ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Ταφόπλακα στους λαούς με το «σύμφωνο ανταγωνιστικότητας»

Η συμφωνία που με ομοθυμία προωθούν οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών επιταχύνει επί της ουσίας την εφαρμογή της Στρατηγικής «ΕΕ 2020» και κάνει επιτακτική την ανάγκη για λαϊκή αντεπίθεση

Βάθεμα της φτώχειας και τζάμπα δουλειά μέχρι θανάτου ετοιμάζουν για τους εργαζόμενους και το λαό οι κυβερνήσεις της Ευρωένωσης. Αντεπίθεση σε ενιαίο μέτωπο για την ανατροπή τους είναι ο μονόδρομος που καλείται να βαδίσει το λαϊκό κίνημα στη χώρα μας και σε όλη την ΕΕ
Βάθεμα της φτώχειας και τζάμπα δουλειά μέχρι θανάτου ετοιμάζουν για τους εργαζόμενους και το λαό οι κυβερνήσεις της Ευρωένωσης. Αντεπίθεση σε ενιαίο μέτωπο για την ανατροπή τους είναι ο μονόδρομος που καλείται να βαδίσει το λαϊκό κίνημα στη χώρα μας και σε όλη την ΕΕ
Με βασικό θέμα το «σύμφωνο ανταγωνιστικότητας», που αναμένεται να καταθέσουν από κοινού η Γαλλία και η Γερμανία, αλλά και με θεματολογία σχετική με την Ενέργεια και την οικονομία, συνέρχεται σήμερα στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής των κρατών - μελών της ΕΕ.

Στο στόχαστρο της πλουτοκρατίας μπαίνουν εκ νέου τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, οι μισθοί, η μείωση της φορολογίας του κεφαλαίου και η συνταγματική κατοχύρωση της πολιτικής περικοπών των δημόσιων δαπανών. Ταυτόχρονα, προετοιμάζεται η ένταση του ασφυκτικού ελέγχου στα κράτη - μέλη, ως μέσο πίεσης στο λαό να αποδεχτεί τις κλιμακούμενες αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, μέχρι το καλοκαίρι αναμένεται ότι θα έχουν εγκριθεί οι προτάσεις της Κομισιόν για την «οικονομική διακυβέρνηση» στην ΕΕ, σύμφωνα με τον Αμαντέο Αλταφάζ, εκπρόσωπο του Ευρωενωσιακού επιτρόπου Ολι Ρεν.

Επιβεβαιώνοντας ότι τα όσα συζητιούνται σήμερα στις Βρυξέλλες αποτελούν συνέχεια παλιότερων συναποφάσεων στο πλαίσιο της ΕΕ, ο Α. Αλταφάζ υπογράμμισε ότι το «σύμφωνο ανταγωνιστικότητας» είναι ευθυγραμμισμένο με την ετήσια έκθεση για την ανταγωνιστικότητα στην ΕΕ, που πρόσφατα παρουσίασε η Επιτροπή, καθώς και με το νομοθετικό πακέτο για την οικονομική διακυβέρνηση, τη βελτίωση της μακροοικονομικής ισορροπίας και της ανταγωνιστικότητας των κρατών - μελών, το οποίο παρουσίασε τον περασμένο Σεπτέμβρη.

«Η χρηματοπιστωτική κρίση και η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη απέδειξαν ότι δεν αρκεί η επιτήρηση των δημόσιων οικονομικών των κρατών - μελών, αλλά παράλληλα χρειάζεται ο συντονισμός των οικονομικών πολιτικών τους (...) Χρειάζεται ένας αποτελεσματικός μηχανισμός, ο οποίος, όταν κρίνεται απαραίτητο, θα επιβάλλει κυρώσεις στα κράτη - μέλη που δεν σέβονται τις δεσμεύσεις τους έναντι της ΕΕ», σημείωσε ο Α. Αλταφάζ.

«Δεν έχουμε ανάγκη μια επαναθεμελίωση του ευρώ, αλλά να καταστήσουμε το ευρώ περισσότερο ανταγωνιστικό και να διατηρούμε και στο μέλλον το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης», υπογράμμισε η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, από την Ισπανία όπου βρίσκεται, δίνοντας το στίγμα της σημερινής συνεδρίασης.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι «η στενότερη συνεργασία μεταξύ των κρατών - μελών της Ευρωζώνης θα βοηθήσει το ευρώ και την προσπάθεια που καταβάλλουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες να προετοιμάσουν ένα πακέτο μέτρων ενόψει της συνάντησης κορυφής του Μάρτη. Στη συνάντηση αυτή θα αποφασιστούν μια σειρά μέτρα για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της Ευρωζώνης».

Παράλληλα, σημείωσε: «Δεν πιστεύω ότι τα ευρωομόλογα δίνουν τη σωστή απάντηση γιατί προϋποθέτουν ότι όλοι πληρώνουμε τα ίδια επίπεδα επιτοκίων για το χρέος και δεν ξεκαθαρίζεται ποιος καταβάλλει τη μεγαλύτερη προσπάθεια και ποιος τη μικρότερη».

Στο τραπέζι τα νέα αντιλαϊκά μέτρα

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, Γαλλία και Γερμανία θα προτείνουν την καθιέρωση ετήσιας συνόδου κορυφής της Ευρωζώνης, με στόχο να εξετάζεται η εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας. Πιθανή θεωρείται ακόμα η σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης στις αρχές του Μάρτη, προκειμένου να καταληχθεί το «σύμφωνο ανταγωνιστικότητας».

Σε αυτήν την κατεύθυνση, οι «Financial Times» επικαλούνται ως πηγή ανώτερο κυβερνητικό αξιωματούχο της Γερμανίας, ο οποίος αναφέρει ότι για να υιοθετηθεί και να εφαρμοστεί το «σύμφωνο ανταγωνιστικότητας» θα χρειαστεί η συμφωνία των κρατών - μελών της Ευρωζώνης, κάτι που κατά πάσα πιθανότητα θα επιτευχθεί σε ετήσια σύνοδό τους στην οποία θα μπορούν να συμμετέχουν και κράτη - μέλη της ΕΕ που δε συμμετέχουν στο ευρώ ή εκείνα που επιδιώκουν τη μελλοντική συμμετοχή τους στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η υλοποίηση των αποφάσεων στο πλαίσιο του «συμφώνου ανταγωνιστικότητας» θα βασίζεται «στην αμοιβαία πίεση» και όχι στην άμεση επιβολή κυρώσεων, ενώ στην εποπτεία υλοποίησης των μέτρων θα μετέχει η Κομισιόν, αλλά όχι το Ευρωκοινοβούλιο. Σύμφωνα με την Γαλλίδα υπουργό Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ,«στη Σύνοδο Κορυφής του Μάρτη θα προτείνουμε τη λεγόμενη συνολική λύση, η οποία περιλαμβάνει στοιχεία, όπως η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στην ΕΕ και ο καλύτερος συντονισμός των οικονομικών πολιτικών».

Το «συνολικό πακέτο» - σύμφωνα με το δημοσίευμα των «Financial Times» - περιλαμβάνει την ενίσχυση του λεγόμενου «Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας» (ΕΤΧΣ), την επαναξιολόγηση της δυνατότητας της Ελλάδας και της Ιρλανδίας να εξυπηρετούν τα χρέη τους, τις λεπτομέρειες για το μόνιμο μηχανισμό σταθερότητας που θα αντικαταστήσει από το 2013 το ΕΤΧΣ και την ενίσχυση της εποπτείας της οικονομικής πολιτικής των κρατών - μελών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη η Γαλλία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προωθήσει νομοθεσία στη Βουλή το επόμενο διάστημα για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, στο πλαίσιο του «συμφώνου ανταγωνιστικότητας». Στην Ελλάδα, ρόλο «λαγού» ανέλαβε από την πρώτη ώρα η ΝΔ, αλλά και η Ντ. Μπακογιάννη, η οποία ζήτησε να εφαρμοστεί από τώρα με τη συναίνεση «της πλειοψηφίας των κομμάτων» το μέτρο του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο το γεγονός ότι δεν έχει κατοχυρωθεί το μέτρο στο Σύνταγμα.

Σε ό,τι αφορά στην ελεγχόμενη χρεοκοπία κρατών - μελών της Ευρωζώνης, το ίδιο δημοσίευμα ισχυρίζεται ότι δε θεωρείται πιθανό να δοθεί η δυνατότητα στο ταμείο να αγοράζει απευθείας κρατικά ομόλογα, αλλά δεν αποκλείεται να δανείζει τα κράτη ώστε τα ίδια να επαναγοράζουν τα ομόλογά τους.

«Το πακέτο θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικό, αν επιτύχει κάποια μείωση του χρέους των χωρών, όπου αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ντάνιελ Γκρος, διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής στις Βρυξέλλες, καταδεικνύοντας, ουσιαστικά, την απαίτηση του κεφαλαίου για νέα επέλαση στα εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, στο όνομα των περικοπών και της μείωσης του κόστους εργασίας.

Κριτήριο η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου

Την πρόθεση του ΔΝΤ να επιμηκύνει την αποπληρωμή του δανείου προς την Ελλάδα στα δέκα χρόνια, αλλά όχι περισσότερο, καθώς δε διαθέτει ανάλογο μηχανισμό, επανέλαβε χτες η διευθύντρια εξωτερικών σχέσεων του ΔΝΤ, Καρολίν Ατκινσον.

«Η Ελλάδα πρέπει επειγόντως να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της» και να συνεχίσει την ένταση των αντιλαϊκών μέτρων «με αποφασιστικότητα», τονίζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ράινερ Μπρούντερλε, σημειώνοντας ότι «αποφασιστικής σημασίας θα είναι μία χρονικά περιορισμένη βοήθεια για την προσαρμογή αυτών των χωρών, η οποία όμως θα είναι συνδεδεμένη με δεσμεύσεις για αλλαγές στην πραγματική οικονομία και για μείωση του χρέους».

Δείχνοντας το δρόμο των αντιλαϊκών μέτρων που απαιτεί το κεφάλαιο σε όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης, ο Γάλλος Πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, «χαιρετίζει τις πολύ ισχυρές αποφάσεις που ελήφθησαν στη διάρκεια των τελευταίων ημερών στην Ισπανία, περιλαμβανομένων αυτών που αφορούν στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα και τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος (σ.σ. αποφασίστηκε η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια)».

«Αυτές οι θαρραλέες αποφάσεις ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της ισπανικής οικονομίας και τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος», σημειώνει ο Ν. Σαρκοζί, και τονίζει: «Αυτές οι προσπάθειες αποτελούν μια σημαντική συμβολή για μια Ευρωζώνη περισσότερο συγκλίνουσα, περισσότερο σταθερή και περισσότερο ισχυρή».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε χτες να διατηρήσει αμετάβλητο στο επίπεδο του 1% το βασικό της επιτόκιο. Σύμφωνα με τον διοικητή της, Ζαν - Κλοντ Τρισέ, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αναμένεται να διατηρηθεί σε επίπεδα άνω του 2% για το μεγαλύτερο μέρος του τρέχοντος έτους, αντικατοπτρίζοντας τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας.

Σε έρευνα, τέλος, του Κέντρου Οικονομικών Μελετών της Φρανκφούρτης, την οποία δημοσιεύει το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Bloombreg» και στην οποία συμμετείχαν τραπεζίτες, διαχειριστές κεφαλαίων και στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα της Γερμανίας από συνολικά 400 επιχειρήσεις, το 80% εκτιμά ότι η κρίση στην Ευρωζώνη θα διατηρηθεί ή θα επιδεινωθεί φέτος, ενώ η πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της εναρμόνισης των οικονομικών πολιτικών των κρατών - μελών.

Συνάντηση με την ΠΟΕ - ΟΤΑ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα συναντηθεί με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ ΟΤΑ, σήμερα, Παρασκευή 4 του Φλεβάρη, στις 2 το μεσημέρι. Η συνάντηση θα γίνει στην έδρα της ΚΕ, στον Περισσό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ