ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Γενάρη 2011
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΤΗΣ ΚΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΝΕΟΛΑΙΑ
Εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς και κατάρτισης

Εξόρμηση στα γραφεία του ΟΑΕΔ στη Νίκαια, το Κερατσίνι και στην Αγια Σοφιά πραγματοποίησαν χτες και συνεχίζουν σήμερα οι Οργανώσεις της ΚΝΕ Πειραιά στο πλαίσιο της καμπάνιας της ΚΝΕ στην εργατική νεολαία. Τα μέλη της ΚΝΕ συνομίλησαν με εκατοντάδες άνεργους που πήγαιναν στον ΟΑΕΔ, για να πάρουν τα επιδόματα ανεργίας και τους καλούσαν σε μαζική συσπείρωση γύρω από τα σωματεία τους, τα συνδικάτα τους, ώστε συντονισμένα να παλέψουν για το δικαίωμά τους στη σταθερή εργασία, κόντρα στον εργασιακό μεσαίωνα που επιβάλλει η πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Οι άνεργοι άκουγαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις θέσεις του ΚΚΕ αναγνωρίζοντας παράλληλα την αγωνιστική δράση του ΠΑΜΕ προς όφελος των συμφερόντων τόσο των εργαζομένων όσο και των ανέργων. Αφού εξέφραζαν την αγανάκτησή τους για τα αποτελέσματα της κυρίαρχης πολιτικής που οι ίδιοι πληρώνουν, ανταποκρίνονταν θετικά στο κάλεσμα και έδιναν αγωνιστικό ραντεβού για την απεργιακή συγκέντρωση στις 10 Φλεβάρη.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι εξορμήσεις και περιοδείες της ΚΝΕ σε χώρους κατάρτισης και δουλειάς στο πλαίσιο της πεντάμηνης καμπάνιας της Οργάνωσης για την εργαζόμενη νεολαία. Οι νέοι κομμουνιστές καλούν σε οργάνωση και αντεπίθεση την εργαζόμενη νεολαία και παράλληλα καλούν σε συμμετοχή στην απεργία στις 10 Φλεβάρη με το ΠΑΜΕ. Για σήμερα, έχουν προγραμματιστεί μια σειρά εξορμήσεις: Στην ΕΠΑΣ Ασπροπύργου, στη Bic και στο «Γερμανό». Στη Θεσσαλονίκη στον ΟΑΕΔ Ωραιοκάστρου, στην ΑΕΝ, στο Νυχτερινό Σταυρούπολης, στα Goodys, σε εργαζόμενους στον επισιτισμό στην Ικτίνου, στη χημική βιομηχανία BASF. Στην ΕΠΑΣ Νάουσας και Κατερίνης, στο Χόντος στις Σέρρες, σε ΙΕΚ στα Γιάννενα, στον ΟΑΕΔ στο Αγρίνιο, σε ΙΕΚ και ΕΠΑΣ στην Κέρκυρα, σε φροντιστήρια στην Αρτα. Στη Λάρισα στις επιχειρήσεις Πάνθεον, Στερ, 1ο ΙΕΚ, ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ και στο Βόλο στη Χαλυβουργία και στο Ζάρα, στη Λαμία στον ΟΑΕΔ και στη Χαλκίδα στον ΟΑΕΔ και την ΕΑΒ, στη Ζάκυνθο σε μηχανουργεία - συνεργεία, στη Μεσσηνία σε ΙΕΚ.

Στην Αθήνα μέσα στη βδομάδα θα γίνουν εξορμήσεις σε όλους τους ΟΑΕΔ και τα νυχτερινά σχολεία.

  • Χτες, οι Επιτροπές Αγώνα Φιλοσοφικής του ΜΑΣ διοργάνωσαν συναυλία αλληλεγγύης στους συμφοιτητές τους που αναγκάζονται να δουλεύουν παράλληλα με τις σπουδές τους, αναδεικνύοντας τα ζητήματα των απολύσεων συναδέλφων τους, της ανάγκης οργάνωσης στα σωματεία, της ανεργίας και των ελαστικών σχέσεων απασχόλησης. Η εκδήλωση περιλάμβανε τραγούδια και ανάγνωση ποιημάτων ενώ οι φοιτητές που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ πραγματοποίησαν εξορμήσεις σε αμφιθέατρα και άλλους χώρους της σχολής, καλώντας σε συμμετοχή στην απεργία στις 10 Φλεβάρη μαζί με το ΠΑΜΕ.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
«Οργανώνουμε την πάλη μας στο πλευρό των εργατών»

Κάλεσμα για συμμετοχή στην απεργία στις 10 Φλεβάρη

Σε συμμετοχή στην απεργία στις 10 Φλεβάρη με το ΠΑΜΕ και σε μια σειρά αγωνιστικές πρωτοβουλίες μέσα και έξω από τα σχολεία καλεί η Γραμματεία του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας. Παράλληλα, καλεί σε συμμετοχή στη συνέλευση του Συντονιστικού το Σάββατο 29 Γενάρη. Το κάλεσμα της Γραμματείας του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας σημειώνει τα εξής:

«ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ!

Η γραμματεία του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας καλεί σε Συνέλευση του Συντονιστικού το Σάββατο 29 Ιανουαρίου στην αίθουσα των Λογιστών (πλ. Κάνιγγος).

Συμμετοχή στην απεργία στις 10 Φλεβάρη με το ΠΑΜΕ

Οχι στο μνημόνιο της Παιδείας

Οχι στο μνημόνιο διαρκείας ΠΑΣΟΚ - τρόικας

Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία

Οργανώνουμε την πάλη μας στο πλευρό των εργατών, του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος! Την ίδια στιγμή που οι οικογένειές μας στενάζουν, η ανεργία φουντώνει, η ακρίβεια σπάει κόκαλα, εκείνοι συνεχίζουν, καταργώντας Συλλογικές Συμβάσεις, απελευθερώνοντας τις απολύσεις, δίνουν ζεστό χρήμα σε εφοπλιστές και βιομηχάνους, με τη συνενοχή της ξεπουλημένης ηγεσίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Τώρα, στερούν ακόμα και το δικαίωμά μας στον πολιτισμό και τον αθλητισμό, ακυρώνοντας μέχρι και τα σχολικά τουρνουά. Προχωράνε σε καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων στοιβάζοντάς μας σε 30άρια τμήματα, ετοιμάζουν το "νέο" Λύκειο υποβαθμίζοντας κι άλλο το δικαίωμά μας στην ολόπλευρη μόρφωση !! Εμείς τους απαντάμε...

Καμία συγχώνευση σχολείων. Σχολικές μονάδες που να καλύπτουν τις ανάγκες σε μόρφωση των παιδιών της λαϊκής οικογένειας, με πλήρη υλικοτεχνική υποδομή και το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό

Να δοθούν τα χρήματα από το υπουργείο Παιδείας και να πραγματοποιηθούν κανονικά τα σχολικά τουρνουά. Εχουμε δικαίωμα στο δωρεάν αθλητισμό και πολιτισμό.

Οχι άλλα βάρη για τις οικογένειές μας! Δε θα μας γονατίσουν!

Είμαστε στο πλευρό των εργαζόμενων γονιών μας!

Να μην πληρώσουμε εμείς την κρίση τους!

Παίρνουμε αγωνιστικές αποφάσεις σε 5μελή και 15μελή, μαζεύουμε υπογραφές, καλούμε σε συντονισμό και τα άλλα σχολεία της περιοχής μας. Προχωράμε από κοινού σε παραστάσεις διαμαρτυρίας, εξορμήσεις στις γειτονιές, κάνουμε δική μας υπόθεση την οργάνωση του μαθητικού κινήματος. Το μαθητικό κίνημα δεν καθοδηγείται από καναλάρχες και μεγαλοεκδότες, ούτε με ανώνυμα sms.

Το μαθητικό κίνημα παίρνει τις αποφάσεις του μέσα από μαζικές , συλλογικές, δημοκρατικές διαδικασίες, μέσα από Γενικές Συνελεύσεις, τα 5μελή και 15μελή, μέσα από το ΣΑΣΑ.

Οργανωμένα - μαζικά - περιφρουρημένα, στο πλευρό του ΠΑΜΕ για να διαδηλώσουμε ενάντια στα μέτρα των Κυβέρνησης - Τρόικας - ΕΕ που φορτώνουν κι άλλα βάρη για να ξεπεράσουν την κρίση τους, στις πλάτες των γονιών μας.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ 10 ΦΛΕΒΑΡΗ ΜΕ ΤΟ ΠΑΜΕ».

Πεδίο ιδεολογικής διαπάλης η ιστορία

Η πολύμορφη παραχάραξη της ιστορίας μέσα από τα σχολικά βιβλία, οι στόχοι της άρχουσας τάξης που υπηρετεί το παραγράψιμο της ιστορίας, ο ρόλος του εκπαιδευτικού βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης στην εκδήλωση που διοργάνωσε το απόγευμα της Κυριακής η Αχτίδα Εκπαιδευτικών της ΚΟΑ. Εκπαιδευτικοί και φοιτητές παιδαγωγικών τμημάτων που αντιπαλεύουν καθημερινά τα ιδεολογήματα της αστικής τάξης βρέθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΚΟΑ και παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την ομιλία του Κώστα Σκολαρίκου, συνεργάτη του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ. Ανάμεσα σε άλλα, ο ομιλητής σημείωσε ότι η ιστορική επιστήμη δεν είναι απλά αφήγηση και έχει να κάνει περισσότερο με τη διαμόρφωση του μέλλοντος παρά με την κατανόηση και μόνο του παρελθόντος. Είπε ότι το σχολείο αναπαράγει την κυρίαρχη αντίληψη και για την ιστορία και ότι οι εκπαιδευτικοί καλούνται να διδάξουν για λογαριασμό της αστικής τάξης την ιστορία στα μέτρα της και αυτό γεννά σημαντικά καθήκοντα για τους ίδιους. Με παραδείγματα ανέπτυξε μορφές χειραγώγησης της ιστορικής αλήθειας που γίνεται με την καλλιέργεια της αντίληψης της ακινησίας, της ταύτισης των δύο ολοκληρωτισμών, της τυχαιότητας, της προσέγγισης μέσα από τις προσωπικότητες ηγετών, τον χυδαίο αντικομμουνισμό.

Η εκδήλωση αποτέλεσε άλλη μια αφορμή για προβληματισμό και μελέτη της πραγματικής ιστορίας ώστε από καλύτερες θέσεις να δίνεται η απάντηση στις ξεδιάντροπες προσπάθειες ξαναγραψίματος της ιστορίας. Προσπάθειες να αφαιρεθεί από τη διδασκαλία της κάθε τι που οδηγεί στην αμφισβήτηση του βάρβαρου εκμεταλλευτικού συστήματος.

ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΝΕ
Κίνητρο για μελέτη της Ιστορίας του εργατικού κινήματος

Την άγνωστη Ιστορία του εργατικού κινήματος των ΗΠΑ, μέσα από την παρουσίαση του ομότιτλου βιβλίου των Ρ. Ο. Μπόγερ και Χ. Μ. Μορέ, των εκδόσεων «Σύγχρονη Εποχή», αλλά και με τη θεατρική παράσταση «η πτώση και η άνοδος του κυρίου Γκρόσαπ», που πλαισιώθηκε με μουσικό αφιέρωμα στο αμερικάνικο εργατικό τραγούδι, παρουσίασαν οι Εργατικές Οργανώσεις της Οργάνωσης Πόλης Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, στη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, στην ΕΔΟΘ.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν να αποτελέσει κίνητρο για τη μελέτη της Ιστορίας του παγκόσμιου εργατικού κινήματος και την εξαγωγή συμπερασμάτων. Μέσα από το βιβλίο, αλλά και το θεατρικό έργο, αναδείχθηκε πως τα τεράστια κέρδη των μονοπωλίων της Αμερικής χτίστηκαν με το αίμα και την απλήρωτη εργασία των εκατομμυρίων εργατών. Αναδείχθηκε η αποφασιστικότητα, η μαχητικότητα των εργατών που τότε δε δίσταζαν να βάλουν τα κορμιά τους οδόφραγμα απέναντι στην πιο άγρια επίθεση των μηχανισμών καταστολής. Αλλά και την ανάγκη πολιτικοποίησης του αγώνα, που θα δένει την πάλη για τις άμεσες διεκδικήσεις με τον αγώνα για την κατάκτηση της λαϊκής εξουσίας.

Η ΚΝΕ μέσα από αυτήν την εκδήλωση, απηύθυνε κάλεσμα στους νέους εργαζόμενους, στους νέους που φοιτούν στις σχολές μαθητείας, σε όλους τους νέους, να αντιστοιχίσουν την απάντησή τους στην επίθεση που δέχονται από την αστική τάξη, και τα κόμματά της, την ΕΕ. Να σηκώσουν το μπόι τους, να κοιτάξουν κατάματα το μέλλον και να μπουν στον αγώνα για την ανατροπή αυτού του βάρβαρου εκμεταλλευτικού συστήματος, για τη λαϊκή εξουσία, το σοσιαλισμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ