ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
Κινητοποιήσεις ενάντια στις συγχωνεύσεις

Μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας σε ημερίδα της ΚΕΔΚΕ και στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν χτες οι εκπαιδευτικοί της Θεσσαλονίκης, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολικών μονάδων.

Οι εκπρόσωποι των πέντε ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης και του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών με τις παρεμβάσεις τους ξεκαθάρισαν ότι καμία σχολική μονάδα δεν περισσεύει στη Θεσσαλονίκη. Θα συνεχίσουν και θα κλιμακώσουν τον αγώνα ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης που μέσα από την κατάργηση - συγχώνευση σχολικών μονάδων προωθεί την κατάργηση δικαιωμάτων και τη συγχώνευση της μόρφωσης.

Στην Αργυρούπολη

Πλούσια δράση ανέπτυξε την εβδομάδα που πέρασε το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αργυρούπολης. Οι μαθητές προχώρησαν σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την περασμένη Τετάρτη, για να δηλώσουν την αντίθεσή τους στα σχέδια συγχώνευσης του 3ου και 4ου Λυκείων Αργυρούπολης και των δύο ΕΠΑΛ Αργυρούπολης - Ελληνικού. Μέλος της Γραμματείας του Συντονιστικού σημείωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι «η εφαρμογή του "Καλλικράτη" και στο δήμο μας απαξιώνει τη μόρφωσή μας, εμπορευματοποιεί την Παιδεία κι έχει ως στόχο οι μαθητές να γίνουν το φθηνό εργατικό δυναμικό του αύριο, χωρίς δικαιώματα», ζητώντας «να μην γίνει καμία συγχώνευση σχολείων. Κανένας μαθητής να μη μείνει έξω από το σχολείο. Κανένα τμήμα να μην αποτελείται με πάνω από 20 άτομα. Καμία μείωση στις θέσεις καθηγητών. Καμία σκέψη για ελαστικές σχέσεις εργασίας στους καθηγητές μας. Πρόσληψη καθηγητών μόνιμης και πλήρους απασχόλησης. Εξω οι επιχειρήσεις από το σχολείο. Κανένας χορηγός στο σχολείο. Δε θα πληρώσουμε ούτε την κρίση, ούτε τα κέρδη τους». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η παρέμβαση από μέλος του 15μελούς του 1ου Λυκείου.

Την αντίθεσή τους στις συγχωνεύσεις εξέφρασαν οι μαθητές της Αργυρούπολης στη συνεδρίαση του Συντονιστικού τους την περασμένη Κυριακή, καταδικάζοντας παράλληλα τις διώξεις των μαθητών στη Χαλκίδα για τις κινητοποιήσεις που έγιναν το 2009 και αποφασίζοντας τη δυναμική οργάνωση και παρέμβαση στα σχολεία τους για την επιτυχία της απεργίας στις 23 του Φλεβάρη.

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΠΑΤΡΑΣ
Στο Ναύπλιο την Κυριακή 20/2

με αφορμή τη Σύνοδο των Πρυτάνεων και την παρουσία της υπουργού Παιδείας

Κάλεσμα στους φοιτητές και σπουδαστές στην Πελοπόννησο απευθύνει η Γραμματεία Πάτρας του ΜΑΣ, ενόψει της επίσκεψης της υπουργού Παιδείας το Σάββατο 19/2 στην Καλαμάτα και της παρουσίας της την Κυριακή 20/2 στη Σύνοδο των Πρυτάνεων. Σημειώνοντας ότι «η επικείμενη περιοδεία της υπουργού Παιδείας για να διαφημίσει το "μνημόνιο της Παιδείας" σε μια περίοδο που η ακρίβεια έχει χτυπήσει κόκκινο, που οι αυξήσεις σε εισιτήρια, τρόφιμα, νοίκια, γονατίζουν εμάς και τις οικογένειες μας, δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη», καλεί φοιτητές και σπουδαστές από όλη την Πελοπόννησο να δώσουν δυναμικό «παρών» στην κινητοποίηση του ΜΑΣ στο Ναύπλιο στις 20 Φλεβάρη, τη μέρα της Συνόδου και σε μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 23 Φλεβάρη με ΠΑΜΕ - ΠΑΣΥ - ΠΑΣΕΒΕ - ΟΓΕ.

Κλαδικές συσκέψεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών

Στις 19 και 20 Φλεβάρη για σχολές Υγείας και καθηγητικές σχολές

Τη διοργάνωση πανελλαδικών κλαδικών συσκέψεων με τη συμμετοχή του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, του Συλλόγου Σπουδαστών ΙΕΚ και άλλων ριζοσπαστικών συσπειρώσεων ξεκινά το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, υλοποιώντας την απόφαση της 2ης Πανελλαδικής Συνάντησής του. Το Σαββατοκύριακο διοργανώνονται οι εξής συσκέψεις:

Το Σάββατο 19 Φλεβάρη τις 6 μμ για τις Σχολές Υγείας. Θα παρευρεθούν επιτροπές αγώνα από τις Σχολές Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Νοσηλευτικής, Φαρμακευτικής, ΣΕΥΠ των ΤΕΙ και σπουδαστές των αντιστοίχων ειδικοτήτων από τα ΙΕΚ.

Την Κυριακή 20 Φλεβάρη στις 3 μμ για τις καθηγητικές σχολές. Θα παρευρεθούν επιτροπές αγώνα από τις Φιλοσοφικές Σχολές, τις Παιδαγωγικές Σχολές, τα τμήματα Φυσικό, Μαθηματικό, Βιολογικό, Χημικό, τη ΣΕΛΕΤΕ των ΤΕΙ και σπουδαστές παιδαγωγικών ειδικοτήτων από τα ΙΕΚ.

Και οι δυο συσκέψεις θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα συνεδριάσεων του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων, Αγ. Φιλοθέης 5β (πίσω από τη Μητρόπολη Αθηνών).

ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Σύσκεψη για συντονισμό

Σε ενιαία λαϊκή αντεπίθεση ενάντια στις συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολείων, που αποτελεί έγκλημα σε βάρος της μόρφωσης των παιδιών του λαού, καλεί η Γραμματεία ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης.

Σήμερα η Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ θα δώσει συνέντευξη Τύπου για να αναδείξει τις επιπτώσεις της κυβερνητικής πολιτικής στην Παιδεία. Αύριο Τετάρτη στις 7 μ.μ., προγραμματίζει πλατιά σύσκεψη στην ΕΔΟΘ, για το συντονισμό των αντιδράσεων ενάντια στις επιχειρούμενες καταργήσεις - συγχωνεύσεις σχολείων.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Απαιτούν λύση για τη μεταφορά μαθητών

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην έδρα της Περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποίησαν χτες το πρωί γονείς και μαθητές απαιτώντας να δοθεί οριστικά λύση στο πρόβλημα μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία με λεωφορεία.

Σύλλογοι γονέων και μαθητές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων από τους Δήμους Θερμαϊκού, Πυλαίας, Καλλιθέας, Πεύκων, Θέρμης και από το μουσικό και το καλλιτεχνικό γυμνάσιο, απαίτησαν από κυβέρνηση και Περιφέρεια να σταματήσουν το παιχνίδι που παίζουν κάθε τρεις και λίγο με θύματα τους μαθητές και τις οικογένειές τους και να εξασφαλίσουν τη χρηματοδότηση για την ικανοποίηση των αναγκών μεταφοράς των μαθητών στις πόλεις και τα χωριά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ