ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Μάρτη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΕ
Παλεύουν ενάντια στις απολύσεις

Στη μάχη για την οργάνωση και το συντονισμό του αγώνα οι ταξικές δυνάμεις. Σύμμαχος κυβέρνησης και κεφαλαίου ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Συγκέντρωση και πορεία πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα οι εργαζόμενοι στην «Cosmote» ενάντια στις εκατοντάδες απολύσεις που έχει ανακοινώσει ότι θα κάνει ή ήδη έχει κάνει η διοίκηση του ομίλου ΟΤΕ.

Στη διάρκεια της κινητοποίησης έγινε συνάντηση με εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών και τον πρόεδρο της Βουλής. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν με δικό τους μπλοκ οι ταξικές δυνάμεις, με το πανό του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών-Πληροφορικής Νομού Αττικής (ΣΕΤΗΠ), αναδεικνύοντας την ανάγκη κλιμάκωσης και συντονισμού του αγώνα καθώς η επίθεση είναι γενικότερη και αφορά όλους τους εργαζόμενους. Στην κατεύθυνση αυτή το ΣΕΤΗΠ καλεί όλα τα επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου σε κοινή σύσκεψη την Τρίτη 15 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Στο τέλος της κινητοποίησης, έξω από τη Βουλή, οι ταξικές δυνάμεις κάλεσαν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ. Νωρίτερα, όταν η πορεία περνούσε μπροστά από την εξέδρα του ΠΑΜΕ, στο Σύνταγμα, ακούστηκε από τα μεγάφωνα μήνυμα συμπαράστασης στον αγώνα τους.

Επίσης, στη χτεσινή Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στην «Cosmote» οι ταξικές δυνάμεις κατέθεσαν συγκεκριμένο αγωνιστικό πρόγραμμα, που ξεκινούσε από σήμερα. Στην τοποθέτησή τους, ανέδειξαν ότι οι απολύσεις στον όμιλο είναι μέρος της γενικότερης επίθεσης του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του με στόχο τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης. Τελικά, η Γενική Συνέλευση με ευθύνη των ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ κατέληξε στο να περιμένει τη σημερινή συνεδρίαση της Ομοσπονδίας Εργαζομένων (ΟΜΕ ΟΤΕ).

Αγωνίστηκαν για τη συρρίκνωση του προσωπικού

Ενάντια στα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργατών στέκονται οι δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού - ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ. Χτες, η πλειοψηφία της ΟΜΕ ΟΤΕ έδωσε συνέντευξη Τύπου. Αν και προκλήθηκε, δεν είπε λέξη για την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης. Αντιθέτως, ο πρόεδρος της ΟΜΕ ΟΤΕ και στέλεχος της ΠΑΣΚΕ, Π. Κούτρας, μετά τη συνάντηση που έγινε με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών, στο πλαίσιο της χτεσινής κινητοποίησης, είπε ότι «δεν είναι στην πολιτική της κυβέρνησης οι απολύσεις».

Επίσης, αυτή η πλειοψηφία στη συνέντευξη αναφέρθηκε στα περί κακής διοίκησης προκειμένου να συγκαλύψει τις πραγματικές αιτίες της επίθεσης. Ακόμα, το κείμενο που μοίρασε στη συνέντευξη αποτελεί μνημείο εργατοπατερισμού. Σε αυτό, για να αποδείξει τη συμβολή της στην «εργασιακή ειρήνη», δηλώνει μάλλον περήφανα: «Αρκεί η επίκληση των αγώνων μας για να αποκτήσει άδεια κινητής τηλεφωνίας ο ΟΤΕ αλλά και της συμβολής μας για τη μείωση κατά 20.000 των θέσεων εργασίας σε αυτόν»!

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή

Την ανάκληση των απολύσεων στην ΚΟΣΜΟΤΕ και γενικότερα στον όμιλο του ΟΤΕ ζήτησε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Πρωτούλης, καταγγέλλοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια πρωτοφανής και άγρια επίθεση κατά των εργαζομένων από τη διοίκηση του Ομίλου. Υπογράμμισε δε ότι οι απολύσεις γίνονται σε μια επιχείρηση με τεράστια κερδοφορία, αφού έχει ετήσιο κύκλο εργασιών δύο δισ. ευρώ. Την Παρασκευή ανακοίνωσε 69 εκατομμύρια κέρδη και τη Δευτέρα ανακοίνωσε 120 απολύσεις στην ΚΟΣΜΟΤΕ, στη VALUE και το «Γερμανό».

Στην παρέμβασή του, ο Γ. Πρωτούλης τόνισε ότι στη συνάντηση που έγινε στο υπουργείο, η επιχείρηση αρνήθηκε να δεσμευθεί ότι δε θα προχωρήσει στην εφαρμογή παρόμοιου προγράμματος απολύσεων και για το 2011 και είπε ότι οι όποιες θέσεις του υπουργείου εξαφανίστηκαν μπροστά στα «θέλω» της εταιρείας. Οι εξελίξεις αυτές, είπε, αποκαλύπτουν το μύθο της σύνδεσης της προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των θέσεων εργασίας με τη διασφάλιση και τη διεύρυνση των κερδών των επιχειρήσεων, αφού η πιο κερδοφόρα επιχείρηση αυτή τη στιγμή απολύει και έχει προσανατολισμό και στρατηγική τη μείωση των μισθών και των δικαιωμάτων εκείνων που θα μείνουν στη δουλειά.

Η διαδικασία της εθελουσίας, υπογράμμισε «είναι πιστόλι στον κρόταφο» και ανέφερε ότι σε μια σειρά από άλλες επιχειρήσεις του χώρου προχωρούν εκβιαστικά και με την απειλή της απόλυσης στις ατομικές συμβάσεις εργασίας.

Ολα αυτά, είπε ο Γ. Πρωτούλης, είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής προσέλκυσης ξένων επενδύσεων όπως έγινε με την DEUTCHE TELECOM στον ΟΤΕ και σηματοδοτούν τη γενικευμένη εφαρμογή μιας στρατηγικής που συρρικνώνει ό,τι έχει απομείνει από μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα και γενικότερες κατακτήσεις. Καταλήγοντας τόνισε ότι οι εργαζόμενοι στο χώρο των τηλεπικοινωνιών συνολικά πρέπει να αναπτύξουν έναν ενιαίο ταξικό αγώνα, να μη δεχτούν να περάσουν αυτά τα μέτρα και αυτή η στρατηγική που αγκαλιάζει όλες τις επιχειρήσεις του χώρου των τηλεπικοινωνιών.

ΛΑΡΙΣΑ
Συνεχίζονται οι τρομοκρατικές διώξεις

Τελειωμό δεν έχουν οι τρομοκρατικές δικαστικές διώξεις σε βάρος στελεχών του ΠΑΜΕ και της ταξικής διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας (ΕΚΛ), για τη συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις που έγιναν, πριν δυο χρόνια, κατά της άδικης και προκλητικής απόλυσης νεαρού εργαζομένου από κατάστημα του «JUMBO».

Χαρακτηριστικό για την «πρεμούρα» που έχει καταλάβει τις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές της Λάρισας για το χειρισμό αυτού του ζητήματος είναι και το ότι στα δυο τελευταία κλητήρια θεσπίσματα που εκδόθηκαν περιλαμβάνεται και το όνομα του Τάκη Τσιόγκα, παρά το γεγονός ότι έχει πεθάνει εδώ και ένα χρόνο περίπου κι αυτό είναι παγκοίνως γνωστό στην τοπική κοινωνία, που είχε συγκλονιστεί από τον πρόωρο χαμό του.

Με το πρώτο κλητήριο θέσπισμα που εκδόθηκε στις 20 Γενάρη 2011, με την υπογραφή του εισαγγελέα Πρωτοδικών Λάρισας, Στ. Κωσταρέλλου, εκτός από τον αείμνηστο Τ. Τσιόγκα, στο εδώλιο του κατηγορουμένου της δίκης που έχει οριστεί για τις 11 Μάη 2011, καλούνται να καθίσουν ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας του ΕΚΛ, Θ. Βάιος και Παρ. Λιόλιος, αντίστοιχα. Η κατηγορία σε βάρος τους αφορά τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις που έγιναν στις 7 και 14 Φλεβάρη 2009 στο κατάστημα του «JUMBO» που βρίσκεται στο 2ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Λάρισας - Κοζάνης. Ως μάρτυρες κατηγορίας καλούνται να καταθέσουν αστυνομικοί, οι οποίοι, μετά από «παραγγελιά» της διεύθυνσης του καταστήματος, πήγαν εκεί για να υπερασπίσουν τα συμφέροντα της εργοδοσίας.

Το δεύτερο κλητήριο θέσπισμα εκδόθηκε στις 4 Φλεβάρη 2011, με την υπογραφή του ίδιου εισαγγελέα και κατηγορούμενο, στη δίκη που θα γίνει στις 25 Μάη 2011, εκτός από τον Τάκη Τσιόγκα, τον Β. Σταμουλάκη, μέλος του ΔΣ του ΕΚΛ. Η κατηγορία αφορά στην κινητοποίηση, στο ίδιο κατάστημα «JUMBO», στις 24 Γενάρη 2009 και μάρτυρες κατηγορίας θα είναι πάλι αστυνομικοί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα αναγνωστέα έγγραφα περιλαμβάνονται 15 φωτογραφίες και δημιουργείται το ερώτημα πώς έφτασαν αυτές στα χέρια της Εισαγγελίας. Τις έβγαλε και τις παρέδωσε η αστυνομία - η πρακτική αυτή χρησιμοποιήθηκε από αστυνομικούς με πολιτικά στις κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ κατά των διοδίων στην Εθνική Οδό, έξω από τη Λάρισα - ή τις προμηθεύτηκε από αλλού; Και, βεβαίως, η κατηγορία στηρίχθηκε και στο διαβόητο έγγραφο Σανιδά.

Διεθνιστική συγκέντρωση του ΠΑΜΕ

Διεθνιστική συγκέντρωση πραγματοποιεί το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, με αφορμή την έναρξη του 16ου Παγκόσμιου Συνδικαλιστικού Συνεδρίου της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), το οποίο και θα φιλοξενηθεί στην Αθήνα (6-10 Απρίλη 2011).

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 6 Απρίλη, στο γήπεδο του ΤΑΕ-ΚΒΟ-ΝΤΟ, στο Φαληρικό όρμο, στις 6.30 μ.μ. Το διεθνές αυτό γεγονός αποκτά ξεχωριστή σημασία, ιδιαίτερα στις μέρες μας, που είναι απαραίτητη η όξυνση της αντιπαράθεσης με τις δυνάμεις της συναίνεσης και της υποταγής μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σήμερα η σύσκεψη για τον ΟΕΚ

Πλατιά σύσκεψη για τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) πραγματοποιεί η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας. Απευθύνει μαζικό κάλεσμα σε σωματεία, ομοσπονδίες, όλους τους δικαιούχους και τους εργαζόμενους του ΟΕΚ, να συμμετέχουν στη σύσκεψη, σήμερα, Παρασκευή 11 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος). Στόχος της σύσκεψης είναι «να κουβεντιάσουμε τις πρωτοβουλίες που θα αναπτύξουμε, για να μη βάλει η κυβέρνηση και οι άνθρωποί της στο ΔΣ του ΟΕΚ, την ταφόπλακα στον Οργανισμό.

Για να διεκδικήσουμε:

-- Να σταματήσει ο ΟΕΚ να είναι παραμάγαζο της εκάστοτε κυβέρνησης.

-- Να σταματήσει να στέλνει πελάτες στις τράπεζες.

-- Να ενισχύσει το κατασκευαστικό του πρόγραμμα για φθηνή και καλή κατοικία για τους δικαιούχους.

-- Να εξασφαλίσει άτοκα δάνεια στους δικαιούχους από δικά του κεφάλαια, στο ύψος της αξίας της κατοικίας.

-- Μόνιμη και σταθερή δουλειά, με μισθούς που να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων του Οργανισμού.

-- Να σταματήσουν οι εκβιασμοί των εργαζομένων και η ανακύκλωσή τους με κομματικά κριτήρια».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ