ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ
Προστατεύει μόνο το συμφέρον του κεφαλαίου

Λιμνοθάλασσα Κορισσίων Κέρκυρας, μία από τις περιοχές του δικτύου ΝΑΤΟΥΡΑ

Eurokinissi

Λιμνοθάλασσα Κορισσίων Κέρκυρας, μία από τις περιοχές του δικτύου ΝΑΤΟΥΡΑ
Σε άμεση απειλή τίθενται και οι ελάχιστες προστατευόμενες περιοχές, του Δικτύου ΝΑΤΟΥΡΑ 2000, που είχαν γλιτώσει από το νόμο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), με το νομοσχέδιο για την «Προστασία της βιοποικιλότητας», όπως παραπλανητικά επιγράφεται, που συζητείται στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο, στο όνομα της προστασίας της βιοποικιλότητας, ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο για την εμπορευματοποίηση της γης σε σπάνιους βιότοπους και οικολογικά ευαίσθητες περιοχές της χώρας, χαρακτηρίζοντας (άρθρο 9) ακόμη και ιδιωτικές κερδοσκοπικές επενδύσεις ως «επιτακτικού δημόσιου συμφέροντος»! Δηλαδή, και με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση επιχειρεί να ανοίξει νέα πεδία δράσης για την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου, ακόμη και σε προστατευόμενες και ευαίσθητες περιοχές, στο όνομα της «πράσινης» ανάπτυξης.

Με τη θέσπιση ορίου αρτιότητας στα 10 στρέμματα, από τα 4 στρέμματα, στις εκτός σχεδίου περιοχές ΝΑΤΟΥΡΑ, πλήττει τους μικροϊδιοκτήτες γης και ανοίγει ολόκληρη λεωφόρο για τη συγκέντρωση της γης από το μεγάλο κεφάλαιο σε τιμές ευκαιρίας για τις χρυσοφόρες επενδύσεις τους, όπως ιδιωτικούς σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ξενοδοχειακά συγκροτήματα κ.ά. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το τελικό σχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, απαλείφθηκε διάταξη του προσχεδίου που είχε δοθεί στη δημοσιότητα πριν λίγους μήνες, το οποίο απαγόρευε την εγκατάσταση Περιοχών Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ) στις προστατευόμενες περιοχές ΝΑΤΟΥΡΑ!

Παρότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μια σειρά από ορισμούς για τη βιοποικιλότητα δεν περιλαμβάνει, προφανώς σκόπιμα, κανέναν για τα δασικά οικοσυστήματα, αφήνοντας ανοιχτό το ζήτημα αποχαρακτηρισμού και εμπορευματοποίησής τους.

Με μια σειρά από άλλες διατάξεις δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί μια ευρεία ομάδα ιδιωτικών συμφερόντων που θα αποκομίζει κέρδη από τις μελέτες, τα έργα και τη διαχείριση της προστασίας των βιοτόπων, αλλά και λεγόμενων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Μέσα από διάφορες μελέτες και υπουργικές αποφάσεις που παραπέμπονται στο μέλλον, αφήνει ανοιχτό το ζήτημα του δραστικού περιορισμού της οριοθέτησης των προστατευόμενων περιοχών.

Κι όλα αυτά όταν η ίδια η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι:

Το 31% των οικοτόπων που απαντώνται στην Ελλάδα βρίσκονται σε μη ικανοποιητική ή ανεπαρκή κατάσταση διατήρησης. Το 80% των θαλάσσιων οικοτόπων - ενδιαιτημάτων που απαντώνται στην Ελλάδα και προστατεύονται από τη νομοθεσία βρίσκονται σε μη ικανοποιητική ή ανεπαρκή κατάσταση διατήρησης. Για το 65% των χερσαίων ειδών και το 62% όλων των ειδών που υποτίθεται ότι προστατεύονται η κατάσταση διατήρησης είναι άγνωστη.

Συνεστιάσεις - εκδηλώσεις

Ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών ΣΦΕΑ 1967-1974 πραγματοποιεί την καθιερωμένη συνάντηση για τον καινούριο χρόνο, την Κυριακή 23 Γενάρη, ώρα 10 το πρωί, σε αίθουσα του ξενοδοχείου «ΠΑΡΚ» (Λ. Αλεξάνδρας 10 - απέναντι από το Πεδίο του Αρεως στην Αθήνα), όπου και θα γίνει και η κοπή της πίτας για το νέο χρόνο.

  • Η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) διοργανώνει τη χρονιάτικη συνεστίασή της (με κόψιμο και πίτας), την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011 και ώρα 12 το μεσημέρι, στην Ταβέρνα «ΑΣΤΕΡΙΑ» του Δήμου Βύρωνα (δίπλα στο θέατρο Βράχων).

Συγκοινωνίες: Λεωφορείο 732 Αγ. Φανούριος - Ζωοδόχος Πηγή (στάση τέρμα) και Τρόλεϊ Νο 11 (με στάση τέρμα). Τηλ. ταβέρνας: 210.7665.700.

  • Η Κεντρική Διοίκηση της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) καλεί στη χρονιάτικη συνεστίασή της, που διοργανώνει το Σάββατο 12 Φλεβάρη 2011, ώρα 1 μ.μ., στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ» (Πανεπιστημίου 52 - Αθήνα). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν προσκλήσεις από τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (Μαυρομματαίων 12 - τηλ.: 210.8225.407).
  • Εκδήλωση διοργανώνει, την Τετάρτη 26 Γενάρη στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 27 - 5ος όροφος), το ΔΣ της «Δημοκρατικής Μέριμνας». Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα γίνει κλήρωση δώρων με λαχνούς, ενώ θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
Ζητά τη συνδρομή του στρατού για τα σκουπίδια!

Tη συνδρομή του στρατού και των εργολάβων ζητά η νέα διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης για να καθαρίσει η πόλη από τα σκουπίδια. Λογική που παραπέμπει στην είσοδο ιδιωτών στο χώρο, με πρόσχημα το αδιέξοδο. Και βέβαια ούτε σκέψη και αναφορά από τη διοίκηση του δήμου για την πρόσληψη προσωπικού στον τομέα της καθαριότητας ώστε να λυθεί οριστικά το πρόβλημα.

Χθες σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σχετικά με το θέμα με τη συμμετοχή του δημάρχου, συνταγματάρχου του πεζικού και του προέδρου του Συνδέσμου Εργοληπτών Δημοσίων Εργων Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας, διαπιστώθηκε ότι η κατάσταση βαίνει επιδεινούμενη, καθώς σε λειτουργία βρίσκονται μόνο επτά οχήματα του Δήμου και αποφασίστηκε η εκπόνηση ενός Σχεδίου Δράσης. Για το σκοπό αυτό ζητήθηκε η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων και του κλάδου των εργοληπτών του Δημοσίου και αποφασίστηκε η άμεση εκπόνηση ενός πλαισίου συνεργασίας που θα μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή ανά πάσα στιγμή μέσα στο επόμενο τρίμηνο.

Σημειώνεται ότι μόνο 10 απορριμματοφόρα μετρούν πέντε χρόνια ζωής. Τα υπόλοιπα είναι πεπαλαιωμένα και δεν έχουν περάσει από έλεγχο ΚΤΕΟ. Επίσης η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δίνει τη δυνατότητα στο δήμο να αναθέσει σε εξωτερικά συνεργεία την επιδιόρθωση 20 οχημάτων.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ: Ενας 30χρονος άνδρας αιγυπτιακής καταγωγής είναι το δεύτερο θύμα της γρίπης Η1Ν1 στη χώρα μας το φετινό χειμώνα. Ο 30χρονος που έπασχε από χρόνιο καρδιολογικό πρόβλημα, κατέληξε χτες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Σωτηρία». Συνολικά 17 ασθενείς σε όλη τη χώρα νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ της χώρας, εξαιτίας επιπλοκών από τη γρίπη Η1Ν1.

ΔΣΑ - ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ: Δε συμμετέχουν οι δικηγόροι της Αθήνας στην τριήμερη πανελλαδική αποχή (19, 20, 21 Γενάρη 2011) που είχε αποφασίσει η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την «απελευθέρωση» του δικηγορικού επαγγέλματος. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας (ΔΣΑ) με χτεσινή του απόφαση κατά πλειοψηφία (14 υπέρ, 4 κατά και μία αποχή) αποφάσισε να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Οικονομικών απέχοντας από τις κινητοποιήσεις των άλλων δικηγόρων. Ετσι, ο ΔΣΑ ουσιαστικά βάζει «πλάτες» στις επιταγές της κυβέρνησης και της τρόικας για τη λεγόμενη απελευθέρωση του δικηγορικού επαγγέλματος.

ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ: Με αφορμή δηλώσεις βουλευτή που αποδίδει ευθύνες στους δικαστές και εισαγγελείς για την ατιμωρησία τυχόν ενόχων πολιτικών προσώπων η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων σε χτεσινή ανακοίνωσή της αναφέρει ότι οι ευθύνες γι' αυτή την κατάσταση ανήκει αποκλειστικά σ' αυτούς που έχουν διαμορφώσει το θεσμικό πλαίσιο της ατιμωρησίας των πολιτικών.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Υπόθεση του λαού η προστασία της βιοποικιλότητας

Για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη βιοποικιλότητα, τοΓραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ,με ανακοίνωσή του, υπογραμμίζει:

«

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την προστασία και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας είναι ψευδεπίγραφο. Δεν προστατεύει τις χαρακτηρισμένες περιοχές NATURA, αντίθετα ακυρώνει σε μεγάλο βαθμό την όποια προστασία είχαν οι σπάνιοι βιότοποι, υδρότοποι και οι περιοχές υψηλού κάλλους. Παραδίδει τη βιοποικιλότητα στην εμπορευματοποίηση και στην καταστροφική δράση της πολύμορφης κερδοσκοπίας από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Η θέσπιση υψηλότερου ορίου αρτιότητας, από τα 4 στρέμματα που είναι σήμερα, για την οικοδόμηση εκτός σχεδίου και σε περιοχές NATURAν πλήττει μόνο τους μικροϊδιοκτήτες γης και ανοίγει το δρόμο στη συγκέντρωση της γης, που αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα για μεγάλες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Η οικοδόμηση και εμπορευματοποίηση γης σε περιοχές NATURA πρέπει να απαγορευτεί. Με αποζημίωση των μικροϊδιοκτητών και με εξαίρεση τους παραδοσιακούς οικισμούς, τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις κ.ά. που δεν επιβαρύνουν και δεν αλλοιώνουν το περιβάλλον.

Ομως μεγαλύτερα και ισχυρότερα πλήγματα στις περιοχές αυτές καταφέρει η κυβέρνηση με τα άρθρα εκείνα που επιτρέπουν, ακόμα κι αν υπάρχουν βαριές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, στο όνομα του "επιτακτικού δημοσίου οικονομικού συμφέροντος", τη χωροθέτηση έργων, κατασκευών και δράσεων επενδύσεων τύπου fasttrack του μεγάλου κεφαλαίου.

Επιτρέπει ακόμη την εγκατάσταση ιδιωτικών σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Παρακάμπτει τη δασική νομοθεσία που προστάτευε τα δασικά οικοσυστήματα, καταργώντας την απόλυτη προστασία των εθνικών δρυμών εφόσον τα χαρακτηρίζει εθνικά ή περιφερειακά πάρκα.

Δίνει τη δυνατότητα σε ιδιώτες - επιχειρηματίες να διαχειρίζονται μια προστατευμένη ζώνη και να αξιολογούν οι ίδιοι τη δράση τους. Με την απευθείας ανάθεση και τη σύναψη συμβάσεων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, παρέχει τη δυνατότητα στον υπουργό να αποχαρακτηρίζει ή να μειώνει την έκταση της προστατευόμενης περιοχής.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό να απορρίψει και να καταδικάσει την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που παραδίδει ακόμα και τις περιοχές NATURA στην κερδοσκοπική δράση των μεγάλων επιχειρηματιών. Η προστασία τους πρέπει να γίνει υπόθεση του λαού. Μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με τη μετατροπή τους σε δημόσια περιουσία, την απαγόρευση κάθε είδους κερδοσκοπικής δράσης, τη διαχείριση και προστασία τους από επαρκώς στελεχωμένους και εξοπλισμένους δημόσιους φορείς».

Με κομπίνες και τερτίπια...

Με κομπίνες και τερτίπια, η καταπάτηση των όποιων βασικών εργατικών δικαιωμάτων, είναι καθεστώς. Ετσι ακόμα και με εικονικές μεταβιβάσεις εταιρείες προσπαθούν να «φάνε» κι αυτό το πικρό ψωμί των εργατών... Οι εξαιρέσεις στον... κανόνα, από πλευράς δικαίωσης εργαζομένων στα δικαστήρια επιβεβαιώνει τα παραπάνω. Με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας επιδικάζονται σε 90 εργαζόμενους των ναυπηγείων Σκαραμαγκά ΑΕ, που είχαν κάνει αγωγή στα ναυπηγεία, συνολική αποζημίωση 4 εκατ. ευρώ για μη καταβολή μισθών, επιδομάτων και αποζημιώσεων. Να σημειωθεί, ότι η γερμανική εταιρεία που είχε πάρει τα Ναυπηγεία «δέχτηκε» κάποιες συμβατικές υποχρεώσεις έναντι των εργαζομένων. Μετά, σύστησε μια εταιρεία (το 2002) με κεφάλαιο 60.000 ευρώ... για τροχαίο υλικό του ΟΣΕ και εμφάνισε τους εργαζόμενους των ναυπηγείων ως προσωπικό της. Από τον Μάη του 2010 μέχρι την επιδίκαση έπαψε να τους πληρώνει.

Το δικαστήριο έκρινε, ότι οι εργαζόμενοι έχουν σχέση εργασίας με την «Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ΑΕ» και όχι με τη «θυγατρική» και έτσι και σε περίπτωση απόλυσης πληρώνονται από τα Ναυπηγεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ