ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Φλεβάρη 2011
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ
Νέα ποινική δίωξη για τις κινητοποιήσεις ενάντια στα διόδια

Η δίωξη έγινε μετά από μήνυση της εταιρείας «Νέα Οδός» σε βάρος 9 κατοίκων της Βορειοανατολικής Αττικής που δεν πλήρωναν ή συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις

Η κυβέρνηση και η αστική Δικαιοσύνη επιχειρούν να προστατεύσουν τη ληστεία που διαπράττουν οι μεγαλοκατασκευαστές στο λαό, μέσω των διοδίων
Η κυβέρνηση και η αστική Δικαιοσύνη επιχειρούν να προστατεύσουν τη ληστεία που διαπράττουν οι μεγαλοκατασκευαστές στο λαό, μέσω των διοδίων
Στην ποινικοποίηση των λαϊκών αντιδράσεων για το χαράτσι των διοδίων και το μπαράζ των αυξήσεων που τα δύο τελευταία μόλις χρόνια ξεπερνούν ακόμη και το 400% για ορισμένες κατηγορίες οχημάτων, αλλά και στο συνεχή πολλαπλασιασμό των σταθμών είσπραξης, προχώρησε για άλλη μια φορά χτες η αστική Δικαιοσύνη, προφανώς κατόπιν κυβερνητικής παραγγελίας.

Συγκεκριμένα, η Εισαγγελία Πρωτοδικών άσκησε ποινική δίωξη για έξι πλημμελήματα σε εννιά άτομα, κατοίκους της Βορειοανατολικής Αττικής που είναι εκπρόσωποι φορέων και οργανώσεων κατά των διοδίων και δεν πλήρωναν ή συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μηνυτήρια αναφορά είχε κατατεθεί πριν ένα χρόνο από την εταιρεία «Νέα Οδός», η οποία εκμεταλλεύεται τα διόδια στις Αφίδνες. Τα έξι πλημμελήματα για τα οποία κατηγορούνται οι 9 κάτοικοι της Βορειοανατολικής Αττικής είναι διατάραξη ιδιωτικής και κοινής ειρήνης, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, διατάραξη οικιακής ειρήνης, παρακώλυση συγκοινωνιών, παρακώλυση ασφάλειας συγκοινωνιών και συκοφαντική δυσφήμιση.

Το νέο μπαράζ διώξεων προανήγγειλε ουσιαστικά μια μέρα πριν ο υπουργός Υποδομών Δ. Ρέππας, ο οποίος δήλωσε στη Βουλή: «το "Δεν πληρώνω" δεν μπορεί να γίνει ανεκτό και δεν μπορεί να συνεχιστεί ούτε στα εισιτήρια, ούτε στα διόδια», φοβούμενος την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Με την ποινικοποίηση της μη καταβολής διοδίων και των λαϊκών κινητοποιήσεων για την κατάργησή τους, η κυβέρνηση επιχειρεί να προστατεύσει την ξεδιάντροπη ληστεία που διαπράττουν οι μεγαλοκατασκευαστές στο λαό, μέσω των διοδίων.

Οι συνεχείς αυξήσεις των χαρατσιών είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των περιβόητων «συμβάσεων παραχώρησης», τύπου ΣΔΙΤ, που προετοίμασε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και υπέγραψε η κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ τα δύο αυτά κόμματα τις ψήφισαν από κοινού στη Βουλή (την τελευταία ψήφισε και ο ΛΑ.Ο.Σ.). Με τις συμβάσεις αυτές, οι κατασκευαστικοί όμιλοι, ενώ συμβάλλουν με 5% έως 8,5% στην κατασκευή των έργων, θα τα εκμεταλλεύονται για τουλάχιστον 30 χρόνια. Και η ελάχιστη όμως αυτή χρηματοδοτική τους συμβολή στα έργα είναι αμφισβητήσιμη, καθώς αυτή υπερκαλύπτεται από τις εισπράξεις των διοδίων - και μάλιστα αυξημένων - που τους παραδόθηκαν προκαταβολικά!

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να απομακρυνθούν τα επικίνδυνα απόβλητα από την Κεντρική Εύβοια

Να προχωρήσει αμέσως η απομάκρυνση των επικίνδυνων αποβλήτων από την Κεντρική Εύβοια και να διοχετευθεί άμεσα καθαρό υγιεινό νερό στην περιοχή, ζητούν από την κυβέρνηση οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, Γιάννης Γκιόκας και Γιώργος Μαυρίκος, με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή. Η Ερώτηση, που απευθύνεται στους υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έχει ως εξής:

«Οργή και αγανάκτηση έχει προκαλέσει στους κατοίκους του Δήμου Διρφύων - Μεσσαπίων στην Εύβοια η απόφαση για επ' αόριστον αναστολή τον έργου "Συλλογή και απομάκρυνση επικίνδυνων αποβλήτων από την ευρύτερη περιοχή των Δήμων Μεσσαπίων και Διρφύων Εύβοιας".

Το συγκεκριμένο έργο, κόστους 700.000 ευρώ, είχε ενταχθεί για χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας - Ηπείρου" από την προηγούμενη περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας και είχε ανακοινωθεί (προεκλογικά τον περασμένο Σεπτέμβρη από την υπουργό Περιβάλλοντος). Στις 5/1/2011 με απόφαση της Γενικής Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης της Περιφέρειας Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας ανεστάλη επ' αόριστον.

Παράλληλα, καμιά άλλη ουσιαστική ενέργεια δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής για απορρύπανση της περιοχής και για παροχή καθαρού υγιεινού νερού.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παίζει με την υγεία χιλιάδων ανθρώπων που αναγκάζονται να χρησιμοποιούν ακατάλληλο νερό για όλες τις δραστηριότητες της καθημερινότητάς τους.

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ. υπουργοί τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, ώστε:

  • Να δημιουργηθεί η κατάλληλη υποδομή διαχείρισης τοξικών αποβλήτων και να σταματήσει η απόθεσή τους στα Μεσσάπια, στον Ασωπό ή σε άλλα σημεία, αλλά και για να αποκατασταθεί η ζημιά σε αυτές τις περιοχές.
  • Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους η παροχή καθαρού νερού χωρίς να επιβαρυνθεί η λαϊκή οικογένεια.
  • Να πραγματοποιηθούν προληπτικοί έλεγχοι στην υγεία των κατοίκων της κεντρικής Εύβοιας.
  • Να πραγματοποιηθούν συστηματικοί έλεγχοι στα αγροτικά προϊόντα και τα υπόλοιπα διατροφικά προϊόντα που παράγονται στην περιοχή και να αποζημιωθούν οι αγρότες που έχουν πάθει ζημιές με 100% αποζημίωση και αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος».
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ
Καταγγέλλει αποκλεισμό εκπροσώπων της από επιτροπή

Τον αποκλεισμό των εκπροσώπων του ΚΚΕ από την εκλογή τους στην οικονομική επιτροπή του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης ήθελαν να επιβάλουν με κάθε τρόπο οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ μη διστάζοντας ακόμα και με πραξικοπηματικό τρόπο να το πετύχουν. Συγκεκριμένα, την Κυριακή, 30 Γενάρη, στην επανάληψη της συνεδρίασης του Περιφερειακού συμβουλίου Κρήτης για την εκλογή Οικονομικής Επιτροπής, παραμερίστηκαν όλα τα προσχήματα για δήθεν διαφορές μεταξύ των παρατάξεων συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης.

Οι εκπρόσωποι αυτών των παρατάξεων κατέληξαν σε συμφωνία μεταξύ τους να καταλάβουν όλες τις θέσεις της Οικονομικής Επιτροπής, εκτοπίζοντας πραξικοπηματικά το ΚΚΕ που δικαιούται μία θέση με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα. Τη συμφωνία τους ανακοίνωσε προσωπικά ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης παραβιάζοντας ακόμα και το δικό τους νόμο που προβλέπει χωριστή ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας. Τόσο φόβο είχαν - μην τύχει να εκλεγεί εκπρόσωπος του ΚΚΕ - που κατέβασαν κλειστό ψηφοδέλτιο οκτώ υποψηφίων για τις οκτώ θέσεις, για να μην έχουν διαρροές.

Την απαράδεκτη αυτή στάση καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Περιφέρειας Κρήτης, σημειώνοντας ότι «Η συμφωνία τους είναι μέρος της προσπάθειας να διαμορφώσουν συναινέσεις και συμμαχίες για κυβερνητικά και άλλα σχήματα «εθνικής σωτηρίας», ώστε να στηρίξουν καλύτερα την επίθεση του κεφαλαίου στα εισοδήματα και τα δικαιώματα εργαζομένων και μικρομεσαίων. Αποκαλύπτουν με αυτόν τον τρόπο, σημειώνεται στην ανακοίνωση, ποιον φοβούνται ότι μπορεί να οδηγήσει τους εργαζόμενους να τους χαλάσουν τα σχέδια. Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να δώσουν με τους αγώνες τους την ανάλογη απάντηση.

Απροστάτευτοι οι υγρότοποι στη χώρα μας

Με αφορμή τη χτεσινή Παγκόσμια Μέρα Υγροτόπων θυμίζουμε ότι με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ η χώρα μας διαθέτει πλέον 75% λιγότερους υγρότοπους από τη δεκαετία του '70, ενώ ακόμη χειρότερα προοιωνίζονται τα πράγματα, καθώς η κυβέρνηση με νόμους όπως αυτοί για το φαστ τρακ, τη βιοποικιλότητα και άλλους ανοίγει το δρόμο για την τσιμεντοποίησή τους, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Σημειώνουμε ότι ακόμη και οι δέκα μεγαλύτεροι υγρότοποι της χώρας, που καλύπτονται από το 1974 από τη διεθνή Συνθήκη Ραμσάρ, επί δεκαετίες παραμένουν απροστάτευτοι και βιώνουν την καθημερινή υποβάθμιση. Ακόμη και σ' αυτούς, όπως δείχνουν οι έρευνες, παρατηρούνται εντονότατα προβλήματα, όπως αλλαγές στο υδρολογικό καθεστώς, αλλοίωση και υποβάθμιση της ποιότητας των υδάτων, απόρριψη στερεών και εκροή αστικών αποβλήτων, παράνομη και αυθαίρετη δόμηση κ.ά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κίνδυνο βρίσκονται 7 στους 10 βιότοπους της Συνθήκης Ραμσάρ. Πρόκειται για την Κορώνεια, τη Βιστωνίδα, το Δέλτα του Νέστου, τη Βόλβη, το Δέλτα Αξιού, τον Αμβρακικό, τις Λιμνοθάλασσες Μεσολογγίου και Κοτυχίου.

Αρκεί να αναφέρουμε δύο παραδείγματα:

  • Της Λίμνης Κορώνειας της οποίας το νερό που έχει απομείνει είναι μολυσμένο, ενώ εδώ και δεκαετίες εκκρεμούν τα οποιαδήποτε μέτρα προστασίας της, καθώς έχουν γίνει «μπαλάκι», μεταξύ κυβερνήσεων - Νομαρχίας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πρόσφατα μάλιστα ανακοινώθηκε η παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωδικαστήριο, που συνοδεύτηκε από την απειλή της Επιτροπής ότι θα σταματήσει τη συγχρηματοδότηση των προγραμμάτων προστασίας της.
  • Της Λίμνης Βιστωνίδας που, αντί να προστατευτεί, έγινε αφορμή για να ξεσπάσει το τεράστιο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, με την εμπορευματοποίηση τεράστιων εκτάσεων δημόσιας γης που μετατράπηκαν σε «φιλέτα» κερδοσκοπίας!
Νέες ρυθμίσεις για το Κτηματολόγιο

Την επιτάχυνση και ολοκλήρωση του έργου του Εθνικού Κτηματολογίου υποσχέθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ν. Σηφουνάκης, κατά τη χτεσινή επίσκεψή του στα γραφεία της «Κτηματολόγιο ΑΕ». Επίσης, προανήγγειλε την προώθηση νέων νομοθετικών ρυθμίσεων υποστηρίζοντας ότι αυτές θα βελτιώνουν τις διαδικασίες σύνταξης και λειτουργίας του Κτηματολογίου. Ειδικότερα, αυτές θα αφορούν:

-- Στην επίλυση ειδικότερων προβλημάτων που αφορούν στις διαδικασίες του Ν. 2664/1998 για τη διόρθωση εγγραφών στο Κτηματολόγιο.

-- Στην εισαγωγή ειδικής διαδικασίας για τη διόρθωση κτηματολογικών διαγραμμάτων σε περιοχές όπου έχουν εντοπιστεί προβλήματα.

-- Στη ρύθμιση θεμάτων που θα εξασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία των κτηματολογικών γραφείων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ