ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Συζήτηση με εργαζόμενους σε μεταλλουργία

Σε εργαζόμενους της «ΣΠΑΪΝΤΕΡ» μίλησε χθες ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας του Κόμματος

Από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους
Από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους
Τους εργαζόμενους της μεταλλουργικής βιομηχανίας «ΣΠΑΪΝΤΕΡ» (ΠΕΤΣΙΟΣ) στα Γιάννενα επισκέφθηκε χθες το πρωί κλιμάκιο της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Κώστα Μπάτσικα, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας στα πλαίσια της δράσης που αναπτύσσει το ΚΚΕ μπροστά στην πανελλαδική πανεργατική απεργία. Το στέλεχος του Κόμματος μίλησε με τους εργαζόμενους και εστίασε μεταξύ άλλων για το τι αγώνες και κίνημα χρειάζεται, το στόχο και προσανατολισμό που χρειάζεται να βάζουν οι εργαζόμενοι απέναντι στην συνεχιζόμενη βάρβαρη αντεργατική επίθεση.

Αναφέρθηκε στην αξιοποίηση της καπιταλιστικής κρίσης για την επίσπευση στην εφαρμογή και υλοποίηση όσων εδώ και χρόνια έχουν σχεδιαστεί και αποφασίσει από τις αρχές του 1990 μέσα από την συνθήκη του Μάαστριχτ για να ρίξουν και άλλο την τιμή της εργατικής δύναμης, ενισχύοντας παράλληλα με πακτωλό χρημάτων, κίνητρα, φοροαπαλλαγές την κερδοφορία του κεφαλαίου.

«Σε αυτή την επίθεση, συνέχισε ο Κώστας Μπάτσικας, η κυβέρνηση έχει συμμάχους το ΔΝΤ, την ΕΕ, για λογαριασμό των συμφερόντων της πλουτοκρατίας τη ΝΔ και το ΛΑ.Ο.Σ. Συμμάχους που έχουν υιοθετήσει αυτή τη στρατηγική της πλουτοκρατίας όπως ο ΣΥΝ/ ΣΥΡΙΖΑ. Εχει συμμάχους και εκπροσώπους μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Είναι οι συμβιβασμένες ηγεσίες στο συνδικαλιστικό κίνημα που αντί να προετοιμάζουν και να οργανώνουν, παροπλίζουν και κάνουν ευάλωτους την εργατική τάξη και το λαό στην πολιτική του κεφαλαίου».

«Οι εργαζόμενοι, υπογράμμισε, πρέπει να πετάξουν από το σβέρκο τους την προδοτική για τα συμφέροντα της τάξης τους ηγεσία στο εργατικό κίνημα. Η προοπτική των αγώνων σήμερα δεν αποτελεί να μην περάσει το ένα ή το άλλο μέτρο. Χρειάζεται ενιαίος, παλλαϊκός, ταξικός αγώνας με στόχο να αλλάξει χέρια η εξουσία και να περάσουν τα μέσα παραγωγής, τα εργοστάσια, οι βιομηχανικές μονάδες, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια σε αυτούς που τα λειτουργούν και παράγουν, ο λαός να γίνει ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει. Αυτός ο αγώνας έχει αποτέλεσμα να τους πολεμήσει, να τους ανατρέψει, να πάρει την εξουσία στα χέρια της η εργατική τάξη και ο λαός. Αυτός ο αγώνας μπορεί να εμποδίσει, να καθυστερήσει την επιβολή μέτρων, να υπερασπιστεί εργατικά λαϊκά δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αίμα.

Το επόμενο διάστημα αν δεν υπάρχει τέτοια πάλη, αν δεν απαλλαγούν οι εργαζόμενοι από τα βαρίδια μέσα στο κίνημα, η κατάσταση θα γίνει πολύ χειρότερη, θα διευρυνθεί η ανεργία, η φτώχεια και η εξαθλίωση. Χρειάζεται συγκέντρωση και οργάνωση δυνάμεων για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Μαχητικά και με ενθουσιασμό οι εργαζόμενοι να μπουν στον αγώνα για την ανατροπή της εξουσίας. Απαιτείται ισχυρό ταξικό κίνημα, συσπείρωση με το ΠΑΜΕ, στήριξη του ΚΚΕ, εγκατάλειψη των κομμάτων και δυνάμεων του κεφαλαίου, των συμβιβασμένων ηγεσιών».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Παρέμβαση στον ΟΤΕ για τις συνθήκες εργασίας

Παρέμβαση στα τηλεφωνικά κέντρα του ΟΤΕ στην 3ης Σεπτεμβρίου και στην Αθηνάς έκανε την προηγούμενη βδομάδα το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών-Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ), μετά από καταγγελίες εργαζομένων (φοιτητών στην πλειοψηφία τους) για τις άσχημες συνθήκες που επικρατούν σε αυτά.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν καταγγελίες για συνεχείς αλλαγές ωραρίου, άρνηση να δοθεί διήμερη φοιτητική άδεια ανά μάθημα, απειλή χρηματικού προστίμου για όσους κάνουν «λάθη», επιβολή εξαημέρου χωρίς ρεπό, υποχρεωτικές άδειες χωρίς καν ειδοποίηση, κ.ά. Η αντιπροσωπεία του ΣΕΤΗΠ έβαλε αυτά τα ζητήματα στους υπεύθυνους των αντίστοιχων τμημάτων, οι οποίοι αρνήθηκαν μια σειρά από αυτές τις καταγγελίες. Ωστόσο, όπως αναφέρει το ΣΕΤΗΠ σε ανακοίνωσή του, παραδέχθηκαν ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα λόγω της μείωσης του προσωπικού και ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει κι άλλο.

Σε κάθε περίπτωση το ΣΕΤΗΠ καλεί τους εργαζόμενους να μη δείχνουν καμιά εμπιστοσύνη στα λεγόμενα της διοίκησης, «αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ότι η τρομοκρατία της εργοδοσίας είναι αποτελεσματική μόνο όταν βρίσκει απέναντί της τους εργαζόμενους ανοργάνωτους. Τους τρομοκρατεί η ιδέα της οργανωμένης, συλλογικής απάντησης των εργαζομένων». Προσθέτει δε ότι θα κάνει παρέμβαση και στη Διεύθυνση Προσωπικού του ΟΤΕ.

ΒΟΛΟΣ
Νέες απολύσεις σε πολυεθνική

Σε νέες απολύσεις προχωρά η εργοδοσία της πολυεθνικής μετάλλου «ΚΟΝΤΙ», στο Βόλο. Το προηγούμενο διάστημα έδιωξε 35 εργαζόμενους με την εκβιαστική μέθοδο της οικειοθελούς αποχώρησης και έθεσε τους υπόλοιπους σε διαθεσιμότητα, ενώ πριν λίγες μέρες ανακοίνωσε ότι θα απολύσει άλλα 12 άτομα.

Αντιδρώντας στις νέες αντεργατικές μεθοδεύσεις σε βάρος τους, χτες οι 100 εργαζόμενοι του εργοστασίου προχώρησαν σε δίωρες στάσεις εργασίας και στις δύο βάρδιες, απαιτώντας να μη γίνει καμία απόλυση. Κατήγγειλαν, δε, τη στάση του γενικού διευθυντή της επιχείρησης, ο οποίος, ανακοινώνοντας ότι θα γίνουν απολύσεις, προκλητικά είπε ότι «πρέπει να φύγουν εργαζόμενοι που είναι μέλη του σωματείου», επιχειρώντας να τους τρομοκρατήσει.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Ξεκινά σήμερα το 30ό Συνέδριο

Σήμερα, Σάββατο 29 και αύριο Κυριακή 30 του Γενάρη πραγματοποιείται το 30ό Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου. Σε ανακοίνωσή του το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου σημειώνει την κρίσιμη για την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα της περιοχής περίοδο διεξαγωγής του συνεδρίου. «Η πολιτική που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση πλήττει όλους τους εργαζόμενους. Μεγαλώνει η φτώχεια, η ανεργία, οι απολύσεις, καταργούνται οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, χτυπιέται η Κοινωνική Ασφάλιση και Υγεία. Επιχειρείται κατάργηση των ΒΑΕ, ιδιωτικοποιείται όλο και περισσότερο η Υγεία και η Παιδεία ενώ παράλληλα δίνονται νέα κίνητρα και φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο».

«Οι αντιπρόσωποι - καταλήγει η ανακοίνωση - και το συνδικαλιστικό κίνημα της περιοχής καλούνται να εξετάσουν τη δράση του και να βάλουν νέους στόχους δράσης, για να συμβάλει και αυτό στην ανατροπή αυτής της πολιτικής».

Γενική Συνέλευση

Kάλεσμα στους εργαζόμενους στην καθαριότητα των σχολείων να πάρουν μαζικά μέρος στη γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί, αύριο Κυριακή, στις 5 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο, απευθύνει το Σωματείο Καθαριστών - Καθαριστριών Λάρισας, με θέμα την οργάνωση του αγώνα απέναντι:

Στα αρνητικά δεδομένα που προκύπτουν για τους εργαζόμενους του κλάδου και, γενικότερα, το λαό με την εφαρμογή του «Καλλικράτη». Τη διαφαινόμενη απόλυση των 160 περίπου συμβασιούχων από το επόμενο σχολικό έτος, και το ζήτημα της καθυστέρησης των πληρωμών που παρατηρείται από κάποιες σχολικές επιτροπές.

Τα ζητήματα που προκύπτουν από τη μεταφορά των εργαζομένων του κλάδου με καθεστώς αορίστου χρόνου στους δήμους (μισθολογικά - εργασιακά), οι οποίοι μπαίνουν σε ένα νέο καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας με πιθανή την αλλαγή των καθηκόντων τους και την περαιτέρω εντατικοποίηση της εργασίας τους.

Απαράδεκτη θεωρεί το Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικού Συλλόγου Βύσσας την απόφαση της κυβέρνησης, και συγκεκριμένα του υπουργού Υγείας, να αναστείλει τη λειτουργία στα εναπομείναντα ταπητουργεία της λαϊκής τέχνης και παράδοσης του πρώην Εθνικού Οργανισμού Πρόνοιας, αφήνοντας «ξεκρέμαστες» κυριολεκτικά τις εργαζόμενες σ' αυτά.

Πρόκειται για 40 περίπου εργαζόμενες που χρόνια τώρα απασχολούνταν σε 4 ταπητουργεία του Βόρειου Εβρου.

«Αφού πρώτα φρόντισαν να απαξιώσουν τα ταπητουργεία που "κόμπο τον κόμπο" διέσωσαν τη γνήσια λαϊκή παράδοση, τώρα της δίνουν τη "χαριστική βολή" και παραδίνουν ελεύθερο το πεδίο δράσης στους ιδιώτες να μονοπωλήσουν την αγορά», τονίζεται σε ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Βύσσας.

«Με την απόφαση αυτή η κυβέρνηση δυσκολεύει ακόμα παραπέρα τη ζωή στην ύπαιθρο αφού χάνεται άλλη μια ευκαιρία, από τις ελάχιστες που υπάρχουν, να "γράψουν" οι αγρότισσες και κάποια μεροκάματα και να ενισχύσουν το πενιχρό οικογενειακό εισόδημα.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Βύσσας στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων στα ταπητουργεία και μαζί τους θα αγωνιστεί για να πάρει πίσω η κυβέρνηση την απαράδεκτη απόφασή της».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ