ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Μάρτη 2011
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΜΕ - «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Εκδήλωση με εργαζόμενους στο Δήμο

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στις δημοτικές επιχειρήσεις Δήμων του Νομού Καρδίτσας και, γενικότερα, εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας, στη συγκέντρωση - ανοιχτή συζήτηση, που κάλεσαν η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ και οι δημοτικοί σύμβουλοι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», με θέμα: «Η οργάνωση των νέων Δήμων, οι Δημοτικές Επιχειρήσεις και τα προβλήματα των εργαζομένων στους Δήμους».

Στην εισήγηση που έκανε ο Χρ. Τέγος, δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Καρδίτσας, αναφερόμενος στο πρόβλημα της μεγάλης καθυστέρησης στις πληρωμές των μισθών των εργαζομένων στους Δήμους, εξήγησε ότι στο μνημόνιο αναφέρεται πως για το 2011 θα παρακρατηθούν 500 εκατομμύρια ευρώ από τις τακτικές επιχορηγήσεις στους ΟΤΑ, ενώ το 2010 από τα τακτικά έσοδα στους ΟΤΑ παρακρατήθηκε το 35%. Στο μνημόνιο, επίσης, προβλέπεται ότι οι Δήμοι κάθε μήνα, αντί για το 1/12 θα παίρνουν το 1/14 από την επιχορήγηση. Αυτό θα γίνεται μέχρι το Σεπτέμβρη, οπότε και θα δούνε πώς θα πάνε τα έσοδα που έχουν οι Δήμοι από τη φορολογία των δημοτών και συγκεκριμένα από το φόρο εισοδήματος, το ΦΠΑ και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Σημείωσε, ακόμα, ότι οι Δήμοι δεν εισέπραξαν τις δύο τελευταίες δόσεις από το ΣΑΤΑ (είναι χρήματα που προορίζονται για έργα) με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πληρώσουν τους εργολάβους.

Οσον αφορά στη θέση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τις δημοτικές επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε αυτές, ο Χρ. Τέγος υπογράμμισε:

«Η θέση μας για τις υφιστάμενες δημοτικές επιχειρήσεις είναι να κλείσουν όλες και ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι σ' αυτές να μεταφερθούν και να ενταχθούν σε αντίστοιχες υπηρεσίες των Δήμων ή και των ΝΠΔΔ. Καταλαμβάνοντας, είτε υφιστάμενες κενές οργανικές θέσεις είτε συνιστώμενες μόνιμες και αορίστου χρόνου θέσεις εργασίας αντίστοιχης ή παρεμφερούς ειδικότητας. Να διέπονται δε ως προς τους όρους και το ύψος της αμοιβής εργασίας τους από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που ισχύουν εκάστοτε για το προσωπικό των Δήμων λαμβάνοντας υπόψη την προϋπηρεσία τους».

Και αφού υπογράμμισε πως «το δίλημμα ότι η διάλυση των δημοτικών επιχειρήσεων οδηγεί στην απόλυση του προσωπικού τους δεν ευσταθεί», είπε:

«Καλούμε τους δημοτικούς συμβούλους όλων των παρατάξεων να συμφωνήσουμε και να αποφασίσουμε ότι την κοινωνική πολιτική να την ασκεί ο Δήμος και όχι η επιχείρηση. Να κάνουμε δεκτό το ομόφωνο αίτημα των εργαζομένων στις επιχειρήσεις να τις διαλύσουμε και να μεταφέρουμε το προσωπικό τους στο Δήμο Καρδίτσας».

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ FRONTEX ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ
Αποτυπώνουν την τραγωδία με νούμερα

Eurokinissi

Επιχαίρουν στον FRONTEX (στρατιωτικο-αστυνομικός οργανισμός, που κρατά εκτός ΕΕ τους ανεπιθύμητους για το μεγάλο κεφάλαιο πρόσφυγες του ιμπεριαλισμού) για το μειωμένο αριθμό μεταναστών που προσπάθησαν τελευταία να περάσουν στην Ελλάδα από τον Εβρο.

Κάνοντας απολογισμό της επιχείρησης που έστησαν εκεί (RABIT 2010) στελέχη του FRONTEX μιλούν για μείωση 76% στην ημερήσια είσοδο «λαθρομεταναστών» από τα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα στο διάστημα Οκτώβρης 2010 - Φλεβάρης 2011, «ειδικά στη συνοριακή ζώνη 12,5 χιλιομέτρων κοντά στην πόλη της Οριεστιάδας», ακριβώς εκεί όπου η ελληνική κυβέρνηση σχεδίαζε να υψώσει φράκτη. Στο διάστημα 2/11/10 έως 1/3/11 συνέλαβαν συνολικά 11.809 πρόσφυγες, με περίπου 58 συλλήψεις ανά μέρα, το 65% των οποίων πέριξ της Αλεξανδρούπολης και το 35% στην Ορεστιάδα.

Αναφέρουν ότι πριν τη «RABIT», τον Οκτώβρη του 2010, εντοπίζονταν περίπου 245 μετανάστες την ημέρα. Δείχνουν έτσι πόσο πέτυχαν στην αποστολή τους αποθαρρύνοντας τους δύσμοιρους από το να επιχειρήσουν πέρασμα στην Ελλάδα. Βέβαια, αποσιωπούν ότι ακριβώς λόγω της επιχείρησής τους και δεκάδες πρόσφυγες βρήκαν το θάνατο στον Εβρο ποταμό ή τη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης, από πνιγμό ή υποθερμία.

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» (ΠΑΜΕ - ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ)
Πάλη για 100% δημόσια ΔΕΗ σε κρατικό φορέα Ενέργειας

ΜΕ ανακοίνωσή της, καταγγέλλει την πλειοψηφία του ΔΣ του σωματείου «Σπάρτακος»

Ολοκληρώθηκε προχθές το μεσημέρι η κατάληψη του Διοικητηρίου του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, στην Πτολεμαΐδα, που είχε ξεκινήσει από το απόγευμα της Τρίτης το σωματείο των εργαζομένων στη ΔΕΗ «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ», διεκδικώντας την άμεση πρόσληψη προσωπικού και τερματισμό της εντατικοποίησης της εργασίας.

Για επικοινωνιακού χαρακτήρα κινητοποίηση κάνουν λόγο οι συνδικαλιστές της «Αγωνιστικής Συνεργασίας». Καταγγέλλουν την πλειοψηφία του ΔΣ του «ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ» για την υποκρισία του, αφού κάνουν λόγο για 500 προσλήψεις, ενώ οι ίδιοι οι διευθυντές των ορυχείων έχουν προσδιορίσει ότι οι ανάγκες σε προσωπικό είναι πολλαπλάσιες (τουλάχιστον 1.368 άτομα).

Με ανακοίνωσή της, η «Αγωνιστική Συνεργασία» (ΠΑΜΕ - ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ) καταγγέλλει την πλειοψηφία του ΔΣ του «Σπάρτακου» και σημειώνει:

«Σε συνεργασία με την πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ και της ΓΣΕΕ έβαλαν μαζί με την κυβέρνηση ταφόπλακα στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Η κατάργηση των μέτρων υγιεινής και ασφαλείας και οι ανατροπές των εργασιακών σχέσεων, είναι ζητήματα αναχρονιστικά, αφού το "πιστεύω" τους είναι η ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη χωρίς να τους ενδιαφέρει στην πράξη ο εργαζόμενος. Το ξεπούλημα της περιουσίας των Μονάδων και του ορυκτού πλούτου του ελληνικού λαού στο μεγάλο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, γι' αυτές τις συνδικαλιστικές ηγεσίες είναι επιχειρησιακή δραστηριότητα. Είναι αυτές οι ηγεσίες που δε δέχονται στα σωματεία τους εργαζόμενους με άλλες εργασιακές συμβάσεις (Εργολαβικούς - Οκταμηνίτες - Διμηνίτες κ.λπ.) χωρίζοντας τους εργαζόμενους που εργάζονται στην ίδια εταιρεία σε "πατρικίους και πληβείους".

Με τέτοιες πράξεις μακριά απ' τους εργαζόμενους, αυτό που θέλουν και το μόνο που ξέρουν καλά να κάνουν είναι ο αποπροσανατολισμός των εργαζομένων και του λαού της περιοχής. Τους εργαζόμενους τους θυμούνται μόνο σε προεκλογικές περιόδους και στην ψήφο.

Η "Αγωνιστική Συνεργασία" καλεί τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα και να τους γυρίσουν την πλάτη. Δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα από τέτοιες ηγεσίες.

Ο μόνος δρόμος είναι ο αγώνας με τα Ταξικά Συνδικάτα και το ΠΑΜΕ για να παλέψουμε για μια ΔΕΗ 100% στο Δημόσιο με αποκλειστικότητα στην παραγωγή - μεταφορά και διανομή ηλεκτρικού ρεύματος, ενταγμένη σε κρατικό φορέα Ενέργειας, όπου στο επίκεντρο θα βρίσκονται τα συμφέροντα του λαού και όχι τα κέρδη των μονοπωλίων».

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Ανάγκη να γίνουν προσλήψεις μόνιμων εργατών

Την ανάγκη να γίνουν άμεσα προσλήψεις προσωπικού με σχέση μόνιμης εργασίας στους ΟΤΑ του διευρυμένου Δήμου Χαλκιδέων, καθώς και να πάρει ξεκάθαρη θέση το δημοτικό συμβούλιο (ΔΣ) για το θέμα, ζήτησαν, σε τοποθέτησή τους, οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Β. Σταματούκος και Β. Τσιτίνης, μετά από συζήτηση που έγινε σε πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ, με θέμα τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού - ιδιαίτερα μετά τις απολύσεις συμβασιούχων.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η ίδια η δημοτική αρχή για το τμήμα οδοκαθαριστών, μέχρι πρόσφατα εργάζονταν 42 εργάτες καθαριότητας. Πριν από λίγες μέρες, έληξαν οι συμβάσεις 16 εργαζομένων (8μηνο), ενώ στα μέσα του Απρίλη θα ακολουθήσουν άλλοι 15 εργαζόμενοι με σχέση μερικής απασχόλησης (4ωρα), με αποτέλεσμα να μείνουν μόνο 11 άτομα για να διατηρούν καθαρή την πρωτεύουσα του νομού και αυτή μόνο στο κέντρο της πόλης(!).

Οπως αναφέρει το γραφείο της υπηρεσίας, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της περιοχής, συνολικά χρειάζονται 66 άτομα. Εκτός από τα 42 άτομα που μέχρι πρόσφατα εργάζονταν στο τμήμα, άλλα 24 θα πρέπει να προσληφθούν, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες της πόλης, αλλά και τη Δημοτική Περιφέρεια της Χαλκίδας.

Τα ίδια στοιχεία αποκαλύπτουν την τραγική κατάσταση που επικρατεί και στο τμήμα Γεωπονίας - Περιβάλλοντος. Οι 37 εργατοτεχνίτες, που αποτελούν το συνεργείο κήπων, μέχρι τώρα φρόντιζαν και κάλυπταν τις ανάγκες του Δήμου Χαλκιδέων. Μετά τη συνένωση όμως των δήμων, από την οποία προέκυψε ο «καλλικρατικός» - διευρυμένος Δήμος Χαλκιδέων, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να καλύπτουν όχι μόνο την πόλη της Χαλκίδας, αλλά και τους τέσσερις δήμους που προστέθηκαν. Δηλαδή, τους πρώην Δήμους Αυλίδας, Ανθηδώνας, Ληλαντίων και Νέας Αρτάκης(!).

Γενική συνέλευση

Το ΔΣ της Ενωσης Φίλων Μνήμης του Διαμαντή καλεί τα μέλη της να πάρουν μέρος στην τακτική απολογιστική συνέλευση που πραγματοποιείται, οριστικά, την Τρίτη 15 Μάρτη ώρα 4 μμ, στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).

ΠΕΚΑΜ
Εκδήλωση για τους Μακρονησιώτες

Η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ), τιμώντας τους ηρωικούς νεκρούς και όλους τους αγωνιστές και αγωνίστριες της Μακρονήσου, διοργανώνει ιστορική - πολιτιστική εκδήλωση, αύριο Κυριακή 13 Μάρτη 2011 στις 11 το πρωί, στο Λαύριο, στο χώρο του «Μνημείου της Μάνας του Μακρονησιώτη» στο Λαύριο και, αμέσως μετά, στο χώρο του παλαιού Μηχανουργείου. (Αναχώρηση πούλμαν της ΠΕΚΑΜ από πλ. Κάνιγγος, ώρα 9 πμ, τηλ. 2103247820).

Σε 149 ανέρχονταν χτες στη χώρα μας οι νεκροί από τη γρίπη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Οι νοσηλευόμενοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ήταν 78, ενώ συνολικά από την αρχή της έναρξης της έξαρσης της γρίπης φέτος έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ 355 άνθρωποι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ