ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
«Οχι» στην επιχειρηματικοποίηση του σχολικού αθλητισμού

Συζητήθηκε στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Πρωτούλη για τη διακοπή των σχολικών πρωταθλημάτων

Σοβαρές ανησυχίες για εμπλοκή ιδιωτών στα θέματα του σχολικού αθλητισμού δημιούργησε η χτεσινή τοποθέτηση της υπουργού Παιδείας Αννας Διαμαντοπούλου. Απαντώντας σε Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Πρωτούλη, σχετικά με τα σχολικά πρωταθλήματα που έχουν «παγώσει», άφησε ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο. Ο Γ. Πρωτούλης απαίτησε την επαρκή χρηματοδότηση των σχολείων, προκειμένου να υπάρξει αθλητική υποδομή.

Η υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι τα σχολικά πρωταθλήματα θα συνεχιστούν, υποστηρίζοντας ότι η αναβολή τους έγινε, επειδή «υπήρξε ένα πολύ συγκεκριμένο πρόβλημα που έχει να κάνει με τον τρόπο εκτέλεσης του προϋπολογισμού φέτος. Υπήρχαν συσσωρευμένα χρέη». Παράλληλα, σχολίασε την απαίτηση του ΚΚΕ για δωρεάν παροχή αθλητικών υποδομών στα σχολεία με τη φράση «δεν υπάρχει τίποτα δωρεάν. Κάποιοι πληρώνουν. Οι γυμναστές δε δουλεύουν δωρεάν. Πληρώνονται. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις έχουν πολύ μεγάλο κόστος και για την κατασκευή τους και για τη λειτουργία τους. Η μεταφορά δεν είναι δωρεάν. Πληρώνεται. Και πληρώνει ο Ελληνας φορολογούμενος. Σήμερα, λοιπόν, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να χρησιμοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτά τα χρήματα».

Ξεκάθαρος ήταν στην τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πρωτούλης, επισημαίνοντας ότι «εμείς προτείνουμε τη χορήγηση δωρεάν από το κράτος όλων των προϋποθέσεων για τη φυσική αγωγή. Είμαστε ενάντια στην επιχειρηματικοποίηση και του σχολικού αθλητισμού». Συνέχισε, λέγοντας ότι «χρειάζεται υλικοτεχνική υποδομή, επιστημονική στήριξη, επαρκής χρηματοδότηση που να κατοχυρώνει το δικαίωμα στη φυσική αγωγή και τον αθλητισμό στο σχολείο, διορισμός καθηγητών φυσικής αγωγής και ιδιαίτερο βάρος να δοθεί και στην υγεία των μαθητών - αθλητών». Παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία, είπε ότι «τα τελευταία χρόνια ο χρόνος που αφιερώνεται στη φυσική αγωγή στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχει μειωθεί σταδιακά. Από το 2002 μειώθηκε από τα 121 λεπτά στα 109 λεπτά εβδομαδιαίως στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, από τα 117 λεπτά στα 101 λεπτά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ η έρευνα συνιστά σωματική άσκηση για τα παιδιά και τους εφήβους διάρκειας 60 λεπτών ημερησίως». Οσον αφορά στο θέμα των ανταλλαγμάτων στο σχολικό αθλητισμό, ο Γ. Πρωτούλης σημείωσε ότι «από λόγους αρχής είμαστε αντίθετοι στην πριμοδότηση υλικών προνομίων - κι αυτό γιατί ο εμπορευματοποιημένος αθλητισμός τάζει στους νέους χρήματα και κοινωνική καταξίωση - όπως, για παράδειγμα, είναι και το προνόμιο της εισαγωγής στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ».

ΔΗΜΟΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
Παρέμβαση ενάντια στα σχέδια των συγχωνεύσεων

Με την κατηγορηματική δήλωση ότι δεν πρόκειται να δεχτεί καμία συγχώνευση, η Δημοτική Αρχή του Δήμου Πετρούπολης απαντά στην εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας που ζητά συνεργασία των δήμων για να προχωρήσουν οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων. Σε επιστολή του αντιδήμαρχου Παιδείας Αθ. Φιλίππου προς την υφυπουργό Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου, που κοινοποιείται και σε φορείς εκπαιδευτικών και γονιών, αποτυπώνεται η κατάσταση που υπάρχει στο δήμο σε ό,τι αφορά τη σχολική στέγη και διατυπώνεται η πρόθεση για αγωνιστική αντίσταση σε κάθε προσπάθεια υποβάθμισης της μόρφωσης των παιδιών.

Συγκεκριμένα αναφέρονται τα εξής: «Υστερα από την αρ. πρωτ. 11136/Δ4/27-1-2011 εγκύκλιο της Υφυπουργού κ. Χριστοφιλοπούλου, η οποία μας κοινοποιήθηκε με την από 28-1-2011 επιστολή της, προς τους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης, οι ανησυχίες μας σε σχέση με τις συγχωνεύσεις σχολείων, που απειλούνται να γίνουν και στην πόλη μας, αυξήθηκαν, παρά το γεγονός ότι τα δημογραφικά στοιχεία καθώς και τα κριτήρια της συνένωσης δεν ανταποκρίνονται στο Δήμο μας.

Εάν συγκρίνατε τα στοιχεία του μαθητικού πληθυσμού στην πόλη μας, θα ξέρατε πως οι μαθητές μας έχουν αυξητική τάση την τελευταία 5ετία, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανάγκη ίδρυσης νέων σχολείων (π.χ. 11ο Δημοτικό Σχολείο, απόφαση ΚΕΠ και έγκριση Νομαρχίας το 2010), καθώς και νέες σχολικές μονάδες, για να πάψει και το απαράδεκτο καθεστώς του πρωινού - απογευματινού (3ο-6ο Δημοτικά), σε κτίρια που θυμίζουν τριτοκοσμικές καταστάσεις.

Το νέο σχολείο, η ποιοτική αναβάθμιση και οι καινοτόμες μέθοδοι που επικαλείσθε, δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς αύξηση των δαπανών για την Παιδεία, χωρίς μόνιμους εκπαιδευτικούς, χωρίς κτίρια σύγχρονα που να ανταποκρίνονται στην εποχή μας και όχι στον περασμένο αιώνα.

Η λογική της επιχειρηματικότητας, που πάτε να βάλετε και στην εκπαίδευση, μας βρίσκει αντίθετους.

Σαν Δήμος Πετρούπολης δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε καμία συγχώνευση στο Δήμο μας, σ' ό,τι αφορά στις σχολικές μονάδες. Σ' οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, θα μας βρείτε όλους μαζί (Δήμος - μαθητές - γονείς - εκπαιδευτικοί) απέναντί σας, αντιδρώντας στην όποια προσπάθεια υποβάθμισης της εκπαίδευσης των παιδιών μας», καταλήγει η επιστολή.

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πλατιά σύσκεψη για αντεπίθεση στις αντιδραστικές αλλαγές

Αύριο, στις 10 το πρωί, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας

Κάλεσμα σε σύσκεψη για την οργάνωση της πάλης ενάντια στις αντιδραστικές αλλαγές στην εκπαίδευση απευθύνει η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ). Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή, στις 10 το πρωί στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας Βερανζέρου 1, 2ος όροφος (στην πλατεία Κάνιγγος).

Η ΑΣΓΜΕ απευθύνεται στις Ομοσπονδίες και τις Ενώσεις Γονέων του Λεκανοπεδίου της Αττικής και τους Συλλόγους Γονέων σε κάθε σχολείο, τα μαθητικά συμβούλια και τα Συντονιστικά Αγώνα Μαθητών Αθήνας και Πειραιά, τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών.

Απευθύνεται συνολικότερα σε όλους τους γονείς, εργαζόμενους, άνεργους, μικρομεσαίους με κάλεσμα συναγερμού για την κατάσταση που διαμορφώνει κυβέρνηση και πλουτοκρατία στο σχολείο που πάνε τα παιδιά μας.

«Στόχος μας είναι από αυτή τη σύσκεψη να προκύψει ένα συνεκτικό πλαίσιο δράσης για τη διεκδίκηση του σχολείου των λαϊκών αναγκών - για να μην πληρώσει την κρίση και στην εκπαίδευση η λαϊκή οικογένεια», σημειώνει η ΑΣΓΜΕ ενώ η πρωτοβουλία εντάσσεται και στην προετοιμασία και οργάνωση της συμμετοχής στα συλλαλητήρια στις 10 Φλεβάρη και της απεργίας στις 23 Φλεβάρη.

Η ΑΣΓΜΕ στο κάλεσμά της αναφέρεται στην επίθεση που εξαπολύεται και στο μορφωτικό δικαίωμα, δηλώνοντας: «Προασπίζουμε το δικαίωμα των παιδιών μας στη μόρφωση και τη ζωή! Απορρίπτουμε: Τη νέα διοικητική δομή, το νέο ολοήμερο σχολείο, τη διαφοροποίηση του προγράμματος στο επίπεδο της Περιφέρειας και του σχολείου, τις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων. Παλεύουμε για: Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Παιδεία - Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν ενιαία Παιδεία για όλους. Δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή - Ενιαίο δωδεκάχρονο υποχρεωτικό σχολείο, χωρίς ταξικές και φυλετικές διακρίσεις - Δημόσιες δωρεάν επαγγελματικές σχολές και Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση. Πλούτος και γνώση υπάρχουν για να μπορούν όλα τα παιδιά να μορφώνονται ολόπλευρα και οι νέοι να δουλεύουν σε αυτό που έχουν σπουδάσει», σημειώνουν οι γονείς.

Συνεχίζονται οι κλήσεις διευθυντών για τις καταλήψεις

Συνεχίζονται οι προσπάθειες τρομοκράτησης των μαθητών, μέσω των κλήσεων της αστυνομίας σε διευθυντές σχολείων και προέδρους συλλόγων γονέων, απ' τους οποίους ζητείται να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με την κατάληψη που γίνεται ή έγινε στο σχολείο. Υπενθυμίζουμε ότι απ' τον Οκτώβρη, βάσει παραγγελίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, διεξάγεται προκαταρκτική εξέταση, όπου η αστυνομία μπορεί να ρωτά διευθυντές αν υπάρχει κατάληψη στο σχολείο, αν χρειάζεται να παρέμβει κ.ά.

Στο τέλος του προηγούμενου μήνα οι μαθητές του Λυκείου Μεταμόρφωσης έκαναν κατάληψη στο σχολείο τους για προβλήματα θέρμανσης και υγιεινής, προβλήματα υποδομών, υπεράριθμα τμήματα κ.ά. Λίγες μέρες μετά η αστυνομία κάλεσε τη διευθύντρια του σχολείου και τον πρόεδρο του συλλόγου γονέων, προφανώς αξιοποιώντας την παραγγελία της Εισαγγελίας. Η Ενωση Γονέων Μεταμόρφωσης έφερε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, στηρίζοντας τα αιτήματα των μαθητών.

2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Δύο μέρες χωρίς θέρμανση

Κινητοποίηση στο Δημαρχείο Περάματος πραγματοποίησαν χτες το πρωί γονείς του 2ου Δημοτικού Σχολείου Περάματος, απαιτώντας πετρέλαιο για το σχολείο, καθώς για δύο μέρες οι μαθητές έκαναν μάθημα χωρίς θέρμανση.

«Η Σχολική Επιτροπή», σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή της η Ενωση Γονέων Περάματος, «έχει μείνει χωρίς χρήματα, γιατί η τρίτη δόση της επιχορήγησης, για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των σχολείων, που ήρθε στο Δήμο πριν τις εκλογές (124.000 ευρώ), δεν έφτασε ποτέ στα σχολεία της πόλης μας.

Τα τελευταία χρόνια στο Πέραμα τα χρήματα των Σχολικών Επιτροπών δεν φτάνουν. Η δημοτική αρχή του Γ. Λαγουδάκου (ΝΔ) άφησε χρέος 295.000 ευρώ. Η δημοτική αρχή του Γ. Γλύκα (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ) άφησε χρέος 124.000 ευρώ. Σύνολο 419.000 ευρώ πήγαν αλλού», καταγγέλλει η Ενωση Γονέων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ