ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Συνεχίζουν στις επάλξεις!

Αγωνιστικό ραντεβού, στις 5 Φλεβάρη, στη «Ζωοτέχνικα»

Από την πρόσφατη κινητοποίηση των αγροτών στην Καρδίτσα
Από την πρόσφατη κινητοποίηση των αγροτών στην Καρδίτσα
Στις επάλξεις του αγώνα βρίσκονται, για δεύτερη συνεχιζόμενη βδομάδα, οι μικρομεσαίοι αγρότες, πραγματοποιώντας κινητοποιήσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Μαζική και δυναμική αναμένεται να είναι η αγωνιστική παρουσία γεωργών και κτηνοτρόφων από τη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα, στην κινητοποίηση που έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο, 5 Φλεβάρη, στη Θεσσαλονίκη, στην έκθεση «Ζωοτέχνικα».

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΠΑΣΥ, οι μικρομεσαίοι αγρότες χρησιμοποιούν πολλές και διάφορες μορφές πάλης. Συλλαλητήρια με τρακτέρ έγιναν σε Τρίκαλα, Φάρσαλα, Καρδίτσα, Τύρναβο, Αργος και αγωνιστικές συγκεντρώσεις σε Εβρο, Ηράκλειο, Χανιά, Λέσβο, Σάμο κ.ά.

Η Πέμπτη, 27 Γενάρη, ήταν μέρα πάλης κατά του νέου νόμου της κυβέρνησης για τον ΕΛΓΑ και πραγματοποιήθηκαν καταλήψεις γραφείων του οργανισμού σε διάφορες περιοχές, (Θεσσαλοί αγρότες κατέλαβαν τα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Λάρισα, Μακεδόνες στη Βέροια, Θράκες στην Αλεξανδρούπολη, Πελοποννήσιοι στην Πάτρα και στην Τρίπολη, Κρητικοί στο Ηράκλειο).

Την Παρασκευή, 28 Γενάρη, στο «στόχαστρο» μπήκε η αντιαγροτική - τοκογλυφική πολιτική της Αγροτικής Τράπεζας κι έγιναν καταλήψεις στα υποκαταστήματα της ΑΤΕ σε Λάρισα, Καρδίτσα, Αλμυρό Μαγνησίας, Χαλκηδόνα, Σκύδρα, Κιλκίς, Αγρίνιο Ζάκυνθο.

Τα μηνύματα του αγώνα

Με τον αγώνα τους που συνεχίζεται οι μικρομεσαίοι αγρότες:

Αναδεικνύουν τα άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, η λύση των οποίων σχετίζεται με την ίδια την επιβίωσή τους. Μερικά από αυτά τα προβλήματα είναι:

- Οι εξευτελιστικά χαμηλές τιμές παραγωγού σε πολλά αγροτικά προϊόντα, (γάλα, κρέας, λάδι, εσπεριδοειδή κ.ά.)

- Οι ζημιές στην παραγωγή, λόγω αντίξοων καιρικών συνθηκών, αρρώστιας και άλλων φυσικών αιτιών και παραγόντων, (βροχοπτώσεις και πράσινο σκουλήκι στο βαμβάκι, ακαρπία σε δένδρα κ.ά.) και η μη έγκριση και απόδοση αποζημιώσεων.

- Οι αυξήσεις στις τιμές αγοράς των αγροτικών μέσων και εφοδίων, (σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, αγροτικό πετρέλαιο, ηλεκτρικό ρεύμα κ.ά.)

- Οι καθυστερήσεις στην καταβολή επιδοτήσεων και οι συνεχώς αυξανόμενες παρακρατήσεις στην ενιαία ενίσχυση.

- Τα «χαράτσια» σε βάρος τους, όπως για τη δήλωση ΟΣΔΕ, τις άδειες των γεωτρήσεων, τη λειτουργία των ΤΟΕΒ, την ηλεκτρονική σήμανση των ζώων κ.ά.

Εκφράζουν την αγωνιστική αντίθεσή τους στην ΚΑΠ και, γενικότερα, στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, που είναι η «πηγή» δημιουργίας και όξυνσης των αγροτικών προβλημάτων.

Μέσω της ΚΑΠ της ΕΕ:

- Μειώνεται η αγροτική παραγωγή και συρρικνώνεται το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών.

- Ξεκληρίζονται οι μικροκληρούχοι - μικροκαλλιεργητές και παραδίνεται η γη και η παραγωγή στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτων και αγροτοεπιχειρηματιών.

- Διευρύνεται η ψαλίδα της διαφοράς των τιμών των αγροτικών προϊόντων από το χωράφι στο ράφι, με αποτέλεσμα να πλήττονται οι παραγωγοί - αγρότες και οι εργαζόμενοι - καταναλωτές και να θησαυρίζουν οι εμποροβιομήχανοι και οι μεσάζοντες.

Υψώνουν τείχος αντίστασης στη βάρβαρη, αντιλαϊκή επίθεση που διενεργείται με όχημα και εργαλείο το μνημόνιο κυβέρνησης - τρόικας. Δηλώνουν, με αποφασιστικότητα, ότι δεν πρόκειται ν' αποδεχτούν τα αντιλαϊκά μέτρα, όπως η μείωση των μισθών και των συντάξεων, οι αυξήσεις του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, τα «χαράτσια» στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, οι ανατιμήσεις στα εισιτήρια και οι μεγάλες κλεψιές στα διόδια κ.λπ.

Προβάλλουν την προοπτική μιας άλλης αγροτικής ανάπτυξης κατά των μονοπωλίων και υπέρ του λαού. Μια αγροτική ανάπτυξη που θα υλοποιείται στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας και θα στηρίζεται στον παραγωγικό συνεταιρισμό και στις κρατικές καθετοποιημένες αγροτικές μονάδες, για:

- Να εξασφαλίζει σταθερή δουλειά και καλό εισόδημα στους μικρομεσαίους αγρότες.

- Να αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες της χώρας για την παραγωγή επαρκών, φτηνών και υγιεινών τροφίμων για τη διατροφή του ελληνικού λαού και πρώτων υλών για τη μετοποιητική βιομηχανία.

Κοινό μέτωπο

Ιδιαίτερο και πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό των φετινών αγροτικών κινητοποιήσεων είναι το κοινό αγωνιστικό μέτωπο που συγκροτείται ανάμεσα στους μικρομεσαίους αγρότες, τους εργατοϋπάλληλους, τους επαγγελματοβιοτέχνες - εμπόρους, τη σπουδάζουσα νεολαία, τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών. Ενα μέτωπο κοινής δράσης, που διαμορφώνεται με πρωτοβουλίες των αγωνιστικών συσπειρώσεων, της ΠΑΣΥ, του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ, της ΟΓΕ, το οποίο δίνει μεγαλύτερη δύναμη, εξασφαλίζει αποτελεσματικότητα και διασφαλίζει προοπτική στην πάλη της μικρομεσαίας αγροτιάς.

ΧΕΙΜΕΡΙΝΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ
Στο -10% η κίνηση στην αγορά

Η δραματική μείωση των λαϊκών εισοδημάτων που αναγκάζουν τα λαϊκά νοικοκυριά να περιορίζουν τις αγορές τους στα απολύτως απαραίτητα, αποτυπώνεται στα πρώτα στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) για την κίνηση στην αγορά στη διάρκεια του πρώτου δεκαπενθημέρου των χειμερινών εκπτώσεων.

Η πτώση του τζίρου στους κλάδους της ένδυσης - υπόδησης, του οικιακού εξοπλισμού, των ηλεκτρικών ειδών και των επίπλων υπολογίζεται κατά μέσο όρο στο 10%, ενώ και το δίμηνο πριν τις εκπτώσεις τα καταστήματα κατέγραψαν μείωση στον τζίρο τους που έφτασε το 25%.

Το γεγονός, δε, ότι πέρσι το ποσοστό πτώσης του τζίρου που καταγράφτηκε το πρώτο δεκαπενθήμερο διαμορφωνόταν γύρω στο 10% καθόλου δε σημαίνει είτε ότι έχει αλλάξει προς το καλύτερη η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών είτε ότι οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικρέμποροι έχουν κάποιο λόγο να αισιοδοξούν. Απλώς καταδεικνύει τη σταθερά επιδεινούμενη κατάσταση που διαμορφώνεται άλλοτε με μικρότερα και άλλοτε με μεγαλύτερα ποσοστά πτώσης του τζίρου. Αλλωστε, όπως παρατηρεί η ΕΣΕΕ, ο αριθμός των μικρών εμπόρων που δηλώνει την ανησυχία του για την αγοραστική κίνηση στην έναρξη των εκπτώσεων εμφανίζεται, αυτονόητα, αυξημένος, ενώ οι καταναλωτές δε φαίνονταν να δελεάζονται ακόμα και από τα πολύ υψηλά ποσοστά εκπτώσεων.

ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ ΑΤΤΙΚΗΣ
Συγκρατημένα αισιόδοξοι για το 2011

«Ευνομία» και περιορισμό της λαθρομετανάστευσης ζητούν οι ξενοδόχοι της Αττικής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε μια περίοδο έξαρσης των εργατικών και λαϊκών αγώνων ενάντια στην κυβερνητική πολιτική του αντιδραστικού μνημονίου. Ζητούν, παράλληλα, επιτάχυνση υλοποίησης των πολιτικών υπέρ των επιχειρηματιών του τουρισμού, προβάλλοντας με έμφαση τις απώλειες των προηγούμενων ετών. Παρουσιάζοντας χτες τη συνολική κατάσταση για το 2010, η Ενωση Ξενοδόχων Αττικής (ΕΞΑ) δεν περιορίστηκε στα στοιχεία για το 2010, αλλά τα άθροισε με τις απώλειες του 2009 και τα συνέκρινε με το 2008, προκειμένου να αμβλύνει τις εντυπώσεις από την αναμενόμενη αντιστροφή για το 2011, την οποία παραδέχονται και οι ίδιοι οι ξενοδόχοι της περιοχής.

Ο πρόεδρος της ΕΞΑ Γ. Ρέτσος, επισήμανε ότι το περασμένο έτος χάθηκαν 782 δωμάτια κυρίως 4 και 5 αστέρων λόγω των ξενοδοχείων που έκλεισαν στο κέντρο της Αθήνας. Πρόσθεσε ωστόσο, ότι οι δυσμενείς εξελίξεις για τα ξενοδοχεία της Αθήνας δεν οφείλονται μόνο στις διεθνείς οικονομικές συγκυρίες και τα διαδραματιζόμενα στην πόλη, αλλά και «σε επιχειρηματικά προβλήματα ή λανθασμένες επιχειρηματικές επιλογές».

Για το 2011, εκτιμήθηκε ότι μπορεί να υπάρξει και ανάκαμψη, με μια εκτίμηση για τα έσοδα από -5% έως +5%. Το 2010, η συνολική εικόνα είναι ως εξής στην Αττική: Η μέση πληρότητα καταλυμάτων μειώθηκε κατά 4,1%. Η μέση τιμή δωματίου μειώθηκε κατά 3,7%. Το μέσο έσοδο ανά δωμάτιο μειώθηκε κατά 7,7%. Η εκτίμηση για τη συνολική απώλεια εσόδων των ξενοδοχείων της Αττικής, διαμορφώθηκε στα 62 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η ΕΞΑ κάνει λόγο για απώλειες 200 εκατ. ευρώ την τελευταία διετία.

Σήμερα η συγκέντρωση στο Μαντούδι

Αγωνιστική συγκέντρωση των αγροτοκτηνοτρόφων της Εύβοιας γίνεται σήμερα στις 6.30 μ.μ. στο Δημαρχείο Μαντουδίου. Ομιλητής θα είναι το στέλεχος της ΠΑΣΥ, Κ. Μπασδέκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ