ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Φλεβάρη 2011
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
Χτύπημα στο μορφωτικό δικαίωμα

Συνάντηση του βουλευτή Γ. Ζιώγα με το Σύλλογο Εργαζομένων στον ΟΕΔΒ

Τη θέση του ΚΚΕ ότι η κατάργηση του Οργανισμού Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων και η ανάθεση του έργου του σε ιδιωτικό φορέα υπηρετεί την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματιών και τη βαθύτερη εμπλοκή του κεφαλαίου στη σχολική διαδικασία ανέπτυξε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Ζιώγας στη διάρκεια συνάντησης που είχε προχτές με το ΔΣ του Συλλόγου Προσωπικού του Οργανισμού.

Από την πλευρά του βουλευτή του ΚΚΕ, επισημάνθηκαν οι συνέπειες της συγκεκριμένης πολιτικής επιλογής, η οποία, πέρα από την ανάθεση σε ιδιώτες μιας υποχρέωσης της πολιτείας και τις επιπτώσεις στις εργασιακές σχέσεις στον Οργανισμό, σημαίνει υποβάθμιση της παρεχόμενης μόρφωσης καθώς αμφισβητείται ο αναντικατάστατος ρόλος του βιβλίου. Επιπλέον, ένα ακόμα βάρος μετατοπίζεται στις τσέπες της λαϊκής οικογένειας. Τονίστηκε επίσης ότι η κατάργηση του ΟΕΔΒ εντάσσεται σε μία συνολική πολιτική που καταργεί κάθε δημόσια και δωρεάν παροχή στο λαό.

Ο Γ. Ζιώγας δήλωσε τη στήριξη του ΚΚΕ ώστε να αποτραπεί η κατάργηση του ΟΕΔΒ και ταυτόχρονα να διασφαλιστούν τα εργασιακά - μισθολογικά - συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων του.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πλατιά εξόρμηση σ' όλη τη χώρα για τους νέους εργαζόμενους

Πλατύ αγωνιστικό κάλεσμα στην αυριανή βάρδια της εργατικής τάξης αποτελεί η πεντάμηνη καμπάνια της ΚΝΕ που εξελίσσεται με πλήθος εξορμήσεις σε όλη τη χώρα. Η Οργάνωση απευθύνεται στους νέους και νέες της ανεργίας, της υποαπασχόλησης, της κατάρτισης, της ευέλικτης εργασίας, της μαθητείας, όλους εκείνους που βιώνουν την επίθεση σε όλο το φάσμα της ζωής τους, που δυσκολεύονται να κάνουν οικογένεια. Τους καλεί να οργανώσουν την πάλη τους και να περάσουν στην αντεπίθεση, να ετοιμαστούν για αποφασιστική σύγκρουση με τα μονοπώλια, να συσπειρωθούν γύρω από το κόμμα τους το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, να μπουν μπροστά και να δώσουν αγωνιστική πνοή στα σωματεία.

Στο πλαίσιο της καμπάνιας, το Σαββατοκύριακο προετοιμάζονται μια σειρά εκδηλώσεις:

Σάββατο 5 Φλεβάρη

Στο Ηράκλειο Κρήτης, στις 7 μ.μ., στο Πολύκεντρο Νεολαίας, βιβλιοπαρουσίαση του έργου «Το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα 1918-1948, Δυο γραμμές σε διαρκή αντιπαράθεση» του Γ. Μαυρίκου. Θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στη Λάρισα, στις 6 μ.μ., στο «Χορίαμβο» (Γαληνού και Φαρμακίδου), εκδήλωση για την ιστορία του εργατικού κινήματος στις ΗΠΑ. Θα μιλήσει ο Θοδωρής Αναπλιώτης, μέλος της ΚΕΟΕ της ΚΝΕ.

Στην Παλλήνη, στις 6 μ.μ., στο δημαρχείο, με θέμα «Καπιταλιστική οικονομική κρίση και η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Σωτήρης Αγγελόπουλος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στην Αθήνα, εκδήλωση των κλαδικών οργανώσεων, στην αίθουσα της ΚΟΑ στη Θεμιστοκλέους, παρουσίαση του βιβλίου «Ρήξη και ενσωμάτωση, συμβολή στην ιστορία του εργατικού - κομμουνιστικού κινήματος του μεσοπολέμου 1918-1936», του Αναστάση Γκίκα, από τον ίδιο το συγγραφέα.

Στο Μαρούσι, στις 7 μ.μ., στο Στέκι Νεολαίας (Μιλτιάδου 4), βιβλιοπαρουσίαση του έργου «Βασιλιάς Ανθρακας» του Απτον Σίνκλερ.

Κυριακή 6 Φλεβάρη

Στα Ανω Λιόσια, με θέμα: «Καπιταλιστική οικονομική κρίση και η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Μάκης Μακρής, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στο Κορωπί, στις 6.30 μ.μ., στο Στέκι Εργαζομένων, με θέμα «Καπιταλιστική οικονομική κρίση και η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ» με ομιλητή τον Βαγγέλη Ρεμπάπη, μέλος της ΚΕΟΕ της ΚΝΕ.

Στο Μενίδι, στις 7 μ.μ., στο Συνδικάτο Οικοδόμων, με θέμα «Καπιταλιστική οικονομική κρίση και η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Πόλυς Τάκας, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στα Χανιά, στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο, στις 7 μ.μ., βιβλιοπαρουσίαση του έργου «Το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα 1918-1948, Δυο γραμμές σε διαρκή αντιπαράθεση» του Γ. Μαυρίκου. Θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Η παραχάραξη καλά κρατεί...

«

Ο Θηραμένης και ο Κριτίας ήταν ολιγαρχικοί. Και ο Κριτίας που ήταν πιο ακραίος σκότωσε τον Θηραμένη που ήταν πιο μετριοπαθής, γιατί τον εμπόδιζε σε αυτά που ήθελε να κάνει. Δηλαδή να σκοτώνει δημοκρατικούς χωρίς λόγους κτλ. προληπτικά για να μην απειλήσουν το καθεστώς. Σύμφωνα με αυτό να δούμε στη σύγχρονη ιστορία πώς στη Γαλλική Επανάσταση ο Ροβεσπιέρος σκότωσε τον Μαρά και τον Δαντόν και αντίστοιχα για τον Λένιν, τον Στάλιν και τον Τρότσκι». Είναι η εργασία την οποία κλήθηκαν να κάνουν μαθητές Λυκείου στον Πειραιά και είναι ενδεικτική του πώς το μάθημα (στην προκειμένη περίπτωση των Αρχαίων Ελληνικών) μπορεί να αποτελέσει εργαλείο διαμόρφωσης συνειδήσεων και αντικομμουνισμού.

Για όσους παλεύουν ενάντια στη βαρβαρότητα που επιβάλλεται σήμερα σε όλες τις πλευρές της ζωής, όσους αγωνίζονται για μιαν άλλη κοινωνία, είναι ξεκάθαρο ότι η επίθεση στις συνειδήσεις του λαού από μικρές μάλιστα ηλικίες είναι κομμάτι της συνολικής επίθεσης στη ζωή των λαϊκών στρωμάτων. Γι' αυτό και η ιδεολογική αντιπαράθεση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πάλης για μιαν άλλη κοινωνία. Το παραπάνω παράδειγμα δεν είναι ούτε το μόνο, ούτε το πρώτο, ούτε το τελευταίο για το πώς στις σημερινές συνθήκες συνολικής επίθεσης αξιοποιείται το σχολείο για να ριζώσει στα μυαλά της νεολαίας μια εικόνα φόβου και αποστροφής για το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε (πέρα από τη συζήτηση που «σηκώνει» συνολικά η διατύπωση του θέματος). Αλλωστε, ανάλογη επιχείρηση γίνεται και σε πιο ευρεία κλίμακα και εντός και εκτός σχολείου, αξιοποιώντας κάθε λογής πρόθυμους να παραχαράξουν και να ξαναγράψουν την Ιστορία. Αυτό που δεν πρέπει να αφήσει κάθε προοδευτικός άνθρωπος να του «κλέψουν», είναι το δικαίωμά του στην ιστορική αλήθεια, στην άλλη, ανθρώπινη, διέξοδο, πέρα από τα όρια αυτού του βάρβαρου εκμεταλλευτικού συστήματος.

«Ο ρόλος του κομματικού Τύπου»

Εκδήλωση της ΤΟ Ανατολικών Συνοικιών Αθήνας της ΚΝΕ

Εκδήλωση με θέμα «Ο ρόλος του κομματικού Τύπου στην οργάνωση της επαναστατικής πάλης» διοργανώνει η Τομεακή Οργάνωση Ανατολικών συνοικιών της Οργάνωσης Αθήνας της ΚΝΕ, το Σάββατο 5 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ., στα γραφεία της Κομματικής Οργάνωσης Βύρωνα (Χειμάρας και Αϊδινίου, Βύρωνας). Ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο Γιάννης Κλεφτογιάννης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει παρουσίαση του βιβλίου «Κομματικός επαναστατικός Τύπος» και της 40χρονης δράσης της ΚΝΕ μέσα από τα φύλλα του «Οδηγητή».

  • Αύριο στις 21.00, η Οργάνωση Αθήνας της ΚΝΕ θα κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της στην Τεχνόπολη στο Γκάζι.
ΕΚΤΑΚΤΟΙ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας

Συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας που ξεκίνησαν εδώ και μία εβδομάδα οι έκτακτοι εκπαιδευτικοί του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, δηλώνοντας αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους μέχρι να πληρωθούν το σύνολο των χρημάτων που τους οφείλονται (δεδουλευμένα Οκτώβρη, Νοέμβρη, Δεκέμβρη και δώρο Χριστουγέννων), να τους καταβληθούν τα ένσημα και να διασφαλίσουν πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

Μέσα από μαζική συνέλευση του Συλλόγου Εκτακτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, που έγινε την Τρίτη 1η του Φλεβάρη, αποφάσισαν και καλούν όλους τους Συλλόγους των Εκτάκτων σε όλη την Ελλάδα σε κοινή Πανελλαδική κινητοποίηση στα μέσα Φλεβάρη στην Αθήνα.

Επίσης αποφάσισαν να συμμετέχουν σήμερα στην απεργιακή κινητοποίηση των συλλόγων διοικητικών υπαλλήλων των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ενάντια στο κείμενο διαβούλευσης και στον επικείμενο νόμο, που θα γίνει στις 10.30 το πρωί στο Αγαλμα του Βενιζέλου. Αμεσα θα προχωρήσουν σε παρεμβάσεις στα Τμήματα του ΤΕΙ με στόχο να πάρουν αποφάσεις μέσα από τις συνελεύσεις τους, να αναστείλουν τη λειτουργία τους, ενώ παράλληλα θα επιδιώξουν να ανοίξουν συζητήσεις για τις εξελίξεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Την Παρασκευή 4 Φλεβάρη θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στη Διοίκηση του ΤΕΙ, στους Διευθυντές των Σχολών και στους Προϊσταμένους των Τμημάτων.

Σύσκεψη για τους μετανάστες

«Ελληνες και μετανάστες εργάτες μαζί στην πάλη για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων» είναι το αντικείμενο της σύσκεψης που διοργανώνουν το ερχόμενο Σάββατο 5 Φλεβάρη η Αχτίδα ΑΕΙ - ΤΕΙ - Ερευνας της ΚΟΑ του ΚΚΕ και οι οργανώσεις της ΚΝΕ στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ του Λεκανοπεδίου. Η σύσκεψη θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΚΟΑ (Θεμιστοκλέους 2 και Πανεπιστημίου) και ομιλητής θα είναι ο Ανδρέας Καργόπουλος, στέλεχος του ΚΚΕ.

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σύσκεψη για ένα συνεκτικό πλαίσιο δράσης

Πλατιά σύσκεψη για οργάνωση της πάλης για την Παιδεία των λαϊκών αναγκών διοργανώνει την ερχόμενη Κυριακή 6 Φλεβάρη η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας. Η σύσκεψη θα γίνει στις 10 το πρωί στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας - Βερανζέρου 1, 2ος όροφος.

Η ΑΣΓΜΕ απευθύνεται στις Ομοσπονδίες και στις Ενώσεις Γονέων του Λεκανοπεδίου της Αττικής, και τους Συλλόγους Γονέων σε κάθε σχολείο, τα μαθητικά συμβούλια και τα Συντονιστικά Αγώνα Μαθητών Αθήνας και Πειραιά, τους συλλόγους εκπαιδευτικών, συνολικά σε όλους τους γονείς. Στόχος είναι από αυτή τη σύσκεψη να προκύψει ένα συνεκτικό πλαίσιο δράσης για τη διεκδίκηση του σχολείου των λαϊκών αναγκών - για να μην πληρώσει την κρίση και στην εκπαίδευση η λαϊκή οικογένεια, όπως σημειώνει. Η σύσκεψη εντάσσεται στην προετοιμασία και την οργάνωση της απεργίας της 23ης Φλεβάρη και των συλλαλητηρίων που θα γίνουν στις 10 Φλεβάρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ