ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ «ΟΛΥΜΠΙΚ ΡΟΥΑΓΙΑΛ»
Στέλνει εξώδικα ενώ χρωστά δεδουλευμένα

Στιγμιότυπο από την πρόσφατη συνέλευση των εργαζομένων, που αποφάσισαν και συμμετοχή στην απεργία στις 23 Φλεβάρη
Στιγμιότυπο από την πρόσφατη συνέλευση των εργαζομένων, που αποφάσισαν και συμμετοχή στην απεργία στις 23 Φλεβάρη
Με την αποστολή εξωδίκων προς τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από την περασμένη Δευτέρα, απάντησε στο αίτημα για την καταβολή των δεδουλευμένων τους η εργοδοσία του ξενοδοχείου «Ολύμπικ Ρουαγιάλ»! Υπενθυμίζεται ότι η εργοδοσία οφείλει στους εργαζόμενους μισθούς τουλάχιστον τριών μηνών.

Οπως έχουν καταγγείλει οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο, αλλά και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής, η μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων συμβαίνει σταθερά τουλάχιστον τα τελευταία 4 χρόνια, τακτική που πλέον έχει εξοργίσει τους εργαζόμενους, οι οποίοι μάλιστα στην τελευταία τους Γενική Συνέλευση αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους και να συμμετέχουν και στην 24ωρη απεργία στις 23 Φλεβάρη.

Στον αντίποδα, η εργοδοσία ξεπερνώντας κάθε όριο και στο πλαίσιο εκφοβισμού καταγγέλλει τους εργαζόμενους ότι επέδειξαν «πνεύμα αδιαλλαξίας» και προχώρησαν «...όλως καταχρηστικώς σε επίσχεση εργασίας...». Μεταξύ άλλων και προκειμένου να στηρίξει το επιχείρημά της περί καταχρηστικής πράξης από την πλευρά των εργαζομένων, σημειώνει ότι «όπως πολύ καλά γνωρίζετε στα πλαίσια της επαγγελματικής συνεργασίας μας, καθόλο το διάστημα που απασχολείστε, έχουμε σεβαστεί όλες τις συμβατικές μας υποχρεώσεις, απορρέουσες εκ της εργασιακής σχέσης που μας συνδέει, καταβάλλοντάς σας όλες τις νόμιμες αποδοχές σας, που απορρέουν από το νόμο, την οικεία συλλογική σύμβαση και την ατομική σύμβασή σας αορίστου χρόνου». Η εργοδοσία όχι μόνο δεν αναφέρει κουβέντα για το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι υφίστανται τα τελευταία 4 χρόνια τεράστιες καθυστερήσεις στους μισθούς, αλλά, ούτε λίγο - ούτε πολύ, ζητά να πουν και «ευχαριστώ» για το γεγονός ότι πληρώνονται.

Τέλος, αφού ουσιαστικά ομολογεί ότι οι εργαζόμενοι «πληρώνουν» τα τεράστια ποσά που δαπανήθηκαν για την ανακαίνιση του ξενοδοχείου, η οποία και ολοκληρώθηκε στα μέσα στου 2009, τους καλεί μέσα σε μια μέρα από την παραλαβή του εξωδίκου να επιστρέψουν στη δουλειά τους. Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους πραγματοποιούν σήμερα το πρωί σύσκεψη, στην οποία και θα αποφασίσουν τα παραπέρα βήματά τους.

ΜΕΓΑΛΟΞΕΝΟΔΟΧΟΙ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Προχωρούν σε απολύσεις και απειλές

Σε απολύσεις εργαζομένων σε ξενοδοχεία της Κέρκυρας προχωρούν ισχυροί μονοπωλιακοί και επιχειρηματικοί όμιλοι, για να διαμορφώσουν, ενόψει της νέας σεζόν, συνθήκες βαθύτερης εκμετάλλευσης, πιο φτηνούς εργαζόμενους, ευνοϊκότερους όρους κερδοφορίας. Το μπαράζ των απολύσεων ξεκίνησε ο όμιλος Aquis στο όνομα της ανακαίνισης του ξενοδοχείου «CORFU PALACE» και τη σκυτάλη πήρε ο επιχειρηματικός όμιλος Luis που πετά στο δρόμο εργαζόμενους με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας στον κλάδο. Εργαζόμενοι έως και πάνω από 50 ετών με συγκροτημένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα από τους οποίους οι μεγαλοξενοδόχοι προσπαθούν να απαλλαγούν, ώστε, από τη μια, να συμπιέσουν και άλλο τα εργασιακά δικαιώματα και, από την άλλη, να διαμορφώσουν κλίμα τρομοκράτησης ώστε να περνούν αγόγγυστα οι αντεργατικές αξιώσεις τους.

Οι ξενοδόχοι, γνωρίζοντας πως οι ξενοδοχοϋπάλληλοι έχουν αποκούμπι και πολύτιμο στήριγμα το ταξικό τους σωματείο και το ΠΑΜΕ, δε διστάζουν να καταφεύγουν ακόμη και σε ευθείες απειλές εις βάρος των συνδικαλιστών του για να αποτραπεί κάθε οργανωμένη αντίδραση των εργαζομένων στην πολιτική που δίνει αέρα στην εργοδοτική ασυδοσία. Χαρακτηριστικό των άθλιων αυτών πρακτικών είναι η ευθεία απειλή της εργοδοσίας του ξενοδοχείου «ΑΡΙΩΝ» προς τον πρόεδρο του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας Σταμάτη Πελάη, όταν ο τελευταίος μαζί με άλλα μέλη της τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ έκαναν παρέμβαση ζητώντας την άμεση ανάκληση της απόλυσης εργαζόμενης με πρωτοπόρα αγωνιστική δράση που δούλευε στο ξενοδοχείο επί 7 χρόνια. Ωμά και κυνικά, η εργοδοσία έφτασε στο σημείο να εκτοξεύσει απειλές σε βάρος του προέδρου του ταξικού σωματείου.

Σε ανακοίνωσή της, η Γραμματεία του ΠΑΜΕ Κέρκυρας καταγγέλλει την απαράδεκτη και τραμπούκικη αυτή επίθεση. Καλεί τους εργαζόμενους και τα πρωτοβάθμια σωματεία να καταδικάσουν την κατάπτυστη αυτή ενέργεια, κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης της συνδικαλιστικής δράσης, ενώ αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ επισκέφθηκε για το ζήτημα αυτό τον εισαγγελέα και ζήτησε την παρέμβασή του.

Να μη σκύψουν το κεφάλι σε αυτήν την κυρίαρχη αντεργατική πολιτική (κατάργηση κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, αύξηση του χρονικού διαστήματος των δοκιμαστικών περιόδων από δύο σε δώδεκα μήνες για απολύσεις χωρίς αποζημίωση, θεσμοθέτηση 4ήμερων και 3ήμερων κ.ά.) και την καλλιεργούμενη τρομοκράτηση, καλεί τους ξενοδοχοϋπάλληλους η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ. Να παλέψουν συσπειρωμένοι στο ταξικό σωματείο, μαζί με το ΠΑΜΕ για το αναφαίρετο δικαίωμά τους στη δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΤΑΣ
Ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων

Την εμπιστοσύνη με την οποία όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι περιβάλλουν τις ταξικές δυνάμεις σε περίοδο καπιταλιστικής κρίσης και συνεχιζόμενης και σκληρής επίθεσης στα εργασιακά και λαϊκά δικαιώματα, αναγνωρίζοντας την πρωτοπόρα δράση τους για τη συσπείρωση δυνάμεων απέναντι στην κυρίαρχη αντεργατική πολιτική, επιβεβαίωσε το αποτέλεσμα των εκλογών στο 30ό Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αρτας.

Παρά την απώλεια 43 αντιπροσώπων σε σχέση με το προηγούμενο συνέδριο, οι δυνάμεις της «Ταξικής Ενότητας Εργαζομένων» επανεκλέχθηκαν σε πρώτη δύναμη με αυτοδυναμία, αυξάνοντας τις έδρες της στο νέο διοικητικό συμβούλιο. Συγκεκριμένα, σε σύνολο 69 ψηφισάντων (1 άκυρο) η «Ταξική Ενότητα Εργαζομένων» έλαβε 61 ψήφους (από 66) και εκλέγει 10 αντιπροσώπους στην 11μελή διοίκηση (από 7).

Η παράταξη της ΠΑΣΚΕ σημείωσε σημαντική πτώση σε ψήφους και έδρες, καθώς έλαβε 6 ψήφους (από 30) και στη νέα διοίκηση εκλέγει 1 εκπρόσωπο (από 3). 1 ψήφο (από 3) έλαβε η Ταξική Πορεία (ΝΑΡ) που δεν εκλέγει κανένα εκπρόσωπο, ενώ οι παρατάξεις της ΔΑΚΕ και της «Αυτόνομης Παρέμβασης» δεν κατέβασαν ψηφοδέλτιο.

Το παραπάνω θετικό για την οργάνωση, τη συνέχιση και κλιμάκωση του ταξικού αγώνα αποτέλεσμα αποτυπώνει, μεταξύ άλλων, ότι αναπτύσσονται ισχυρές αντιστάσεις, όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι γυρίζουν την πλάτη στην υπονομευτική για τα συμφέροντα της τάξης τους τακτική του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Πατάει γερά στην πλούσια και πολύμορφη δράση που ανέπτυξε όλο το προηγούμενο διάστημα το Εργατικό Κέντρο Αρτας ενάντια στην αντεργατική αντιλαϊκή πολιτική με οδηγό το πλαίσιο και τη γραμμή του ΠΑΜΕ που αποτυπώθηκε και στην ομόφωνη σχεδόν υπερψήφιση (1 κατά) του απολογισμού δράσης.

ΣΤΕΚΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΟΛΩΝΟΥ
Βιβλιοπαρουσίαση «Ο Βασιλιάς Ανθρακας»

Εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Απτον Σίνκλερ «Ο Βασιλιάς Ανθρακας» οργανώνει το Στέκι Εργαζομένων Κολωνού (Αργους 54) την Πέμπτη 17 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ. Την παρουσίαση θα κάνει ο Παναγιώτης Παπαγεωργόπουλος. Οπως αναφέρεται και στην πρόσκληση της εκδήλωσης, ο συγγραφέας στήριξε το έργο του στα γεγονότα της 14μηνης απεργίας των ανθρακωρύχων στο Κολοράντο των ΗΠΑ, το 1914.

«ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗΣ»
Κινητοποίηση για τα δεδουλευμένα τους

Κινητοποίηση πραγματοποίησαν χτες οι απολυμένοι και οι εργαζόμενοι της «Εκτυπωτικής Αττικής», με τη συμπαράσταση του Σωματείου Λιθογράφων. Η κινητοποίηση έγινε στο ραδιοσταθμό «ΦΛΑΣ», την ώρα που ο εκδότης της εταιρείας, Θαν. Λάλας, έκανε ραδιοφωνική εκπομπή. Ο λόγος που οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε αυτήν την ενέργεια είναι ότι ο εκδότης «έχει γίνει άφαντος για τους εργαζόμενους, τους έχει αφήσει απλήρωτους πάνω από δύο μήνες, και βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, αλλά και στους 25 απολυμένους δεν καταβάλλει τις αποζημιώσεις τους», όπως σημειώνει, σε σχετική ανακοίνωσή της, η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, που βρέθηκε στο πλευρό των εργαζομένων.

Το θάρρος, επισημαίνει η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, γι' αυτήν την αντεργατική πολιτική, η εργοδοσία το παίρνει από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που με νόμους καταργεί κάθε δικαίωμα, ανάβει «πράσινο φως» για την ασυδοσία των εργοδοτών κ.λπ. «Οι εργαζόμενοι και οι απολυμένοι της "Εκτυπωτικής Αττικής" με κάθε τρόπο θα διεκδικήσουν δεδουλευμένα και αποζημιώσεις με το Σωματείο Λιθογράφων συμπαραστάτη σε κινητοποιήσεις που θα συνεχισθούν και με νομικές ενέργειες», καταλήγει η ανακοίνωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ