ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Φλεβάρη 2011
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
«Να μην τρομοκρατηθούν οι μαθητές»

Από την κινητοποίηση στις 27 Γενάρη στη Χαλκίδα, ενάντια στην ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων
Από την κινητοποίηση στις 27 Γενάρη στη Χαλκίδα, ενάντια στην ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων
Κάλεσμα στους μαθητές «να μην τρομοκρατηθούν, να συνεχίσουν τον αγώνα τους», απευθύνει το Νομαρχιακό Συμβούλιο Εύβοιας της ΚΝΕ, με αφορμή την προσπάθεια ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων με μια σειρά «μαθητοδικείων», που πραγματοποιούνται αυτό το διάστημα στη Χαλκίδα. Συγκεκριμένα, δίκες μαθητών είναι προγραμματισμένες στις 8 και τις 24 Φλεβάρη, και στις 31 Μάρτη και τις 26 Μάη.

Οπως τονίζει το ΝΣ της ΚΝΕ, οι μαθητές των Λυκείων της Χαλκίδας «διώκονται επειδή αποφάσισαν να σηκώσουν το κεφάλι και να παλέψουν ενάντια στο ξεπούλημα της εκπαίδευσης, ενάντια στην πολιτική της φτώχειας και της εξαθλίωσης. Τότε κινητοποιήθηκαν με λύσσα όλοι οι μηχανισμοί της άρχουσας τάξης», σημειώνει, και αναφέρεται σε μια σειρά παράγοντες που συκοφαντούσαν τους μαθητές σαν ταραχοποιά στοιχεία που κλείνουν τα σχολεία, γιατί δήθεν «θέλουν να χάσουν μάθημα». «Είναι ξεκάθαρο πως ο οργανωμένος αγώνας για ένα καλύτερο σχολείο και όχι το "σπασμένο τζάμι", είναι αυτό που κινητοποιεί αυτούς που στήνουν τα "μαθητοδικεία". Οι μαθητές διώκονται για να τρομοκρατηθούν, να μην παλεύουν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, για να σκύβουν απογοητευμένοι και φοβισμένοι το κεφάλι μπροστά στην αδικία. Η ΚΝΕ πιστεύει ότι οι μαθητές μπορούν και πρέπει να δώσουν την κατάλληλη απάντηση, αγωνιζόμενοι μαχητικά, μαζί με τους σπουδαστές και τους εργαζόμενους γονείς τους, για την κατάκτηση ενός σχολείου που θα ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες και δε θα είναι γρανάζι στους μηχανισμούς του κεφαλαίου», αναφέρει μεταξύ άλλων το ΝΣ Εύβοιας της ΚΝΕ. Παράλληλα, καλεί τους μαθητές της Χαλκίδας, όλα τα 5μελή και 15μελή «να μην υποκύψουν σε εκφοβισμούς και τρομοκρατία, να συνεχίσουν αταλάντευτα αγωνιστικά». Στις 8 Φλεβάρη, να δώσουν ηχηρό «παρών» έξω από τα δικαστήρια, δηλώνοντας, για μια ακόμα φορά, την αλληλεγγύη τους στους συμμαθητές τους στο 1ο Λύκειο και στις 24 Φλεβάρη, δηλώνοντας τη συμπαράστασή τους στους συμμαθητές τους από τα ΕΠΑΛ και μαζί με το ΠΑΜΕ στις 10 Φλεβάρη στα συλλαλητήρια και στις 23 Φλεβάρη στις απεργιακές συγκεντρώσεις.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Κατακτημένο το δικαίωμα του λαού να αντιστέκεται

Συζήτηση στη Βουλή για το άσυλο, με αφορμή τροπολογία για την κατάργησή του που κατέθεσε η ΝΔ

Για να κατοχυρωθεί το άσυλο των επιχειρήσεων και μέσα στις σχολές επιχειρείται το χτύπημα στο δικαίωμα του λαού να αντιστέκεται
Για να κατοχυρωθεί το άσυλο των επιχειρήσεων και μέσα στις σχολές επιχειρείται το χτύπημα στο δικαίωμα του λαού να αντιστέκεται
Ενα ανασυγκροτημένο φοιτητικό κίνημα πρέπει σήμερα να υπερασπίσει ως κεκτημένο δικαίωμα το πανεπιστημιακό άσυλο που βάλλεται όπως κάθε δυνατότητα αντίστασης του λαϊκού κινήματος.

Αυτό επισήμανε χτες στη Βουλή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης. Η τοποθέτηση έγινε στη διάρκεια συζήτησης τροπολογίας της ΝΔ, σύμφωνα με την οποία ζητείται ουσιαστικά η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στη Νομική. Η τροπολογία - που κατατέθηκε σε άσχετο νομοσχέδιο - απορρίφθηκε από την κυβέρνηση, η οποία όμως υποστήριξε ότι το θέμα θα αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο των αλλαγών που θα γίνουν συνολικά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οσον αφορά τη ΝΔ και τον ΛΑ.Ο.Σ. επιδόθηκαν - ο καθένας με τον τρόπο του - σε έναν αντιδραστικό λαϊκισμό.

Γεγονός «τουλάχιστον απαράδεκτο» χαρακτήρισε ο Θ. Παφίλης την πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας να φέρει τροπολογία για την άρση του ασύλου, σημειώνοντας πως «καταλαβαίνουμε πολύ καλά τις σκοπιμότητες που είναι και σε ένα βαθμό δημαγωγικές». Επισήμανε πως «είχαμε προειδοποιήσει πως θα συμβεί αυτό» και «ότι αυτοί που οργάνωσαν αυτές τις ενέργειες δε βοηθούν ούτε τους μετανάστες και τα δίκαια αιτήματά τους ούτε φυσικά και το πανεπιστημιακό άσυλο».

Αναφερόμενος συνολικά, σημείωσε πως στόχος της κυρίαρχης πολιτικής είναι «να προσπαθήσει να αντιδραστικοποιήσει ακόμη περισσότερο το θεσμικό πλαίσιο, ώστε να τσακίσει το λαϊκό κίνημα» κι αυτό «επειδή σήμερα υπάρχει μια βάρβαρη πολιτική στην οποία είναι αντίπαλος η συντριπτική πλειοψηφία του λαού», άρα απαιτείται «ένα θεσμικό πλαίσιο, ώστε όλα να θεωρούνται παράνομα». «Αυτή είναι η ουσία της συζήτησης σήμερα», είπε χαρακτηριστικά, «νόμιμη είναι η πολιτική που συσσωρεύει αμύθητο πλούτο σε λίγα χέρια και παράνομη είναι η αντίσταση των εργαζομένων να μην περάσει αυτή η ισοπέδωση».

Αναφερόμενος στην κυβέρνηση είπε ότι είναι ειλικρινής όταν «συνδέει τη συζήτηση για το άσυλο με τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση οι οποίες προωθούνται. Δηλαδή, τη μετατροπή του πανεπιστημίου σε ανώνυμη επιχείρηση». Ουσιαστικά πρόκειται για «το άσυλο των επιχειρήσεων. Εχετε κάνει συμφωνίες με επιχειρήσεις, εμπορικές συμφωνίες, για έρευνα και θα τους διαθέσετε τα πανεπιστήμια». Παράλληλα, ο Θ. Παφίλης σχολίασε το χαρακτηρισμό του ασύλου ως προϋπόθεση διακίνησης ιδεών, λέγοντας ότι είναι «μύθος η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών. Η κυρίαρχη ιδεολογία διακινείται ελεύθερα παντού: Στα βιβλία, στη διδασκαλία, στην κοινωνία, στα μέσα ενημέρωσης». Ετσι, «το ακαδημαϊκό άσυλο δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με Σινικά Τείχη. Είναι υπόθεση όλου του λαϊκού κινήματος να υπερασπισθεί όχι μόνο το άσυλο, αλλά και το δικαίωμά του να αγωνίζεται με μορφές πάλης και να τις περιφρουρεί». Καταληκτικά, σημείωσε ότι «δεν είναι άσχετη η όλη συζήτηση με την κατάσταση που υπάρχει στο φοιτητικό κίνημα. Εχουν τεράστιες ευθύνες οι πολιτικές δυνάμεις που τη διαιωνίζουν», τονίζοντας την ανάγκη «να ανασυγκροτηθεί το φοιτητικό κίνημα οργανωμένα και να απαντήσει και να περιφρουρήσει το άσυλο ως ένα κεκτημένο δικαίωμα».

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο υφυπουργός Παιδείας Ι. Πανάρετος αποδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα με την εφαρμογή του νόμου για το άσυλο και υποστήριξε ότι «υποχρέωσή μας είναι να είμαστε νηφάλιοι και να μείνουμε στον ουσιαστικό στόχο που είναι η ριζική αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας του πανεπιστημίου». Επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση του ΚΚΕ τόνισε ότι «οι αλλαγές που προωθούμε στον τρόπο λειτουργίας θα αντιμετωπίσουν και αυτό και πολλά άλλα προβλήματα».

Σε έντονα λαϊκίστικο ύφος ήταν η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Κ. Μαρκόπουλου που «αναρωτήθηκε» «πότε θα προασπίσουμε τα δικαιώματα του απλού πολίτη, αυτού που πληρώνει τους φόρους και σήμερα γογγύζει ακόμη περισσότερο για να σπουδάσει τα παιδιά του;». Μάλιστα, προσπαθώντας να δείξει ...δημοκρατική ευαισθησία υποστήριξε ότι η ΝΔ είναι υπέρ του ασύλου στη διακίνηση των ιδεών όμως «αυτό που υπάρχει μέχρι τώρα είναι το πανεπιστημιακό άβατο. Εμείς δε θέλουμε άβατο, θέλουμε άσυλο για τις δημοκρατικές ακαδημαϊκές ελευθερίες». Οσον αφορά τον ΛΑ.Ο.Σ., ο πρόεδρός του Γ. Καρατζαφέρης κινήθηκε στη γνωστή προβοκατόρικη λογική του, μιλώντας για «πανεπιστήμια που τα ρημάζουν αντι-εξουσιαστές» και «δεν μπορεί η πολιτεία να παρέμβει», υποστηρίζοντας ότι «άσυλο δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην Ευρώπη». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατηγόρησε τον βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ. Μ. Βορίδη για «εισβολή με τσεκούρια» στο πανεπιστήμιο το 1986.

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΠΘ
Θύματα υποχρηματοδότησης οι φοιτητές

Ερώτηση του ΚΚΕ για τα κτιριακά προβλήματα και την έλλειψη προσωπικού στη Σχολή

Στα σοβαρά κτιριακά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Παιδαγωγική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αναφέρονται οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκης, Γ. Ζιώγας και Σ. Καλαντίδου σε Ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Οπως αναφέρουν, το κτιριακό πρόβλημα κάθε χρόνο γίνεται όλο και πιο έντονο.

«Στο τμήμα φοιτούν περίπου 4.000 φοιτητές για τους οποίους οι υπάρχουσες αίθουσες και τα αμφιθέατρα δεν επαρκούν, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η έναρξη των μαθημάτων του εαρινού εξαμήνου. Μέχρι σήμερα ακολουθούνταν η τακτική του δανεισμού αιθουσών από άλλες σχολές, όπως η Ιατρική και η Πολυτεχνική, καθώς επίσης και το σπάσιμο των τμημάτων ώστε να μπορεί να γίνει το μάθημα, χωρίς οι φοιτητές να συνωστίζονται. Μαθήματα επίσης γίνονταν και στα λυόμενα, μέχρι πέρσι οπότε και κατεδαφίστηκαν.

Ταυτόχρονα η Παιδαγωγική Σχολή αντιμετωπίζει και ένα ακόμα πρόβλημα, αυτό της έλλειψης προσωπικού. Τα προηγούμενα χρόνια "αντιμετωπίστηκε" με την απόσπαση του αναγκαίου αριθμού εκπαιδευτικών από άλλες βαθμίδες εκπαίδευσης, αριθμός ο οποίος μειώθηκε φέτος δημιουργώντας επιπρόσθετες δυσκολίες στην εκπαιδευτική διαδικασία της σχολής.

Η κατάσταση αυτή έχει αρνητική επίδραση στην εκπαίδευση των φοιτητών οι οποίοι είναι θύματα της υποχρηματοδότησης της Παιδείας και των σοβαρών κτιριακών ελλείψεων, από την πολιτική που ακολουθείται από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ», αναφέρουν οι βουλευτές του ΚΚΕ που καλούν τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν τι άμεσα μέτρα θα λάβουν για να λυθεί το κτιριακό πρόβλημα της Παιδαγωγικής Σχολής και για να προσληφθεί άμεσα μόνιμο προσωπικό και εκπαιδευτικοί για την κάλυψη των αναγκών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ