ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Φλεβάρη 2011
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΜΑΣ - ΟΓΕ
Σύσκεψη για τα «κλειστά» επαγγέλματα

Σήμερα 3 του Φλεβάρη, στις 6.30 το απόγευμα, στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας

Σύσκεψη για τη διαμόρφωση κοινής στάσης απέναντι στις μεθοδεύσεις για το άνοιγμα των λεγόμενων «κλειστών» επαγγελμάτων, καλούν το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ και η ΟΓΕ σήμερα Πέμπτη, 3 του Φλεβάρη, στις 6.30 το απόγευμα, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, στην πλατεία Κάνιγγος.

Στο σχετικό κάλεσμά σημειώνεται: «Οι εξελίξεις στο μέτωπο της "απελευθέρωσης" των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων με αιχμή του δόρατος σήμερα τους φαρμακοποιούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους κλπ., είναι μόνο το προοίμιο του τι θα ακολουθήσει.

Στις λίστες των υπό "απελευθέρωση" επαγγελμάτων βρίσκονται εκατοντάδες δραστηριότητες και επαγγέλματα. Ερχονται να συμπληρώσουν την άρση του καμποτάζ στα λιμάνια, τη λεγόμενη απελευθέρωση των μεταφορών (φορτηγά κλπ.) που θα οδηγήσει αρκετές χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους στο περιθώριο. Στόχος είναι η βίαιη συγκέντρωση και η μονοπώληση της αγοράς, ακόμη και ολόκληρων κλάδων, από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Το σχέδιο αυτό έρχεται από παλιά. Ξεκίνησε από τη συνθήκη του Μάαστριχτ, συνέχισε με τη "Λισαβόνα" και την "Μπολκεστάιν" και ολοκληρώνεται με τη στρατηγική "Ευρώπη 2020".

Οι επεξεργασίες που έρχονται σήμερα στην επικαιρότητα βρίσκονται στα προγράμματα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ από τη 10ετία του '90.

Η σύσκεψη θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας στην Πλατεία Κάνιγγος».

«ΚΛΕΙΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ»
Βορά στην κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου

Εκατοντάδες χιλιάδες μικροί επαγγελματίες απειλούνται να πέσουν θύματα της επέκτασης των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων

Στο χτύπημα εκατοντάδων χιλιάδων μικρών επαγγελματιών με στόχο οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι να αποκτήσουν επιπλέον χώρο για την κερδοφόρα δραστηριότητά τους, οδηγεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την «απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων», που από χθες συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Διαστρέφοντας αυτήν την πραγματικότητα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ισχυρίστηκε ότι με το «άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων» η κυβέρνηση δημιουργεί περισσότερες ευκαιρίες για τους νέους επιστήμονες και προϋποθέσεις για την δραστική μείωση του κόστους των υπηρεσιών και την ενίσχυση του ανταγωνισμού με στόχο την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Στις αιτιάσεις γιατί στο νομοσχέδιο δεν περιέχεται κατάλογος με όλα τα επαγγέλματα που «ανοίγουν» είπε ότι αυτό δεν είναι εφικτό στην παρούσα φάση γιατί τα επαγγέλματα είναι πολλά και διαφορετικά μεταξύ τους και χρειάζονται πολυάριθμες ρυθμίσεις.

Η εκτίμηση του ΚΚΕ είναι ότι τα όσα προωθεί η κυβέρνηση είναι συνέπεια των επιλογών που ακολουθούνται εδώ και 20 χρόνια, από την ψήφιση της Συνθήκης του Μάαστριχτ, την Συνθήκη της Λισαβόνας, την οδηγία Μπολκεστάιν, την στρατηγική 2020 της ΕΕ και ως εκ τούτου έχουν ευθύνες όλοι όσοι συμφώνησαν με τις παραπάνω πολιτικές, τόνισε στην παρέμβασή του ο εισηγητής του Κόμματος Α. Τζέκης.

Το συζητούμενο νομοσχέδιο, είπε, δεν αφορά μόνο τα τέσσερα επαγγέλματα που ονοματίζει (δικηγόροι, μηχανικοί - αρχιτέκτονες, ορκωτοί λογιστές και συμβολαιογράφοι) αλλά αφορά εκατοντάδες τα οποία δεν αναφέρονται για τα οποία εξουσιοδοτείται η κυβέρνηση να «ανοίξει». Τέτοια είναι τα ταξί, οι παραδοσιακοί φούρνοι, οι ηλεκτροτεχνίτες, οι υδραυλικοί κ.ά. κάτι που, όπως τόνισε ο Α. Τζέκης, δείχνει ότι η πραγματική πρόθεση της κυβέρνησης είναι η ισοπέδωση των μικρών επαγγελματιών. Ο βουλευτής είπε ότι παρόλο που στοχοποιούνται όλοι αυτοί οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν ονοματίζονται για να μην συνεννοηθούν και τους βρει ενωμένους απέναντί της η κυβέρνηση.

Η κύρια στόχευση, υπογράμμισε, είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι να μπουν ελεύθερα σε όλους τους κλάδους, να ισοπεδώσουν κάθε μικρό επαγγελματία, να γκρεμίσουν τους μισθούς και να δημιουργήσουν ένα επιστημονικό προλεταριάτο χαμηλής εξειδίκευσης.

Απαντώντας στους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι οι τιμές θα είναι πιο φθηνές μετά την «απελευθέρωση», τόνισε πως η εμπειρία έχει δείξει ότι με την «απελευθέρωση» δεν φθήνυνε η τιμή του ψωμιού, ούτε του σταριού, ούτε τα τρόφιμα, ούτε τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, ούτε η ενέργεια, αντίθετα όλα τα παραπάνω ακρίβυναν και θησαύρισαν τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.

Υπέρ της αρχής «της επαγγελματικής ελευθερίας για την πρόσβαση στα επαγγέλματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ λέγοντας ότι το νομοσχέδιο είναι πρόχειρο και δεν διευκρίνισε εάν το κόμμα του τάσσεται υπέρ του νομοσχεδίου ενώ κατά τάχθηκε ο ΛΑ.Ο.Σ. και ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Αυξήσεις στην τιμή και τα πάγια

Σημαντικές αυξήσεις και στα τιμολόγια φυσικού αερίου στην Αττική ισχύουν από το νέο χρόνο, όπου ο συνδυασμός αύξησης της τιμής ανά κιλοβατώρα και αύξησης των παγίων χρεώσεων που επέβαλε η Επιχείρηση Αερίου Αττικής (ΕΠΑ), μαζί με την αύξηση του ΦΠΑ από το 11% στο 13%, άλλαξαν και το ποσοστό της διαφοράς από το πετρέλαιο θέρμανσης στο 18% από 20%.

Τα τιμολόγια της ΕΠΑ αναπροσαρμόζονται ανά μήνα και οι λογαριασμοί είναι διμηνιαίοι. Η εταιρεία περιορίζεται να σημειώσει με χτεσινή της ανακοίνωση ότι το φυσικό αέριο «παραμένει το οικονομικότερο συμβατικό καύσιμο στην αγορά».

Τα πάγια αυξήθηκαν περίπου κατά 1,2%, ενώ η τιμή ανά κιλοβατώρα αυξήθηκε κατά 7,45% το Γενάρη έναντι του Δεκέμβρη του 2010 (0,05090 ευρώ από 0,04737 ευρώ) και το Φλεβάρη κατά 6,64% σε σχέση με το Γενάρη (στα 0,05428 ευρώ ανά κιλοβατώρα).

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ
Κοντά στο 50% του ΑΕΠ

Θηλιά με 118 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκέμβρη του 2010

Το βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης πιστοποιείται και από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας που αφορούν στους ρυθμούς χορήγησης τραπεζικών δανείων προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Η οριακή μείωση της μάζας με τα ανεξόφλητα υπόλοιπα των δανείων, είναι αποτέλεσμα της κάθετης πτώσης που καταγράφεται για τις νέες χορηγήσεις, σε αντανάκλαση της συρρίκνωσης που εμφανίζει το επίπεδο της λαϊκής κατανάλωσης.

Οι «διαταραχές» στην κυκλοφορία του χρήματος έχουν να κάνουν και με τη σημερινή πρακτική των τραπεζιτών που βλέπουν μπροστά ακόμη μεγαλύτερους «κινδύνους» από την αύξηση της μάζας με τα επισφαλή δάνεια της πελατείας τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας που αφορούν στο μήνα Δεκέμβρη του 2010:

Νοικοκυριά: Τα υπόλοιπα των δανείων εμφανίζονται στα 117,8 δισ. ευρώ με ρυθμό υποχώρησης 1,4% σε σύγκριση με το Δεκέμβρη του 2010. Είναι ολοφάνερο ότι η μάζα της υπερχρέωσης παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητη και ικανή να στηρίξει τα κέρδη και την τοκογλυφία των τραπεζών για ολόκληρες δεκαετίες. Τα «χρωστούμενα» φτάνουν στο 49,2% του ΑΕΠ που παράχτηκε μέσα στο 2010. Τα στεγαστικά εμφανίζονται στα 80,4 δισ. ευρώ με ρυθμό υποχώρησης 0,4% και τα καταναλωτικά στα 35 δισ. ευρώ με υποχώρηση 4,2%.

Επιχειρήσεις: Τα σημερινά υπόλοιπα εμφανίζονται στα 123 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι από το συγκεκριμένο μήνα (Δεκέμβρης 2010) έγινε αναταξινόμηση των τραπεζικών δανείων για τις πρώην ΔΕΚΟ, που πλέον έχουν φορτωθεί στο κρατικό χρέος.

Στο σύνολο φτάνουν σε 257,1 δισ. ευρώ ή στο 110,9% του ΑΕΠ.

ΑΓΩΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ITGI
«Εθνικής» σημασίας για την κυβέρνηση

«Απολύτως ώριμο έργο» και «εθνικής σημασίας» χαρακτήρισε τον αγωγό φυσικού αερίου Ιταλίας - Ελλάδας - Τουρκίας (ITGI) ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Μανιάτης, μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, που συνεδρίασε ύστερα από αίτημά του. Το έργο είναι πράγματι σημαντικό για ένα τμήμα του ενεργειακού κεφαλαίου, αλλά και για την ΕΕ που θέλει να υποβαθμίσει το ρόλο της Ρωσίας ως βασικού προμηθευτή της. Εντάσσεται στο σύνθετο οικονομικό και γεωπολιτικό παιχνίδι των νέων ενεργειακών δρόμων και συγκεντρώνει πολλά αντιφατικά συμφέροντα, αντιπαραθέσεις και ισορροπίες του «τρόμου».

Ο υπουργός σημείωσε ότι έχουν εγκριθεί οι δύο περιβαλλοντικές μελέτες, αλλά «δεν απέκλεισε» το ενδεχόμενο τροποποιήσεων όπου κριθεί εφικτό, ενώ χαρακτήρισε ως αυτονόητο να συζητηθούν και τα ανταποδοτικά τέλη προς τις τοπικές κοινότητες. Πρόσθεσε ότι το έργο είναι «έτοιμο να λειτουργήσει και να διασφαλίσει την απαιτούμενη χρηματοδότηση, ταιριάζει πλήρως με το μοναδικό σήμερα διαθέσιμο κοίτασμα «ShahDeniz2» του Αζερμπαϊτζάν, ενώ είναι απολύτως απαραίτητος για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης μέσω της διασφάλισης εναλλακτικών πηγών και οδεύσεων».

Στο θέμα του αγωγού θα αναφερθεί και ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο των αρχηγών κρατών της ΕΕ στις 4 του Φλεβάρη. Ανάλογη τοποθέτηση θα υπάρξει και από την Ιταλία, είπε ο υφυπουργός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ