ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Μάρτη 2011
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΞΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Νέα εξόρμηση χτες στην «Ιντρακόμ»

Στάσεις εργασίας αύριο στον όμιλο ενάντια στις απολύσεις

Από πρόσφατη κινητοποίηση στην «Ιντρακόμ»
Από πρόσφατη κινητοποίηση στην «Ιντρακόμ»
Νέα εξόρμηση πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, η Σωματειακή Επιτροπή του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Νομού Αττικής (ΣΕΤΗΠ) και η συνδικαλιστική παράταξη «Αγωνιστική Εργατοϋπαλληλική Ενότητα» στο επιχειρησιακό σωματείο στον όμιλο «Ιντρακόμ».

Αιτία, οι προχτεσινές απολύσεις των εργαζομένων που αντέδρασαν στον εργοδοτικό εκβιασμό και αρνήθηκαν να αποδεχτούν τη μείωση των μισθών τους.

Σε ανακοίνωση που μοίραζαν στους εργαζόμενους επισημαίνουν ότι «οι απολύσεις έγιναν για να τρομοκρατήσουν όλους εμάς, για να μη διανοηθούμε να αντισταθούμε στις ορέξεις της στο μέλλον. (...) Ταυτόχρονα, οι απολύσεις είναι ένα μήνυμα προς όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, προετοιμάζοντας το έδαφος για την επίθεση και στις υπόλοιπες εταιρείες, με βάση τον ενιαίο σχεδιασμό που έχουν οι βιομήχανοι». Εκτιμώντας τις κινητοποιήσεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα στην «Ιντρακόμ» και τη δράση των ταξικών δυνάμεων επισημαίνουν ότι «ελάχιστοι πλέον έχουν αυταπάτες για το ρόλο και τους σκοπούς της εργοδοσίας».

Στη συνέχεια, καταγγέλλουν κυβέρνηση και κρατικούς μηχανισμούς που συνυπέγραψαν αυτές τις απολύσεις. Επισημαίνουν ότι η στάση της Επιθεώρησης Εργασίας στην Παλλήνη και της ηγεσίας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) δείχνουν «χειροπιαστά ποιο είναι το κράτος, που όχι μόνο η γενική του λειτουργία, οι νόμοι του κ.λπ. ενισχύουν τους κεφαλαιοκράτες, αλλά και ο κάθε επιμέρους κρίκος της αλυσίδας». Και αναδεικνύουν την ανάγκη οργάνωσης της πάλης σε κλαδικό επίπεδο. Στην κατεύθυνση αυτή καλούν σε συσπείρωση με τη Σωματειακή Επιτροπή του ΣΕΤΗΠ και το ΠΑΜΕ.

Χτες, το ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, να γίνει στάση εργασίας αύριο (9 π.μ. - 12 το μεσημέρι). Την απόφαση καταψήφισε η ΠΑΣΚΕ με το πρόσχημα ότι δεν μπορεί να κληθούν οι εργαζόμενοι που αποδέχθηκαν (στην πραγματικότητα εξαναγκάστηκαν, όπως φαίνεται και από τις απολύσεις που έγιναν) τη μείωση των αποδοχών τους να απεργήσουν για τις απολύσεις των συναδέλφων τους που αντέδρασαν! Τέλος, η πλειοψηφία του ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου και το ΣΕΤΗΠ πραγματοποίησαν, επίσης χτες, παράσταση διαμαρτυρίας στην Επιθεώρηση Εργασίας στην Παλλήνη και ακολούθως στον επικεφαλής του ΣΕΠΕ, Μιχ. Χάλαρη καταγγέλλοντας τις απολύσεις και τη στάση των κρατικών υπηρεσιών.

ΠΣΟ - ITUC
Δύο συνδικάτα - Δύο διαφορετικά συνέδρια

Τον Ιούνη του 2010 έγινε το Συνέδριο της ITUC, που είναι η οργάνωση που συγκεντρώνει τις συνδικαλιστικές δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, του οπορτουνισμού, του αντικομμουνισμού και του κεφαλαίου. Σ' αυτήν την οργάνωση είναι μέλος και η ΓΣΕΕ. Γράφτηκε εκεί το 1949, όταν στη ΓΣΕΕ κυριαρχούσε το Συνδικαλιστικό της Γενικής Ασφάλειας. Εκεί παραμένει μέχρι και σήμερα.

Η οργάνωση αυτή επέλεξε να γίνει το Συνέδριό της στο Βανκούβερ του Καναδά. Το Βανκούβερ είναι η πιο ακριβή πόλη στον κόσμο, δίχως ιστορία συνδικαλιστικής δράσης και ουσιαστικής συνδικαλιστικής ζωής. Σε αντίθεση, η ΠΣΟ επέλεξε να γίνει το δικό της στην Αθήνα της ανυπακοής και των ηρωικών αγώνων του ελληνικού λαού, στην Αθήνα μαζί με το ΠΑΜΕ.

Την πρώτη εισήγηση στο Συνέδριο της ITUC την έκανε ο Πρόεδρος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο γνωστός Στρος Καν, επικεφαλής της καπιταλιστικής μαφίας που λεηλατεί τους λαούς και χτυπά τα δικαιώματα της εργατικής τάξης σε ολόκληρο τον κόσμο. Ομιλίες έκαναν, επίσης, εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Τράπεζας και του G20. Εκφραση της ταξικής συνεργασίας. Στο Συνέδριο της ΠΣΟ, τις εισηγήσεις και τις ομιλίες θα τις κάνουν εργάτες κι εργάτριες, απολυμένοι, άνεργοι, ιθαγενείς, αγωνιστές από τα βουνά της Κολομβίας, από τα ανθρακωρυχεία της Νότιας Αφρικής και τα κάτεργα του Μπαγκλαντές. Οι συζητήσεις και οι αποφάσεις θα κινούνται στη γραμμή του ταξικού αγώνα.

Στο Συνέδριο του Βανκούβερ, ούτε ψηφοφορίες έγιναν ούτε εκλογές. Ολα ήταν κανονισμένα από πριν από την πεντάδα που ελέγχει τα πάντα, ΗΠΑ, Αγγλία, Ισραήλ, Γερμανία και Αυστραλία. Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία αποφάσιζε και όλοι οι υπόλοιποι ήταν για να χειροκροτούν. Στο 16ο Παγκόσμιο Συνδικαλιστικό Συνέδριο της ΠΣΟ όλοι είναι ισότιμοι και συναρμόδιοι. Εφαρμόζεται το καταστατικό, υπάρχει συλλογικότητα και εφαρμόζεται η αρχή της πλειοψηφίας, γίνεται αντιπαράθεση σε πολύπλοκα ιδεολογικά θέματα.

Στο Συνέδριο του Βανκούβερ, το προεδρείο αρνήθηκε να εκδώσει ψήφισμα υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού και κατά του Ισραήλ. Ο Ισραηλινός Ofer Eini, Αντιπρόεδρος της ITUC, αξιωματούχος στο καθεστώς του Τελ Αβίβ απαγόρευσε αυστηρά και τη συζήτηση ακόμα. Εκανε έντονη κριτική σ' εκείνους που κατέθεσαν σχετικό δημοψήφισμα. Στο Συνέδριο της ΠΣΟ βρίσκουν πάντα ξεχωριστή θέση οι αγώνες των Αράβων ενάντια στους ιμπεριαλιστές, ενάντια στην πολιτική του Ισραήλ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και εκφράζεται η διεθνιστική αλληλεγγύη με όλους τους τρόπους. Και με ψηφίσματα και με διεθνείς παρεμβάσεις και με απεργίες όπως έκανε η ΠΣΟ με την κήρυξη της τριήμερης απεργίας τον Ιούνη 2010, σε βάρος των ισραηλινών εμπορικών πλοίων σε όλα τα λιμάνια του κόσμου.


Γιώργος ΚΑΡΑΜΠΕΤΣΟΣ

ΛΑΡΙΣΑ
Εκλογές στο Εργατικό Κέντρο

Την ερχόμενη Τετάρτη, 23 Μάρτη, και Πέμπτη, 24 Μάρτη, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 7.30 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές για την ανάδειξη της νέας διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και των αντιπροσώπων του στη ΓΣΕΕ. Τις ημερομηνίες διεξαγωγής των εκλογών που θα γίνουν στο Εργατικό Κέντρο, ανακοίνωσε η Εφορευτική Επιτροπή που εκλέχτηκε από το 28ο Συνέδριο, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΞΑΝΘΗΣ
Συγκέντρωση στα δικαστήρια

Δυναμική συγκέντρωση στα δικαστήρια της Ξάνθης πραγματοποίησε χτες, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης, εκφράζοντας τη συμπαράσταση των εργαζομένων στις παράνομες απολύσεις που πραγματοποίησε το προηγούμενο διάστημα ο Συνεταιρισμός Θερμοϋδραυλικών Ξάνθης. Οι εργαζόμενοι απαίτησαν την επαναπρόσληψη του Γραμματέα του ΔΣ της Ενωσης και των άλλων 4 απολυμένων συναδέλφων τους.

Η συγκέντρωση στα δικαστήρια έγινε καθώς χθες συζητήθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε για την ακυρότητα της απόλυσής του ο Γραμματέας της Ενωσης Κ. Βογιατζής. Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί μετά από περίπου δύο βδομάδες.

Η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης δηλώνει ότι θα συνεχίσει με συνέπεια τον αγώνα για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη δουλειά, των συνδικαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, για την άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Πανεξόρμηση για την πλατιά ενημέρωση των εργαζομένων

Κάλεσμα στους εργαζόμενους απευθύνει η Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ ενόψει της γενικής πανεξόρμησης του Σαββάτου στο εμπόριο και τις υπηρεσίες, με στόχο την αποκάλυψη των αντεργατικών μεθοδεύσεων κυβέρνησης και εργοδοσίας, για την οργάνωση της αντίστασης και αντεπίθεσης των εργαζομένων ενάντια στη σαρωτική επίθεση στα δικαιώματά τους. Οπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της η Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ «απέναντι σε αυτόν τον ολοκληρωτικό πόλεμο, χρειάζεται να σηκώσουμε το ανάστημά μας, να μην αφήσουμε εργοδότες και κυβέρνηση να μετατρέψουν τον κάθε χώρο δουλειάς σε στρατόπεδο συγκέντρωσης».

ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ
Διακόπτουν τη θεραπεία γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν

Να διακόπτουν τη θεραπεία τους γιατί δεν έχουν να πληρώσουν τα φάρμακά τους αναγκάζονται οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή τους.

Σε επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας (ΕΟΘ) υπογραμμίζει ότι μετά τις αποφάσεις Φαρμακευτικών Συλλόγων της χώρας για διακοπή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους (ΟΠΑΔ, ΗΣΑΠ, Δικηγόροι επαρχίας, Συμβολαιογράφοι, Εμπορική Τράπεζα) οι θαλασσαιμικοί δεν μπορούν να προμηθευτούν τα φάρμακα αποσιδήρωσης και αναγκάζονται να σταματούν τη θεραπεία.

Η μεσογειακή αναιμία είναι χρόνια νόσος που απαιτεί συστηματική θεραπευτική αντιμετώπιση με τακτικές ανά 15ήμερο μεταγγίσεις αίματος και καθημερινή λήψη φαρμακευτικής αγωγής με τις ουσίες αποσιδήρωσης. Η θεραπεία διαρκεί 10-12 ώρες καθημερινά και χρησιμοποιούνται αναλώσιμα υλικά (ειδικές αντλίες, σύριγγες, πεταλούδες, καθετήρες κ.ά.), τα οποία στοιχίζουν 1.800 ευρώ μηνιαίως. Οι πάσχοντες που δεν έχουν να πληρώσουν αυτά τα ποσά αναγκάζονται να διακόπτουν τη θεραπεία που έχει άμεση συσχέτιση με την υγεία τους και το προσδόκιμο της επιβίωσής τους. Η ΕΟΘ ζητά απ' τον υπουργό να δώσει άμεσα εντολή στους διοικητές των νοσοκομείων, ώστε να μπορούν οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία να προμηθευτούν τα φάρμακά τους απ' τα νοσοκομεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ