδωσαν απροκάλυπτα υιοθετούν την επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία καύση. Οπως υποστηρίζουν ξεκάθαρα στην ανακοίνωση, «λύσεις υπάρχουν: Επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση και κομποστοποίηση, επεξεργασία και καύση του υπολείμματος σύμφωνα με σύγχρονες περιβαλλοντικές προδιαγραφές στους σωστούς κλίβανους»...
ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«ΤΣΟΥΧΤΕΡΗ» Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ: Αυξήσεις - «φωτιά» επέρχονται στη Δικαιοσύνη, με αποτέλεσμα να γίνεται πολύ δύσκολη η πρόσβασή της στα φτωχά λαϊκά στρώματα. Ειδικότερα, το παράβολο υποβολής μήνυσης αυξάνεται κατά 1.000% από τα τέλη Γενάρη, καθώς από 10 ευρώ ανέρχεται σε 1.000! Επίσης, τα παράβολο δήλωσης παράστασης Πολιτικής Αγωγής αυξάνει κατά 500% και θα ανέρχεται στα 50 ευρώ. Αυτά προβλέπονται από την κοινή υπουργική απόφαση των Χ. Καστανίδη και Φ. Σαχινίδη (ΦΕΚ 23-12-2010). Με την ίδια ρύθμιση προβλέπεται για κάθε πολίτη που είναι θύμα κλοπής, ληστείας ή βανδαλισμού να καταβάλλει πλέον το ποσό των 150 ευρώ στο οικείο αστυνομικό τμήμα ή στην Εισαγγελία για να δηλώσει την αξιόποινη πράξη και να ζητήσει την ποινική δίωξη του δράστη.

ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΜΑΝΤΕΛΗ: Με εισήγηση της εισαγγελέως Εφετών Α. Χουρδετσανάκη προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, ζητείται η παραπομπή του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Τ. Μαντέλη, σε δίκη για υποβολή ανακριβούς δήλωσης «πόθεν έσχες».

ΕΚΡΗΞΗ ΒΟΜΒΑΣ: Σημαντικές υλικές ζημιές προκλήθηκαν τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής, στο νυχτερινό κέντρο «Fever» στο Ν. Κόσμο από έκρηξη εκρηκτικού μηχανισμού, που είχε τοποθετηθεί στην είσοδο του καταστήματος, ενώ ήταν κλειστό. Πρόκειται για την τρίτη έκρηξη βόμβας το τελευταίο τρίμηνο σε νυχτερινό κέντρο.

ΛΙΒΑΔΕΙΑ
Μολυσμένο το νερό και στο χωριό Ρωμαίικο

Εκτός από τη Λιβαδειά και τη Δαύλεια, σε κίνδυνο εκτίθεται η Δημόσια Υγεία, και στο χωριό Ρωμαίικο στη Βοιωτία αφού παρουσιάζει υψηλά ποσοστά μόλυνσης το νερό με μικροοργανισμούς και μικρόβια που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των κατοίκων της περιοχής.

Σύμφωνα με έλεγχο που έκανε κεντρικό εργαστήριο της Αθήνας στις 16/12/2010, για λογαριασμό των κατοίκων του Ρωμαίικου, η ανάλυση από τα δείγματα του νερού έδειξε πληθυσμούς μικροβίων (Colliforms, E. Colli & Intestinal enterococci) οι οποίοι βρίσκονται σε αριθμό υψηλότερο από τις ισχύουσες παραμετρικές τιμές που καθορίζει η Εθνική και Κοινοτική νομοθεσία για το πόσιμο νερό. Ως εκ τούτου, το νερό, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο έλεγχο, κρίνεται ακατάλληλο για πόση και κάθε άλλη οικιακή χρήση.

Το χωριό Ρωμαίικο απέχει 15 χιλιόμετρα από τη Λιβαδειά και 25 χιλιόμετρα από τη Δαύλεια, δηλαδή από τους χώρους του ΧΥΤΑ και του Βιολογικού Καθαρισμού που διατηρούνται αντίστοιχα στις δύο περιοχές. Υπενθυμίζουμε ότι τόσο ο ΧΥΤΑ στη Λιβαδειά όσο και ο Βιολογικός Καθαρισμός στη Δαύλεια, παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις τόσο στη λειτουργία όσο και στους απαραίτητους βιολογικούς όρους που δεν έχουν τηρηθεί στη φάση της κατασκευής, με αποτέλεσμα τα υγρά που προκύπτουν από τη διαδικασία της αποστράγγισης των σκουπιδιών να καταλήγουν κατευθείαν σε παρακείμενο ρέμα και μέσω του κάμπου της Χαιρώνειας στο Βοιωτικό Κηφισό και από εκεί στη λίμνη Υλίκη.

Εργαστηριακές αναλύσεις που έχουν γίνει από κατοίκους των περιοχών αυτών έδειξαν ότι υπάρχει τρομερή μόλυνση του νερού και του εδάφους με νιτρικά, φωσφορικά, κολοβακτηρίδια και άλλους μικροοργανισμούς οι οποίοι θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή όχι μόνο των κατοίκων της περιοχής αλλά και ευρύτερα, μέχρι και την Αθήνα!

Πάντως, και οι δύο περιπτώσεις που συνδέονται άμεσα, (ΧΥΤΑ και Βιολογικός Καθαρισμός) δείχνουν ότι η τραγική ιστορία του Ασωπού επαναλαμβάνεται, ως αποτέλεσμα και σε αυτή την περίπτωση της διαχρονικής ευθύνης των δημοτικών αρχών (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ), αλλά και των ίδιων κυβερνήσεων.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τέτοιες ενέργειες αξιοποιούνται για τον εκφοβισμό του λαού

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Για τη βομβιστική επίθεση στους Αμπελόκηπους, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με σχόλιό του την περασμένη Πέμπτη, υπογραμμίζει:

«Τέτοιες ενέργειες δεν τρομάζουν την εξουσία των μονοπωλίων, αντίθετα αξιοποιούνται από αυτή για τον εκφοβισμό και τον αποπροσανατολισμό του λαού, για να δικαιολογούν τρομονόμους, νέους μηχανισμούς παρακολούθησης, φακελώματος και καταστολής σε βάρος του εργατικού λαϊκού κινήματος.

Ο λαός έχει συσσωρευμένη πια εμπειρία και για να βγάζει τα απαραίτητα συμπεράσματα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ