ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Γενάρη 2011
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Αύριο στο υπουργείο Παιδείας και στις Περιφερειακές Διευθύνσεις

Σε συγκεντρώσεις στο υπουργείο Παιδείας και στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης ενάντια στο σχολείο της «αγοράς», καλεί η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ

Η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς να δηλώσουν την πλήρη αντίθεσή τους στο «καλλικρατικό» σχολείο της «αγοράς», συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις που οργανώνει το ΠΑΜΕ, αύριο Παρασκευή 14 Γενάρη. Καλεί τους εκπαιδευτικούς της Αθήνας σε μαζική συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας (1 η ώρα το μεσημέρι) και σε κινητοποιήσεις στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης στις άλλες πόλεις.

Οι Γραμματείες του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών από Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία, Ζάκυνθο και Κεφαλονιά - Ιθάκη θα πραγματοποιήσουν την κινητοποίηση της Παρασκευής από κοινού με ταξικά σωματεία, αντιπροσωπείες του ΜΑΣ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, της ΟΓΕ, στις 12.30 το μεσημέρι, στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα (Ακτή Δυμαίων). Υπενθυμίζουμε ότι οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προχωρούν σε δίωρη στάση εργασίας τη μέρα των κινητοποιήσεων. Η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης έχει αποφασίσει 24ωρη απεργία.

Στη συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας καλεί τους γονείς η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας, τονίζοντας: «Να δηλώσουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην οικοδόμηση του "νέου" σχολείου που μόνο δεινά φέρνει για τη λαϊκή οικογένεια». Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά, «η λαϊκή οικογένεια δεν πρέπει να δεχτεί ότι η φτώχεια και η αμορφωσιά είναι η μοίρα της»!

Ενάντια στο σχολείο της «αγοράς»

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών καλεί στις κινητοποιήσεις ενάντια συνολικά στο «καλλικρατικό» σχολείο της «αγοράς», «στο ολοήμερο σχολείο της αγοράς, της εξάντλησης των παιδιών, των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, της ταξικής διαφοροποίησης. Στα σχέδια συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολικών μονάδων. Στο πέταγμα στους δρόμους χιλιάδων μαθητών και εκπαιδευτικών από τα Αθλητικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία. Στην επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας στην εκπαίδευση, στους απλήρωτους εκπαιδευτικούς».

Υπενθυμίζουμε ότι το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει σχολεία με διαφοροποιημένα προγράμματα, που συνδέονται περισσότερο με την «αγορά» (χορηγοί κ.ά.), ενώ θα έχουν «αυτονομία» στη διαχείριση των κονδυλίων τους (αυτοαξιολόγηση κ.ά.). Για να υλοποιηθεί η αλλαγή που προωθεί η κυβέρνηση, θα χρειαστεί και ένα άλλος «χάρτης» των σχολείων. Στην ανακοίνωση - κάλεσμα για τις αυριανές κινητοποιήσεις, το ΠΑΜΕ κάνει ολοκληρωμένη κριτική στο σχολείο της «αγοράς» και καλεί τους εκπαιδευτικούς σε οργάνωση του αγώνα με μια ολοκληρωμένη πρόταση πάλης.

Σε αντίθεση με το ΠΑΜΕ, η πλειοψηφία των διοικήσεων της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ απομονώνουν το θέμα των συγχωνεύσεων, δεν το συνδέουν με το συνολικό σχέδιο για το σχολείο της αγοράς και περιορίζουν την αντίδραση στο επίπεδο μιας αβλαβούς «κριτικής» στη κυβέρνηση για το επιμέρους. Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο αποπροσανατολίζουν, αφού δεν αναφέρονται στο κύριο, αλλά οδηγούν σε μια λογική «διαλόγου» με την κυβέρνηση για ένα «ειδικό θέμα». Εχουν, άλλωστε, «βοηθήσει» με τις «επεξεργασίες» τους στο κτίσιμο του σχολείου της αγοράς και είναι μόνιμοι συνομιλητές της κυβέρνησης.

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Δράση μπροστά στο συλλαλητήριο στις 19 Γενάρη

Συνεχίζουν τη δράση τους οι Επιτροπές Αγώνα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) με κινητοποιήσεις για το δικαίωμα της μετακίνησης των φοιτητών - σπουδαστών. Παράλληλα, καλούν τους φοιτητές και τους σπουδαστές να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο που έχει καλέσει το ΜΑΣ την Τετάρτη 19 Γενάρη (12 το μεσημέρι στην Ομόνοια) και να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στις νέες αναδιαρθρώσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση, στην πολιτική της κυβέρνησης.

Σύμφωνα και με τις προχτεσινές δηλώσεις της υπουργού Παιδείας («η αλλαγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση, η αλλαγή στο σύνολο του εκπαιδευτικού συστήματος, είναι μια ειλημμένη απόφαση»), η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιβάλει με οποιονδήποτε τρόπο το νόμο - πλαίσιο για το Πανεπιστήμιο ΑΕ. Το ΜΑΣ απ' την πρώτη στιγμή έχει καλέσει τους φοιτητές να απορρίψουν το νόμο - πλαίσιο και οργανώνει την πάλη ενάντια «στο μνημόνιο της Παιδείας» και το «μνημόνιο διαρκείας». Το συλλαλητήριο στις 19 Γενάρη μπορεί να αποτελέσει μια ηχηρή απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης.

Δωρεάν μετακίνηση φοιτητών - σπουδαστών

Χτες, στην Αθήνα και στον Πειραιά έγιναν κινητοποιήσεις για το δικαίωμα των φοιτητών - σπουδαστών στη δωρεάν μετακίνηση, όπου μοιράστηκε η ανακοίνωση του ΜΑΣ για τις συγκοινωνίες. Φοιτητές απ' τις Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ στη Φιλοσοφική και τη Φυσικομαθηματική, χτες το πρωί, συγκεντρώθηκαν στην αφετηρία και έκαναν «κατάληψη» στο λεωφορείο 608. Η διαδρομή μέχρι τον Ευαγγελισμό έγινε δωρεάν, αφού οι δυνάμεις τους ΜΑΣ «έκλεισαν» τα ακυρωτικά μηχανήματα του λεωφορείου. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής μοίρασαν την ανακοίνωση του ΜΑΣ για τις συγκοινωνίες στους συμφοιτητές τους, αλλά και τους υπόλοιπους επιβάτες, καλώντας τους να αγωνιστούν για το δικαίωμα στη μετακίνηση. Η κινητοποίηση «επαναλήφθηκε» και σε λεωφορείο της ίδιας γραμμής απ' τον Ευαγγελισμό προς την Πανεπιστημιούπολη.

Οι φοιτητές των Επιτροπών Αγώνα του ΜΑΣ στο Πανεπιστήμιο Πειραιά συγκεντρώθηκαν το πρωί στις σχολές τους και ενημέρωσαν τους συμφοιτητές τους για την αντίστοιχη κινητοποίηση με αυτή της Αθήνας, καλώντας τους να συμμετάσχουν. Στη συνέχεια και αυτοί έκαναν «κατάληψη» στο λεωφορείο της γραμμής «040» και η διαδρομή μέχρι το σταθμό του ΗΣΑΠ Ν. Φαλήρου (και η επιστροφή) έγινε δωρεάν. Παράλληλα έγινε και εξόρμηση στο σταθμό.

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ στη Θεσσαλία

Εκδηλώσεις με θέμα «Καπιταλιστική κρίση και η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ» διοργανώνουν τις επόμενες μέρες τα ΝΣ της ΚΝΕ, στους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας. Οι εκδηλώσεις θα γίνουν:

Στην Καρδίτσα, σήμερα, στις 7 μ.μ., στα γραφεία της ΤΕΔΚ. Θα μιλήσει ο Β. Ξυδιάς.

Στη Λάρισα, το Σάββατο 15 Γενάρη, στις 7 μ.μ., στον «Χορίαμβο» (οδός Γαληνού και Φαρμακίδου), με ομιλητή τον Β. Μεταξά, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στο Βόλο, το Σάββατο 15 Γενάρη, στις 7 μ.μ., στο Μεταξουργείο, με ομιλητή τον Γ. Παπαρίζο, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στα Τρίκαλα, το Σάββατο 15 Γενάρη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο, με ομιλητή τον Σ. Σωτηρόπουλο, μέλος του ΝΓ Τρικάλων του ΚΚΕ.

Kοπή πίτας ΝΟ Αττικής της ΚΝΕ

Εκδήλωση για την κοπή πίτας θα πραγματοποιήσει η ΝΟ Αττικής της ΚΝΕ το Σάββατο 15 Γενάρη στις 9 μ.μ. στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Μενιδίου (Δεκελείας 42). Στην εκδήλωση θα δοθούν βραβεία άμιλλας για την τρίμηνη Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματος στις πρωτοπόρες οργανώσεις και τους πρωτοπόρους συντρόφους, ενώ η πρώτη Τομεακή Οργάνωση θα βραβευτεί με τη σημαία της Οργάνωσης Αττικής. Η εκδήλωση θα κλείσει με λαϊκό γλέντι.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΕΙ
Ανώτατη Εκπαίδευση για τις ανάγκες του λαού

Ξεκινά σήμερα, στη Φιλοσοφική Αθηνών, το 10ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) των Πανεπιστημίων

Το 10ο Συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ, που ξεκινά σήμερα, διεξάγεται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση προωθεί νέο νόμο - πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, ισοπεδώνοντας ό,τι έχει απομείνει απ' το δημόσιο χαρακτήρα της, ενώ παράλληλα επιδιώκει να σαρώσει τα δικαιώματα των εργαζομένων συνολικά. Η ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ όλο το προηγούμενο διάστημα έχει δηλώσει την προθυμία της να συμμετάσχει στο διάλογο της κυβέρνησης και δε διαφωνεί με τον πυρήνα των αναδιαρθρώσεων.

Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) ΑΕΙ μπροστά στο συνέδριο της Ομοσπονδίας έχει απευθυνθεί, ήδη, στους πανεπιστημιακούς με ένα κείμενο διακήρυξης όπου απορρίπτει το κείμενο «διαβούλευσης», ενώ έχει δηλώσει ότι ο διάλογος για το νόμο - πλαίσιο είναι προσχηματικός.

Αναφέρεται αναλυτικά στις αλλαγές που προωθούνται και τονίζει ότι «δεν αποδέχεται την υπάρχουσα κατάσταση, ούτε αποδέχεται να γίνει πρόσχημα για την ολοκληρωτική παράδοσή της στις επιδιώξεις των μονοπωλίων. Εχει επανειλημμένα προβάλει/καταθέσει τις θέσεις της για τη διαμόρφωση μιας Ανώτατης Εκπαίδευσης ενιαίας, αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν, σύγχρονης, υψηλού επιπέδου, με δημοκρατική λειτουργία, κεντρικά σχεδιασμένης, που θα υπηρετεί ένα δρόμο ανάπτυξης προς όφελος του ελληνικού λαού». Στη διακήρυξη τονίζεται ότι «η αναγκαία αναμόρφωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς σύγκρουση με τους μηχανισμούς της ΕΕ, του ΔΝΤ, του ΟΟΣΑ και των άλλων κέντρων που καθοδηγούν και υπαγορεύουν την πολιτική στην Παιδεία, στην Εργασία, συνολικά στην κοινωνική ζωή».

ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ
Αντιδράσεις για την καταδίκη των καθηγητών

Αντιδράσεις και κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών προκάλεσε η απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Γιαννιτσών, να καταδικάσει σε 1 χρόνο φυλάκιση με τριετή αναστολή 40 καθηγητές του 2ου Λυκείου, επειδή, πριν 2 χρόνια, δικαιολόγησαν εκπρόθεσμα απουσίες 4 μαθητών που τότε φοιτούσαν στη Β' Λυκείου. Μαζί τους δικάστηκαν και καταδικάστηκαν και 3 γιατροί για τις βεβαιώσεις που χορήγησαν στους μαθητές, καθώς επίσης ο διευθυντής του Γραφείου Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ένας γονιός.

Η δίκη έγινε μετά από μήνυση που κατέθεσε εναντίον τους ο τότε διευθυντής του σχολείου και νυν σύμβουλος Περιφερειακής Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, Μ. Λούσης. Τότε, ο Σύλλογος των καθηγητών του σχολείου, διαφοροποιούμενος από τον Διευθυντή, αποφάσισε να δεχθεί τα ιατρικά δικαιολογητικά που προσκόμισαν οι μαθητές, εξαιτίας των ιδιαίτερων προβλημάτων που αντιμετώπιζαν. Οι δύο από αυτούς εξακολουθούν να έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η δίκη ξεκίνησε στις 9 Δεκέμβρη και, μετά από ένα μήνα, ολοκληρώθηκε το βράδυ της Δευτέρας. Οι καταδικασθέντες άσκησαν έφεση. Την Τρίτη, πραγματοποιήθηκε στάση εργασίας που προκήρυξε η τοπική ΕΛΜΕ και κινητοποίηση με τη συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ