Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Γενάρη 2011 - αριθ. φύλλου: 10874

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΓΙΩΡΓΗΣ ΒΑΡΛΑΜΟΣ
«Ενθεα» ... ανθρώπινη, χειροποίητη χαρακτική

Ο Γιώργος Βαρλάμος αφιερώνει ως χρέος τιμής στον αλησμόνητο δάσκαλό του Γ. Κεφαλληνό - ο οποίος του δίδαξε την πιο προοδευτική, την πιο οικεία, την πιο προσβάσιμη από το λαό τέχνη, την τέχνη της χαρακτικής - το νέο του πανέμορφο λεύκωμα «ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ (σημειώσεις από το εργαστήριο - τεχνική της χαρακτικής - αρχή της τυπογραφίας - έργα χαρακτικής)», σε έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής». Προλογικά επισημαίνει ότι «η χαρακτική άνοιξε το δρόμο προς τη μόρφωση του ανθρώπου με τη γέννηση της τυπογραφίας και κατά συνέπεια με την ευρεία κυκλοφορία του βιβλίου, απρόσιτου μέχρι τότε στο λαό, γιατί το βιβλίο ήταν χειρόγραφο και προσιτό μόνο στην ολιγαρχία...».

Με τα κείμενά του σ' αυτό το λεύκωμα «παραδίδει» μαθήματα μοναδικής ιστορικής, θεωρητικής και πρακτικής γνώσης, νοηματικής πυκνότητας και καλλιτεχνικής σοφίας, για τα διάφορα είδη και τις τεχνικές της χαρακτικής και της τυπογραφίας.

Το συναρπαστικότερο - βέβαια- «μάθημα» που δίνει ο Βαρλάμος, «μάθημα» κι απόδειξη της μεγάλης τέχνης του, είναι τα ίδια τα μαυρόασπρα και έγχρωμα δημιουργήματα της «ένθεα» ανθρώπινης τέχνης των χεριών του, που περιλαμβάνονται στο λεύκωμα.


ΣΕΛ.  4   -   5


Β. Ι. ΛΕΝΙΝ
Στα 87 χρόνια από το θάνατό του

Σε κάθε ιστορική επέτειο για το κομμουνιστικό κίνημα - ιδιαίτερα αν πρόκειται για επέτειο που φέρνει στο νου ηγέτες του κινήματος η δράση των οποίων είναι δεμένη με κοσμοϊστορικά γεγονότα - η μνήμη γίνεται ένα με το σήμερα. Στο σημερινό αφιέρωμα στον Λένιν παρουσιάζουμε αποσπάσματα ενός από τα πρώτα έργα του που απαντά στο ζήτημα της οικονομικής κρίσης και στις λαθεμένες θεωρίες για τις αιτίες της.


ΣΕΛ.  11  -  14
ΘΕΑΤΡΟ
Κόντρα στην παγκοσμιοποιημένη οικονομική κυριαρχία

Το Οικείο Θέατρο του Μίλτου Δημουλή έχει ως στόχο να ξεπεράσει εμπόδια όπως «η επιβολή του κέρδους και της επιχειρηματικότητας πάνω από την Τέχνη που δεν αφήνει χώρους για νέους ανθρώπους και νέες προσπάθειες»...


ΣΕΛ.  6
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Ιχνηλατώντας διαδρομές γιγάντων

Μια ομάδα από πατημασιές δεινοσαύρων, που άφησαν στην αρχαία λάσπη τα πόδια των γιγάντων του παρελθόντος, λένε την πραγματική ιστορία τους.


ΣΕΛ.  7
ΕΞΑΣΘΕΝΕΣ ΧΡΩΜΙΟ
Η κυβέρνηση παίζει με την υγεία του λαού

Εξακολουθεί να υποθηκεύεται η υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Ασωπού, της Βοιωτίας, της Μεσσαπίας Εύβοιας και άλλων περιοχών της χώρας που πίνουν μολυσμένο νερό.


ΣΕΛ.  24
ΟΥΕΦΑ - FINANCIAL FAIR PLAY
Ξεκαθάρισμα λογαριασμών και του ... τοπίου

ΣΕΛ.  15

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ