ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αντεγκλήσεις, κατηγορίες και ερωτήματα για τις διαρροές

ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Την πηγή που διέρρευσε τα έγγραφα σχετικά με τα τελευταία χρόνια των ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων που δημοσιοποιεί από το βράδυ της Κυριακής το δίκτυο «Αλ Τζαζίρα» αναζητεί η Παλαιστινιακή Αρχή. Η αναστάτωση σχετικά με το περιεχόμενό τους συνεχίζεται, ενώ σειρά Παλαιστινίων αξιωματούχων επιμένουν να διαψεύδουν το περιεχόμενό τους, υποστηρίζοντας ότι είτε πρόκειται για φαλκίδευση είτε για επιλεκτικές αναφορές που διαστρεβλώνουν το πραγματικό περιεχόμενο. Προς το παρόν, πάντως, η παλαιστινιακή πλευρά δεν έχει παρουσιάσει κάποια συνολική απάντηση.

Οπως αναφερόταν, το πιθανότερο είναι τα έγγραφα να διέρρευσαν από κάποιον ή κάποιους που είχαν πρόσβαση στο γραφείο των διαπραγματευτών της ΟΑΠ. Πολλά από αυτά φέρουν, σαφώς, την ένδειξη ότι είναι «προς διαπραγμάτευση» και ότι «δεν αποτελούν συμφωνημένα σημεία», ενώ οι κυριότεροι διαπραγματευτές, Σάεμπ Ερακάτ και Ναμπίλ Σάαθ, επέμεναν ότι ούτως ή άλλως η Παλαιστινιακή Αρχή είναι σταθερή στην άποψη ότι θα έθετε την οποιαδήποτε συμφωνία με τους Ισραηλινούς σε δημοψήφισμα.

Χτες, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Αμπάς επέστρεψε στη Ραμάλα και έγινε δεκτός από θερμούς υποστηρικτές του, που προφανώς κινητοποιήθηκαν διά μέσου της «Φατάχ». Οι συγκεντρωμένοι καταφέρονταν σε βάρος της ηγεσίας του Κατάρ, όπου εδρεύει το τηλεοπτικό δίκτυο «Αλ Τζαζίρα», και ενάντια στο δίκτυο. Ο Αμπάς επανέλαβε ότι η «ανατολική Ιερουσαλήμ ήταν, είναι και θα είναι η πρωτεύουσα του ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους». Επίσης, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση εναντίον όσων, όπως είπε, «ενορχήστρωσαν και εκτελούν αυτήν την άθλια εκστρατεία συκοφάντησης της Παλαιστινιακής Αρχής», εκτιμώντας ότι υποκινείται από σκοτεινά κίνητρα.

Τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υπονόησαν τις καλές σχέσεις ανάμεσα στην ηγεσία του Κατάρ και την ισλαμική οργάνωση «Χαμάς», της οποίας η δημοτικότητα μειωνόταν διαρκώς τον τελευταίο καιρό. Η «Χαμάς» πάντως κατηγόρησε, και πάλι, την Παλαιστινιακή Αρχή για «ξεκάθαρη προδοσία» και κάλεσε τους Παλαιστινίους πρόσφυγες και τον παλαιστινιακό λαό συνολικά ν' αντιδράσει. Με βάση τα έγγραφα που έχουν διαρρεύσει, η Παλαιστινιακή Αρχή φέρεται να ήταν έτοιμη να διαπραγματευτεί την παραχώρηση του ελέγχου των εποικισμών που βρίσκονται γύρω από την ανατολική Ιερουσαλήμ, σε αντάλλαγμα με αντίστοιχο τμήμα ισραηλινού εδάφους, την ανάληψη της ευθύνης για τους Ιερούς Τόπους σε μια διεθνή επιτροπή και την αποδοχή να παραχωρηθεί δικαίωμα επιστροφής μόνο σε εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό προσφύγων (συνολικά αριθμούν πέντε εκατομμύρια ανά τον κόσμο).

  • Την απόφασή της ν' αναβαθμίσει την παλαιστινιακή διπλωματική αντιπροσωπεία σε αποστολή γνωστοποίησε η ιρλανδική διπλωματία, επικαλούμενη και τις ανάλογες κινήσεις της Γαλλίας, της Πορτογαλίας και στην Ισπανίας. Το Ισραήλ εξέφρασε την «απογοήτευσή του» μιλώντας για «μεροληπτική στάση σε βάρος του» από την Ιρλανδία και καταγγέλλοντας όλες αυτές τις κινήσεις (συμπεριλαμβανομένων και των αναγνωρίσεων της παλαιστινιακής ανεξαρτησίας από χώρες της Λ. Αμερικής) ότι εντείνουν την «παλαιστινιακή αδιαλλαξία».
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ζητούν έρευνα για τις σχέσεις ΟΥΤΣΕΚΑ - μαφίας

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Με 169 ψήφους υπέρ και μόλις 8 κατά ψηφίστηκε χτες απόφαση από την κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη διενέργεια «διεθνούς αμερόληπτης έρευνας» κατά των κυκλωμάτων λαθρεμπορίου ανθρωπίνων οργάνων και άλλων δραστηριοτήτων του οργανωμένου εγκλήματος που δρα από τα τέλη της δεκαετίας του '90 σε Κοσσυφοπέδιο και Αλβανία και στα οποία εμπλέκονται ηγετικά στελέχη της σημερινής ηγεσίας των Κοσσοβάρων Αλβανών και των πρώην αυτονομιστών του ΟΥΤΣΕΚΑ (μεταξύ αυτών ο πρωθυπουργός Χασίμ Θάτσι)...

Η κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης στήριξε την απόφασή της στην περιβόητη έκθεση του ειδικού εισηγητή του σώματος, Ελβετού γερουσιαστή Ντικ Μάρτι, η οποία στοιχειοθετεί κατηγορίες κατά της υψηλόβαθμης ηγεσίας του πρώην ΟΥΤΣΕΚΑ για συμμετοχή στα κυκλώματα λαθρεμπορίας ανθρωπίνων οργάνων, όπλων, ναρκωτικών διακίνησης και εκπόρνευσης γυναικών στην Ευρώπη. Στην έκθεση Μάρτι, ο πρωθυπουργός των Κοσσοβάρων Αλβανών Χασίμ Θάτσι και υψηλόβαθμα στελέχη των πρώην αυτονομιστών του ΟΥΤΣΕΚΑ αναφέρονται ως επικεφαλής της αλβανικής μαφίας στην Ευρώπη και πρωταγωνιστές των κυκλωμάτων λαθρεμπορίας ανθρωπίνων οργάνων που αφαιρέθηκαν βίαια από εκατοντάδες Σέρβους, Αλβανούς και άλλης εθνότητας άτομα που είχαν πιαστεί αιχμάλωτα ή είχαν απαχθεί από αυτονομιστές του ΟΥΤΣΕΚΑ από τα τέλη της δεκαετίας του '90 και μετά...

Προχτές εκτενές δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Γκάρντιαν» επικαλούμενο απόρρητα ΝΑΤΟικά έγγραφα σημείωνε ότι ο πρωθυπουργός των Κοσσοβάρων Αλβανών Χασίμ Θάτσι και ο στενός συνεργάτης του Τζαβίτ Χαλίτι είναι από τα «μεγαλύτερα ψάρια» της αλβανικής μαφίας. Μάλιστα, αναφέρεται ότι αξιωματούχοι ιμπεριαλιστικών δυνάμεων όπως οι ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία κ.ά. γνώριζαν για τις εγκληματικές τους δραστηριότητες αρκετά χρόνια πριν. Ανάμεσα στα άλλα καταγράφεται ότι ο Τζαβίτ Χαλίτι (δεξί χέρι του πρωθυπουργού των Κοσσοβάρων Αλβανών που ως σήμερα ασκεί σημαντική επιρροή στον Θάτσι) πλούτισε προσωπικά από το ταμείο χρηματοδότησης του ΟΥΤΣΕΚΑ που είχε συγκροτήσει τη δεκαετία του '90 και πως όταν τελείωσαν οι επιχειρήσεις των αυτονομιστών στο Κοσσυφοπέδιο συνέχισε τις εγκληματικές του δραστηριότητες με την αλβανική μαφία. Αναφέρεται ακόμη ότι ο Χαλίτι ως σήμερα χρησιμοποιεί πλαστό διαβατήριο για τα ταξίδια του σε ΗΠΑ και άλλες χώρες που τον έχουν στη «μαύρη λίστα» και ότι έχει μαζί του πάντα ένα τσέχικο πιστόλι 9mm.

Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ δήλωσε χτες ότι διενεργείται «εσωτερική έρευνα» για να εξακριβωθεί εάν τα έγγραφα που αναφέρει η «Γκάρντιαν» είναι ΝΑΤΟικά...

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.-- Ο Πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος που βρίσκεται σε περιοδεία στην Ευρώπη κατέθεσε την αίτηση προσχώρησης της Κολομβίας στον ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), σύμφωνα με το ισπανικό πρακτορείο EFE.

OYΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Επίσημη επίσκεψη στη Βραζιλία το Μάρτη θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Ο Ομπάμα θα συναντηθεί με τη νέα Πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ σε ημερομηνία που δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη, σύμφωνα με την εφημερίδα «Folha de Sao Paolo».

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Τέσσερα παιδιά, δύο κορίτσια, ηλικίας έξι και δύο ετών και δύο αγόρια, ηλικίας εννιά και τεσσάρων, έχασαν τη ζωή τους από πυρκαγιά σε σπίτι στο Ντέρμπισιρ, όπως ανακοίνωσαν χτες οι αρχές που διευκρίνισαν ότι τα αίτια της πυρκαγιάς ερευνώνται.

ΜΑΝΑΓΚΟΥΑ.-- Το Εθνικό Συμβούλιο των Σαντινίστας (FSLN) που ανακοινώθηκε ότι θα συγκληθεί στις 12 Φεβρουαρίου με αποκλειστικό θέμα την επιλογή υποψηφίου προέδρου για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου αναμένεται να επιλέξει τον Πρόεδρο Ντανιέλ Ορτέγκα ως υποψήφιο.

ΑΪΤΗ
«Αποδίδουν» οι εκβιασμοί

ΠΟΡΤ Ω ΠΡΕΝΣ.--

Οι πιέσεις των ΗΠΑ και της Γαλλίας φαίνεται ότι «αποδίδουν» καθώς ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος Unite, Ζιντ Σελεστάν, αναμένεται «εντός ωρών να ανακοινώσει την αποχώρησή του ως υποψήφιος» σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Πρόκειται για συμμόρφωση με τις υποδείξεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για να λυθεί ο «γόρδιος δεσμός» που προέκυψε από τις εκλογές- παρωδία της 28ης Νοεμβρίου, ένα αδιέξοδο που τείνει να τινάξει τα πάντα στον αέρα και κυρίως τα σχέδιά τους για το «μέλλον της Αϊτής». Σύμφωνα με τα επίσημα προκαταρκτικά αποτελέσματα των εκλογών, η Μιρλάντ Μανιγκάτ ως πρώτη και ο Σελεστάν ως δεύτερος είχαν προκριθεί για το δεύτερο γύρο. Ωστόσο εξακολουθούν οι ταραχές, τα παζάρια, οι απειλές και οι εκβιασμοί κυρίως εκ μέρους του «φαβορί» των εκλογών και αγαπημένου των παραστρατιωτικών δολοφόνων, που «έμεινε τρίτος», Μισέλ Μαρτελί. Η έκθεση των «εμπειρογνωμόνων» του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών-(OAS) που όπως αποκάλυψε ο Μάρκ Γουέισμπροτ στην εφημερίδα Γκάρντιαν εκ των 7 οι 6 ήταν από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Γαλλία (που φυσικά δεν είναι στην αμερικανική ήπειρο) αναφέρει ότι βάσει των... ευρημάτων στο δεύτερο γύρο «πέρασαν» οι Μανιγκάτ και ο Μαρτελί.

Στο μεταξύ, με ολοσέλιδη καταχώρησή τους στην εφημερίδα Μαϊάμι Χέραλντ, εκατοντάδες ακαδημαϊκοί, καλλιτέχνες, ανάμεσά τους ο σκηνοθέτης Ολιβερ Στόουν, ο συγγραφέας Εδουάρδο Γκαλεάνο, οι ηθοποιοί Χάρι Μπελαφόντε και Ντάνι Γκλόβερ, η πρώην βουλευτής Σίνθια ΜακΚίνεϊ, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Ράμσεϊ Κλαρκ και εκατοντάδες άλλοι «απαιτούν από τις ΗΠΑ, την κυβέρνηση της Αϊτής και τα Ηνωμένα Εθνη να σταματήσουν να εμποδίζουν την επιστροφή του προέδρου Αριστίντ στην Αϊτή».

ΑΛΒΑΝΙΑ
Οι αντιπαραθέσεις συνεχίζονται

ΤΙΡΑΝΑ.--

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στους πολιτικούς εκφραστές του συστήματος στη γειτονική Αλβανία μετά τις βίαιες συγκρούσεις σε συγκέντρωση της περασμένης Παρασκευής που είχε ως συνέπεια το θάνατο τριών διαδηλωτών και των τραυματισμό δεκάδων άλλων.

Ο πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα, μιλώντας σε αξιωματούχους του υπουργείου Αμυνας καθώς και των Ενόπλων Δυνάμεων, όπου τους συνεχάρη για την αποφασιστικότητα και το κύρος με το οποίο υπερασπίστηκαν τους κρατικούς θεσμούς, υποστήριξε ότι «το πραξικόπημα συνεχίζεται αλλά σε κάθε στάδιο της εξέλιξής του θα λάβει την απαραίτητη απάντηση όπως στις 21 Γενάρη».

Αμεση ήταν η αντίδραση του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος που κατηγόρησε τον Μπερίσα για εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στα πολιτικά του σχέδια. Ο βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος και πρώην πρωθυπουργός Παντελί Μάικο, κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και όλους τους κρατικούς παράγοντες να αντιδράσουν απέναντι σ' αυτή τη «φάρσα», όπως τη χαρακτήρισε.

Τέλος, ο ηγέτης του «Σοσιαλιστικού Κόμματος» Εντι Ράμα απεύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να μεσολαβήσει στην πολιτική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα, υποσχόμενος να διεξαχθούν νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

ΗΠΑ
Υποσχέσεις Ομπάμα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στο επίκεντρο της φετινής ετήσιας ομιλίας του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για την «Κατάσταση του Εθνους», αναμενόταν να βρεθεί η ανεργία, όπως ο ίδιος αποκάλυψε ήδη από το Σάββατο. Σύμφωνα με το βρετανικό BBC, στην ομιλία του αναμενόταν να καλέσει τα μέλη του Κογκρέσου να εγκρίνουν νέες δαπάνες, προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης, κάτι που απορρίπτουν οι Ρεπουμπλικανοί, καθώς φέρεται ότι προωθούν την περιστολή των δημοσίων δαπανών ως τη μοναδική λύση για την αμερικανική οικονομία.

Προφανώς περισσότερο για λόγους δημοσίων σχέσεων και προπαγάνδας, ο Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να ανακοινώσει νέες επενδύσεις στην εκπαίδευση, στην έρευνα και στις υποδομές. Εξάλλου εκτός των θέσεων εργασίας, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αναμενόταν να παρουσιάσει την πολιτική του ατζέντα για τον επόμενο χρόνο και να θέσει τις βάσεις για την ατζέντα του όσον αφορά τις προεδρικές εκλογές του 2012. Αναμενόταν, λοιπόν, να παρουσιάσει τον εαυτό του ως ένα «μετριοπαθή κεντρώο», πρόθυμο να συνεργαστεί όπου μπορεί με τον αμερικανικό επιχειρηματικό κόσμο, αλλά και με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Φυσικά, αυτό που έχει αποδειχτεί διαχρονικά είναι ότι, είτε με Δημοκρατικούς είτε με Ρεπουμπλικάνους, τα συμφέροντα του κεφαλαίου υπηρετούνται πάντα σε βάρος του αμερικανικού λαού, που βιώνει την ανασφάλεια και την ανέχεια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ