ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Μάρτη 2011
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Διαβεβαιώσεις για τη σφοδρή αντιλαϊκή κλιμάκωση

Νέα μέτρα, ακόμη 1,8 δισ. ευρώ, από φέτος προκειμένου να καλύψουν «ρίσκα και αστοχίες» της εγκληματικής πολιτικής. Μέχρι το Μάη σκοπεύουν να τελειώνουν και με το επόμενο πακέτο, για τουλάχιστον 22 δισ. ευρώ. Μονοπώλια σε ρόλο «συμβούλου» και σε νευραλγικές θέσεις της κρατικής μηχανής

Με διαβεβαιώσεις προς την πλουτοκρατία και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δηλώνει απόλυτα έτοιμη να προχωρήσει και στην επόμενη φάση κλιμάκωσης απέναντι στο λαό. Ξεπερασμένος είναι πλέον ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2011, με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, να κάνει ανοιχτά λόγο για ενδεχόμενα «ρίσκα», για την ανάγκη τους να πάρουν και νέα μέτρα που θα ισχύσουν από φέτος, πάνω σε αυτά που ήδη έχουν ψηφίσει, εφαρμόζουν ή ακόμη έχουν δρομολογήσει για το β' εξάμηνο του 2011, όπως, για παράδειγμα, την απογείωση των ειδικών φόρων πάνω στο πετρέλαιο θέρμανσης των λαϊκών νοικοκυριών.

Σύμφωνα με τις χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών:

Τους «επόμενους μήνες» θα προχωρήσουν στην εξειδίκευση του νέου πακέτου που θα μπει σε εφαρμογή από φέτος (2011) και που αφορά σε ακόμη 1,8 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τα ρίσκα, για τυχόν αστοχίες που ήδη έβλεπαν οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί (ΕΕ-ΔΝΤ) και που τώρα σπεύδουν να καλύψουν με μέτρα ισοδύναμα με τα 3/4 της ποσοστιαίας μονάδας του ΑΕΠ (1,8 δισ.). Είναι απόλυτα βέβαιο ότι ούτε και με αυτά δεν πρόκειται να ικανοποιηθεί η αδηφαγία των μονοπωλίων. Ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι ακόμη δεν έχουν καταλήξει αν τα ποσά αυτά βρεθούν από την «πλευρά των δαπανών ή των εσόδων» και σε ποιο βαθμό από την καθεμία. Με απόλυτη σιγουριά θα προχωρήσουν και στα δύο: Παραπέρα τρανταχτές ανατιμήσεις φόρων - καρατόμηση δαπανών. Για λόγους συγκρισιμότητας, να σημειωθεί πως οι απανωτές αυξήσεις στους συντελεστές ΦΠΑ, που ήδη ισχύουν, θα αποδώσουν στην πλουτοκρατία πρόσθετα 1 δισ. ευρώ για το 2011. Για τις σχετικές συνεννοήσεις, στις αρχές του Απρίλη, έρχονται ξανά στην Αθήνα τα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα).

Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής: Η ανηλεής επίθεση αφορά σε ακόμη 22 δισ. ευρώ (πάντα για την ώρα, γιατί επίσης βλέπουν και «ρίσκα»). Είναι μέτρα που θα ψηφίσουν από φέτος για να τα εφαρμόσουν και κλιμακώσουν από την επόμενη χρονιά. Σύμφωνα με τον υπουργό, μέχρι τις 15 Απρίλη το σχέδιο θα εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο και μέχρι 15 Μάη θα έχει περάσει και από τη Βουλή. Για το σχέδιο διάλυσης και την καρατόμηση δαπανών η κυβέρνηση έχει προσλάβει σε ρόλο επιτελικού συμβούλου τις ισχυρές επιχειρήσεις και μονοπώλια του ελεγκτικού κλάδου, συγκεκριμένα το λεγόμενο «big 5», τις εταιρείες «Ernst & Younk», «Price Water House Coopers», «Delloite & Touche», «Grand Thornton» και «KPMG». Το κυβερνητικό στέλεχος δήλωσε σχετικά πως έχουν ξεκινήσει η επεξεργασία για την κατανομή του σε «δαπάνες και έσοδα», οι «αναγωγές» σε υπουργεία και τομείς πολιτικής. Επίσης, ότι σε κάθε υπουργείο έχει συσταθεί κοινή ομάδα με τη συμμετοχή του υπουργείου Οικονομικών και των ιδιωτών - συμβούλων του «big 5». Οι δηλώσεις του υπουργού τάχα ότι στο «μεσοπρόθεσμο πλαίσιο» δε θα προβλέπονται «οριζόντιες μειώσεις» σε μισθούς και συντάξεις, νέες αυξήσεις σε συντελεστές φόρων, είναι πολλοστή κόπια ανάλογων κυβερνητικών δηλώσεων, του απόλυτου εμπαιγμού απέναντι στο λαό.

Ιδιωτικοποιήσεις: Σήμερα, Τετάρτη, συγκαλείται η διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων για τα 50 δισ. ευρώ που προορίζουν για τα μονοπώλια. Ο βασικός κορμός έχει ήδη δημοσιοποιηθεί και πλέον αναθέτουν ρόλο συμβούλου σε τραπεζίτες και άλλα μονοπώλια. Στην κυριολεξία δε σκοπεύουν να αφήσουν πέτρα πάνω στην πέτρα. Σύμφωνα με τον υπουργό, ένας πρώτος υπολογισμός ανεβάζει την αξία των ακινήτων των μη εισηγμένων ΔΕΚΟ στα 8 δισ. ευρώ...

«Αισιόδοξος» εμφανίστηκε ο υπουργός και για τις αποφάσεις που θα παρθούν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (24 - 25 Μάρτη), εκφράζοντας την ελπίδα ότι δε θα χρειαστεί να προσφύγει στο νέο μηχανισμό στήριξης της πλουτοκρατίας. Και η συγκεκριμένη δήλωση έχει την ίδια ακριβώς αξία, με τις αντίστοιχες πέρυσι, ίδιες μέρες, όταν ισχυρίζονταν τάχα ότι ο «μηχανισμός στήριξης» είναι απλά το «όπλο στο τραπέζι» και ότι δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί...

ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Τσακίστε τις αντιδράσεις με ... παράλληλες δομές

Τσακίστε τις αντιδράσεις στην εφαρμογή του μνημονίου, με αποφασιστικές κινήσεις υλοποίησης των αντιλαϊκών επιλογών και αναδιαρθρώσεων. Αυτό ζήτησε, επί της ουσίας, ο διευθυντής του Ιδρύματος Ερευνών του ΣΕΒ, του γνωστού ΙΟΒΕ, Γ. Στουρνάρας, σε ομιλία που έκανε κατά τη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε χτες το υπουργείου Οικονομικών με θέμα τον «μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής». Ανέφερε συγκεκριμένα: «Αν κατεστημένα συνδικαλιστικά ή άλλα συμφέροντα εμποδίσουν τις μεταρρυθμίσεις υπάρχει λύση: Η δημιουργία ιδιωτικών ανταγωνιστικών δομών» και σαν παράδειγμα ανέφερε την ιδιωτικοποίηση της προβλήτας του ΟΛΠ, την οποία η κυβέρνηση της ΝΔ παρέδωσε στην κινεζική COSCO. Φυσικά, οι απόψεις αυτές δεν είναι προσωπικές καθώς εκφράζουν τους ηγετικούς κύκλους της άρχουσας τάξης οι οποίοι απαιτούν την «διά πυρός και σιδήρου» εφαρμογή του μνημονίου.

Το υπουργείο Οικονομικών, μέσω της ημερίδας, επιχείρησε να εμφανίσει τα βάρβαρα μέτρα της περιόδου 2012 - 2014, σαν αποτέλεσμα ...«κοινωνικού διαλόγου». Απέτυχε όμως παταγωδώς, καθώς στη σύναξη που διοργάνωσε δε συμμετείχε κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης, ενώ οι επιλεγμένοι ομιλητές είναι γνωστοί θιασώτες της εφαρμοζόμενης κυβερνητικής πολιτικής. Οσο, όμως, κι αν προσπάθησαν να εμφανίσουν ως μονόδρομο τις πολιτικές του μνημονίου, από ορισμένες τοποθετήσεις, διαφάνηκε η δραματική κατάσταση με την οποία βρίσκονται αντιμέτωπα τα λαϊκά στρώματα.

Σαν παράδειγμα αναφέρουμε την παρέμβαση του εκπροσώπου της Τράπεζας της Ελλάδας Ισαάκ Σαμπεθάι, ο οποίος υποστήριξε ότι αν η ανεργία συνεχίσει να αυξάνεται με τους ρυθμούς του δ' τριμήνου του 2010, στο τέλος του 2011 θα φτάσει το 16,5%! Παράλληλα, κυβερνητικά στελέχη ομολόγησαν ότι η ανεργία δεν πρόκειται να αποκλιμακωθεί πριν το 2015. Δείγμα μόνο των άγριων κυβερνητικών προθέσεων σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του νέου εξοντωτικού προγράμματος λιτότητας της περιόδου 2012-2014, έδωσε στην ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος επί της ουσίας προέγραψε τις όποιες κοινωνικές δαπάνες και τις ισχύουσες φοροαπαλλαγές.

Ανέφερε συγκεκριμένα ότι αυτές θα χορηγούνται πλέον μέσα από «στοχευμένες παροχές σε αυτούς που πραγματικά τις έχουν ανάγκη». Πρόκειται για ανοικτή ομολογία των προθέσεων της κυβέρνησης να προχωρήσει σε άγρια καρατόμηση των κοινωνικών επιδομάτων - τα οποία πλέον θα χορηγούνται με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια - με αφετηρία το όριο φτώχειας που προσδιορίζεται κοντά στα 6.500 ευρώ - και των φορολογικών δαπανών οι οποίες σήμερα μειώνουν το φορολογούμενο εισόδημα.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΚΕΡΔΗ
Μεγαλεία και για το 2010

Κόντρα και στην καπιταλιστική κρίση, σε προκλητική αντίθεση και με τα λαϊκά εισοδήματα, ισχυρά μονοπώλια από διαφορετικούς κλάδους συνεχίζουν να αποκομίζουν υπέρογκα κέρδη, πετυχαίνοντας μέχρι και εξίσου προκλητική αύξηση της κερδοφορίας τους.

Σύμφωνα με τους ισολογισμούς για το 12μηνο του 2010:

Ομιλος «Μυτιληναίος»: Το λειτουργικό κέρδος (προ τόκων, φόρων, αποσβέσεων) έφτασε στα 192,7 εκατ. ευρώ (από 118,9 εκατ. ευρώ στο 12μηνο του 2009) με αύξηση που φτάνει στο 62%. Το τελικό αποτέλεσμα (μετά και τους φόρους) διαμορφώνεται στα 60,9 εκατ. ευρώ (από 13,7 εκατ. ευρώ) με αύξηση 344,5% !

Alpha Bank: Τα καθαρά κέρδη φτάνουν στα 147,8 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι το τελικό αποτέλεσμα εμφανίζεται κάθετα συμπιεσμένο από τις λογιστικές εγγραφές για «προβλέψεις» που αφορούν σε «επισφάλειες» από πελάτες τους. Τα καθαρά έσοδα από τόκους φτάνουν στο 1,8 δισ. ευρώ παίρνοντας αύξηση 3,2%.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κοροϊδεύουν το λαό

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Για τη συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με σχόλιό του τονίζει:

«Οι διαβεβαιώσεις του υπουργού ότι η κυβέρνηση δε θα μειώσει άλλο τους μισθούς και ότι δε θα αυξήσει τη φορολογία στα λαϊκά στρώματα έχουν την ίδια αξία που είχαν και οι προηγούμενες. Η αλήθεια είναι ότι το λαϊκό εισόδημα θα πληγεί ακόμα πιο σκληρά από το ξεπούλημα της εναπομείνασας δημόσιας περιουσίας αλλά και από την κλιμάκωση των βάρβαρων μέτρων που προβλέπονται στο νέο σύμφωνο ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, που από κοινού στηρίζουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ».

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2011
Αύξηση 8,5% στο «έλλειμμα» στο α' δίμηνο

Τα νέα αντιλαϊκά πακέτα για το 2011, τα οποία ομολογεί πλέον και η κυβέρνηση, εγκυμονεί η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2011. Η οικονομική ανημπόρια του λαού φέρνει και πτώση των ειδικών φόρων που μπαίνουν στα ταμεία του κράτους. Η υστέρηση των εσόδων συμπληρώνεται από τις τρανταχτές φοροελαφρύνσεις στα κέρδη και μερίσματα της πλουτοκρατίας που ισχύουν από την 1η Γενάρη. Για το α' δίμηνο το εμφανιζόμενο έλλειμμα καταγράφει και αύξηση 8,5% και διαμορφώνεται πάνω από 1 δισ. ευρώ!

Σύμφωνα με τα στοιχεία (Γενάρης - Φλεβάρης 2011) από το υπουργείο Οικονομικών:

Εσοδα: Υποχωρούν με ρυθμό 9,1% (στα 7,95 δισ. ευρώ) και έναντι αντιλαϊκού στόχου για αύξηση 8,5% σε 12μηνη βάση. Ο φόρος νομικών προσώπων (επιχειρήσεις) υποχώρησε με ρυθμό πάνω από 26%.

Πρωτογενείς δαπάνες: Εμφανίζονται καθηλωμένες στα περσινά επίπεδα (8,1 δισ. ευρώ). Οι μισθοί (κεντρική διοίκηση) καταγράφουν πτώση 9,5%. Τα ποσά για τοκοχρεολύσια για την αποπληρωμή του κρατικού χρέους πλησιάζουν στα 11 δισ. ευρώ, διαμορφώνονται δηλαδή πολύ πάνω από τις πρωτογενείς δαπάνες. Το σύνολο των δαπανών μαζί με τους τόκους διαμορφώνεται στα 9,3 δισ. ευρώ με αύξηση 3,3%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ