ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Συγκέντρωση υπό ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις

Από τη χτεσινή συγκέντρωση
Από τη χτεσινή συγκέντρωση
ΤΙΡΑΝΑ.--

Σιωπηρή πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες στους δρόμους των Τιράνων χιλιάδες Αλβανοί θέλοντας να αποτίσουν φόρο τιμής στους τρεις διαδηλωτές που έχασαν τη ζωή τους την προηγούμενη Παρασκευή κατά τη διάρκεια βίαιων επεισοδίων, απαιτώντας παράλληλα από την κυβέρνηση να παραιτηθεί. Το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα του Εντι Ράμα κατηγορεί την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα για διαφθορά και έχει επανειλημμένα ζητήσει την επανάληψη των εκλογών του 2009 καθώς ισχυρίζεται πως υπήρξαν παρατυπίες. Ο Μπερίσα έχει αρνηθεί να παραιτηθεί και κατηγορεί την αντιπολίτευση πως σχεδιάζει πραξικόπημα.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς χτες το πρωί έξω από το κτίριο της κυβέρνησης στο κέντρο. Την προηγούμενη ημέρα η Αστυνομία είχε ανακοινώσει πως η συγκεκριμένη διαδήλωση θεωρείται απειλή για την εθνική ασφάλεια και πως δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των διαδηλωτών.

Λίγο πριν τη διαδήλωση ο Αλβανός πρωθυπουργός προειδοποίησε πως θα «πρέπει να διατηρηθούν οι θεσμοί» και πως «θα υπάρξει αντίδραση σε κάθε μορφή παραβίασης της έννομης τάξης και του Συντάγματος». Ο Πρόεδρος της χώρας, Μπαμίρ Τόπι, ζήτησε χτες να ξεκινήσει διάλογος ανάμεσα στις δύο πλευρές και να υπάρξει διαφάνεια στην έρευνα για τα αιματηρά γεγονότα της 21ης Γενάρη. Παρόμοια έκκληση απεύθυνε και ο Λιθουανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Εβάλντας Ιγκναταβίτσιους, ως εκπρόσωπος της προεδρίας της χώρας του στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Στο μεταξύ, η προγραμματισμένη για αύριο διαδήλωση του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος ματαιώθηκε μετά τις πιέσεις που άσκησε ο Αμερικανός πρέσβης στα Τίρανα, Αλεξάντρ Αρβίζου.

ΚΥΠΡΟΣ
Χιλιάδες Τουρκοκύπριοι στους δρόμους

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Με σύνθημα «Αγκυρα μάζεψε τα χέρια σου από πάνω μας» και κυπριακές σημαίες, πραγματοποιήθηκε η χτεσινή γενική απεργία των Τουρκοκυπρίων στα Κατεχόμενα, με τη συγκέντρωση στην πλατεία Ινονού της κατεχόμενης Λευκωσίας να ξεπερνά τις προσδοκίες των διοργανωτών και να φτάνει τις 40.000 κόσμου. Οι κινητοποιήσεις στρέφονται ενάντια στα κοινωνικο-οικονομικά μέτρα που επιβάλλονται, όπως σημειώνουν, από την κατοχική Τουρκία σε συνεργασία με την κυβέρνηση του ψευδοκράτους, την οποία κατηγορούν για υποταγή σε όλες τις εντολές της Τουρκίας, τις πολιτικές του εποικισμού που απειλεί με εξαφάνιση τους Τουρκοκύπριους, καθώς επίσης και το συνεχή έλεγχο και παρεμβατισμό εκ μέρους της Αγκυρας, απαιτώντας «αυτοδιοίκηση» σε όλους τους θεσμούς και να δοθεί ένα τέλος στη σχέση ψευδοκράτους - Τουρκίας, που στηρίζεται στη λογική του εντολοδόχου και του διατεταγμένου. Υπογραμμίζουν δε ότι τάσσονται υπέρ επίλυσης του Κυπριακού με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Χαρακτηριστικά συνθήματα του συλλαλητηρίου ήταν: «Αυτή η πατρίδα είναι δική μας, εμείς θα την διοικήσουμε», «Ο στόχος είναι φανερός, 100% αφομοίωση», «Αγκυρα δεν θέλουμε ούτε τα λεφτά σου, ούτε το πακέτο σου, ούτε τους υπαλλήλους σου».

Στις απεργιακές κινητοποιήσεις και τη διαδήλωση, που οργάνωσε η τουρκοκυπριακή Συνδικαλιστική Πλατφόρμα, συμμετείχαν εργατικές ενώσεις και τα κόμματα: Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό, Δημοκρατικό, Δημοκρατικής Κοινωνίας, Ενωμένης Κύπρου και Νέας Κύπρου. Την αλληλεγγύη του στους απεργούς εξέφρασε και το ΠΑΜΕ με ανακοίνωσή του υπογραμμίζοντας: «Τώρα είναι η ώρα για όλους τους εργαζόμενους να αντιδράσουν και να αντισταθούν στη στρατηγική των εργοδοτών, που στηρίζουν οι κυβερνήσεις της ΕΕ (...) Το ΠΑΜΕ παραμένει σταθερά στην ανάγκη να λυθεί το πρόβλημα της Κύπρου, στο πλαίσιο μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, όπως προβλέπεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, για τη δημιουργία ενός κράτους με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα».

ΙΣΠΑΝΙΑ
Αύξηση ορίου συνταξιοδότησης με την ανεργία να ξεπερνά το 20,33%

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Νέα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων και του λαού αποτελεί η πρόσφατη συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στην κυβέρνηση, την εργοδοσία και τις ηγεσίες των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών οργανώσεων - τη Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία Εργατικών Επιτροπών (CCOO) και τη Γενική Ενωση Εργατών (UGT), που συμμετέχουν στη Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων και στο λεγόμενο κοινωνικό διάλογο - για την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. Χτες, η συμφωνία εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο και στη συνέχεια θα κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στο Κοινοβούλιο.

Η συμφωνία προβλέπει τη σταδιακή αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή το 2013. Μέχρι τώρα πλήρη σύνταξη λάμβαναν όσοι συμπλήρωναν το 65ο έτος και είχαν καταβάλει εισφορές για 35 χρόνια. Με βάση τη νέα συμφωνία αυξάνονται κατά δύο χρόνια τόσο οι εισφορές όσο και η ηλικία, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται και το χρηματικό ποσό που θα λαμβάνει ο συνταξιούχος.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται σε μια στιγμή που αυξάνεται κατακόρυφα η ανεργία στην Ισπανία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χτες από το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής, η ανεργία έφθασε επίσημα στο τέλος του 2010 το 20,33%, δηλαδή 4,697 εκατομμύρια άνθρωποι είναι χωρίς δουλειά. Μάλιστα, η ανεργία στους κάτω των 25 ετών υπερβαίνει το 40% και ο αριθμός των νοικοκυριών όπου κανένα μέλος δεν έχει απασχόληση φθάνει τα 1,3 εκατομμύρια...

ΡΩΣΙΑ - ΝΑΤΟ
Συνεργασία και κατηγορίες

Η Ρωσία και το ΝΑΤΟ συμφώνησαν την Παρασκευή, στη συνεδρίαση του κοινού τους συμβουλίου, να αναπτύξουν τη συνεργασία τους στον «αντιτρομοκρατικό» τομέα. Επιπλέον εγκρίθηκε το σχέδιο κοινών δραστηριοτήτων, που μεταξύ άλλων προβλέπει την πραγματοποίηση κοινών ασκήσεων με κομπιούτερ σε θεωρητικά πεδία μαχών, αντιμετώπισης πυραυλικών επιθέσεων. Αυτές οι κοινές ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν στο έδαφος της Γερμανίας, στα τέλη του 2011 και για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο του 2008 στη Νότια Οσετία.

Την ίδια ώρα, ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, Ντμίτρι Ρογκόζιν, μετά το τέλος των εργασιών του κοινού συμβουλίου, κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι αποφεύγει να συζητήσει με τη Ρωσία το ζήτημα της «κυβερνο-ασφάλειας». Ο ίδιος σημείωσε πως πρέπει να μελετηθεί το γεγονός του ηλεκτρονικού «ιού» Stuxnet, που πριν μερικούς μήνες πρόσβαλε τα προγράμματα των κομπιούτερ, με τα οποία η γερμανική «Siemens» είχε προμηθεύσει τον πυρηνικό σταθμό του Μπουσέρ (που κατασκεύασε η Ρωσία).


Ι.Π.

ΝΙΓΗΡΙΑ
Φουντώνουν οι βίαιες επιθέσεις

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Φονική ενέδρα έστησαν χτες ένοπλοι μοτοσικλετιστές πυροβολώντας θανάσιμα τον επικρατέστερο υποψήφιο του κυβερνώντος κόμματος Λαϊκό Κόμμα Ολης της Νιγηρίας, Μόντου Φανάμι Γκούμπιο, στην πόλη Μαϊντουγκούρι της βορειοανατολικής Νιγηρίας, όπου κατά καιρούς έχουν σημειωθεί επιθέσεις φανατικών ισλαμιστών της οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ».

Μερικές ώρες πριν τη δολοφονία του Γκούμπιο, που σημειώνεται δύο μήνες πριν τις κρίσιμες εκλογές στη χώρα, προηγήθηκαν αιματηρές επιθέσεις αγνώστων ενόπλων σε χωριά της κεντρικής Νιγηρίας με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 12 ατόμων. Ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας που στάλθηκαν στην περιοχή κατέστειλαν τα επεισόδια και συνέλαβαν τουλάχιστον 29 άτομα...

Το ίδιο 24ωρο, η ομοσπονδιακή εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα παρατείνει κατά μία βδομάδα την εγγραφή ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους για τις προεδρικές εκλογές της 9ης Απρίλη, τις βουλευτικές εκλογές της 12ης Απρίλη και τις πολιτειακές εκλογές της 16ης του ίδιου μήνα. Η παράταση δίνεται εξαιτίας των πολλών προβλημάτων που συναντούν οι δημοτικοί υπάλληλοι εγγραφής των ψηφοφόρων στους καταλόγους, όπως κλοπή μηχανημάτων και στοιχείων ψηφοφόρων, οι οποίοι εκτιμούνται σε περίπου 70.000.000.

ΙΤΑΛΙΑ
Συγκεντρώσεις εργαζομένων της «FIAT»

ΜΙΛΑΝΟ.--

Πορείες και συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν χτες σε διάφορες πόλεις της Ιταλίας ενάντια στη συμφωνία για ανατροπή των εργασιακών σχέσεων σε δύο εργοστασιακές μονάδες της «FIAT» που οδηγούν στην κατάργηση σημαντικών κατακτήσεων των εργαζομένων. Η συμφωνία, που υπογράφτηκε από όλα σχεδόν τα συνδικάτα τα οποία κινούνται στη γραμμή της κοινωνικής συναίνεσης και της ταξικής συνεργασίας, τέθηκε σε ψηφοφορία στους εργαζόμενους με τη μορφή «δημοψηφίσματος». Τις χτεσινές συγκεντρώσεις, καθώς και 8ωρη στάση εργασίας διοργάνωσε το Συνδικάτο Μετάλλου (FIOM), που ανήκει στη μεγαλύτερη συνομοσπονδία της Ιταλίας (CGIL), ψήφισε «όχι» στο δημοψήφισμα, έχει όμως επίσης συμβιβαστική γραμμή, γραμμή ταξικής συνεργασίας και, παρότι μιλούσε για επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, καλούσε σε διάλογο με την εργοδοσία.

Μιλώντας σε περίπου 10.000 συγκεντρωμένους στο Μιλάνο, ο γενικός γραμματέας του «FIOM» Μαουρίζιο Λαντίνι επανέλαβε το αίτημα για τη διεξαγωγή γενικής απεργίας, ενώ πρόσθεσε πως τα μέλη του συνδικάτου θα συνεχίσουν να εργάζονται δραστήρια σε κάθε εργοστάσιο για να διασφαλιστεί η τήρηση των εθνικών συλλογικών συμβάσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ