ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Μάρτη 2011
Σελ. /40
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για την ισχυροποίηση των δεσμών με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα

Η μειονότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης βρίσκεται στο επίκεντρο επικίνδυνων παρεμβάσεων από τους μηχανισμούς της άρχουσας τάξης Ελλάδας και Τουρκίας
Η μειονότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης βρίσκεται στο επίκεντρο επικίνδυνων παρεμβάσεων από τους μηχανισμούς της άρχουσας τάξης Ελλάδας και Τουρκίας
Ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή η Συνδιάσκεψη της Οργάνωσης Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ και εκλέχτηκε νέα Επιτροπή Περιοχής. Στην πρώτη της συνεδρίαση, η ΕΠ εξέλεξε Γραμματέα την σ. Σούλα Βλισίδου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Τη Συνδιάσκεψη απασχόλησε το πώς η Κομματική Οργάνωση θα εντείνει την ιδεολογικοπολιτική της δράση, πώς θα ανέβει η προσφορά και η αυτοθυσία του κάθε κομματικού μέλους στη δράση για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ, τη διεύρυνση και ενίσχυση των δεσμών με την εργατιά, τη νεολαία και το λαό, για να αντεπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις που επιβάλλουν οι ίδιες οι εξελίξεις, η εντεινόμενη επίθεση της πλουτοκρατίας στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίστηκε η ανάγκη αύξησης της επαγρύπνησης, της ετοιμότητας και της μαχητικότητας, ώστε να είναι όλοι οι κομμουνιστές προετοιμασμένοι και ικανοί να αντιμετωπίσουν την επίθεση της πλουτοκρατίας, αλλά και τον αντικομμουνισμό που ξεδιπλώνεται με διάφορες μορφές και στοχεύει να βάλει εμπόδια στη δράση και να διαρρήξει το κύρος του ΚΚΕ στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.

Στη συζήτηση επισημάνθηκαν οι έντονες συνέπειες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής, καθώς η ανεργία στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης χτυπάει «κόκκινο» με τα επίσημα στοιχεία του περασμένου Δεκέμβρη να καταγράφουν 15,6% ανεργία στην περιοχή. Είναι χαρακτηριστικό ότι έκλεισαν δεκάδες επιχειρήσεις, συνεταιριστικά εργοστάσια και την ίδια στιγμή συρρικνώνεται η κλωστοϋφαντουργία, η βιομηχανία ιματισμού, υποδήματος, επίπλου, τροφίμων, η οικοδομή κλπ. Παράλληλα, στο πλαίσιο του ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας που προωθείται από την κυβέρνηση, δρομολογείται η πώληση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Ορεστιάδας και της Συνεταιριστικής Καπνοβιομηχανίας Ελλάδας (ΣΕΚΑΠ).

Από τη συμμετοχή της Οργάνωσης σε συλλαλητήριο του ΚΚΕ
Από τη συμμετοχή της Οργάνωσης σε συλλαλητήριο του ΚΚΕ
Δραματική είναι η κατάσταση και για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, καθώς, όπως σημειώθηκε, καθημερινά κλείνουν μαγαζιά και μικρές επιχειρήσεις, ενώ οι επίσημες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 300.000 λουκέτα μέχρι το τέλος του χρόνου πανελλαδικά.

Ακόμα, οι μικρομεσαίοι αγρότες οδηγούνται σε βίαιο ξεκλήρισμα, η εγχώρια παραγωγή σε συρρίκνωση, οι τιμές παραγωγού στα αγροτικά προϊόντα σε εξευτελιστικά επίπεδα, ενώ αυξάνεται κατακόρυφα το κόστος παραγωγής (ΦΠΑ, καύσιμα, ρεύμα, εισφορές στον ΟΓΑ και τον ΕΛΓΑ, φυτοφάρμακα, λιπάσματα κλπ.). Στη συζήτηση υπογραμμίστηκε ότι η απαξίωση παραδοσιακών καλλιεργειών και το ξεκλήρισμα της φτωχής αγροτιάς αφορούν και την εργατική τάξη που απασχολείται σε κλάδους μεταποίησης και εμπορίου, αλλά και την εργατιά ως σύνολο, καθώς είναι υπόθεσή της τόσο η ίδια η ποιότητα της διατροφής, όσο και το κόστος των τροφίμων κλπ.

Παράλληλα, επισημάνθηκαν οι επιπτώσεις στη ζωή της λαϊκής οικογένειας από τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις σε Υγεία - Πρόνοια και Παιδεία. Συγκεκριμένα, σημειώθηκε ότι το χαράτσι των 5 ευρώ για κάθε εξέταση στα νοσοκομεία, η «συγχώνευση» νοσοκομείων (ήδη έχει προχωρήσει στα στρατιωτικά νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης και Ξάνθης), η κατάργηση ιατρείων και υπηρεσιών του ΙΚΑ (π.χ. στη Θάσο) και μια σειρά μέτρα, που προωθεί η κυβέρνηση στην κατεύθυνση της εμπορευματοποίησης, κάνουν την Υγεία απρόσιτο και ακριβό εμπόρευμα για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, μετατρέπουν τους υγειονομικούς και το υπόλοιπο προσωπικό σε φθηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό. Την ίδια στιγμή, υπογραμμίστηκαν οι επιπτώσεις των σχεδιασμών της κυβέρνησης για «συγχωνεύσεις» σχολείων, που εκτιμάται ότι θα είναι ιδιαίτερα σφοδρό στην περιοχή, καθώς έχει ακριτικά χωριά και κωμοπόλεις που ερημώνουν και λόγω της ανεργίας που αντιμετωπίζουν τόσο οι εργατοϋπάλληλοι όσο και η αγροτιά.

Πεδίο έντονων ανταγωνισμών

Στο ίδιο πλαίσιο, υπογραμμίστηκε η επίδραση που έχουν οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για την ενέργεια και τους ενεργειακούς δρόμους, τον ορυκτό πλούτο, τη συνδιαχείριση του Αιγαίου, αλλά και το ξεπούλημα λιμανιών, αεροδρομίων, παραλιών, ορεινών όγκων κλπ.

Οι επιπτώσεις είναι ολοφάνερες στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης που αναδεικνύεται ιδιαίτερα πλούσια σε ορυκτό πλούτο (πετρέλαια Θάσου, λιγνίτες Δράμας, χρυσός Εβρου - Ροδόπης, ουράνιο Ροδόπης - Ξάνθης κλπ.). Σε κάποιες περιπτώσεις έχει εκδηλωθεί το ενδιαφέρον του μεγάλου κεφαλαίου, όπως για παράδειγμα για τους λιγνίτες της Δράμας και τα χρυσωρυχεία, ενώ σημειώθηκε ότι με δεδομένες τις αποφάσεις της ΕΕ για απελευθέρωση της ενέργειας και ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου, μπορεί να καταγραφούν ταχύτατες εξελίξεις. Παράλληλα, έχει ήδη καταγραφεί το ενδιαφέρον των ΗΠΑ και της Μεγ. Βρετανίας για τις «αναπτυξιακές δυνατότητες» και τη «στρατηγική σημασία» των λιμανιών Καβάλας και Αλεξανδρούπολης, της εκμετάλλευσης των ορυκτών κοιτασμάτων, το «γεωθερμικό πεδίο» και τις «τουριστικές δυνατότητες».

Οπως επισημάνθηκε στη συζήτηση, η Οργάνωση πρέπει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, ώστε να παρεμβαίνει άμεσα, τόσο μέσα από τη σχεδιασμένη πολιτική διαφώτιση του λαού, όσο και με πρωτοβουλίες των Λαϊκών Επιτροπών για την οργάνωση και αντίδραση των λαϊκών μαζών. Ακόμα, τονίστηκε η ανάγκη απάντησης σε μια σειρά κινήσεις, στις οποίες συνήθως πρωτοστατεί ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, με λάθος περιεχόμενο, θέτοντας υπαρκτά περιβαλλοντικά προβλήματα αποσπασμένα όμως από την οικονομία και την πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ.

Η Κομματική Οργάνωση προσανατολίζεται σε παρεμβάσεις που μέσα από το πλαίσιο πάλης θα αναδεικνύουν - χωρίς να υποτιμούν τα ζητήματα του περιβάλλοντος και της Υγείας του λαού - το κύριο, ότι, δηλαδή, ο ορυκτός πλούτος και οι υδρογονάνθρακες είναι και πρέπει να αποτελούν λαϊκή περιουσία και με την έννοια αυτή το ΚΚΕ είναι αντίθετο σε οποιαδήποτε μορφή ιδιωτικοποίησής τους. Να προβάλλουν τη θέση του ΚΚΕ για Ενιαίο Κρατικό Φορέα Ενέργειας, για να ανήκουν η ενέργεια, οι υποδομές κλπ. σε έναν υπό λαϊκό έλεγχο κρατικό φορέα, ώστε να έχει ο λαός φθηνή ενέργεια, οι εργαζόμενοι στον τομέα της ενέργειας να έχουν πλήρη και διασφαλισμένα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα, να προστατεύεται αποτελεσματικά το περιβάλλον και η σταθερότητα της περιοχής. Αυτά μπορούν να διασφαλιστούν οριστικά μόνο σε συνθήκες λαϊκής εξουσίας και ανάπτυξης της λαϊκής οικονομίας προς όφελος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

Παράλληλα, σημειώθηκε η ανάγκη να αυξηθεί η ετοιμότητα για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, που αποτελεί λαϊκό πλούτο και συνδέεται άμεσα με την ποιότητα της ζωής του λαού, να ενταχθούν αυτά τα ζητήματα στη δράση του ταξικού κινήματος, ιδιαίτερα μπροστά στην επιχείρηση ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τις ευλογίες της ΕΕ και του ΔΝΤ. Ιδιαίτερα στην περιοχή, το φυσικό περιβάλλον αποτελεί σημαντικό πλούτο για το λαό της (π.χ. δάση Δράμας και Δαδιάς, ορεινός όγκος Ροδόπης, Δέλτα του Εβρου και του Νέστου, Βιστωνίδα, παραλίες κ.ά.).

Ακόμα, επισημάνθηκε η ανάγκη να αναδειχθούν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή (εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, συνεκμετάλλευση Αιγαίου με την Τουρκία και ΝΑΤΟποίησή του, ζητήματα αποστρατιωτικοποίησης νησιών, γκρίζες ζώνες κλπ.), για να αποκρουστούν ενδεχόμενα όξυνσης της κατάστασης και στην περιοχή με την ένταση του εθνικισμού, του σοβινισμού κλπ.

Ειδική παρέμβαση στη μειονότητα

Στο πλαίσιο της συζήτησης, σημειώθηκε ότι κάτω από αυτό το πρίσμα των εξελίξεων, πρέπει να αντιμετωπίζει η Οργάνωση τα ζητήματα της μειονότητας και τις παρεμβάσεις σε αυτήν των μηχανισμών της άρχουσας τάξης Ελλάδας και Τουρκίας. Οπως επισημάνθηκε, η όξυνση κατά καιρούς του εθνοτικού ζητήματος και του συλλογικού αυτοπροσδιορισμού, η καλλιέργεια εθνικισμού και από τις δυο πλευρές εντάσσονται σε πιθανούς σχεδιασμούς δημιουργίας κλίματος έντασης στην περιοχή, αξιοποίησης της μειονότητας σε σχεδιασμούς τύπου Γιουγκοσλαβίας - Κοσσόβου κλπ.

Παράλληλα, υπογραμμίστηκε η ανάγκη να ερευνηθούν καλύτερα οι εξελίξεις μέσα στη μειονότητα, πέρα, δηλαδή, από τις εθνοτικές διαφοροποιήσεις, να ερευνηθεί και η επίδραση των οικονομικών εξελίξεων στην κοινωνικοταξική διάρθρωση. Στο πλαίσιο αυτό, σημειώθηκε ότι διαμορφώνεται ένα στρώμα αστικής τάξης μέσα στη μειονότητα, από εμπόρους, επιχειρηματίες, επιστήμονες, που έχουν σχέσεις και με την αστική τάξη της Τουρκίας, τάσσονται υπέρ της ΕΕ και της κυρίαρχης πολιτικής στην Ελλάδα, στηρίζουν πότε το ΠΑΣΟΚ και πότε τη ΝΔ και παρεμβαίνουν στα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Στο σχεδιασμό της δράσης της Οργάνωσης ιεραρχείται η παρέμβαση στη μειονότητα με ταξικά κριτήρια, η δραστηριότητα γύρω από ζητήματα που αφορούν τα προβλήματα της εργατιάς, της αγροτιάς και της Παιδείας, με την ανάδειξη του άλλου δρόμου ανάπτυξης υπέρ των λαϊκών συμφερόντων και η ενίσχυση της συμμετοχής της μειονότητας στο αντιιμπεριαλιστικό και φιλειρηνικό κίνημα. Στο πλαίσιο αυτό, ήδη έχουν καταγραφεί βήματα στην οργάνωση εργατών από τη μειονότητα στο ταξικό σωματείο οικοδόμων στην Ξάνθη, ενώ στο σχεδιασμό της Οργάνωσης βρίσκεται το ξεδίπλωμα πλούσιας παρέμβασης στη νεολαία, με δραστηριότητες στους χώρους εκπαίδευσης, αλλά και σε εργατογειτονιές, στέκια κλπ. Σε αυτήν την κατεύθυνση, σημειώθηκε, θα αποκρούεται και η παρέμβαση των άλλων δυνάμεων, τόσο του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, όσο και του ΛΑ.Ο.Σ. και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που δουλεύουν με την πολιτική του κεφαλαίου και της ΕΕ στη μειονότητα.

Για την ενίσχυση των δεσμών με τα λαϊκά στρώματα

Στο πλαίσιο της συζήτησης, σημειώθηκε η πείρα της Οργάνωσης από τη δουλειά μπροστά στις μάχες του προηγούμενου διαστήματος (εκλογές, κινητοποιήσεις, αρχαιρεσίες κλπ.) που συνέβαλε στη συσπείρωση λαϊκών δυνάμεων.

Αναδείχθηκε η ανάγκη ισχυροποίησης των δεσμών της Κομματικής Οργάνωσης με την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, η μόνιμη και σταθερή δουλειά με τους εργαζόμενους σε όλες τις πλευρές της δράσης που αναπτύσσει η Οργάνωση, που θα εκφράζεται παντού, τόσο στο εκλογικό αποτέλεσμα, όσο και στην οικονομική εξόρμηση και τη διακίνηση του «Ριζοσπάστη» κ.ά. Οπως σημειώθηκε, η ποιότητα των δεσμών της Οργάνωσης με τα εργατικά και λαϊκά στρώματα καθορίζεται από το αν η συνολική δουλειά των κομμουνιστών, με όλες τις μορφές - την ιδεολογική και πολιτική παρέμβαση, τη δράση για την οργάνωση της πάλης - οδηγεί στην άνοδο της πολιτικής συνείδησης όσο γίνεται ευρύτερου μέρους της εργατικής τάξης.

Δηλαδή, όχι μόνο στην έκφραση της δυσαρέσκειας και της αντίθεσης με τα κόμματα της πλουτοκρατίας, αλλά και στην κατανόηση της ανάγκης της πάλης για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία, για το σοσιαλισμό. Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίστηκε η ανάγκη προσανατολισμένης και επίμονης δράσης των κομμουνιστών ώστε να πείθονται τα λαϊκά στρώματα για την αξία της συλλογικής δράσης, την αξία του αγώνα, ότι στις σημερινές συνθήκες κανείς δεν μπορεί να αντιπαλέψει τα προβλήματα ατομικά, ότι ο λαός έχει τη δύναμη στα χέρια του, ότι η λύση προς όφελός του βρίσκεται στην πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ.

Στην κατεύθυνση αυτή αναδείχθηκε η αξία της καθημερινής ενεργοποίησης των οπαδών και φίλων του ΚΚΕ, που δραστηριοποιούνται στις μάχες στα σωματεία και στις αρχαιρεσίες με το ΠΑΜΕ, που συσπειρώνονται στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ. Στο πλαίσιο αυτό, ιεραρχούνται συσκέψεις, συστηματική διακίνηση του «Ρ», συζητήσεις, πολιτικές εκδηλώσεις κλπ., καθώς και η συσπείρωση και καθημερινή ανάπτυξη της δραστηριότητας των οπαδών του ΚΚΕ μέσα από τις Λαϊκές Επιτροπές.

Αναδείχθηκε η ανάγκη η κάθε ΚΟΒ - όχι μόνο οι εργατικές, αλλά και οι εδαφικές σε συνοικία, πόλη ή χωριό - να προσανατολίσει την παρέμβασή της κοινωνικοταξικά, να ιεραρχήσει τη δράση της σε εργατοϋπαλλήλους, νεολαία και γυναίκες, να σχεδιάσει την παρέμβασή της σε μεγάλους τόπους δουλειάς, να δουλεύει στην κατεύθυνση της συσπείρωσης δυνάμεων και ένταξής τους στο κίνημα. Σε αντίστοιχη κατεύθυνση, σημειώθηκε, θα πρέπει να προσανατολίζονται και οι Σύλλογοι Γυναικών, οι Λαϊκές Επιτροπές κλπ.

Παρέμβαση για την οργάνωση της εργατικής τάξης

Στη συζήτηση αναδείχθηκε η πλούσια πείρα της Οργάνωσης από την παρέμβασή της για την οργάνωση της πάλης της εργατικής τάξης στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, η Κομματική Οργάνωση ανέπτυξε πλούσια και πολυμέτωπη δράση σε πολλούς εργασιακούς χώρους με βάση τα προβλήματα (εμποροϋπαλλήλους, εργοστάσια, συμβασιούχους, εργαζόμενους στο Καζίνο κλπ.), η οποία «κάρπισε» μέσα από την επαφή με νέες εργαζόμενες δυνάμεις, με τη συσπείρωση στο ΠΑΜΕ, του οποίου την αγωνιστική δράση αναγνωρίζουν οι εργαζόμενοι και στηρίζονται σε αυτό.

Στο σημείο αυτό, αναδείχθηκαν πλευρές της δράσης των κομμουνιστών που θα πρέπει να βελτιωθούν, όπως η ολόπλευρη ιδεολογική και πολιτική δουλειά συστηματικά, ώστε να μην περιορίζεται η συζήτηση γύρω από τα συγκεκριμένα οξυμένα προβλήματα, όπως η απόλυση κλπ., αλλά να ξεδιπλώνεται συστηματικά η στρατηγική του ΚΚΕ, να αναδεικνύεται μέσα από τη συζήτηση η διέξοδος και όχι μόνο τα άμεσα αγωνιστικά αιτήματα.

Χαρακτηριστική είναι η πείρα που έχει αποκομίσει η Οργάνωση από την παρέμβαση σε μεγάλο όμιλο στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, όπου παρόλο που συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα, στη συνέχεια κάποιοι από τους εργαζόμενους εγκλωβίστηκαν από τον οπορτουνισμό. Η Οργάνωση εκτιμά ότι οι αγώνες στο συγκεκριμένο χώρο θα μπορούσαν να έχουν αποτελέσει παρακαταθήκη για τους εργατικούς αγώνες, αν πιο έγκαιρα εντεινόταν η ιδεολογικοπολιτική αντιπαράθεση με προμετωπίδα τις γενικότερες εξελίξεις στον κλάδο, που οδηγούν σε συρρίκνωση στη χώρα μας στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και του διεθνούς καταμερισμού, και αν νωρίτερα είχε αναδειχθεί καλύτερα ο ρόλος του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού (που τελικά δημιούργησε αυταπάτες και έσπρωξε τους εργαζόμενους να διεκδικούν τη χρηματοδότηση του αφεντικού) κλπ.

Αντίστοιχη πείρα βγαίνει και από μεγάλο χώρο εργασίας στην Ξάνθη, όπου οι κομματικές δυνάμεις ήταν σταθερά στο πλευρό των εργαζομένων στη σκληρή, πολύμηνη μάχη που έδωσαν με απεργίες, στάσεις εργασίας, περιφρουρήσεις, πορείες, ανακοινώσεις κλπ. Η Οργάνωση μέτρησε αποτελέσματα στη συσπείρωση δυνάμεων και στη σταθεροποίηση της επαφής με τους εργαζόμενους, αλλά παραμένει, όπως σημειώθηκε, κύριο ζήτημα το ξεπέρασμα των αρνητικών συσχετισμών δύναμης, καθώς η ΠΑΣΚΕ εξακολουθεί να εγκλωβίζει τους εργαζόμενους.

Παράλληλα, αναδείχθηκε η ανάγκη σταθερής παρέμβασης στους χώρους εργασίας και τους κλάδους, που θα παραμένει και θα ενισχύεται και μετά από συγκεκριμένες μάχες (π.χ. αρχαιρεσίες) και θα καρπίζει μέσα από τη συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα, σωματειακών επιτροπών κλπ.

Ακόμα, υπογραμμίστηκε η ανάγκη αποφασιστικής δράσης για την αποτροπή υπογραφής επιχειρησιακών συμβάσεων. Η Οργάνωση αξιοποιεί την πείρα που έχει από συγκεκριμένους χώρους, που έγκαιρα παρενέβη με ανακοινώσεις, κινητοποιήσεις και αποκάλυψη του ρόλου των εργοδοτικών σωματείων, συμβάλλοντας στην ενημέρωση των εργαζομένων και στην προετοιμασία των εργαζομένων άλλων κλάδων ώστε να «μην πιαστούν στον ύπνο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ