ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Σχέδιο για να φτάσει παντού το κάλεσμα αγώνα

Σύσκεψη διοργανώνει αύριο η Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ

Οι εξελίξεις στην Υγεία είναι χαρακτηριστικές για το πόσο στοχοποιούνταιακόμα και στοιχειώδη δικαιώματα της λαϊκής οικογένειας, επιβάλλοντας τη συμμετοχή όλων στην απεργία μαζί με το ΠΑΜΕ
Οι εξελίξεις στην Υγεία είναι χαρακτηριστικές για το πόσο στοχοποιούνταιακόμα και στοιχειώδη δικαιώματα της λαϊκής οικογένειας, επιβάλλοντας τη συμμετοχή όλων στην απεργία μαζί με το ΠΑΜΕ
Με στόχο να φτάσει το απεργιακό κάλεσμα σε κάθε εργασιακό χώρο, οι ταξικές δυνάμεις εντείνουν τη δραστηριότητά τους μπροστά στην απεργία στις 23 Φλεβάρη. Η ανάγκη να ενημερωθεί κάθε εργάτης και εργάτρια προκειμένου να συμμετέχει ενεργά, όχι μόνο στην ίδια την απεργία, αλλά και στην προετοιμασία της, αποτυπώνεται στο σύνολο των δραστηριοτήτων των ταξικών δυνάμεων. Ζητήματα αιχμής μπροστά στην απεργία είναι το σύνολο της αντεργατικής και αντιλαϊκής επίθεσης, που αγγίζει απ' τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και φτάνει μέχρι και τα θέματα της Υγείας και της Παιδείας.

Πλατιά σύσκεψη διοργανώνει αύριο Πέμπτη στις 6.30 το απόγευμα η Γραμματεία ΠΑΜΕ Πειραιά στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, καλώντας διοικητικά συμβούλια σωματείων, παρατάξεις και εργαζόμενους να συζητήσουν και να καθορίσουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που θα γίνουν στην περιοχή του πρώτου λιμανιού της χώρας το επόμενο διάστημα μέχρι την απεργία στις 23 Φλεβάρη.

Στην προχτεσινή του συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας κατάρτισε πρόγραμμα δράσης μπροστά στην απεργία. Συγκεκριμένα, αύριο Πέμπτη 3 Φλεβάρη και ώρα 6 μ.μ., θα γίνει πλατιά σύσκεψη σωματείων, κλαδικών και επιχειρησιακών εμπορίου - υπηρεσιών, όπου και θα αποφασιστούν οι παρεμβάσεις μέχρι την ημέρα της απεργίας. Επιπλέον, την Κυριακή 6 Φλεβάρη στις 6 μ.μ., το επιχειρησιακό σωματείο του LIDL πραγματοποιεί Γενική Συνέλευση μπροστά στην απεργία.

Σύσκεψη σωματείων και εργαζομένων στον κλάδο του Φαρμάκου έγινε προχτές στα γραφεία της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας του ΔΣ της Ομοσπονδίας. Με αιχμή την πάλη για την υπογραφή ΣΣΕ, για την Κοινωνική Ασφάλιση και για φάρμακο κοινωνικό αγαθό ενταγμένο σε ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, κατέληξαν σε απόφαση για συμμετοχή στην απεργία και συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 10 Φλεβάρη. Αναδείχθηκε η ανάγκη να δοθεί βάρος σε Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις και συγκεντρώσεις στους χώρους δουλειάς για την καλή προετοιμασία της απεργίας.

Επιπλέον, σήμερα:

  • Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής πραγματοποιεί Γενική Συνέλευση, στις 7 μ.μ. στο 2ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας (Χαριλάου 30).
  • Στην Πάτρα, ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ και ΟΓΕ οργανώνουν πλατιά σύσκεψη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Παμμικρασιατικού, στην πλατεία Ελευθερίας.
Ιδιαίτερο βάρος στους μετανάστες

Την ίδια στιγμή οι ταξικές δυνάμεις επιδιώκουν να αξιοποιήσουν την απεργιακή μάχη για να σημειωθούν νέα βήματα στην ενίσχυση της συντονισμένης ταξικά προσανατολισμένης πάλης ντόπιων και μεταναστών εργατών. Ετσι, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου η Γραμματεία Λάρισας του ΠΑΜΕ απηύθυνε κάλεσμα στους εργαζόμενους να παλέψουν διεκδικώντας λύσεις για τα προβλήματα των μεταναστών. Επισημάνθηκε μεταξύ άλλων ότι η κύρια ευθύνη για την ταξική ενότητα ανήκει στην εργατική τάξη της χώρας, στις ταξικές δυνάμεις.

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Στις 23 Φλεβάρη κανείς για μάθημα

Κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία με το ΠΑΜΕ απευθύνει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών

«Στις 23 Φλεβάρη κανείς για μάθημα. Ολοι στην απεργία με το ΠΑΜΕ. Ολοι στις 11.00 στην Ομόνοια» σημειώνεται στο κάλεσμα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, με το οποίο καλεί τους φοιτητές και σπουδαστές σε προσυγκέντρωση στις 10.30 το πρωί στα Χαυτεία. Καλεί, παράλληλα, σε οργάνωση της απεργίας, σημειώνοντας: «Προσπερνάμε τους αρνητικούς συσχετισμούς στους συλλόγους. Σε αυτές τις συνθήκες, μέσα στην εξεταστική, παίρνουμε αποφάσεις, οργανώνουμε κινητοποιήσεις, συμμετέχουμε στην απεργία»!

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, μεταξύ άλλων, τονίζει: «Κεφάλαιο, κυβέρνηση, ΝΔ, τρόικα, ΕΕ μας ετοιμάζουν μαύρο μέλλον! Η ακρίβεια έχει χτυπήσει κόκκινο: Οι αυξήσεις σε εισιτήρια, τρόφιμα, νοίκια τσακίζει εμάς και τις οικογένειές μας, ιδιαίτερα τα παιδιά που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους. Οι περικοπές στη φοιτητική μέριμνα θα συνεχιστούν. Είναι χαρακτηριστικό: Για την παιδεία, η χρηματοδότηση είναι μικρότερη κατά 2 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2010. Χτύπησαν τις συλλογικές συμβάσεις, ενώ με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και τις υπόλοιπες αναδιαρθρώσεις πετάνε στο δρόμο χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους, χτυπούν όσους πίστευαν ότι θα τα βγάλουν πιο εύκολα πέρα».

Ενάντια στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης

Το Μέτωπο Αγώνα σημειώνει ότι «μέχρι το Μάρτη θα καταθέσει η κυβέρνηση το "μνημόνιο της Παιδείας". Με το νέο νόμο-πλαίσιο μετατρέπουν τα ιδρύματα σε επιχειρήσεις. Ανοίγει ο δρόμος για να μπουν τα δίδακτρα. Καταργούν τη φοιτητική μέριμνα και συρρικνώνουν τις υποδομές. Τα προγράμματα σπουδών γίνονται μενού χωρίς καμία συνοχή. Τα ΤΕΙ γίνονται ΙΕΚ. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει τις αναδιαρθρώσεις. Πλευρά αυτών είναι και η κατάργηση του ασύλου, που τις τελευταίες μέρες κουβεντιάζεται από τη μαύρη συμμαχία ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. και συγκροτήματα του Τύπου.

Καλούμε τους φοιτητές και τους σπουδαστές να μπουν εμπόδιο στους σχεδιασμούς της μαύρης συμμαχίας για τους μετανάστες και το άσυλο που αποκαλύφθηκαν με τα γεγονότα στη Νομική. Η κυβέρνηση αξιοποίησε και αξιοποιεί τα γεγονότα στη Νομική για να νομιμοποιήσει το αντιμεταναστευτικό θεσμικό της πλαίσιο. Να ανοίξει το δρόμο για την κατάργηση του ασύλου, να εγκατασταθεί η αστυνομία στα ιδρύματα. Στα ΑΕΙ - ΤΕΙ επιχειρήσεις δε χωράει άσυλο!

Οι ομάδες που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ και τα στελέχη των ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που οδήγησαν τους μετανάστες στην Νομική, έχουν βαριές ευθύνες. Πάτησαν πάνω στη διαλυτική κατάσταση που μαζί με ΠΑΣΠ - ΔΑΠ έχουν επιβάλει στους φοιτητικούς συλλόγους και έδωσαν άλλοθι στην κυβέρνηση να ξετυλίξει την προβοκάτσια ενάντια στο άσυλο και τους μετανάστες. Με τη στάση τους εξέθεσαν τους μετανάστες στην αντίδραση, στα κυκλώματα που τους εκμεταλλεύονται, έδωσαν πάτημα να καλλιεργηθεί ο ρατσισμός.

Απαιτούμε: Αμεση ικανοποίηση των αιτημάτων των μεταναστών. Η λύση του προβλήματος υπέρ των δικαιωμάτων των μεταναστών δεν είναι μόνο ζήτημα ανθρωπιάς, αλλά είναι προς το συμφέρον όλων των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων».

Το κρυφτούλι της ΠΑΣΚΕ

Ακόμα και τώρα που η οργή των εργαζομένων τους κάνει να ντρέπονται ν' αποκαλύψουν την πραγματική τους ταυτότητα, δεν ντρέπονται καθόλου να υπερασπίζονται με νύχια και με δόντια την πολιτική που φορτώνει τους εργάτες με βάσανα. Ο λόγος για τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που καμώνονται ότι διαφωνούν με αυτά που δε σταματούν ούτε λεπτό να υπηρετούν.

Προχτές, στη συνεδρίαση της διοίκησης του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, όπου η ταξική διοίκηση παρουσίασε συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης για την επιτυχία της απεργίας με αιτήματα φυσικά αντίστοιχα των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΚΕ εμφανίστηκαν για να μην ψηφίσουν τίποτα και να προτείνουν (ουσιαστικά) στους εργαζόμενους να κάθονται και να... παρατηρούν αδιαμαρτύρητα την κυβέρνηση και τους συμμάχους της να λεηλατούν τη ζωή τους. Δε στήριξαν ούτε την πρόταση της διοίκησης, ούτε και τίποτα άλλο. Τι βρήκαν να πουν; Οτι «δεν είναι ΠΑΣΟΚ, είναι ΠΑΣΚΕ» και ότι οι ηγεσίες στη ΓΣΕΕ δεν εκφράζουν συγκεκριμένες πολιτικές παρατάξεις. Πολύ βολικό: Πρώτα γίνονται η φωνή της μεγαλοεργοδοσίας και του ΠΑΣΟΚ μες στους χώρους δουλειάς, πρώτα καθαγιάζουν και διαφημίζουν τα «προτερήματα» της «ανταγωνιστικότητας», πρώτα δηλητηριάζουν τις εργατικές συνειδήσεις αποθεώνοντας το «διάλογο» και μετά... το παίζουν ανήξεροι!

Την ίδια στιγμή, σε κάθε κλάδο κάνουν καθαρό ότι μόνο την υπονόμευση και τον εκφυλισμό των αγώνων θέλουν και τίποτ' άλλο. Για παράδειγμα, στην προχτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΕΦΣΕΕ, ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΚΕ τάχθηκε μεν υπέρ της απεργίας (επειδή - όπως είπε - πήρε απόφαση η ΓΣΕΕ), αλλά με αιτήματα που στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική. Για τους μετανάστες, είπε ότι μόνο οι νόμιμοι πρέπει να έχουν ...δικαιώματα, ενώ τάχθηκε και υπέρ της ενοποίησης των Ταμείων κι ας γίνεται αυτή με όρους κατεδάφισης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Οι δε εκπρόσωποι της ΔΑΚΕ και των σωματείων που συμμετέχουν στο Συντονισμό Πρωτοβάθμιων Σωματείων έλαμψαν διά της απουσίας τους, όπως άλλωστε συνηθίζουν.

Κανένα συγχωροχάρτι, καμιά ανοχή σε όσους βάζουν τρικλοποδιές στην οργάνωση και πάλη της εργατικής τάξης. Η αποκάλυψη και απομόνωσή τους είναι σημαντικός δείκτης για την επιτυχία και αυτής της σκληρής απεργιακής μάχης και συνολικά της πάλης της για το δίκιο της.


Α.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ