ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Μάρτη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΜΕ - ΟΓΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΜΑΣ
Η 8η Μάρτη μάς οδηγεί και στους σημερινούς αγώνες

Εργαζόμενοι διαδήλωσαν χτες το απόγευμα στο Σύνταγμα, δηλώνοντας πως ο αγώνας συνεχίζεται στους χώρους δουλειάς και τις εργατογειτονιές

Μια πολιτική «γιορτή» που έδενε τους αγώνες του χτες με το σήμερα, αναδεικνύοντας το σύγχρονο περιεχόμενο της πάλης του εργατικού κινήματος για τη γυναικεία χειραφέτηση «στήθηκε» χτες το απόγευμα στο Σύνταγμα, στο συλλαλητήριο που διοργάνωσαν το ΠΑΜΕ, η ΟΓΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ και το ΜΑΣ για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας. Εκεί, διαδήλωσαν χιλιάδες γυναίκες και άντρες, μετανάστες και μετανάστριες από κάθε χώρο δουλειάς, από τα πανεπιστήμια, τα σχολεία και τις σχολές, τα μικρομάγαζα και τις λαϊκές συνοικίες της Αθήνας και του Πειραιά. Εστειλαν το μήνυμα της κλιμάκωσης του αγώνα για ανατροπή, της λαϊκής οργάνωσης και του ξεσηκωμού που πρέπει πιο αποφασιστικά να «ζυμώνεται» στους τόπους δουλειάς και τις εργατογειτονιές.

Λίγο μετά τις 6.30 το απόγευμα, οι διαδηλωτές άρχισαν να φτάνουν με τα πανό και τις σημαίες τους στη συγκέντρωση, φωνάζοντας «Οι γυναίκες θέλουνε σταθερή δουλειά και όχι απασχόληση και σύγχρονη σκλαβιά» και «Ταξικά τα μέτρα, ταξική κι η πάλη, πάμε για ανατροπή και κοινωνία άλλη». Τα μπλοκ της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) και των συλλόγων γυναικών της Αθήνας παίρνουν θέση μπροστά από την εξέδρα, όπου αναγράφεται: «8 Μάρτη 1910 - 2011. Για την ισοτιμία των γυναικών και την κατάργηση της εκμετάλλευσης». Στα πλαϊνά της εξέδρας στέκουν ταμπλό με φωτογραφίες γυναικών που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του αγώνα: Ρόζα Λούξεμπουργκ, Κλάρα Τσέτκιν, Ηλέκτρα Αποστόλου, Ρόζα Ιμβριώτη, Σωτηρία Βασιλακοπούλου. Στα υπόλοιπα ταμπλό, με την επισήμανση «Ο αγώνας συνεχίζεται», φιλοξενούνται φωτογραφίες εργαζομένων και μεταναστριών, «μαζί στον αγώνα για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση», «στην πάλη για ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας».

Με το πανό και τις σημαίες της ΟΓΕ στο Σύνταγμα
Με το πανό και τις σημαίες της ΟΓΕ στο Σύνταγμα
«Συσπειρωνόμαστε στην ΟΓΕ, αλλά και στα συνδικάτα μας και συντονίζουμε τον αγώνα μας για τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων», λέει στον «Ρ» η Δήμητρα, που είναι δασκάλα και μέλος του Συλλόγου Γυναικών στη Μεταμόρφωση. «Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε δεσμούς με τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών. Τις απασχολούν ιδιαίτερα ζητήματα, όπως τα εργασιακά και οι παιδικοί σταθμοί, που όχι μόνο δεν επαρκούν και έχουν ελλείψεις, αλλά χρειάζεται να πληρώνουν και υψηλά τροφεία», σημειώνει.

Την κεντρική ομιλία εκ μέρους του μετωπικού σχήματος ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΜΑΣ - ΟΓΕ έκανε η Εφη Πετροπούλου, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων στο Φάρμακο Αττικής, ενώ στη συγκέντρωση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Στο σύντομο χαιρετισμό της η Βάσω Καμαριάρη, εργαζόμενη στην «Ιντρακόμ» που αρνήθηκε να υπογράψει ατομική σύμβαση για μείωση μισθού παρά τους εκβιασμούς της εργοδοσίας, σημείωσε: «Τα μονοπώλια ανταγωνίζονται για τα κέρδη τους, αλλά τα βρίσκουν στο χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ο όμιλος της "Ιντρακόμ" άνοιξε το δρόμο για αντεργατική επίθεση συνολικά στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών. Θέλουν ατομικές συμβάσεις για να διασπούν τους εργαζόμενους, να δρουν ατομικά, να είναι ευάλωτοι κι ανίσχυροι. Γι' αυτό πρέπει να απαντήσουμε με οργάνωση της πάλης στους χώρους δουλειάς και σε κλαδικό επίπεδο ενάντια στην αιτία των προβλημάτων, στην εξουσία των μονοπωλίων».

Μετά τις ομιλίες ακολούθησε καλλιτεχνικό αφιέρωμα για την ιστορία και το περιεχόμενο του κινήματος για τη γυναικεία χειραφέτηση, ως αναπόσπαστο τμήμα του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Παράλληλα με την προβολή βίντεο με τη συμμετοχή της γυναίκας στις κορυφαίες στιγμές της ταξικής πάλης, διαβάστηκαν ποιήματα των Γ. Ρίτσου, Μπ. Μπρεχτ, Βλ. Μαγιακόφσκι κ.ά. και ζωντανή ορχήστρα έπαιξε τραγούδια εμπνευσμένα από τους λαϊκούς αγώνες.

Οι σημερινές συγκεντρώσεις

Συγκεντρώσεις για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας θα πραγματοποιηθούν και σήμερα Παρασκευή 11 Μάρτη, στις εξής πόλεις:

Χίος, είσοδος Απλωταριάς, 6.30 μ.μ.

Τρίκαλα, πλατεία Ρήγα Φεραίου, 6.30 μ.μ.

Καρδίτσα, κεντρική πλατεία, 7 μ.μ.

Συσκέψεις των ταξικών συνδικάτων

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα συνεχίζει τις εκδηλώσεις με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας. Αναλυτικά:

  • Το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου, Καλλυντικών και Συναφών Επαγγελμάτων Νομού Αττικής οργανώνει σύσκεψη για την καλύτερη οργάνωση των γυναικών και όλων των εργαζομένων του κλάδου, την Κυριακή 13 Μάρτη, στις 11 π.μ., στα γραφεία του (Χαλκοκονδύλη 56, 1ος ορ.).
  • Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και νήσων οργανώνουν εκδήλωση αφιερωμένη στα προβλήματα της ανάπηρης γυναίκας, της νέας κοπέλας, της ανάπηρης μητέρας και της μητέρας με ανάπηρο παιδί, την Τετάρτη 16 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργών (Χαλκοκονδύλη 37, 5ος όροφος).
  • Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας πραγματοποιεί συγκέντρωση - συζήτηση την Τετάρτη 16 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία του Συνδικάτου (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος), όπου καλούνται οι εργαζόμενες στις κατασκευές, καθώς και οι εργαζόμενες, άνεργες, νοικοκυρές, γυναίκες και κόρες των οικοδόμων.
Στις 14 Μάρτη η εκδήλωση της ΟΓΕ

Συνεχίζουν τις εκδηλώσεις οι Σύλλογοι Γυναικών

Η ΟΓΕ, τιμώντας τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την καθιέρωση της 8ης Μάρτη ως Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας, διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Οι κατακτήσεις των γυναικών στον 20ό αιώνα». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 14 Μάρτη, στις 18.30, στο θέατρο «Βεάκη» (Στουρνάρη 32).

Σε αυτό το πλαίσιο, οι Σύλλογοι Γυναικών αναπτύσσουν πλούσια δραστηριότητα. Συγκεκριμένα:

  • Σήμερα, Παρασκευή 11 Μάρτη:

-- Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Τριάδας Νίκαιας θα πραγματοποιήσει εκδήλωση με θέμα «Το νέο πολυνομοσχέδιο για την Υγεία και οι επιπτώσεις στις γυναίκες».

-- Η Ομάδα Αχαρνών οργανώνει σήμερα στις 18.30, στο δημαρχείο, εκδήλωση στην οποία θα μιλήσει μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ και θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη».

  • Αύριο, Σάββατο 12 Μάρτη:

-- Στις 7 μ.μ. εκδήλωση των Συλλόγων Προοδευτικών Γυναικών Αμαρουσίου - Πεύκης, Μελισσίων, Κηφισιάς με θέμα «8 Μάρτη - Μέρα της Εργαζόμενης Γυναίκας» στην αίθουσα Τέχνης και Πολιτισμού στο Μαρούσι (Βασ. Σοφίας 85).

-- Η Ομάδα Γυναικών Σαλαμίνας θα πραγματοποιήσει εκδήλωση και προβολή ταινίας με θέμα τον αγώνα του γυναικείου κινήματος.

-- Οι Γυναικείοι Σύλλογοι Κερατσινίου και ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Ευγένειας θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση για τις 8 Μάρτη.

-- Στο Δημαρχείο της Δραπετσώνας θα προβληθεί η ταινία «Η ζωή στους βράχους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ