ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Μάρτη 2011
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου

Αφού κατάργησαν ή υποβάθμισαν τις όποιες υπάρχουσες κοινωνικές και προνοιακές δομές, τώρα η κυβέρνηση τις παραδίδει στην επιχειρηματικότητα
Αφού κατάργησαν ή υποβάθμισαν τις όποιες υπάρχουσες κοινωνικές και προνοιακές δομές, τώρα η κυβέρνηση τις παραδίδει στην επιχειρηματικότητα
Το σχέδιο νόμου που θεσμοθετεί την επιχειρηματική δραστηριότητα σε ευαίσθητους κοινωνικούς τομείς με τίτλο «Θεσμοθέτηση της Κοινωνικής Οικονομίας και της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας», τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση. Σύμφωνα με το υπουργείο, «δημιουργείται μια νέας μορφής "κοινωνική αγορά" γύρω από προϊόντα και υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα, που είναι απαραίτητα σε μια περίοδο κρίσης», δηλαδή εμπορευματοποιούνται και υποβαθμίζονται παραπέρα αυτές οι υπηρεσίες.

Με το σχέδιο νόμου θεσμοθετούνται οι Φορείς Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας και οι Φορείς Κοινωνικής Οικονομίας. Παράλληλα, δημιουργείται μια νέα συνεταιριστικού τύπου επιχείρηση, η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν. Σ. Επ.). Οπως αναφέρεται, φορείς κοινωνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας είναι αυτοί, που με επιχειρηματική δραστηριότητα προάγουν «την κοινωνική ωφέλεια και την κοινωνική προσφορά, έχοντας ως αποκλειστικό τους καταστατικό σκοπό την παροχή αγαθών και υπηρεσιών κοινωνικού σκοπού είτε υποστηρίζοντας κοινωνικό ή συλλογικό σκοπό μέσω των επιχειρηματικών τους δράσεων». Ως συλλογικοί σκοποί νοούνται «ιδίως οι πολιτιστικές, οι περιβαλλοντικές, οι οικολογικές δραστηριότητες, η ανάδειξη τοπικών προϊόντων, οι παροχές κοινωνικών υπηρεσιών».

Υποτίθεται ότι μέσα από τη σύσταση τέτοιων επιχειρήσεων θα ωφεληθούν οι άνεργοι, οι οποίοι - όπως περιγράφει το σχέδιο νόμου - θα γίνουν ...επιχειρηματίες και θα ασφαλίζονται στην 1η ασφαλιστική κατηγορία του ΟΑΕΕ (σ.σ. 210,71 ευρώ το μήνα για σύνταξη και ασθένεια). Στην πραγματικότητα, ανοίγει και επίσημα ο δρόμος για τη μεγαλύτερη διείσδυση των επιχειρηματικών ομίλων σε αυτούς τους τομείς «συλλογικού συμφέροντος». Επιπλέον, αυτές οι επιχειρήσεις θα απολαμβάνουν κίνητρα, όπως ότι δεν υπόκεινται σε φορολογία εισοδήματος για το ποσοστό των κερδών της και μειωμένες κατά 50% αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές Κλάδου Σύνταξης.

Ανάλογα με τον ειδικότερο σκοπό τους, τόσο οι Φορείς Κοινωνικής Οικονομίας, όσο και οι Φορείς Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας διακρίνονται στις εξής κατηγορίες:

-- Συλλογικού Σκοπού: Δράσεις που προάγουν το τοπικό, συλλογικό συμφέρον, την προώθηση της απασχόλησης, την ενδυνάμωση της τοπικής ή περιφερειακής ανάπτυξης και την εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

-- Ενταξης: Ενταξη στην οικονομική και κοινωνική ζωή και στην αγορά εργασίας Ευπαθών Ομάδων Πληθυσμού. Τουλάχιστον το 40% των ατόμων που εργάζονται στην Κοιν. Σ. Επ. με αμειβόμενη εργασία πρέπει να προέρχεται από ευάλωτες ομάδες.

-- Κοινωνικής Φροντίδας: Παροχή προϊόντων και υπηρεσιών προνοιακού χαρακτήρα σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι, οι γυναίκες, τα βρέφη, τα παιδιά, τα άτομα με αναπηρίες, οι χρόνια ασθενείς.

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΕΜΕΝ
Οργάνωση της πάλης και συσπείρωση νέων δυνάμεων

Με την ομόφωνη εξουσιοδότηση προς τη διοίκηση της ΠΕΜΕΝ, να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, να εκτιμήσει και να αποφασίσει απεργιακές κινητοποιήσεις, ολοκληρώθηκε χτες η Γενική Συνέλευση των μηχανικών. Η πλειοψηφία των παρόντων στη συνέλευση ανήκε στους νέους που φοιτούν στο ΚΕΣΕΝ, αποδεικνύοντας ότι η νέα βάρδια του μηχανοστασίου διεκδικεί ήδη τη θέση της στους αγώνες των ναυτεργατών.

Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, Σ. Τσιμπόγλου, παρουσιάζοντας την εισήγηση της διοίκησης, αφού επισήμανε την πρωτοφανή σε αγριότητα επίθεση των δυνάμεων του κεφαλαίου σε βάρος του συνόλου των δικαιωμάτων και των ναυτεργατών, αναφέρθηκε στους μεγάλους απεργιακούς αγώνες των ναυτεργατών, την ασπίδα αλληλεγγύης που υψώθηκε από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, που αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη και δείχνουν το δρόμο.

Κατήγγειλε την υπονομευτική δράση του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ και στην ΠΝΟ, με τελευταίο «κατόρθωμα», τις παρασκηνιακές συμφωνίες, για να μειωθούν οι συνθέσεις σε κρουαζιερόπλοια του ομίλου ΛΟΥΗ, κόβοντας θέσεις εργασίας και στηρίζοντας τη «μαύρη» εργασία.

Ειδική αναφορά έγινε στη συνέλευση, στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς καθώς αυτοί, όπως εκτιμήθηκε, θα έχουν απρόβλεπτες επιπτώσεις και για τη χώρα μας, η οποία εκτός τις πλουτοπαραγωγικές πηγές που διαθέτει είναι και κόμβος των παγκόσμιων θαλάσσιων μεταφορών, ενώ «θύματα των ιμπεριαλιστικών αναμετρήσεων είναι ήδη οι ναυτεργάτες», με χαρακτηριστικό παράδειγμα το φαινόμενο της πειρατείας π.χ. Σομαλία.

Οι μηχανικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα, όπως αυτό συμπεριλαμβάνεται στο ψήφισμα, ότι: «Σε αυτές τις συνθήκες αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα η καλύτερη οργάνωση, συσπείρωση δυνάμεων, να δυναμώσει το μέτωπο των ταξικών δυνάμεων του εργατικού κινήματος, το μετωπικό σχήμα ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΠΑΣΥ, ΟΓΕ, ΜΑΣ για τη μεγαλύτερη ανάπτυξη αγώνων ενάντια στην αντιναυτεργατική - αντιλαϊκή πολιτική. Απαιτείται ριζική ανατροπή στην οικονομία και την πολιτική, ανατροπή που στο κέντρο θα έχει τον εργάτη, τους εργαζόμενους και θα συγκρούεται με τον κεφαλαιοκράτη. Αυτός είναι όρος πλατιάς λαϊκής ενότητας για τη λαϊκή εξουσία της εργατικής τάξης και της οικονομίας προς όφελος της εργατικής τάξης και των πλατιών λαϊκών μαζών».

ΩΝΑΣΕΙΟ ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
«Τα όργανα» της επιχειρηματικής δραστηριότητας

Σε επιχείρηση συγκάλυψης των πολιτικών που οδηγούν στα ελλείμματα - παρά τις κρατικές επιχορηγήσεις - το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο (ΩΚΚ), προχώρησε χτες ο υπουργός Υγείας, Α. Λοβέρδος, με αφορμή την ανανέωση της διοίκησης του Κέντρου.

Η θητεία της διοίκησης του ΩΚΚ έληξε πριν τρεις μήνες, αλλά ο υπουργός Υγείας έκανε χρήση της δυνατότητας να την ανανεώσει. Στις 13.3.2011 έληξε και η παράταση και ο υπουργός Υγείας, όπως αναφέρει σε χτεσινή γραπτή ανακοίνωσή του, αναζήτησε «την καλύτερη δυνατή επιλογή». Δηλαδή, «π.χ. να παραμείνουν κάποιοι από τους υπάρχοντες ή να απευθυνθούμε και σε νέους». Κι ενώ είχε ορίσει ημερομηνία συνεδρίασης με τα πολιτικά και τα διοικητικά στελέχη του υπουργείου Υγείας «άρχισαν ''τα όργανα"», κατά τον υπουργό Υγείας. «Δηλαδή οι ελλαδίτικοι συνήθεις εκβιασμοί. Αλλοι με σκοπό να μου επιβάλουν τα πράγματα, άλλοι με σκοπό να παραμείνουν ως έχουν επιστράτευσαν γιατρούς, δικηγόρους, δημοσιογράφους, για να στηρίξουν με τα χειρότερα δυνατά επιχειρήματα τις επιλογές τους. Ολοι χρησιμοποίησαν τα χειρότερα λόγια για τους αντιπάλους τους και όλα αυτά σε ένα νοσοκομείο που καταρρέει από οικονομικά βάρη και διαχειριστικά σφάλματα».

Με άλλα λόγια, ο υπουργός Υγείας αποτυπώνει όλους τους διαγκωνισμούς που σημειώνονται στην επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της Υγείας. Το ΩΚΚ είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) - και λειτουργεί με τους κανόνες της ελευθέρας οικονομίας, σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο - αλλά επιχορηγείται και απ' το κράτος. Η τελευταία επιχορήγηση ήταν 7,7 εκατ. ευρώ αλλά το ΩΚΚ παρουσίασε έλλειμμα 25 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρει ο υπουργός Υγείας. Η επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της Υγείας, που ασκεί η κυβέρνηση - όπως παλιότερα και η κυβέρνηση ΝΔ - είναι η βασική αιτία για τα ελλείμματα στα νοσοκομεία και τα άγρια χαράτσια σε βάρος των αρρώστων. Τελικά, ο υπουργός Υγείας «βρήκε τη λύση» με την παραπομπή του θέματος του ΩΚΚ στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής την ερχόμενη Τετάρτη.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΑΜΕ - ΟΓΕ - ΜΑΣ
Πέτυχαν επανασύνδεση ρεύματος σε μονογονεϊκή οικογένεια

Με παρέμβαση στο αρμόδιο γραφείο της ΔΕΗ ΑΕ στη Βέροια, δυνάμεις του ΠΑΜΕ, της ΟΓΕ και του ΜΑΣ απαίτησαν και πέτυχαν την άμεση επανασύνδεση της παροχής ρεύματος σε λαϊκή μονογονεϊκή οικογένεια. Θύμα αυτή τη φορά έπεσε μια αυτοαπασχολούμενη κομμώτρια, μητέρα δύο ανήλικων παιδιών. Η ΔΕΗ της έκοψε το ρεύμα στο σπίτι, επειδή χρωστά παλαιότερα τιμολόγια συνολικής αξίας 450 ευρώ. Ο προϊστάμενος του αρμόδιου γραφείου της ΔΕΗ, μετά την αποφασιστική παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων και την παρουσία της ίδιας, η οποία ζήτησε ένα διακανονισμό τον οποίο θα είναι σε θέση να αποπληρώσει, έδωσε την εντολή για την επανασύνδεση της παροχής ρεύματος.

Με ανακοίνωσή του η τοπική γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει: «Είναι φανερό ότι όσο προχωρά η βάρβαρη και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, τόσο περισσότερες λαϊκές οικογένειες θα βρίσκονται αντιμέτωπες με την ακραία φτώχεια, σε σημείο που να μην μπορούν να πληρώσουν λογαριασμούς της ΔΕΗ, του νερού, του τηλεφώνου κ.ά. Το ΠΑΜΕ καλεί όλους τους ανέργους να συσπειρωθούν στα ταξικά συνδικάτα, να απαιτήσουν να μην κόβεται νερό, ρεύμα και τηλέφωνο σε ανέργους ή εργαζόμενους, σε φτωχούς αγρότες, μικρούς και αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ. Να διεκδικήσουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας, για την ανακούφιση των ανέργων και των οικογενειών τους».

Ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό και σε όλα τα μέλη της κυβέρνησης απέστειλε η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά, με την οποία καταγγέλλει «την πολιτική που χτυπά εργαζομένους και συνταξιούχους». «Εγκλημα, σημειώνει, αποτελεί από την πλευρά της κυβέρνησης, η διάλυση του ΙΚΑ, η εμπορευματοποίηση της Υγείας και το κλείσιμο των νοσοκομείων». «Εχετε γίνει επικίνδυνοι», τονίζει και «γι' αυτό και οι συνταξιούχοι θα δώσουν την απάντηση που επιβάλλεται σε αυτές τις πολιτικές».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ