ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στον πάτο οι εργαζόμενοι στον «αφρό» το κεφάλαιο

Σαν βασικές «προϋποθέσεις για την ανάπτυξη» παρουσίασε χτες ο Γ. Παπανδρέου τις ανατροπές σε μισθούς και δικαιώματα

Παρουσιάζοντας χτες τα αντεργατικά νομοσχέδια σαν βασικές «προϋποθέσεις για την ανάπτυξη», ο πρωθυπουργός φανέρωσε στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την πρόθεση της κυβέρνησης να ισοπεδώσει κάθε δικαίωμα που έχει απομείνει, στο όνομα της ενίσχυσης της «ανταγωνιστικότητας» της ελληνικής οικονομίας.

Ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε «τη δρομολόγηση των μεγάλων μεταρρυθμίσεων (...) το διαβατήριο για να μπορούμε να διεκδικούμε αποτελεσματικά και να κερδίζουμε κρίσιμες μάχες, που δίνουμε και εκτός συνόρων». Σ' αυτό το πνεύμα, στην διάρκεια της εισηγητικής του ομιλίας, ο Γ. Παπανδρέου είπε στη χτεσινή συνεδρίαση:

-- Για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, ότι «θα δώσει νέες δυνατότητες στην οικονομία, ώστε η χώρα να γίνει πιο ανταγωνιστική»,ανοίγοντας το δρόμο για την είσοδο των πολυεθνικών σε νέα τομείς δράσης.

-- Για το φορολογικό νομοσχέδιο, ότι «θα εμπεδωθεί η φορολογική δικαιοσύνη»,όταν την ίδια ώρα μείωνε τη φορολογία των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου από το 24% στο 20%.

-- Για τα τυχερά παιχνίδια, ότι θα παταχθεί η «παρανομία» και θα υπάρξουν έσοδα για το Δημόσιο, όταν η κυβέρνηση ετοιμάζεται να χορηγήσει τις κερδοφόρες άδειες σε ιδιωτικές εταιρείες, μετατρέποντας τη χώρα σε ένα απέραντο καζίνο.

Σύμφωνα, εξάλλου, με πληροφορίες, το θέμα της επιμήκυνσης της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ προς την τρόικα, αλλά και το «συνολικό πακέτο» που προετοιμάζει η ΕΕ, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν χτες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλος και ο Γ. Παπανδρέου.

Στηρίζοντας απόλυτα τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, ο τραπεζίτης εκδήλωσε τη «χαρά» του για τις θέσεις που διατύπωσε ο πρωθυπουργός ως προς τα επόμενα πακέτα μέτρων και ανέφερε ότι χρειάζονται «ρεαλιστικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη», ώστε να «έρθει όσο γίνεται πιο γρήγορα». Οι «ρεαλιστικές προϋποθέσεις», για τον Γ. Προβόπουλο, είναι η ερημοποίηση των εργατικών δικαιωμάτων και η κατάργηση κάθε είδους κατάκτησης των εργαζομένων.

Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο Γ. Προβόπουλος, έθεσαν ως βασική προτεραιότητα για την «αναπτυξιακή προοπτική» την ενίσχυση του τραπεζικού κεφαλαίου.

ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Συζητούν για το χρόνο της ελεγχόμενης χρεοκοπίας

Ομολογούν κυνικά ότι τα σχέδια που μελετούν είναι για να μετριάσει το κεφάλαιο τις απώλειές του

Την κατάλληλη μέθοδο και συγκυρία αναζητούν οι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου, για να προωθήσουν τα σχέδια της ελεγχόμενης πτώχευσης και να διασφαλίσουν τους μεγαλοδανειστές και τις πολυεθνικές
Την κατάλληλη μέθοδο και συγκυρία αναζητούν οι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου, για να προωθήσουν τα σχέδια της ελεγχόμενης πτώχευσης και να διασφαλίσουν τους μεγαλοδανειστές και τις πολυεθνικές
Το δρόμο της εφαρμογής νέων σκληρών αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, που θα συνοδεύουν την αναδιάρθρωση του χρέους, δείχνει ο Φρεντερίκ Ουντέα, επικεφαλής της «Societe Generale», μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt». Εκτιμά ότι «η αναδιάρθρωση δεν συνιστά λύση (...) αν δρομολογήσουμε ένα "κούρεμα" του χρέους χωρίς προηγουμένως να έχουμε εξαντλήσει κάθε άλλη δυνατότητα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» και επισημαίνει ότι «είναι σαφές πως η κάθε χώρα μέλος της ευρωζώνης οφείλει να προχωρήσει στις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επανέλαβε ότι «όλοι οι εταίροι στη νομισματική ένωση θα πρέπει να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης τους για την επίλυση του προβλήματος». Παράλληλα, ο Ζολτ Ντάρβας, ερευνητής του βελγικού ινστιτούτου «Bruegel» - αναλύσεις του οποίου συχνά αξιοποιεί η ΕΚΤ - εκτιμά ότι η Ελλάδα δε θα μπορέσει να εξυπηρετήσει το χρέος της χωρίς αναδιάρθρωση και συστήνει να προχωρήσει άμεσα σε μια τέτοια κατεύθυνση, για να είναι μικρότερες οι απώλειες για τους επενδυτές.

Ο ίδιος εκτιμά ότι το ελληνικό χρέος πρέπει να μειωθεί στο 90% του ΑΕΠ, ενώ το «κούρεμα» στην αξία των ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους ιδιώτες επενδυτές και η ΕΚΤ πρέπει φέτος να είναι 40%, καθώς, αν καθυστερήσει η αναδιάρθρωση μέχρι το 2013, το «κούρεμα» θα πρέπει να είναι 60%, αφού το χρέος θα αυξηθεί. Ο Ζ. Ντάρβας σημειώνει πως οι συνέπειες της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους δε θα είναι τόσο μεγάλες, καθώς οι αγορές έχουν ήδη κάνει τους δικούς τους υπολογισμούς και αναμένουν χρεοκοπία της Ελλάδας.

Κατά 25% μείωσε στα λογιστικά της βιβλία τις ονομαστικές τιμές των ελληνικών ομολόγων που διατηρεί στα χαρτοφυλάκιά της η αυστριακή ασφαλιστική εταιρεία «Vienna Insurance Group AG», μια διαδικασία που συχνά κάνουν τράπεζες και εταιρείες χαρτοφυλακίου, για να ανταποκρίνονται οι ισολογισμοί τους περισσότερο στα πραγματικά δεδομένα που υπάρχουν στην αγορά.

Ο ελληνικός και ξένος Τύπος συνέδεσαν την ενέργεια αυτή με τις όλο και πυκνότερες συζητήσεις για επικείμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού κρατικού χρέους, καθώς οι ειδικοί έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η δυναμική, με την οποία αναπτύσσεται, καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη την αποπληρωμή του. Οπως εξήγησε στέλεχος της εταιρείας, το ίδιο έκαναν, σε διαφορετικά ποσοστά, για τα ομόλογα άλλων χωρών «της περιφέρειας της Ευρώπης», τις οποίες όμως δεν κατονόμασε.

Από την πλευρά της, η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, επιμένει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία «επέκτασης της λήξης του ελληνικού δανείου, ώστε να είναι στο ίδιο πλαίσιο χρονικά με το ιρλανδικό δάνειο». Τέλος, σε 205 εκατ. (6,2%) ανέρχονται - σύμφωνα με τα υποτιμημένα επίσημα στοιχεία - οι άνεργοι παγκοσμίως το 2010. Την παραπάνω εκτίμηση κάνει το Διεθνές Γραφείο Εργασίας στην ετήσια έκθεσή του για την απασχόληση και προβλέπει ότι η ανεργία θα φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ το 2011.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σήμερα οι συνομιλίες στη Γενεύη

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Σε δύο κρατίδια και λύση «συνεταιριστικού κράτους», επιμένει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Ερογλου, σε συνέντευξή του πριν τη συνάντηση που γίνεται σήμερα στη Γενεύη ανάμεσα στον ίδιο, στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και τον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν. Ο Ντ. Ερογλου, με συνέντευξη στην εφημερίδα «Κιπρίς», επαναφέρει θέμα χρονοδιαγραμμάτων, υποστηρίζοντας ότι «μέχρι το Μάρτιο, επιθυμούμε ένα θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα», προσθέτοντας ότι «εάν οι διαφωνίες δεν μπορούν να απομακρυνθούν, τότε αυτό πρέπει να το ανακοινώσει ο ΓΓ του ΟΗΕ και θα ζητήσουμε να πάρει μια απόφαση».

Σχετικά με το Περιουσιακό, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ισχυρίστηκε ότι «αυτός που μένει σε εκείνο το σπίτι για 36 χρόνια, έχει περισσότερα δικαιώματα από τον παλιό ιδιοκτήτη της περιουσίας. Δεν μπορούν οι άνθρωποί μας να συρθούν σε περιπέτεια και μια τέτοια επιθυμία δεν μπορούμε να την δεχθούμε. Επιπλέον, ο λαός θα απορρίψει κάτι τέτοιο στο δημοψήφισμα», υπερασπιζόμενος παράλληλα τα δικαιώματα των εγγυητριών δυνάμεων.

Δείχνοντας, τέλος, τον πραγματικό λόγο για τον οποίο η ιμπεριαλιστική ΕΕ ενδιαφέρεται για το Κυπριακό, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Γουίλιαμ Χαγκ, σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα «Ζαμάν», είπε ότι «η κατάσταση (σ.σ. στην Κύπρο) εμποδίζει την επιχειρησιακή συνεργασία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ σε πολλές περιοχές, όπως το Κόσοβο και το Αφγανιστάν. Ενώ μία λύση θα άρει ένα σημαντικό εμπόδιο στο στόχο της Τουρκίας για ενσωμάτωση στην ΕΕ και θα διασφαλίσει τη σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο».

Συνάντηση Δρούτσα - Μιλόσοσκι

Συνάντηση στο περιθώριο της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Συνεργασίας των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, θα έχουν την Παρασκευή στο Μαυροβούνιο, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, Δημήτρης Δρούτσας και της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα ΜΜΕ των Σκοπίων. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί με αίτημα της ΠΓΔΜ, προκειμένου να ανταλλαγούν απόψεις για το ζήτημα της ονομασίας, ενόψει και της συνάντησης που θα έχει ο μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, με τους εκπροσώπους της Ελλάδας, στη Νέα Υόρκη στις 9 Φλεβάρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ