ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΣΕ ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Διαμάχη για τον τρόπο και το χρόνο

Διίστανται οι απόψεις κύκλων της πλουτοκρατίας για το ποια είναι η πιο συμφέρουσα για το κεφάλαιο επιλογή, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και άλλες χώρες

Η ελεγχόμενη πτώχευση που προωθεί η πλουτοκρατία σε συνεργασία με την κυβέρνηση, στόχο έχει να διασφαλίσει τα συμφέροντα των μεγάλων πιστωτών της χώρας και όχι του λαού, που ζει ήδη τη χρεοκοπία στο νοικοκυριό του

Associated Press

Η ελεγχόμενη πτώχευση που προωθεί η πλουτοκρατία σε συνεργασία με την κυβέρνηση, στόχο έχει να διασφαλίσει τα συμφέροντα των μεγάλων πιστωτών της χώρας και όχι του λαού, που ζει ήδη τη χρεοκοπία στο νοικοκυριό του
Η διασφάλιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου είναι το κριτήριο με το οποίο οι εκπρόσωποι της πλουτοκρατίας προσεγγίζουν το μέλλον της Ευρωζώνης και την αναγκαία ελεγχόμενη καταστροφή κεφαλαίου, προκειμένου να επιτευχθεί - έστω και προσωρινά - η έξοδος από την κρίση. Σ' αυτό το πνεύμα, προκρίνουν είτε την αναδιάρθρωση του χρέους, είτε την επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων, προαναγγέλλοντας νέα βάρη στις πλάτες του λαού.

Το ΔΝΤ, σε έκθεσή του για τις παγκόσμιες δημοσιονομικές προοπτικές, συγχαίρει την ελληνική κυβέρνηση για τα σκληρά μέτρα που προωθεί, δίνοντάς της εύσημα - μεταξύ άλλων - για τις περικοπές δαπανών, όπως μειώσεις μισθών και αυξήσεις των τιμών στις δημόσιες επιχειρήσεις, μέτρα εξοικονόμησης κόστους, αύξηση της συμμετοχής στις νοσοκομειακές δαπάνες κ.ά.

Τη νομοτέλεια της ανισόμετρης καπιταλιστικής ανάπτυξης στην ΕΕ ανέδειξε ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός. Συγκεκριμένα, σημείωσε: «Εχεις δύο Ευρώπες, την έχουσα και την μη έχουσα (...) Θα έχεις μία ήπειρο δύο ταχυτήτων, πολιτικά μη βιώσιμη. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος το κοινό νόμισμα να επιφέρει πολιτικές αναταραχές στην ΕΕ. Η κρίση θα μπορούσε να βάλει σε τέτοια δοκιμασία τις χώρες της χαμηλής ταχύτητας που δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο αποσύνθεσης της Ενωσης».

Ακόμα, εκπροσωπώντας ισχυρές μερίδες του κεφαλαίου που θα βγουν κερδισμένες από μια τέτοια εξέλιξη, τάχθηκε υπέρ της άμεσης αναδιάρθρωσης του χρέους Ελλάδας και Ιρλανδίας, εκτιμώντας ότι δεν μπορούν να περιμένουν ως το 2013 για να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση του χρέους. Παράλληλα, ο Εβαλντ Νοβότνι, μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εκτιμά πως «ακόμα και αν κάποιες χώρες χρεοκοπήσουν, ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, θα παραμείνουν εντός της Ευρωζώνης (...) Οι επιπτώσεις σε αντίθετη περίπτωση θα ήταν χειρότερες».

Ανησυχία και σενάρια

Την αναδιάρθρωση του χρέους ως ιδιαίτερα επιζήμια για τις τράπεζες απορρίπτει ο επικεφαλής της αμερικανικής τράπεζας «JP Morgan», Τζέιμι Ντάιμον, σημειώνοντας: «Οποιαδήποτε αναδιάρθρωση η οποία θα ανάγκαζε τις τράπεζες να απορροφήσουν μέρος των ζημιών θα ήταν πολύ επικίνδυνη». Κάτι τέτοιο - όπως επισήμανε - θα έπληττε τις τράπεζες οι οποίες έχουν στην κατοχή τους σημαντικό αριθμό ομολόγων των χωρών της Ευρωζώνης, οδηγώντας κατ' αυτόν τον τρόπο στην παρέμβαση των κυβερνήσεων για τη διάσωσή τους.

Παράλληλα, ο καθηγητής του Χάρβαρντ Κεν Ρογκόφ προαναγγέλλει ότι οι λαοί των κρατών της ΕΕ θα υποστούν νέα αφαίμαξη προκειμένου να στηριχτεί το τραπεζικό κεφάλαιο, σημειώνοντας: «Είναι ξεκάθαρο πως οι τράπεζες της ΕΕ έχουν πληγεί και θα χρειαστούν διάσωση». Ακόμα, στο περιθώριο του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ στο Νταβός δήλωσε ότι «είμαστε σε μια περίοδο πιο σταθερής ανάπτυξης, αλλά δεν έχουμε το είδος της ανάπτυξης που συνηθίζεται μετά από ύφεση».

Υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους τάσσεται και ο πρόεδρος του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκούρια, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ρόιτερς», ενώ στο μέτωπο κατά της αναδιάρθρωσης συντάσσεται ο επίτροπος της ΕΕ για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Ολι Ρεν, αντιπροτείνοντας την επιμήκυνση αποπληρωμής του ελληνικού χρέους κατά επτά χρόνια.

Την ίδια στιγμή, η γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» εκτιμά ότι «τα σχέδια που έχουν διατυπωθεί μέχρι στιγμής για την αναδιάρθρωση στην Ελλάδα δεν αρκούν και η ΕΕ αναζητεί ήδη νέα εργαλεία για να μειωθεί το βάρος των χρεών» και σημειώνει ότι ακόμα και η επαναγορά ελληνικών ομολόγων μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν αρκεί για να μειωθεί το ελληνικό χρέος.

Τέλος, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» υπερθεματίζει για τη στενότερη οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι «στις βασικές προτεραιότητες προστασίας είναι όχι μόνο να απαιτούμε από όλα τα κράτη - μέλη δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά και να την επιβάλλουμε. Και σε αυτή την πειθαρχία δεν ανήκει μόνο ο κρατικός προϋπολογισμός, αλλά και η εποπτεία της οικονομικής ανάπτυξης και η βελτίωση του οικονομικοπολιτικού συντονισμού για να αποκλείσουμε μελλοντικές ανισότητες ανάμεσα στις χώρες - μέλη».

Επαναφέρει, δηλαδή, την πάγια θέση να περάσουν οι κυβερνήσεις της ΕΕ ακόμα πιο σφιχτό κορσέ στους λαούς, υπό την απειλή της επιβολής κυρώσεων σε περίπτωση που ένα κράτος - μέλος δεν επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς και άλλους στόχους που θέτει το ευρωενωσιακό κεφάλαιο.

Γ. ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ
Παρουσιάζει τις τράπεζες σαν θύματα της κρίσης!

Νέο κύκλο προνομίων και ενισχύσεων προοιωνίζονται οι δηλώσεις του διοικητή της ΤτΕ

Σαν «θύματα» της κρίσης (!) παρουσίασε τις τράπεζες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά νέα πακέτα στήριξης, αλλά και κινήσεις για την παραπέρα συγκεντροποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Στη συνάντηση που είχε χτες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Γ. Προβόπουλος, ερωτηθείς από τον Κ. Παπούλια για την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος, απάντησε ότι «οι τράπεζες βρίσκονται μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις γιατί, όπως ξέρετε, ταλαιπωρήθηκαν εξαιτίας της δημοσιονομικής κρίσης».

Αντιστρέφοντας πλήρως την πραγματικότητα που κραυγάζει ότι το κρατικό χρέος γιγαντώθηκε εξαιτίας των φοροαπαλλαγών, των κινήτρων και των θαλασσοδανείων των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και αποσιωπώντας τα αλλεπάλληλα κρατικά πακέτα στήριξης ύψους 78 δισ. ευρώ, ο διοικητής της ΤτΕ ισχυρίστηκε ότι «στην Ελλάδα συνέβη το ακριβώς αντίθετο αυτού που συνέβη στην Ιρλανδία».

Επεξηγώντας, υποστήριξε ότι «στην Ιρλανδία ο τραπεζικός τομέας έριξε τα προβλήματα στην κυβέρνηση, αντιθέτως ο ελληνικός τραπεζικός τομέας έχει υποστεί την ταλαιπωρία της δημοσιονομικής κρίσης». Από τη σκοπιά αυτή, χαρακτήρισε επείγουσα την αντιμετώπιση του «δημοσιονομικού προβλήματος», ώστε να διευκολυνθεί το «έργο» των τραπεζών.

Παράλληλα, ζήτησε «τολμηρές και αποφασιστικές κινήσεις (...) για να περάσουμε από την ύφεση στην ανάπτυξη», σημειώνοντας με νόημα ότι «υπάρχει μια αρκετά μεγάλη σύμπτωση απόψεων με τον πρωθυπουργό», όπως διαπίστωσε στην πρόσφατη μεταξύ τους συνάντηση.

Συγχορδία στην κοροϊδία

«Η αναδιαπραγμάτευση - αναδιάρθρωση του χρέους θα γίνει. Το λένε οι πάντες, ανεξαρτήτως ιδεολογικής και πολιτικής τοποθέτησης, στον κόσμο. Θα γίνει και θα είναι "ντάλα μεσημέρι"! Το θέμα είναι ποια αναδιάρθρωση θα γίνει, από ποιους, σε ποια κατεύθυνση και με ποιο προσανατολισμό», δήλωσε χτες από το βήμα της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης, για να συμπληρώσει αμέσως μετά, απευθυνόμενος στον υφυπουργό Οικονομικών: «Σκοπεύετε να προχωρήσετε σε μια, άλλου τύπου, επαναδιαπραγμάτευση του χρέους με δική σας πρωτοβουλία, χωρίς όρους και δεσμεύσεις και να θέσετε ευθέως δίκαια αιτήματα για τη χώρα που μπορούν να της δώσουν ανάσα, με μια συνολική ρύθμιση του δημόσιου χρέους; Γιατί δεν προχωράτε, αντί να αναμένετε το μοιραίο, με δική σας πρωτοβουλία σε μια αναδιαπραγμάτευση άλλου είδους από αυτή που θέλουν να μας επιβάλουν; Γιατί δεν προχωράτε σε μια επαναδιαπραγμάτευση με δική σας πρωτοβουλία, χωρίς όρους και δεσμεύσεις, με διαγραφή σημαντικότατου μέρους του χρέους, τη μείωση των επιτοκίων για το υπόλοιπο, μια μεγάλη περίοδο χάριτος για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους και την επιμήκυνσή της χωρίς περαιτέρω επιβαρύνσεις;».

Αν επιχειρήσει κανείς μια «αποκωδικοποίηση» των όσων λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα: Η αναδιάρθρωση του χρέους «μαγειρεύεται» κάπου από κάποιους, με δεδομένα τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, χωρίς καμία εμπλοκή της κυβέρνησης, η οποία απλώς «περιμένει το μοιραίο». Αρα, όταν έρθει η αναδιάρθρωση και μαζί της το επόμενο βάρβαρο πακέτο, η κυβέρνηση θα μπορεί - και με τις πλάτες του ΣΥΡΙΖΑ - να ισχυρίζεται ότι της επιβλήθηκαν, με το πιστόλι στον κρόταφο. Αρα, αθώα του αίματος για τη βαθιά αντιλαϊκή πολιτική της. Δεύτερον, όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτή η καπιταλιστική κυβέρνηση, που έχει συνυπογράψει το μνημόνιο για λογαριασμό της πλουτοκρατίας, όχι μόνο θα μπορούσε να διεκδικήσει μια «άλλη» αναδιάρθρωση, σε «άλλη», φιλολαϊκή κατεύθυνση, αλλά θα μπορούσε να την πετύχει κιόλας. Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί ρόλο συμπληρωματικό στην κοροϊδία και τον αποπροσανατολισμό του λαού. Εγκλωβισμένος ο ίδιος στις αντιφάσεις και στην ευρωλαγνεία του, προσπαθεί να καλλιεργήσει την αυταπάτη στα λαϊκά στρώματα ότι μπορεί να υπάρξει διευθέτηση του χρέους - για το οποίο ευθύνεται αποκλειστικά η φιλομονοπωλιακή πολιτική του δικομματισμού - με όρους που να συμφέρουν το λαό. Λένε συνειδητά ψέματα. Ο λαός να μην αναγνωρίσει το χρέος. Πάλη για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου.


Β.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ