ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
«Ημέρες οργής» κατά ακρίβειας, ανεργίας και Μουμπάρακ

Συγκρούσεις, νεκροί, τραυματίες, συλλήψεις και μαζικότατη συμμετοχή στις μεγαλύτερες διαδηλώσεις από το 1977

Χιλιάδες λαού πλημμύρισαν τους δρόμους του Καΐρου
Χιλιάδες λαού πλημμύρισαν τους δρόμους του Καΐρου
ΚΑΪΡΟ.--

Χιλιάδες Αιγύπτιοι κατέκλυσαν τους κεντρικούς δρόμους του Καΐρου, αλλά και πολλών άλλων πόλεων, όπως η Αλεξάνδρεια, το Ασουάν, η Ισμαϊλίγια και η Μαχάλα (βορείως του Καΐρου), όπως και η Ασιούτ κοντά στο Δέλτα του Νείλου, όπου βρίσκονται εγκατεστημένες οι μεγαλύτερες υφαντουργικές μονάδες της χώρας και είναι τόπος συγκέντρωσης μεγάλου τμήματος της αιγυπτιακής εργατικής τάξης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα οργανώσεων της αντιπολίτευσης για διαδηλώσεις ενάντια στο καθεστώς Μουμπάρακ. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι διαδηλωτές καταμετρούνται σε αρκετές χιλιάδες σε όλες τις πόλεις, γεγονός που καθιστά τις χτεσινές διαμαρτυρίες, που ονομάστηκαν «μέρες οργής» από τους συμμετέχοντες, τις σημαντικότερες που έχει ζήσει η χώρα από το 1977, οπότε μαζικά οι Αιγύπτιοι διαδήλωναν για την αύξηση της τιμής του ψωμιού. Και εδώ, όπως στην Τυνησία, πάντως, η Ουάσιγκτον έσπευσε να «παρέμβει» με την υπουργό Εξωτερικών να δηλώνει πεπεισμένη για «τη σταθερότητα της ηγεσίας Μουμπάρακ και την αποφασιστικότητά της να ικανοποιήσει όλα τα νόμιμα αιτήματα των πολιτών».

Και χτες, τα συνθήματα ήταν υπέρ της υιοθέτησης πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων, κατά της φτώχειας, της ανεργίας, της ασφυκτικής καθεστωτικής καταστολής. Για πρώτη φορά, τόσο ανοιχτά, χιλιάδες διαδηλωτές χαρακτήρισαν τον Χόσνι Μουμπάρακ «δικτάτορα» και ζήτησαν την απομάκρυνσή του, ενώ η σύνδεση με τις εξελίξεις στην Τυνησία ήταν άμεση στις εκδηλώσεις και στα συνθήματα των διαδηλωτών. Παρά το γεγονός ότι αρχικώς και η ισλαμική οργάνωση των «Αδελφών Μουσουλμάνων» είχε ανακοινώσει ότι τα μέλη της θα συμμετάσχουν στις διαμαρτυρίες, τελικά τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδιδαν ότι η παρουσία τους δεν ήταν τόσο έντονη αν και, τελικά, ο κόσμος που συγκεντρώθηκε ήταν πολύ περισσότερος από ό,τι αναμενόταν.

Αντίθετα, ο Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ, πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, που ηγείται αντιπολιτευτικής κίνησης, κάλεσε όλους τους οπαδούς του να κατέβουν στο δρόμο.

Η αρχικώς ανεκτική στάση της αστυνομίας έγινε πολύ πιο επιθετική όταν αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός του πλήθους και σημειώθηκαν συγκρούσεις. Οι δυνάμεις καταστολής χρησιμοποίησαν γκλομπς, κανόνια νερού και δακρυγόνα για να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους, τόσο στο Κάιρο όσο και σε άλλες πόλεις, και οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι δύο διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους στη διαμαρτυρία στο Σουέζ, ένας αστυνομικός στο Κάιρο, ενώ αδιευκρίνιστος είναι ο αριθμός των τραυματιών και των συλληφθέντων. Υπενθυμίζεται ότι στην Αίγυπτο του, επί 30ετίας, Προέδρου Μουμπάρακ ισχύει «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» και δεν επιτρέπονται οι διαδηλώσεις.

ΤΥΝΗΣΙΑ
Απροκάλυπτη απόπειρα αμερικανικής παρέμβασης

Συνεχίζουν να φτάνουν στην Τύνιδα διαδηλωτές από όλη τη χώρα για να εντείνουν τις πιέσεις για διάλυση της «μεταβατικής κυβέρνησης» στην παρούσα της μορφή

ΤΥΝΙΔΑ.--

Να υποστηρίξει ανοιχτά τη «μεταβατική» κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Μουχάμαντ Γκανούσι (που διατελούσε πρωθυπουργός και υπό τον Μπεν Αλί) έσπευσε χτες η Ουάσιγκτον ενώ την ίδια ώρα στους δρόμους της Τύνιδας, για πρώτη φορά, εμφανίστηκε «αντιδιαδήλωση» υποστηρικτών της «μεταβατικής» κυβέρνησης, η οποία τασσόταν «κατά του κενού εξουσίας και της αναρχίας που προκαλείται από τα μαξιμαλιστικά αιτήματα περί πλήρους αλλαγής εδώ και τώρα». Οι δύο αυτές εξελίξεις συνδέονται αναμφίβολα με τους νέους ελιγμούς της «κυβέρνησης» Γκανούσι για χορήγηση επιπλέον οικονομικής βοήθειας προς την επαρχία και προς τις οικογένειες των θυμάτων από τις διαδηλώσεις που οδήγησαν στην εκδίωξη του Μπεν Αλί (συνολικά 354 εκατομμύρια δολάρια) και για ευρύ ανασχηματισμό της προκειμένου κατευνασθεί η λαϊκή οργή.

Ο ανώτερος απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου για τη Μέση Ανατολή, Τζέφρι Φέλντμαν, έφτασε στην Τύνιδα για διήμερες (!) συναντήσεις με την «κυβέρνηση» προκειμένου να «εξεταστούν τρόποι με τους οποίους οι ΗΠΑ μπορούν να βοηθήσουν τη μετάβαση της χώρας στη δημοκρατία», χωρίς φυσικά καμία αναφορά στο γεγονός ότι η Ουάσιγκτον ήταν σταθερός υποστηρικτής του καθεστώτος Μπεν Αλί όλα αυτά τα χρόνια. Ο Φέλντμαν, μάλιστα, σε μια εμφανή προσπάθεια του αμερικανικού ιμπεριαλισμού να «αλλάξει την εικόνα των ΗΠΑ» που έχει ο τυνησιακός λαός αλλά και να διασφαλίσει έλεγχο επί της τωρινής ηγεσίας της χώρας, αποπειράθηκε να κολακεύσει τους διαδηλωτές υποστηρίζοντας ότι «η Τυνησία θα μπορούσε ν' αποτελέσει παράδειγμα για τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες σε μεγάλο τμήμα του αραβικού κόσμο».

Παράλληλα με την ωμή αυτή αμερικανική παρέμβαση, έλαβε χώρα η πρώτη, ολιγάριθμη μεν αλλά σημαντική σε συμβολικό επίπεδο δε, διαδήλωση υπέρ της «μεταβατικής κυβέρνησης». Αν και δε γνωστοποιήθηκε ποιος τη διοργάνωσε, οι συμμετέχοντες σε αυτήν φώναζαν συνθήματα που καλούσαν τον τυνησιακό λαό «να δείξει υπομονή επειδή οι αλλαγές χρειάζονται χρόνο».

Η φιλο-κυβερνητική συγκέντρωση συναντήθηκε στην κεντρική λεωφόρο Χαμπίμπ Μπουργκίμπα, με τους χιλιάδες πολίτες που πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία για τρίτο συνεχόμενο 24ωρο ζητώντας τη διάλυση της «μεταβατικής κυβέρνησης», την απομάκρυνση όλων όσων σχετίζονται με το προηγούμενο καθεστώς, και την αντικατάστασή της από μια κυβέρνηση αποτελούμενη από εκπροσώπους της Γενικής Ενωσης Τυνήσιων Εργατών, φοιτητικών ενώσεων, όλης της αντιπολίτευσης και μαζικών φορέων. Μεταξύ των δύο συγκεντρώσεων σημειώθηκαν μικρο-επεισόδια, που δεν πήραν έκταση με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων.

Η Γενική Ενωση Τυνήσιων Εργατών, που κήρυξε, χτες, γενική απεργία, μετά την περιοχή της Τύνιδας και στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, στο Σφαξ, εκφράζοντας και τους συμμετέχοντες στην καθιστική διαμαρτυρία, επιμένει ότι δεν «μπορεί να υπάρξει κανένα βήμα προόδου αν δεν απομακρυνθεί το καρκίνωμα του προηγούμενου καθεστώτος ολοκληρωτικά» και οργανώνει τοπικές επιτροπές οργάνωσης ανά περιφέρεια και περιοχή ενώ δίνει έμφαση στην κινητοποίηση των εργαζομένων σε όλους τους κρίσιμους τομείς του κρατικού μηχανισμού (ηλεκτρισμός, υδροδότηση, τράπεζες, παιδεία, υγεία, δικαιοσύνη). Στην Τύνιδα έφθαναν και χτες κάτοικοι της κεντρικής και νότιας Τυνησίας για να συμμετάσχουν στην καθιστική διαμαρτυρία.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Ενταση, επεισόδια και κλίμα διχασμού

BΗΡΥΤΟΣ.--

Με οργισμένες διαδηλώσεις με επίκεντρο την Τρίπολη, αλλά και με μικρότερου όγκου διαμαρτυρίες στη Βηρυτό, στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει την πρωτεύουσα με τη Σιδόνα, στο νότο, και στην πόλη Νααμέχ, νοτίως και πάλι της πρωτεύουσας, αντέδρασαν, χτες, οι υποστηρικτές του επικεφαλής του κόμματος «Μέλλον», Σάαντ Χαρίρι, που ηγείται ενός εκλογικού συνασπισμού όπου συνεργάζονται οι περισσότερες σουνιτικές δυνάμεις καθώς και ορισμένες χριστιανικές, στην εξασφάλιση από τον υποψήφιο της συμμαχίας υπό τη σιιτική «Χεζμπολάχ» των απαραίτητων βουλευτικών ψήφων για την πρωθυπουργία. Οι διαδηλωτές, που φώναζαν συνθήματα ενάντια στη «Χεζμπολάχ» και στο Ιράν που την υποστηρίζει, έκαψαν αυτοκίνητα, επιτέθηκαν, στην Τρίπολη, στο βαν του δικτύου «αλ Τζαζίρα» και σε ορισμένα σημεία χρειάστηκε η παρέμβαση του στρατού, ο οποίος έχει αναπτυχθεί γύρω από όλα τα δημόσια κτίρια της χώρας, για να αποφευχθούν αιματηρά επεισόδια.

Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, απόφοιτος του Χάρβαρντ, και μέχρι πρότινος στενός συνεργάτης του Χαρίρι, Ναζίμ Μικάτι, εξασφάλισε την υποστήριξη 65 από τους 128 βουλευτές και ο πρόεδρος της χώρας, Μισέλ Σουλεϊμάν, του ανέθεσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Ο Μικάτι δήλωσε ότι θα αρχίσει επαφές με όλες τις πολιτικές δυνάμεις την Πέμπτη και κάλεσε τους πάντες να ανταποκριθούν «για να υπάρξει συνεργασία για το καλό του τόπου και όχι καταστροφή». Η εκλογή του διασφαλίστηκε λόγω της συνεργασίας του κόμματος του Δρούζου Ουαλίντ Τζουμπλάντ, επίσης πρώην συμμάχου του Χαρίρι, με την κοινοβουλευτική ομάδα της «Χεζμπολάχ» και των εταίρων της.

Ο Χαρίρι, μετά το τέλος της ψηφοφορίας στη Βουλή, κάλεσε τους υποστηρικτές του ν' αποφύγουν τα επεισόδια βίας και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Εντούτοις, επέμεινε στην άρνησή του να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση που, επί της ουσίας, θα ελέγχεται από την «Χεζμπολάχ». Ο ηγέτης της σιιτικής οργάνωσης, Σεϊκ Χασάν Νασράλαχ, με τηλεοπτικό του διάγγελμα, κάλεσε τον Χαρίρι «ν' αποδείξει ότι κυβέρνηση εθνικής ενότητας δεν σημαίνει μόνο μία κυβέρνηση υπό τον ίδιο» και «να σεβαστεί τις ψήφους των βουλευτών».

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, έριξε εκ νέου «λάδι στη φωτιά» του διχασμού υποστηρίζοντας ότι ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης όπου «θα κυριαρχούν οι μαχητές της "Χεζμπολάχ" θα προκαλέσει προβλήματα στις αμερικανο-λιβανικές σχέσεις και απειλεί την ανεξαρτησία της χώρας»! Υπενθυμίζεται ότι αφορμή για την κατάρρευση της «κυβέρνησης εθνικής ενότητας» υπό τον Χαρίρι, στις 12 Γενάρη, στάθηκε η άρνησή του ν' ανταποκριθεί στο αίτημα της «Χεζμπολάχ» και των εταίρων της να απορριφθούν τα αποτελέσματα του «ειδικού δικαστηρίου του ΟΗΕ» για τη δολοφονία του πατέρα Χαρίρι, καταγγέλλοντας ότι «δεν ερευνά την αλήθεια, αλλά έχει πολιτικοποιηθεί και λειτουργεί ως όργανο παρέμβασης ξένων δυνάμεων», ισχυρισμό που υιοθετούν και πρώην σύμμαχοι του Χαρίρι, όπως ο Δρούζος Τζουμπλάντ.

Απαραίτητη διόρθωση

Εκ παραδρομής στο χτεσινό φύλλο, παραλείφθηκαν τα 2 κόμματα (ΚΚ Αλβανίας και Κόμμα Εργασίας - EMEP- Τουρκίας) που συνυπογράφουν το ψήφισμα της Συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων των Βαλκανίων αλληλεγγύης στη λαϊκή κινητοποίηση στην Τυνησία. Το ψήφισμα είναι το εξής:

«Τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα των Βαλκανίων, που συναντηθήκαμε στις 22 Ιανουαρίου 2011 στη Θεσσαλονίκη, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στις λαϊκές δυνάμεις της Τυνησίας, που αγωνίζονται να αποτινάξουν την εξουσία του αντιδραστικού καθεστώτος και την εκμετάλλευση των πολυεθνικών ομίλων».

Τα κόμματα που υπογράφουν είναι τα εξής: ΚΚ Αλβανίας, ΚΚ Βουλγαρίας, Κόμμα Βουλγάρων Κομμουνιστών, ΚΚΕ, Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Κροατίας, ΚΚ Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), ΚΚ Ρουμανίας, Νέο ΚΚ Γιουγκοσλαβίας, ΚΚ Τουρκίας, Κόμμα Εργασίας (EMEP)Τουρκίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ