ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΩΗΝ ΔΕΚΟ
Ανάθεση «μελέτης» για τη διάλυση

Πρόσληψη ιδιώτη σε ρόλο «συμβούλου». Στόχος μαζικά λουκέτα, συγχωνεύσεις, απολύσεις

Το σχέδιο διάλυσης για πρώην ΔΕΚΟ βάζει μπροστά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με στόχο να προχωρήσει σε μαζικά λουκέτα και συγχωνεύσεις ταυτόχρονα και σε απολύσεις εργαζομένων και από τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Για το σκοπό αυτό προχωρά και στην πρόσληψη ιδιώτη σε ρόλο συμβούλου τους, κατά την παγιοποιημένη πλέον πρακτική τους που αφορά σε αναθέσεις «μελετών», όπως για το λεγόμενο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, τις δαπάνες νοσοκομείων και Υγείας, τη λειτουργία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού τους κ.ά., «δουλειές» που έχουν δοθεί σε ισχυρές επιχειρήσεις και μονοπώλια.

Ο ιδιώτης, που θα πάρει τη «δουλειά» στις πρώην ΔΕΚΟ, θα αναλάβει τα παρακάτω:

  • Να εκτιμηθεί «προσεκτικά το περιβάλλον του κάθε φορέα και οι υφιστάμενες οργανωτικές, διοικητικές και εργασιακές σχέσεις ενόψει των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων».
  • Να βρει τους «τρόπους» για την άμεση μείωση δαπανών στις επιχειρήσεις και φορείς, στο πλαίσιο των «απαιτήσεων που απορρέουν από τη συμμετοχή της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης».
  • Να στηρίξει την κυβέρνηση σε θέματα «ιεράρχησης προβλημάτων», βάζοντας και τους ανάλογους στόχους, δηλαδή για το πώς θα κλιμακώσουν τα λουκέτα. Αντικείμενο της μελέτης είναι και η «επικαιροποίηση και εξειδίκευση της στρατηγικής μεταρρύθμισης του κρατικού προϋπολογισμού».
  • Η αμοιβή του ιδιώτη για τις «συμβουλές», στην πραγματικότητα για την εφαρμογή των ήδη δρομολογημένων μέτρων, θα φτάσει στο εξωφρενικό ποσό των 900.000 ευρώ, χώρια ο ΦΠΑ!

Με τη λεγόμενη, από τους ίδιους, «αναδιοργάνωση και διοικητική μεταρρύθμιση» περιμένουν να πετσοκόψουν δαπάνες ύψους 1,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2013 από τα οποία τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ μέσα στο 2011.

Σε αυτό το πλαίσιο κάτω από κάθε ισχύουσα νόρμα πέφτει και ο αριθμός των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Πέρα από τις μαζικές απολύσεις βάζουν το πλαφόν μία μόλις πρόσληψη για κάθε 5 «αποχωρήσεις» (στενός δημόσιος τομέας, δημόσιες επιχειρήσεις, ΟΤΑ, άλλοι δημόσιοι οργανισμοί). Ταυτόχρονα, ετοιμάζουν μαζικές μετατάξεις δεκάδων χιλιάδων υπαλλήλων σε άλλες υπηρεσίες και, βέβαια, με κουτσουρεμένους τους μισθούς. Καθεστώς μαζικής ομηρίας ετοιμάζουν και για υπό μετάταξη εργαζόμενους που θα τους έχουν στο «περίμενε» προκειμένου να καλυφθούν οι αντιλαϊκές νόρμες τους.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Αποφασιστικά αύριο στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στο άγαλμα Βενιζέλου και πορεία στην έκθεση «Ζωοτέχνικα»

Από την πρόσφατη κινητοποίηση των αγροτών στα Φάρσαλα
Από την πρόσφατη κινητοποίηση των αγροτών στα Φάρσαλα
Αγωνιστικό «παρών» στη Θεσσαλονίκη δίνουν αύριο οι μαχόμενοι αγροτοκτηνοτρόφοι που δραστηριοποιούνται μέσα από τις γραμμές της ΠΑΣΥ. Η συγκέντρωση έχει οριστεί να γίνει στις 12 το μεσημέρι στο άγαλμα Βενιζέλου και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί πορεία προς την έκθεση «Ζωοτέχνικα». Τα μέλη της ΠΑΣΥ στη Βόρεια και την Κεντρική Ελλάδα δίνουν τη μάχη ώστε να υπάρχει μαζική αγωνιστική παρουσία των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων.

Στη «Ζωοτέχνικα» κατέφθασε από χτες και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει επικοινωνιακές εντυπώσεις εξαπάτησης των αγροτών και κτηνοτρόφων και να ενισχύσει το κλίμα κατά των αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Η μικρομεσαία αγροτιά όμως έχει χορτάσει από τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα και από υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Η πολιτική της ΕΕ, της τρόικας, του μνημονίου έχει επιδεινώσει την κατάσταση σε βάρος της μικρομεσαίας αγροτιάς και τα πράγματα δεν πρόκειται να αλλάξουν προς το καλύτερο, όσο εφαρμόζονται αυτά τα μέτρα.

Αναφερόμενος στο αυριανό συλλαλητήριο, ο Στέργιος Νικητόπουλος, μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΥ και Γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου του Δήμου Εμμανουήλ Παπά στο Νομό Σερρών, δήλωσε στον «Ρ» τα εξής:

«Η μαζική συμμετοχή της αγροτιάς στο αυριανό συλλαλητήριο της ΠΑΣΥ στη Θεσσαλονίκη είναι μονόδρομος στον αγώνα της για ένα καλύτερο αύριο, τη στιγμή μάλιστα που ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται στο χειρότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών. Είναι ξεκάθαρο ότι μόνο μέσα από την οργανωμένη πάλη της μικρομεσαίας αγροτιάς και των συμμάχων της θα δοθεί λύση. Οι αγρότες των Σερρών θα συμμετάσχουν στο μεγάλο αυτό συλλαλητήριο, ενώνοντας τις προσδοκίες τους με αυτές των αγροτών όλης της Ελλάδας.

Θέλουμε να αναδείξουμε πέρα των άλλων και το ζήτημα της πώλησης των κρατικο-συνεταιριστικών επιχειρήσεων και ζητάμε τη συνέχιση της λειτουργίας της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης με χαρακτήρα κοινωνικό και με τιμές στο τεύτλο που να ανταποκρίνονται στα έξοδα παραγωγής και ενός ικανοποιητικού εισοδήματος για τους αγρότες».

ΦΟΡΕΑΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ
Στόχος η ευελιξία... προσέλκυσης επενδυτών

Ετοιμάζουν νομοθετικό πλαίσιο για τη δυνατότητα άμεσης εκχώρησης ενδεχόμενων κοιτασμάτων στο μεγάλο κεφάλαιο

Η επεξεργασία του νομοσχεδίου για τη δημιουργία κρατικού φορέα υδρογονανθράκων (αποκλειστικά για εκχωρήσεις) θα προχωρήσει ταυτόχρονα με τον «εκσυγχρονισμό» του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου για τις αναθέσεις, κατόπιν επιθυμίας «πολλών και σοβαρών φορέων», την οποία και θα ικανοποιήσει η κυβέρνηση. Αυτό δήλωσε χτες στο πρακτορείο REUTERS ο υφυπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Μανιάτης.

Ανατρέπεται έτσι ο αρχικός σχεδιασμός, που προέβλεπε ότι ο φορέας θα μελετούσε και θα εισηγούνταν τις αλλαγές στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο. Στόχος της κυβέρνησης είναι να αλλάξει το νόμο του 1995 με νέες διαδικασίες και «πιο ευέλικτους τρόπους προσέλκυσης επενδυτών», όπως είπε ο υφυπουργός, ώστε να υπάρξει προσαρμογή με τις κοινοτικές οδηγίες και τη διεθνή εμπειρία.

Εκτίμησε επίσης ότι το σχετικό νομοσχέδιο για το φορέα θα έχει ψηφιστεί μέχρι το τέλος της άνοιξης και ότι στους επόμενους 18-24 μήνες θα έχει γίνει η πρώτη ανάθεση ερευνητικού αντικειμένου, ίσως και γεωτρήσεων, με την προσοχή να εστιάζεται στην, «ακίνδυνη» πολιτικά, Δυτική Ελλάδα. Σύμφωνα με το κυβερνητικό στέλεχος, έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον για σεισμολογικές και γεωλογικές έρευνες από καναδικές, αμερικανικές και αυστραλιανές εταιρείες και ιδρύματα. Δεν απέκλεισε οι προκηρύξεις να αφορούν 4-5 περιοχές, ενώ υπογράμμισε ότι ο αρμόδιος φορέας θα έχει μόνο αρμοδιότητες αναθέσεων και επίβλεψης. Μιλώντας για τις πιθανές ποσότητες, έκανε λόγο για ενδεχόμενο κάλυψης των εσωτερικών αναγκών κατά το 1/5 ή 1/4, αλλά το «ζήτημα θα πάρει χρόνια».

Σε ερώτηση εάν τα ζητήματα υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Αιγαίο αποτελούν προϋπόθεση για τις έρευνες, ο Γ. Μανιάτης σημείωσε ότι επειδή η Ελλάδα είναι ανεξερεύνητη περιοχή «έχει δυνατότητα να κάνει και έναν και δύο κύκλους παραχωρήσεων χωρίς να εμπλακεί καθόλου σε ζητήματα που σχετίζονται με την εξωτερική πολιτική της χώρας».

ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Δίνουν αγωνιστικό ραντεβού στην Τρίπολη

Κάλεσμα της Γραμματείας ΠΑΣΥ Αρκαδίας - Αργολίδας - Κορινθίας - Λακωνίας - Μεσσηνίας

Μετά τις πρόσφατες δυναμικές κινητοποιήσεις σε Αρκαδία και Αργολίδα οι μικρομεσαίοι αγρότες της Πελοποννήσου αποφάσισαν να κλιμακώσουν τη δράση τους με νέα συγκέντρωση τη Δευτέρα 7 Φλεβάρη στην Τρίπολη όπου θα συνεδριάσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου με θέμα: «Το καλάθι των αγροτικών προϊόντων Πελοποννήσου» και αναμένεται να παραβρεθεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης.

Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία ΠΑΣΥ Αρκαδίας - Αργολίδας - Κορινθίας - Λακωνίας - Μεσσηνίας, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Στο εισηγητικό σημείωμα του περιφερειακού συμβουλίου δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για το πού πάει το πράγμα. Μιλούν για την υλοποίηση της νέας πολιτικής στη γεωργία και στην ύπαιθρο στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της νέας αναθεώρησης της ΚΑΠ.

Τώρα ξέρεις, έχεις πείρα πλέον από τα 30 χρόνια της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της αγοράς που τάχα θα άνοιγαν για τα προϊόντα σου. Αυτό που δε σου είπαν τότε όπως και σήμερα είναι ότι η αγορά της Ευρωπαϊκής Ενωσης αφορούσε τους εμποροβιομήχανους που δραστηριοποιούνται στο χώρο της αγροτικής παραγωγής. Προϊόντα παραδοσιακά της Πελοποννήσου όπως το πορτοκάλι, το λάδι, το σταφύλι, τα κτηνοτροφικά συρρικνώνονται.

Αγρότες - Αγρότισσες,

Συνταχθείτε μαζί μας στον αγώνα επιβίωσης. Για ό,τι λέγαμε σχετικά με τις πολιτικές της ΕΕ και των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δικαιωθήκαμε. Γιατί λέγαμε την αλήθεια, όταν οι άλλοι την έκρυβαν. Οι πολιτικές τους μας καταστρέφουν, μην τους αφήσουμε να τις υλοποιήσουν.

Αυτό το στόχο εξυπηρετούν και οι νέες προτάσεις της ΚΟΜΙΣΙΟΝ για την αναθεώρηση της ΚΑΠ της περιόδου 2014 - 2020, σε αυτή την κατεύθυνση κινείται το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου.

Τα τρία εναλλακτικά σενάρια που προτείνει συμπυκνώνονται στο εξής ένα: Με εργαλείο τις αγροτικές ενισχύσεις, που θα μειωθούν δραστικά και το μεγαλύτερο μέρος τους θα το καρπωθούν οι μεγαλοαγρότες (με κριτήριο τα στρέμματα γης), θα οδηγήσει στο άμεσο, γρήγορο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και την πλήρη κυριαρχία των μεγάλων καπιταλιστικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Μια τέτοια προοπτική της αγροτικής οικονομίας θα είναι ενάντια στα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς που ξεκληρίζεται, αλλά και ενάντια στους εργατοϋπάλληλους και τα λαϊκά στρώματα. Γιατί η συγκέντρωση της γης, παραγωγής και επιδοτήσεων σημαίνει ότι θα γιγαντωθεί η ακρίβεια στα είδη διατροφής και ένδυσης, και θα πολλαπλασιαστούν τα διατροφικά σκάνδαλα, αφού ο καπιταλιστής αγρότης και μεταποιητής λειτουργούν για το κέρδος και όχι τις διατροφικές ανάγκες του λαού.

Η απάντηση σ' αυτήν την πολιτική βρίσκεται στην πρόταση της ΠΑΣΥ: Στη θέση του καπιταλιστή αγρότη να δημιουργηθούν οι παραγωγικοί συνεταιρισμοί, που, μαζί με τις καθετοποιημένες κρατικές παραγωγικές μονάδες, θα εξασφαλίζουν επαρκή και ασφαλή προϊόντα για τη διατροφή του λαού και την πρώτη ύλη για τις κρατικές μεταποιητικές μονάδες, αξιοποιώντας όλες τις αναπτυξιακές δυνατότητες κάθε περιοχής, μέσα από κεντρικό και περιφερειακό σχεδιασμό της οικονομίας και με λαϊκό έλεγχο.

Στην αντιλαϊκή πολιτική του περιφερειάρχη Τατούλη και της κυβέρνησης που τον στήριξε απαντάμε με συλλαλητήριο τη Δευτέρα 7 Φλεβάρη, στη 1 το μεσημέρι στην Κεντρική Πλατεία της Τρίπολης. Για να προβάλλουμε τα πραγματικά προβλήματα - αιτήματα της αγωνιζόμενης αγροτιάς, κόντρα στα αιτήματα και τις ορέξεις των καπιταλιστών που δραστηριοποιούνται στην αγροτική οικονομία, των μεγαλο-εξαγωγέων και μεγαλέμπορων, των βιομηχάνων και των τρωκτικών που λυμαίνονται κίνητρα και επιδοτήσεις».

ΕΥΒΟΙΑ
Μαζική συγκέντρωση στο Μαντούδι

Μαζική συγκέντρωση στο δημαρχείο Μαντουδίου της Εύβοιας πραγματοποίησαν οι αγροτοκτηνοτρόφοι της περιοχής προχτές το απόγευμα, εκφράζοντας τη θέλησή τους να αγωνιστούν ενάντια στην ακολουθούμενη αντιλαϊκή αντιαγροτική πολιτική.

Ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Κ. Μπασδέκης, στέλεχος της ΠΑΣΥ, ο οποίος κάλεσε τους αγρότες να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να αγωνιστούν για τη δημιουργία παραγωγικών συνεταιρισμών σε μια οικονομία με κεντρικό σχεδιασμό.

Οι συγκεντρωμένοι αποφάσισαν να δώσουν συνέχεια στην πάλη και να συμμετάσχουν στην πανεργατική - πανελλαδική απεργία στις 23 Φλεβάρη κατεβάζοντας τα τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στους δρόμους του αγώνα, σε κοινό μέτωπο με την εργατιά, τους αυτοαπασχολούμενους, τους νέους και τις γυναίκες.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παρέμβαση για τα προβλήματα των κτηνοτρόφων

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Επίκαιρη Ερώτηση για τα προβλήματα των κτηνοτρόφων εξαιτίας του κόστους παραγωγής κατέθεσε, χτες, η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στην Επίκαιρη Ερώτηση επισημαίνεται:

«Οικονομικό αδιέξοδο και πρόβλημα επιβίωσης αντιμετωπίζουν χιλιάδες καταχρεωμένοι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι, εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης στο κόστος παραγωγής και της ταυτόχρονης μείωσης τιμής παραγωγού σε κρέας και γάλα, χωρίς να μειώνονται ταυτόχρονα οι τιμές στην κατανάλωση. Κερδισμένος είναι ο εμποροβιομήχανος που αυξάνει τα κέρδη του και χαμένοι οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι και οι καταναλωτές που τους εκμεταλλεύεται.

Πιο ειδικά:

Στις ζωοτροφές, που συμμετέχουν στη διαμόρφωση του κόστους παραγωγής κατά 60%-70%, έχουν αυξηθεί οι τιμές τουλάχιστον κατά 50%.

Η εμπορία των ζωοτροφών μονοπωλείται από μια "χούφτα" εμπόρων, που μάλιστα εμφανίζουν τεχνητή έλλειψη για να αυξήσουν ακόμα πιο πολύ τις τιμές και να κερδοσκοπήσουν σε βάρος των κτηνοτρόφων. Απαιτούν και πληρώνονται τοις μετρητοίς ή με επιταγές δύο μηνών οπότε και οι τιμές των ζωοτροφών είναι υψηλότερες. Την ίδια ώρα οι κτηνοτρόφοι δίνουν τα προϊόντα τους με ανοιχτή τιμή ή σε τιμές μικρότερες των περσινών, με πολύμηνες καθυστερήσεις στην αποπληρωμή τους.

Στην αύξηση του κόστους παραγωγής έχει συμβάλει όχι μόνο η έλλειψη προστασίας των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων από τη ληστρική εκμετάλλευση των εμποροβιομήχανων, αλλά και η αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική με την αύξηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, την αύξηση στην τιμή του αγροτικού ρεύματος και συνολικά των καυσίμων, την αύξηση στην εισφορά του ΕΛΓΑ και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στον ΟΓΑ, την υποχρεωτική ηλεκτρονική σήμανση που επιβαρύνει τον κτηνοτρόφο, την αύξηση των επιτοκίων από ΑΤΕ κ.ά.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός:

  • Θα πάρει μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής στους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους, με κατάργηση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές και τα άλλα αγροτικά εφόδια καθώς και τον έλεγχο της κερδοσκοπίας στους εμπόρους;
  • Σκοπεύει:

α) Να επιδοτήσει τις ζωοτροφές, προκειμένου να ενισχυθεί η κτηνοτροφική παραγωγή, αφού η χώρα μας είναι ελλειμματική;

β) Να ζητήσει τη διαγραφή χρεών των μικρομεσαίων αγροτών;».

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΗΣ ΠΑΣΥ
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας κοροϊδεύει τους αγρότες!

Πραγματοποίησαν σύσκεψη αγροτικών φορέων χωρίς... εκπροσώπους των αγροτών

Για επιχείρηση αποπροσανατολισμού και εξαπάτησης των μικρομεσαίων αγροτών καταγγέλλει την Περιφέρεια Θεσσαλίας η Γραμματεία Λάρισας της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ).

Σε ανακοίνωσή της σχετικά με τη σύσκεψη «αγροτικών φορέων», που συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός και στην οποία δεν κλήθηκαν να συμμετάσχουν εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων, επισημαίνει ότι πρόκειται για μια «φιέστα» που στήθηκε για να προβληθούν οι θέσεις υπέρ της ΚΑΠ και, γενικότερα, της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης, που βλάπτει και ξεκληρίζει τη μικρομεσαία αγροτιά και εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων μεγαλοαγροτών και των εμποροβιομηχάνων.

Η ανακοίνωση αναφέρει: «Η συζήτηση που έγινε στη σύσκεψη "αγροτικών φορέων", την οποία συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας - να σημειώσουμε ότι δεν κλήθηκαν να συμμετάσχουν εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων - στράφηκε γύρω από την "επιχειρηματική ικανότητα" και τις "μπίζνες" που πρέπει να αναπτύξουν οι αγρότες, για "να βγουν δυναμικά και με αυτοπεποίθηση στις αγορές", ώστε "να πουλήσουν τα προϊόντα τους και να κυριαρχήσουν". Μάλιστα, ο κ. Αγοραστός υποσχέθηκε πως θα αναπτύξει δράση για να φτάσουν τα ντόπια αγροτικά προϊόντα στο ράφι των 800 περίπου Σούπερ Μάρκετ της Θεσσαλίας.

Ομως, σε ποιους απευθύνεται ο περιφερειάρχης, καλώντας τους να κάνουν "μπίζνες" για να "τα 'κονομήσουν χοντρά";

Στους αιγοπροβατοτρόφους που, λόγω "ελεύθερης αγοράς", αναγκάζονται να πουλούν σε εξευτελιστικές τιμές τα προϊόντα τους στους εμπόρους, (το κατσικάκι και το αρνάκι στα 4 ευρώ/κιλό);

Στους τευτλοπαραγωγούς, τους καπνοπαραγωγούς, τους βαμβακοπαραγωγούς, τους μηλοπαραγωγούς και τους άλλους μικρομεσαίους παραγωγούς, που η ΚΑΠ τους εμποδίζει να παράγουν και τους οδηγεί στο ξεκλήρισμα;

Μάλλον, θα έχει στο μυαλό του κάποιους άλλους, οι οποίοι, πράγματι, μπορούν να κάνουν "μπίζνες" και να λειτουργήσουν ως "επιχειρηματίες". Είναι λίγοι μεγαλοαγρότες και αγροτοβιομήχανοι, που έχουν, ήδη, πάρει στα χέρια τους μεγάλο μερίδιο της παραγωγής και θέλουν να την πάρουν όλη, βγάζοντας από τη μέση όλους τους μικρομεσαίους αγρότες».

Στημένη «φιέστα»

Και συνεχίζει: «Είναι φανερό, λοιπόν, ότι στημένες "φιέστες" σαν κι αυτή που οργάνωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας για την προπαγάνδιση των "ευκαιριών" που, τάχα, δίνονται στους αγρότες, στο πλαίσιο της ΚΑΠ και της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής των ελληνικών κυβερνήσεων, καμία σχέση δεν μπορεί να έχουν με τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας των 75.000 αγροτικών νοικοκυριών της Θεσσαλίας.

Είναι ενταγμένες στη γενικότερη προσπάθεια των κομμάτων του ευρωμονόδρομου και της εξουσίας ν' αποκοιμίσουν, με διάφορα παραμύθια, το λαό, ώστε να μην αντιδράσει, αγωνιστικά και πολιτικά, για όσα του φορτώνει η οικονομική κρίση και του επιβάλλει η αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων του μεγάλου κεφαλαίου».

Καταλήγοντας η ανακοίνωση, επισημαίνει: «Οι πολιτικές στον αγροτικό τομέα είναι πολύ συγκεκριμένες και έχουν να κάνουν με επιλογές εξυπηρέτησης των μεγάλων συμφερόντων.

Αυτό κάνει η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), αυτό κάνουν οι κυβερνήσεις, γι' αυτό και χρόνια τώρα το συνεπές αγροτικό κίνημα έδινε και δίνει μάχες στα οδοστρώματα των εθνικών οδών, στα μπλόκα και αλλού, με καθαρό αντιμονοπωλιακό πλαίσιο, που στρέφεται ενάντια στα μονοπώλια, στην ΚΑΠ της ΕΕ και την πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων.

Καλούμε τη μικρομεσαία αγροτιά να συσπειρωθεί γύρω από την ΠΑΣΥ και τις Ομοσπονδίες, δυναμώνοντας το αντιμονοπωλιακό μέτωπο μέσα στους αγρότες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ