ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Τρανταχτές φοροελαφρύνσεις στην πλουτοκρατία

Καρατομούν τους συντελεστές για διανεμόμενα κέρδη και μερίσματα. Απαλλάσσουν τους εφοπλιστές για την οφσόρ ακίνητη περιουσία. Εμπαιγμός με τη φοροδιαφυγή

*

Στην ανταγωνιστικότητα της πλουτοκρατίας με νέες κραυγαλέες φοροελαφρύνσεις και άλλα προκλητικά προνόμια επανέρχεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το ψευδεπίγραφο νομοσχέδιο «καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αναδιάρθρωση των φορολογικών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις». Οι διατάξεις αναμένεται να συζητηθούν σήμερα στο πλαίσιο ενός ακόμη στημένου «διαλόγου» με επαγγελματικούς φορείς και στη συνέχεια θα πάρουν το δρόμο για ψήφιση στη Βουλή.

Τα δώρα της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ αφορούν συνολικά στις μερίδες της πλουτοκρατίας, για τα κέρδη της οποίας έχουν ετοιμάσει παραπέρα τρανταχτές μειώσεις τόσο για τα εμφανιζόμενα ως αδιανέμητα κέρδη, όσο και για τα διανεμόμενα, δηλαδή για αυτά που πηγαίνουν απευθείας στα θησαυροφυλάκια των μεγαλομετόχων τους. Την ίδια στιγμή, και ενώ έχουν ξεζουμίσει το λαό, με απόλυτο κυνισμό χαρίζουν στους εφοπλιστές και ολόκληρο τον «ειδικό φόρο» που ισχύει για τα ακίνητα που οι ίδιοι τα εμφανίζουν σε δικές τους οφσόρ εταιρείες, δηλαδή σε χώρες «φορολογικούς παραδείσους».

Είναι απόλυτα φανερό ότι η επιχείρηση «αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής», που πολυδιαφημίζει η κυβέρνηση, μαζί και η πλουτοκρατία, δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα ακόμη σαθρό άλλοθι για τη διαμόρφωση στρεβλής αντίληψης της πραγματικότητας από τα λαϊκά στρώματα και προκειμένου να κρύψουν τη ρίζα και τις αιτίες της καπιταλιστικής κρίσης.

Αυτό που στην πραγματικότητα κάνουν είναι να τα φορτώνουν μαζικά στο λαό, προκειμένου στη συνέχεια να τα προσφέρουν πεσκέσι στα τρωκτικά που καταβροχθίζουν τον κοινωνικά παραγόμενο πλούτο.

Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο:

Φορολογία κερδών: Από τη 1η Γενάρη 2011 ο επίσημος συντελεστής πέφτει στο 20% (από 24% για το 2010) και έναντι 35% που ίσχυε στα μέσα της περασμένης 10ετίας. Μόνο για τα τελευταία 5 με 6 χρόνια οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ τους χάρισαν 15 ολόκληρες μονάδες (από 35% στο 20% σήμερα).

Μερίσματα: Στα «διανεμόμενα κέρδη» καρατομούν το συντελεστή στο 25% από 40%, που μόνο για τα «μάτια» είχε ψηφίσει η σημερινή κυβέρνηση. Τώρα σπεύδουν να αποκαταστήσουν την «ανταγωνιστικότητα» των μονοπωλίων με τον ισχυρισμό ότι έτσι «εφαρμόζονται οι συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας που έχει υπογράψει η χώρα και εφαρμόζονται οι Οδηγίες της ΕΕ»...

Για τους εφοπλιστές: Από τον ειδικό φόρο (15% επί της αντικειμενικής αξίας) που ισχύει για τα ακίνητα των οφσόρ εταιρειών, ρητά εξαιρούνται όσα - σύμφωνα με το νομοσχέδιο - εκμισθώνονται σε ναυτιλιακές εταιρείες. Για το συγκεκριμένο βρήκαν το εξοργιστικό επιχείρημα ότι η «εξαίρεση κρίνεται απαραίτητη ως αντιστάθμισμα της οικονομικής ύφεσης στο ναυτιλιακό κλάδο»! Ετσι και για «αντιστάθμισμα» εξαιρούν τους εφοπλιστές που μέσω δικών τους οφσόρ εταιρειών νοικιάζουν ακίνητα στις επιχειρήσεις τους, δηλαδή στους εαυτούς τους. Ταυτόχρονα συνεχίζονται και οι συσκέψεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και την «Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών» και για άλλα ακόμη μεγαλύτερα προνόμια, που όλα δείχνουν ότι επίσης θα πάρουν τη μορφή νόμου.

Ληξιπρόθεσμα χρέη: Με προηγούμενο νομοσχέδιο επιχείρησαν να διαγράψουν μονοκονδυλιά φέσια ύψους 24 δισ. ευρώ, κάτι που παραμένει στους στόχους τους. Τώρα επανέρχονται, θολώνοντας ακόμη περισσότερο το πεδίο, με την επίκληση διατάξεων για «ελέγχους» που θα προηγηθούν προκειμένου να χαρακτηριστούν τα ποσά «ανεπίδεκτα είσπραξης».

«Φοροδιαφυγή»: Οι διατάξεις τάχα για την αντιμετώπισή της είναι στην ατζέντα του στημένου διαλόγου με τους επαγγελματικούς φορείς. Ταυτόχρονα και προκειμένου να φτάσουν τον πήχη της φοροαφαίμαξης σε βάρος αυτοαπασχολούμενων και μικροεπαγγελματιών, φέρνουν και νέας κοπής αντικειμενικά κριτήρια, αυτή τη φορά για το ύψος του αποδιδόμενου ΦΠΑ, που θα τον προσδιορίζουν στη βάση «στατιστικών στοιχείων» από άλλες ομοειδείς επιχειρήσεις και κλάδους! Το συγκεκριμένο, στο πλαίσιο της γενικότερης αντιλαϊκής κλιμάκωσης, θα εξειδικευτεί στη συνέχεια με υπουργική απόφαση.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΕ
Ζητούμενο η επιτάχυνση των αντιλαϊκών μέτρων

Τρία βασικά ζητήματα θα συζητηθούν στις 4 του Φλεβάρη, στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ

Κρίσιμες αποφάσεις για τα ενεργειακά ζητήματα καλούνται να λάβουν οι αρχηγοί των 27 κρατών - μελών της ΕΕ στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στις 4 του Φλεβάρη, σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (ΕΣ) το οποίο εντοπίζει τρεις τομείς που έχουν ιδιαίτερη σημασία. Βεβαίως, πίσω από τις λέξεις και τις συνόδους βρίσκεται το ευρωπαϊκό ενεργειακό κεφάλαιο, το οποίο προωθεί τις νέες προτεραιότητές του, σε συνεργασία και με τα άλλα τμήματα του κεφαλαίου που κρίνουν ότι θα εξυπηρετηθούν σημαντικά από την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ.

Η ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς είναι ο πρώτος σημαντικός τομέας για το ΕΣ και συνδέεται άμεσα με τη δυνατότητα άσκησης κοινής ενεργειακής πολιτικής, για την οποία «εργάζεται σκληρά» η Κομισιόν, όπως αναφέρεται. Είναι εξάλλου και η βασική συνθήκη, προκειμένου οι ενεργειακοί κολοσσοί να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν «καθετοποιημένα» τους λαούς της Ευρώπης και να κάνουν τα παιχνίδια τους με τις τρίτες χώρες. Ετσι, ορίζεται το 2014 ως στόχος για την ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, με ανώτερο όριο το 2015. Στο πλαίσιο αυτό, όλες οι αρμόδιες ρυθμιστικές και άλλες αρχές, οφείλουν μεταξύ άλλων να καθορίσουν τιμές που θα διασφαλίζουν τη χρηματοδότηση των ενεργειακών έργων και να προωθήσουν τη δημόσια χρηματοδότηση των αναγκαίων υποδομών. Ετσι, διασφαλίζονται και τα υπερκέρδη των πολυεθνικών της ενέργειας.

Το δεύτερο σημείο ενδιαφέροντος είναι η «αποτελεσματική και βιώσιμη» χρήση της ενέργειας. Κρίνεται ανεπαρκής η πρόοδος των κρατών - μελών σε αυτόν τον τομέα, που βεβαίως, θα προσφέρει σημαντικές δυνατότητες επικερδούς διαχείρισης της παραγόμενης ενέργειας από τις εταιρείες. Το ζήτημα κρίνεται τόσο σημαντικό, αλλά και κερδοφόρο για το κεφάλαιο που ασχολείται με τον ενεργειακό εξοπλισμό κτιρίων, που η Κομισιόν θα προτείνει τη διάθεση 1,5 τρισ. ευρώ ετησίως, δημόσιου χρήματος, για την προώθηση μέτρων!

Ο τρίτος τομέας ενδιαφέροντος είναι η εξωτερική διάσταση της εσωτερικής αγοράς. Με τις ενεργειακές εισαγωγές να αντιπροσωπεύουν σε κόστος το 2,5% του ΑΕΠ της ΕΕ και να καλύπτουν πάνω από τις μισές ανάγκες της, κρίνεται «ζωτικής σημασίας» η διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας, αλλά και των οδών διέλευσης, για τη μείωση και της συνολικής εξωτερικής εξάρτησης.

ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Περιορίζει τις περιοχές με κορεσμένα δίκτυα

Σημαντικό το μερίδιο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στους νέους σταθμούς στην Ευρώπη, δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία

Με την επισήμανση ότι για τα κορεσμένα δίκτυα αποφασίζει η ίδια, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) ανέτρεψε προς το παρόν την εισήγηση της ΔΕΗ για τον κορεσμό σε 16 νομούς της χώρας, που είχε δημιουργήσει καίριο ζήτημα, μεταξύ άλλων και για την τύχη χιλιάδων αιτήσεων από αγρότες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων. Με την απόφασή της, ως «ηλεκτρικώς κορεσμένες περιοχές του ελληνικού διασυνδεδεμένου δικτύου για φωτοβολταϊκούς σταθμούς θεωρούνται μόνον τα διασυνδεδεμένα νησιά (περιλαμβανομένης της Εύβοιας) και μόνον για ισχύ σταθμού άνω των 150 kW».

Παρ' όλα αυτά, προανήγγειλε χτες την έναρξη δημόσιας διαβούλευσης για τη σύνδεση με το δίκτυο διανομής το δίμηνο Φλεβάρης - Μάρτης. Το βασικό ζήτημα που ανέδειξε η ΔΕΗ είναι η αδυναμία σύνδεσης με το δίκτυο διανομής όλων των νέων φωτοβολταϊκών έργων για τα οποία κατατέθηκαν αιτήσεις. Η ικανοποίηση των συνδέσεων απαιτεί σχέδιο, χρόνο και κυρίως πόρους, που απ' ό,τι φαίνεται δεν είναι διατεθειμένη να δαπανήσει η ΔΕΗ, ως διαχειριστής του δικτύου διανομής.

Η ΡΑΕ αναφέρει ωστόσο, στην ανακοίνωσή της, ότι αναμένεται η τελική εισήγηση της ΔΕΗ, βάσει της οποίας θα διαμορφώσει και η Αρχή τη συνολική της θέση. Είναι δεδομένο ότι στη συζήτηση που θα ακολουθήσει θα τεθεί και το ζήτημα της χρηματοδότησης των έργων σύνδεσης, κάτι που εγκυμονεί κινδύνους και για επιπρόσθετη επιβάρυνση των καταναλωτών.

Στο μεταξύ, τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης Αιολικής Ενέργειας για το 2010 δείχνουν ότι από τα 55,3 GW ισχύος των νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη, το 40% προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Ειδικότερα, τα 12 GW είναι φωτοβολταϊκά και τα 9,3 GW αιολικά. Το 51% είναι μονάδες φυσικού αερίου. Η συνολική εγκατεστημένη αιολική ισχύς είναι 84 GW. Σημειώνεται επίσης ότι για δεύτερη χρονιά εγκαταστάθηκαν περισσότεροι ανθρακικοί σταθμοί (4.056 MW) από αυτούς που αποσύρθηκαν (1.550 MW). Στη βάση αυτή, η Ενωση θεωρεί ότι ο στόχος για 20% ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ το 2020 πρέπει να αυξηθεί σε 30%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ