ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Φλεβάρη 2011
Σελ. /40
ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΑΡΙΣΑΣ
Νέα αγωνιστική παρέμβαση αύριο

Για τη διακοπή συνταγογράφησης στα ΚΑΠΗ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη διακοπή συνταγογράφησης στα ΚΑΠΗ και διεκδίκησης άμεσων λύσεων στο πρόβλημα διοργανώνει, αύριο Παρασκευή, στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο, η Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα Λάρισας (ΠΑΜΕ, ΠΑΣΥ, ΜΑΣ, ΕΝΩΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ - ΜΕΛΟΣ ΟΓΕ, ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ). Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου εκπροσώπων της, επισημάνθηκε ότι το πρόβλημα που προέκυψε με τη διακοπή της δυνατότητας συνταγογράφησης στους χώρους των ΚΑΠΗ, λόγω της έλλειψης ιατρικού προσωπικού του ΙΚΑ, δεν είναι ούτε τυχαίο, ούτε μεμονωμένο γεγονός. Είναι κι αυτό - υπογραμμίστηκε - συνέπεια των δραστικών περικοπών των κονδυλίων για τη δημόσια υγεία.

Οπως υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Θ. Βάιος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας: «Κανείς μας δεν έχει δικαίωμα να αδιαφορήσει γι' αυτήν την κατάσταση, που θα επιδεινωθεί τα επόμενα χρόνια ως αποτέλεσμα της πολιτικής ΠΑΣΟΚ-ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. Να μη δεχτούμε την αντίληψη ότι τα εργατικά - λαϊκά στρώματα πρέπει να πληρώνουν για να έχουν υγειονομική περίθαλψη. Δεν είναι μονόδρομος η σημερινή πολιτική. Μπορούμε να διεκδικήσουμε όλα όσα μας ανήκουν, όλα όσα μας στερούν. Μπορούμε να έχουμε δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σταθερή δουλειά, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, καλές αμοιβές, αξιοπρεπείς συντάξεις, πλήρη στελέχωση των υγειονομικών μονάδων με μόνιμο προσωπικό».


ΠΑΜΕ - ΠΑΣΥ - ΠΑΣΕΒΕ - ΜΑΣ - ΟΓΕ
Συνεχείς παρεμβάσεις ενάντια στο παζάρι της Υγείας

Δυναμώνουν τη δράση για να οργανωθεί και να ξεσηκωθεί ο λαός για Υγεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν

Στην Υγεία δε χωρά η δράση καμιάς επιχείρησης (φωτ. από τη συμμετοχή των ταξικών δυνάμεων στην προχτεσινή κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Υγείας)
Στην Υγεία δε χωρά η δράση καμιάς επιχείρησης (φωτ. από τη συμμετοχή των ταξικών δυνάμεων στην προχτεσινή κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Υγείας)
Την ελεύθερη είσοδο των ασθενών στα εξωτερικά ιατρεία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου επέβαλαν προχτές, από τις 9 έως τις 11 το πρωί, εργαζόμενοι και άνεργοι, στο πλαίσιο της κινητοποίησης που οργάνωσαν η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΟΓΕ και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) απαιτώντας αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια για όλους.

Η κινητοποίηση ενάντια στην επιχειρηματική δράση στο χώρο της Υγείας βρήκε θετική ανταπόκριση τόσο από τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου όσο και τους ασθενείς που έκαναν τις εξετάσεις τους χωρίς να πληρώνουν το χαράτσι των 5 ευρώ, που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τα νοσοκομεία όλης της χώρας.

Ενδεικτικό των σοβαρών προβλημάτων και της ταλαιπωρίας που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι ασθενείς και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου είναι το γεγονός ότι χθες κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, πολύς κόσμος που ήρθε να κλείσει ραντεβού για το οφθαλμολογικό και το ενδοκρινολογικό ενημερώθηκε ότι η λίστα είχε κλείσει και θα έπρεπε να απευθυνθούν ξανά, από το Μάρτη, για νέο ραντεβού...

Στις συζητήσεις με τους εργαζόμενους και τους ασθενείς ιδιαίτερη αναφορά γινόταν για τα μέτρα που παίρνονται με πρόσχημα την οικονομική κρίση, με στόχο όπως τονιζόταν από τους συγκεντρωμένους να παραδώσουν πλήρως την Υγεία - Πρόνοια στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Τόσο οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ πολλά χρόνια πριν την κρίση είχαν πάρει και ετοιμάζονταν να πάρουν και αυτά τα μέτρα, για την παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας - Πρόνοιας, γιατί υπηρετούν τις ανάγκες της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Με ανακοίνωσή τους και κάλεσμα προς τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους αγρότες, τους άνεργους, τους φοιτητές και τους υγειονομικούς υπαλλήλους οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έκαναν σαφή την αναγκαιότητα για ανάπτυξη αγώνων και πάλης που θα διεκδικεί αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, με πλήρη κρατική χρηματοδότηση, που θα εξασφαλίζει μόνιμη, σταθερή εργασία, με πλήρη δικαιώματα στους εργαζόμενους και θα καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες για υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας. Την κατάργηση των πληρωμών και ασφαλιστικών εισφορών στο κλάδο Υγείας. Μαζικές προσλήψεις μόνιμων και αποκλειστικής απασχόλησης εργαζομένων και μονιμοποίηση όλων των επικουρικών - συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Στη Βόρεια Ελλάδα

Τη δωρεάν εξέταση των ασθενών για δύο ώρες επέβαλαν το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ, η ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ και η ΟΓΕ με τις κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν προχτές από τις 10 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι στα Κέντρα Υγείας Λαγκαδά και Κουφαλίων στη Θεσσαλονίκη, συνεχίζοντας τον αγώνα ενάντια στην επιχειρηματική δράση στο χώρο της Υγείας. Αντίστοιχες κινητοποιήσεις προγραμματίζονται, σήμερα το πρωί στο ΚΥ Μαδύτου και την Παρασκευή στο ΚΥ Ζαγκλιβερίου.

Οι ταξικές και αγωνιστικές συσπειρώσεις, χτες, για δύο ώρες, μπλόκαραν τα ταμεία απλώνοντας μπροστά ένα μεγάλο πανό και κάλεσαν τους εργαζόμενους των Κέντρων Υγείας, συνολικά τους υγειονομικούς να απορρίψουν την πολιτική του κέρδους και της ανταγωνιστικότητας, της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της Υγείας και της Πρόνοιας. Μαζί με όλους τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να δείξουν ανυπακοή στην πολιτική της κυβέρνησης, που χτυπά ανελέητα εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα. Να παλέψουν για να καταργηθεί το χαράτσι των 5 ευρώ, κανένας άνεργος ή ανασφάλιστος να μη μείνει χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Να δυναμώσουν τον αγώνα για ενιαίο καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και τους εργοδότες.

Οι ασθενείς και οι συγγενείς τους χειροκρότησαν την πρωτοβουλία των ταξικών αγωνιστικών συσπειρώσεων. Εκφρασαν την αγανάκτησή τους για την πολιτική της κυβέρνησης, που τους βάζει να πληρώνουν για να έχουν περίθαλψη, μετατρέποντας την Υγεία σε εμπόρευμα, λες και δεν έχουν πληρώσει πολλαπλάσια όλα τα προηγούμενα χρόνια. Θετική ήταν η απήχηση που είχε η κινητοποίηση και στους εργαζόμενους του ΚΥ που καλούνται να ανταποκριθούν στο δύσκολο έργο τους, που γίνεται ακόμη πιο δύσκολο εξαιτίας των σημαντικών ελλείψεων σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή.


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Χωρίς μεροκάματο εδώ κι ένα τετράμηνο

Τας χείρας του ένιψε ο περιφερειάρχης Αττικής σε χτεσινή παρέμβαση των ταξικών συνδικάτων

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Αττικής πραγματοποίησαν χτες η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ), το κλαδικό Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων και Συναφών Χώρων και εργαζόμενοι του Γηροκομείου Αθηνών, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και τέσσερις μήνες. Οι εργαζόμενοι συναντήθηκαν με τον περιφερειάρχη Αττικής, Γ. Σγουρό, από τον οποίο ζήτησαν, ως εποπτεύουσα αρχή, να παρέμβει, καθώς η διοίκηση του Γηροκομείου, ανάμεσα σε άλλα, απολύει και μηνύει εργαζόμενους που διεκδικούν τα δικαιώματά τους, τρομοκρατεί το προσωπικό, καταργεί εργασιακά δικαιώματα και μειώνει συνεχώς τον αριθμό των ηλικιωμένων που φιλοξενεί.

Ο Γ. Σγουρός δήλωσε ...αναρμόδιος για το ζήτημα και παρέπεμψε στο υπουργείο Υγείας, νίπτοντας έτσι τας χείρας του για το σοβαρό πρόβλημα που προκύπτει τόσο για τους ηλικιωμένους και τις οικογένειές τους όσο και για τους εργαζόμενους. Οπως είπε, υπεκφεύγοντας, η Περιφέρεια Αττικής έχει την αρμοδιότητα μόνο για το διαχειριστικό έλεγχο του ιδρύματος. Με επιστολή της προς τον περιφερειάρχη, η ΟΣΝΙΕ επισημαίνει ότι συνεχίζει τον αγώνα ώστε «οι Υπηρεσίες Πρόνοιας και Υγείας να μην αποτελούν πεδίο επιχειρηματικής δράσης και "φιλανθρωπίας". Μόνο μέσα από αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας στο οποίο όλοι οι εργαζόμενοι στον κλάδο θα εργάζονται με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, θα μπορούν να έχουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και ποιοτική φροντίδα οι ηλικιωμένοι». Το δε Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων και Συναφών Χώρων καλεί σε συσπείρωση γύρω από τη σωματειακή επιτροπή και το ταξικό κλαδικό σωματείο, με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ μαζί με τα άλλα ταξικά συνδικάτα και πάλη για να ικανοποιηθούν όλες οι σύγχρονες ανάγκες μας.


ΘΡΙΑΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Απλήρωτες οι καθαρίστριες

Παρέμβαση στη διοίκηση του Θριάσιου Νοσοκομείου έκανε χτες αντιπροσωπεία της Επιτροπής Εργαζομένων στο Θριάσιο Νοσοκομείο του ΠΑΜΕ, απαιτώντας να πληρωθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα στις καθαρίστριες που τους χρωστάει από το Δεκέμβρη η εργολαβική εταιρεία «ΑΝΟΔΙΚΗ», αλλά και την επαναπρόσληψη εργαζόμενου που απολύθηκε πρόσφατα από την ίδια εταιρεία επειδή «τόλμησε» να ρωτήσει πότε θα πληρωθούν.

Τα μέλη της Επιτροπής στη συνάντηση που είχαν με τον διοικητή του νοσοκομείου Α. Λιόση κατήγγειλαν ότι η εταιρεία έχει εισπράξει μέχρι τώρα εκατομμύρια ευρώ από το Θριάσιο νοσοκομείο, πολλαπλάσια από τους μισθούς πείνας των 500 ευρώ που δίνει στις καθαρίστριες - παραβιάζοντας τις συλλογικές συμβάσεις και την εργατική νομοθεσία. Επίσης, ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τις απλήρωτες καθαρίστριες ή μόνο και τους σεκιουριατάδες - τραπεζοκόμες που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, αλλά όλους τους εργαζόμενους του νοσοκομείου που βρίσκονται αντιμέτωποι με την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και τρόικας, που κόβει μισθούς, επιδόματα. συντάξεις. Τέλος, ότι με το πολυνομοσχέδιο για την Υγεία, η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση όλων των υπηρεσιών των νοσοκομείων - πλην της ιατρικής και νοσηλευτικής υπηρεσίας.

Ο διοικητής του νοσοκομείου από την πλευρά του παραδέχτηκε ότι γνωρίζει το πρόβλημα με την συγκεκριμένη εργολαβική εταιρεία και αρκέστηκε να υποσχεθεί ότι θα συναντηθεί με εκπρόσωπό της ώστε να ζητήσει την πληρωμή των καθαριστριών και την επαναπρόσληψη του εργαζόμενου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ