ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Μάρτη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΞΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ - ΟΓΕ
Εξόρμηση και συζήτηση με τους εργαζόμενους της «Ιντρακόμ»

Τέσσερις εργαζόμενοι απαντούν στις εργοδοτικές απειλές, προβάλλοντας την ανάγκη αγωνιστικής στάσης

Από τη χτεσινή εξόρμηση
Από τη χτεσινή εξόρμηση
Εξόρμηση στις εγκαταστάσεις του Ομίλου «Ιντρακόμ» στην Παιανία έκαναν χτες ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις και η ΟΓΕ, καλώντας τους εργαζόμενους να καταδικάσουν τις εργοδοτικές μεθοδεύσεις, που στόχο έχουν να τους φοβίσουν και να σκύψουν το κεφάλι σε κάθε αντεργατικό σχεδιασμό. Αφορμή της εξόρμησης, οι πρόσφατες απολύσεις και οι μειώσεις αποδοχών στον Ομιλο. Αλλά και ο ωμός εκβιασμός της εργοδοσίας σε εργαζόμενη που μαζί με άλλους συναδέλφους της δεν υπογράφουν ότι αποδέχονται μείωση του μισθού τους. Η εργοδοσία την εκβιάζει ότι αν δεν υπογράψει θα απολυθεί. Να σημειωθεί ότι το ΚΚΕ έχει καταθέσει σχετική Ερώτηση στη Βουλή, απαιτώντας από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα, για να παρθούν πίσω οι απολύσεις και οι μειώσεις μισθών, να σταματήσουν οι απειλές της εργοδοσίας στους εργαζόμενους.

Στη χτεσινή εξόρμηση, δυνάμεις της ΟΓΕ και αντιπροσωπείες από τα συνδικάτα στις τηλεπικοινωνίες, στην κλωστοϋφαντουργία, στο μέταλλο, στον επισιτισμό - τουρισμό, στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, στο φάρμακο και αλλού, βρέθηκαν από νωρίς το πρωί στις πύλες του Ομίλου, μοιράζοντας ανακοινώσεις του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Νομού Αττικής (ΣΕΤΗΠ).

Σε αυτές, επισημαίνεται ο γενικός χαρακτήρας της επίθεσης στον κλάδο («Ιντρακόμ», ΟΤΕ, Wind) και στο σύνολο των εργαζομένων, οι ευθύνες των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών πλειοψηφιών και, υπογραμμίζεται η ανάγκη συντονισμένης αγωνιστικής απάντησης από τους ίδιους τους εργαζόμενους. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται και η σύσκεψη που οργανώνει το ΣΕΤΗΠ την Τρίτη 15 Μαρτίου, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, στις 6.30 το απόγευμα, καλώντας σε συμμετοχή όλα τα επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου.

Αύριο, ακόμα πιο δυνατοί

Τέσσερις από τους εργαζόμενους, που δε δέχτηκαν να υπογράψουν, έβγαλαν ανακοίνωση, απευθυνόμενοι προς τους συνάδελφους τους, προβάλλοντας την ανάγκη αγωνιστικής αντίδρασης στην εργοδοτική επίθεση.

Αρχικά, επισημαίνουν ότι τα επιχειρήματα της εργοδοσίας για τη μείωση των μισθών είναι προσχηματικά και στη συνέχεια αναφέρουν ότι η εργοδοσία τούς προειδοποίησε πως:

«Θα έχουμε συνέπειες αν δεν υπογράψουμε. Εχουμε τη βεβαιότητα - συνεχίζουν - ότι κάτι τέτοιο ειπώθηκε και σε όλους τους υπόλοιπους συναδέλφους μας, προκειμένου να δεχτούν να υπογράψουν και αυτό το τελευταίο επιχείρημα η αλήθεια είναι ότι είναι ιδιαίτερα πειστικό.

Είμαστε προετοιμασμένοι για τις πιθανές "συνέπειες" και βέβαιοι ότι το επόμενο διάστημα πολλοί συνάδελφοί μας θα κάνουν ακόμη μεγαλύτερα βήματα, σε σχέση με αυτό που κάνουμε εμείς σήμερα. Δεν επιθυμούμε να απολυθούμε, θα παλέψουμε όσο μπορούμε, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες που μας δίνει η στήριξη των συναδέλφων μας και ο νόμος. Εχουμε πίστη στη δύναμή μας ως εργαζόμενοι και γι' αυτό είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε.

Θέλουμε να συνεχίζουμε να παρέχουμε την εργασία μας, όχι όμως με όρους χειρότερους απ' ό,τι σήμερα και σε κάθε περίπτωση όχι κάτω από τις συνθήκες που διαγράφονται. Αλλωστε ποιος είναι "εξασφαλισμένος"; Ποιος λέει ότι στο επόμενο κύμα απολύσεων δε θα είμαστε κι εμείς ανάμεσα σε αυτούς που θα απολυθούν;

Είμαστε όμως σίγουροι ότι ακόμη και αν σήμερα χάσουμε αυτή τη μάχη, θα είμαστε αύριο πιο δυνατοί, ώστε από καλύτερη θέση να δίνουμε τη μάχη της ζωής».

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΟΜΕ ΟΤΕ
Υπονομεύει την κλιμάκωση των αγώνων

Αναντίστοιχη στην επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι στον Ομιλο είναι η απόφαση για κινητοποιήσεις, που πήραν, κατά πλειοψηφία, οι δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού στο χθεσινό ΔΣ της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΕ. Αποφασίστηκε να κληθεί η εργοδοσία σε «δημόσιο διάλογο» στον ΟΜΕΔ, στις 15 Μάρτη και να γίνει απεργία στις 18 Μάρτη. Αν δεν έχει αποτέλεσμα ο «δημόσιος διάλογος», να γίνει νέα απεργία στις 24 Μάρτη και να εξουσιοδοτηθεί για απεργίες η Εκτελεστική Επιτροπή «με την πρώτη απόλυση εργαζόμενου στον Ομιλο ΟΤΕ» (φαίνεται ότι παραγράφει τις 80, τουλάχιστον, απολύσεις στην εταιρεία «Γερμανός»).

Η πλειοψηφία απέρριψε την πρόταση των ταξικών δυνάμεων που περιελάμβανε συγκεκριμένο πρόγραμμα απεργιών και ουσιαστικής συζήτησης με τους εργαζόμενους - με γενικές συνελεύσεις και στάσεις εργασίας - για τη μαζική συμμετοχή τους και την κλιμάκωση του αγώνα. Αντί γι' αυτό ζητά «διάλογο» με την εργοδοσία, την οποία εγκαλεί για «τη ζημιά που προκαλούν στις εταιρείες (σ.σ. εννοεί οι διοικήσεις τους) και τη φθορά που υφίσταται ο Ομιλος στο κοινωνικό πρόσωπο, που με τους αγώνες και τις θυσίες των εργαζομένων είχε χτιστεί»! Δηλαδή, ταυτίζει τα συμφέροντα του Ομίλου με αυτά των εργαζομένων. Επιπλέον, αποφεύγει να πάρει σαφή θέση ως προς τις απολύσεις (ζητά την αναστολή τους, όχι ανάκληση και σταμάτημά τους).

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Αμεσα μέτρα προστασίας της ζωής των εργατών

Την επιτακτική ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της ζωής και της ακεραιότητας των εργαζομένων στα έργα και στις κατασκευές επισημαίνει η Γραμματεία Καρδίτσας του ΠΑΜΕ, σε ανακοίνωσή της για το νέο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα, που σημειώθηκε προχτές το πρωί, με θύμα έναν 38χρονο εργάτη.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται μεταξύ άλλων:

«Η εργατική τάξη θρηνεί άλλον ένα συνάδελφο, αυτή τη φορά στην Καρδίτσα. Επεσε από τον 4ο όροφο οικοδομής, στην οποία έκανε εργασίες ελαιοχρωματισμών, ενώ στην οικοδομή δεν υπήρχε κανένα μέτρο ασφάλειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι αμέσως μετά το γεγονός άρχισαν να τοποθετούνται κάποια πρόχειρα περιφράγματα στις βεράντες των πρώτων ορόφων της οικοδομής. Το ΠΑΜΕ έχει επανειλημμένα καταγγείλει την παντελή έλλειψη μέτρων ασφάλειας στα κάθε είδους εργοτάξια, την πλήρη ασυδοσία της εργοδοσίας, αλλά "στου κουφού την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα". Η έλλειψη υπαλλήλων στις Επιθεωρήσεις Εργασίας υπηρετεί άριστα αυτή την ασυδοσία της εργοδοσίας και θα έχει σαν συνέπεια και νέα θύματα στην εργατική τάξη».

«Την ευθύνη για την τραγική κατάσταση στα έργα και γενικότερα στις κατασκευές τη φέρουν ακέραια οι κυβερνήσεις του δικομματισμού, που κάνουν τα πάντα για να πλουτίζουν οι επιχειρηματίες σε βάρος ακόμα και της ζωής των εργατών. Είναι οι πρώτοι υπεύθυνοι και ηθικοί αυτουργοί στα εγκλήματα που γίνονται στους χώρους δουλειάς, για την έλλειψη μέτρων ασφάλειας και ελέγχων τήρησης όσων ελάχιστων ισχύουν. Πραγματικός ένοχος είναι συνολικά το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις που το υπηρετούν».

«Καλούμε όμως και όλους τους εργαζόμενους να αντιδράσουν και να μη διστάζουν να καταγγέλλουν αμέσως κάθε προσπάθεια τρομοκράτησής τους από την εργοδοσία για να δουλεύουν χωρίς μέτρα ασφάλειας.

Απαιτούμε: Εντατικοποίηση των ελέγχων στους χώρους δουλειάς, βαριά πρόστιμα στους παραβάτες και κυρίως διακοπή των εργασιών και αφαίρεση των αδειών τους. Να ενισχυθούν οι Επιθεωρήσεις Εργασίας με ειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό. Να εξοπλιστούν οι μηχανισμοί ελέγχου με τα απαραίτητα και κατάλληλα όργανα για να είναι αποτελεσματικοί στη δουλειά τους. Δημιουργία κρατικού σώματος Τεχνικών Ασφαλείας και Γιατρών Εργασίας ενταγμένου στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Κατάργηση των ιδιωτικών εξωτερικών υπηρεσιών προστασίας - πρόληψης και της ανάθεσης καθηκόντων Τεχνικών Ασφαλείας στους εργοδότες».

ΤΑΞΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΝΗΣ
Σύσκεψη την Τετάρτη

Ευρεία σύσκεψη διοργανώνουν τα ταξικά σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης την Τετάρτη 16 Μάρτη στις 6 το απόγευμα στο δημαρχείο Περάματος, όπου καλούν να συμμετέχουν όλοι οι εργαζόμενοι και άνεργοι της πόλης, οι μικροί επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι, οι γυναίκες της περαματιώτικης εργατικής, λαϊκής οικογένειας και η νεολαία προκειμένου να καθορίσουν κοινό πλαίσιο δράσης για την ανάπτυξη ενιαίων ταξικών αγώνων, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική. Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία που αναλαμβάνουν τα σωματεία, η οποία ξεκινά από το Πέραμα με στόχο να φτάσουν σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά του Πειραιά. Τα σωματεία ήδη έχουν επιδοθεί στη μάχη της προετοιμασίας της σύσκεψης με περιοδείες και εξορμήσεις στην πόλη.

Χτες, έγινε περιοδεία στους εργαζόμενους του δήμου Περάματος, όπου αναπτύχθηκε πλούσια συζήτηση, ενώ καθημερινά γίνονται εξορμήσεις σε λαϊκές αγορές, σε γειτονιές του Περάματος, σε καταστήματα της πόλης, συναντήσεις με διοικήσεις συλλόγων γονέων, 15μελών, μαζικών φορέων.

Οπως αναφέρουν τα σωματεία στην ανακοίνωσή τους, η ίδια η πείρα των αγώνων που δίνουν επί μήνες για την ουσιαστική προστασία των ανέργων τους, για μόνιμη σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά δικαιώματα για τον εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη της Ζώνης, με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες, «έδειξε» ότι «σήμερα είναι ανάγκη όσο ποτέ οι εργαζόμενοι ανεξάρτητα εάν εργάζονται στο δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα, ανεξάρτητα την ειδικότητα ή τον κλάδο μαζί με τους επαγγελματοβιοτέχνες, τις γυναίκες και τα παιδιά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, να αναπτύξουμε κοινή δράση ώστε μαζί να απαντήσουμε στην ολομέτωπη επίθεση που δεχόμαστε. Μαζί να διεκδικήσουμε να μην πτωχεύσει ο λαός αλλά την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία. Μαζί να παλέψουμε για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης της οικονομίας».

Ημερίδα ΠΑΜΕ για ΣΣΕ

Ημερίδα με θέμα «Πολιτική και πρακτική προσέγγιση της πάλης για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ)», οργανώνει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, την Κυριακή 20 Μάρτη, στις 11 το πρωί, στη μεγάλη αίθουσα του ΕΚΘ. Εισηγητής θα είναι ο Δήμος Κουμπούρης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ