ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Φλεβάρη 2011
Σελ. /40
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Ετοιμάζονται για την απεργιακή μάχη

Στις 10 Φλεβάρη ετοιμάζουν σύσκεψη και συγκέντρωση στο Γραφείο Ευρέσεως Εργασίας

Τους κάβους ετοιμάζονται να δέσουν ξανά οι ναυτεργάτες, προτάσσοντας και την πάλη για συγκοινωνίες προς όφελος του λαού

Eurokinissi

Τους κάβους ετοιμάζονται να δέσουν ξανά οι ναυτεργάτες, προτάσσοντας και την πάλη για συγκοινωνίες προς όφελος του λαού
Με σύσκεψη στις 10 Φλεβάρη στις 11 το πρωί στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ, συγκέντρωση την ίδια μέρα στο Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ) και προετοιμασία των ναυτεργατών για την απεργία στις 23 Φλεβάρη τα ναυτεργατικά σωματεία σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Ενωση Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ), Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών (ΠΕΠΡΝ), Ενωση Συνταξιούχων ΝΑΤ, η Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών και η Επιτροπή Αγώνα Σπουδαστών Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ), αναλαμβάνουν δράση, με στόχο την καλύτερη οργάνωση των ναυτεργατών, τη σφυρηλάτηση της ταξικής ενότητας με τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα της στεριάς, για να δοθεί η κατάλληλη απάντηση στην κυβέρνηση, στο κεφάλαιο και την πολιτική τους.

Οπως τονίζουν με ανακοίνωση - κάλεσμα που εξέδωσαν οι 7 φορείς, με την παρέμβαση στο ΓΕΝΕ στις 10 Φλεβάρη θα απαιτήσουν το Γραφείο «να είναι στα χέρια των ναυτεργατών και όχι των δουλεμπόρων και των εφοπλιστών», ενώ για την ίδια μέρα η δράση τους θα συνεχιστεί με τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο που θα διοργανώσει η Γραμματεία ΠΑΜΕ Πειραιά, στις 6.30 το απόγευμα στη πλατεία Κοραή.

Τα σωματεία και οι Επιτροπές επισημαίνουν προς τους ναυτεργάτες ότι δεν μπορεί να μείνουν αναπάντητα ο διωγμός πάνω από 4.500 ναυτεργατών με συγκροτημένα δικαιώματα που ετοιμάζεται από τα ακτοπλοϊκά πλοία, η επίθεση στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με την εφαρμογή των επιχειρησιακών. Η διάλυση του ΝΑΤ και του Οίκου Ναύτη, η διάλυση της Ναυτικής Εκπαίδευσης και Μετεκπαίδευσης.

«Δεν μπορεί - συνεχίζουν - να υπάρχει αξίωση για καλύτερους όρους ζωής της εργατικής οικογένειας χωρίς αυτή να συνοδεύεται με μαζικό απεγκλωβισμό από τα κόμματα της πλουτοκρατίας και από τους συνδικαλιστικούς φορείς τους. Η δικαίωσή μας θα κριθεί με πολύμορφες ταξικές μάχες και σε αυτές εντάσσονται οι κινητοποιήσεις μας στις 10 Φλεβάρη και η απεργία στις 23 Φλεβάρη».

Συνάντηση για τη σύμβαση

Η επιθετικότητα του εφοπλιστικού κεφαλαίου σε βάρος του συνόλου των εργασιακών δικαιωμάτων των ναυτεργατών, ήταν αυτό που κυριάρχησε στην προχτεσινή συνάντηση - η οποία κατέληξε σε ναυάγιο - της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ με το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), με πρωτοβουλία του τελευταίου, να υπογραφεί η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για το 2010 των ναυτεργατών στην Ακτοπλοΐα. Ο Σύνδεσμος αυτός εκπροσωπεί τα κρουαζιερόπλοια, τα επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία που εκτελούν τη γραμμή Ελλάδα - Ιταλία και ένα μεγάλο μέρος των ακτοπλοϊκών εταιρειών.

Συγκεκριμένα, οι εφοπλιστές πρότειναν να υπογραφεί Σύμβαση με ποσοστό αύξησης ...0,4%! Και όχι μόνο αυτό. Οι εφοπλιστές παίρνοντας σαν βάση το άρθρο 20 στο κατάπτυστο νομοσχέδιο του ΥΠΡΟΠΟ, το οποίο με τις διατάξεις του επιβάλλει την πλήρη εφαρμογή του κανονισμού 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την άρση του καμποτάζ στην ακτοπλοΐα, προαναγγέλλοντας τη μετατροπή και των ακτοπλοϊκών πλοίων σε πλωτά δουλεμπορικά γκέτο, όπου θα κυριαρχεί η μαύρη ανασφάλιστη εργασία όπως έγινε και με τα κρουαζιερόπλοια, αρνήθηκαν να μπει όρος στη ΣΣΕ ότι αυτή θα ισχύει ανεξαιρέτως για όλους τους ναυτεργάτες στην ακτοπλοΐα!

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσαν οι ναυτεργατικές Ενώσεις ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Ενωση Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ) καταγγέλλουν τα όσα έγιναν στη συνάντηση και απαιτούν την άμεση συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ. Καλούν τα ναυτεργατικά σωματεία να συνεδριάσουν, προκειμένου να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους στην απεργία, στις 23 Φλεβάρη, αλλά και όλους τους ναυτεργάτες να «οργανωθούν μέσα και έξω από τα πλοία, να αγωνιστούν ενάντια στην αντιλαϊκή - αντιναυτεργατική πολιτική κυβέρνησης - εφοπλιστών, που προωθείται με όχημα τον κανονισμό της ΕΕ 3577/92 για την άρση του καμποτάζ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, ενάντια στο ν. 3845/2010 του Μνημονίου της τρόικας, τη συντριβή του συνόλου των εργασιακών - κοινωνικών δικαιωμάτων μας».

ΕΡΓΑΤΕΣ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ
Σήμερα ξανά στους δρόμους

Συγκέντρωση στις 3 μ.μ. στον Ηλεκτρικό Σταθμό και πορεία στον Πειραιά

Συγκέντρωση σήμερα στις 3 το μεσημέρι στον Ηλεκτρικό Σταθμό του Πειραιά των εργατών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και πορεία στους δρόμους της πόλης, αποφάσισαν εκτάκτως τα ταξικά τους σωματεία. Η κινητοποίηση θα γίνει στο πλαίσιο παύσης εργασιών. Οπως διαμηνύεται από τα σωματεία, δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια αναμονής καθώς στην πλειοψηφία τους οι εργατοτεχνίτες είναι άνεργοι, το κομμένο ρεύμα και νερό στα σπίτια τους είναι κανόνας και όχι εξαίρεση.

«Φτάνει πια! Δεν πληρώνουμε εμείς την κρίση τους», ξεκαθαρίζεται από τα σωματεία, τα οποία επισημαίνουν ότι δεν μπορούν οι εργάτες της Ζώνης να κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια να περιμένουν το τέλος τους από την εξαθλίωση στην οποία τους καταδικάζει η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ την οποία στηρίζουν τα άλλα κόμματα της πλουτοκρατίας και του ευρωμονόδρομου. Την ίδια ώρα, αναφέρεται, που οι εργάτες της Ζώνης και οι οικογένειές τους υποφέρουν από την ανεργία και την ανέχεια, ο πρωθυπουργός κλείνει διακρατικές συμφωνίες για την ενίσχυση των εφοπλιστών - που κολυμπούν στα κέρδη - με 5 δισ. ευρώ, για να κατασκευάσουν πλοία στην Κίνα. Και από πάνω, στο πλαίσιο των σχεδιασμών των μονοπωλίων και της κοινοτικής οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη δραστική συρρίκνωση της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας, έκλεισαν για 15 χρόνια το τμήμα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά που αφορά την επισκευή και ναυπήγηση εμπορικών πλοίων, δίνοντας στην ουσία στη Ζώνη, που είναι άμεσα εξαρτημένη από το ναυπηγείο, τη χαριστική βολή.

Οι εργάτες απαιτούν «άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους. Να ακυρωθεί η κατάπτυστη συμφωνία με την Κίνα για τη χρηματοδότηση των εφοπλιστών, να ανοίξει τώρα το εμπορικό τμήμα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά».

ΟΜΙΛΟΣ «ALUMIL»
Στο δρόμο πάνω από 40 εργαζόμενοι

Σε 42 απολύσεις απολύσεις εργαζομένων από το εργοστάσιο του ομίλου στην Ξάνθη προχώρησε η «ALUMIL», κλιμακώνοντας την αντεργατική επίθεση που ξεκίνησε εδώ και περίπου δύο χρόνια με την γενικευμένη εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας. Στο εργοστάσιο της Ξάνθης απασχολεί περίπου 140 εργαζόμενους και μέσα σε ένα μήνα απέλυσε ήδη τους 42. Ηδη μέσα στο 2010 ξεκίνησε η διαδικασία συγχώνευσης της «ALUNEF» με τη μητρική «ALUMIL» δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον όμιλο να κάνει απολύσεις με βάση το σύνολο των εργαζομένων του Ομίλου. Χτες με παρέμβαση της Τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ έγινε παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ μεταξύ άλλων σημειώνει: «Η απόγνωση, η οργή, που αισθάνεται κάθε εργαζόμενος, γι' αυτή την κατάσταση, πρέπει να μετατραπεί σε αντεπίθεση, συσπείρωση στην ταξική γραμμή του ΠΑΜΕ ώστε να ανατραπεί κάθε διάθεση, κάθε προσπάθεια των μεγαλοεργοδοτών και των μονοπωλίων να εφαρμόσουν αυτή την κατάπτυστη νομοθεσία, την οποία πρέπει να καταργήσουμε στην πράξη, εμείς οι εργαζόμενοι.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, άνεργους στην ALUMIL, αλλά και γενικά, να δώσουμε απάντηση με μαχητικές κινητοποιήσεις, για ανάκληση των απολύσεων.

Καλούμε το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης να κηρύξει άμεσα απεργιακή κινητοποίηση καλύπτοντας συνδικαλιστικά τους εργαζόμενους του εργοστασίου».

ΥΠΟΔΗΜΑΤΟΠΟΙΙΑ «ΜΠΟΥΡΝΑΖΟΣ»
Απολύσεις και τρομοκρατία

Εντείνεται η εργοδοτική επιθετικότητα στον κλάδο της Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού και Δέρματος. Στην επιχείρηση υποδηματοποιίας «ΜΠΟΥΡΝΑΖΟΣ», στο Περιστέρι, η εργοδοσία προχώρησε στην απόλυση πέντε εργαζομένων, αφού ήδη είχε κάνει άλλες τρεις τον περασμένο Δεκέμβρη, όπως καταγγέλλουν με κοινή ανακοίνωσή τους η ταξική Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ) και το κλαδικό Συνδικάτο της Αττικής.

Ωστόσο, αυτές οι εξελίξεις δεν αποτελούν παρά την «κορυφή του παγόβουνου». Η εργοδοσία, από τον περασμένο Οκτώβρη - όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση - έχει επιβάλει εκ περιτροπής εργασία και μερική απασχόληση, με ταυτόχρονη μείωση του μεροκάματου. Επιπλέον, «μετά την τελευταία παρέμβαση του συνδικάτου μας την προηγούμενη εβδομάδα, η εργοδοσία κλειδώνει τους εργαζόμενους, μέσα στο χώρο δουλειάς την ώρα του διαλείμματος, για να μην ξανάρθουν σε επαφή με τους συνδικαλιστές», επισημαίνουν Ομοσπονδία και Συνδικάτο.

Και τονίζει: «Αυτά είναι τα αποτελέσματα της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης. Ο "νέος πατριωτισμός" φέρνει το νέο μεσαίωνα για τους εργαζομένους. Το άλλοθι το έχει δώσει η ίδια η κυβέρνηση. Η ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης, δηλαδή τα κέρδη της. Οι εργαζόμενοι - καταλήγει η ανακοίνωση - δεν έχουν άλλο δρόμο παρά απ' την οργάνωσή τους στο εργοστάσιο και στο ταξικό τους συνδικάτο. Την αντίστασή τους στα σχέδια της εργοδοσίας. Να αγνοήσουν την εργοδοτική τρομοκρατία και τις απειλές».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ