ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Μάρτη 2011
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Σε εξέλιξη η διαρροή ραδιενέργειας

Στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα η κατάσταση είναι «μια ζέστη μια κρύο». Πότε γίνονται βήματα ελέγχου, πότε η κατάσταση δυσκολεύει
Στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα η κατάσταση είναι «μια ζέστη μια κρύο». Πότε γίνονται βήματα ελέγχου, πότε η κατάσταση δυσκολεύει
ΤΟΚΙΟ.--

«Συγνώμη» στους κατοίκους των μολυσμένων με ραδιενέργεια περιοχών που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ζήτησε χτες (ένα δεκαήμερο μετά το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα και την επικίνδυνη διαρροή ραδιενέργειας σε επικίνδυνα επίπεδα) ο αντιπρόεδρος της υπεύθυνης ιδιωτικής εταιρείας TEPCO, Νόριο Τσουζούμι.

Ωστόσο, η «συγνώμη» μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής ηλεκτρενέργειας στον κόσμο δεν αρκεί για να απαλύνει το δράμα που ζουν σήμερα εκατομμύρια Ιάπωνες κυρίως εξαιτίας μακροχρόνιων πολιτικών που απέκρυπταν εγκληματικές παραλείψεις, λάθη, πυρηνικά ατυχήματα, παραποίηση ή και απόκρυψη στοιχείων για πεπαλαιωμένα πυρηνικά εργοστάσια που είχαν φτιαχτεί σε ιδιαίτερα επικίνδυνα σεισμογόνα ρήγματα...

Ως χτες βράδυ, ραδιενέργεια σε επικίνδυνα επίπεδα εκλυόταν από τον πυρηνικό συγκρότημα της Φουκουσίμα δίχως οι αξιωματούχοι της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας να είναι σε θέση να γνωρίζουν την αιτία προέλευσης. Το γεγονός τροφοδότησε περισσότερο τους φόβους αύξησης της ραδιενεργού μόλυνσης, παρά τις καθησυχαστικές ανακοινώσεις αρμόδιων αρχών πως δεν είναι άμεσα απειλητικά για την υγεία τα επίπεδα ραδιενέργειας που ανιχνεύθηκαν στη βροχή, στο νερό της βρύσης, σε ορισμένα τρόφιμα ή ακόμη και στα νερά του Ειρηνικού Ωκεανού...

Εντούτοις, οι ηρωικοί τεχνικοί που δουλεύουν με εξαντλητικούς ρυθμούς στο πυρηνικό συγκρότημα κατάφεραν να συνδέσουν και τους έξι πυρηνικούς αντιδραστήρες με καλώδιο ηλεκτρισμού, το οποίο θα ενεργοποιήσουν μέσα στα επόμενα 24ωρα για να λειτουργήσουν τα συστήματα ψύξης εφόσον ελέγξουν την κατάσταση σε σωληνώσεις και κρίσιμα μηχανικά τμήματα των εγκαταστάσεων. Παράλληλα, από ρίψεις 18 τόνων θαλασσινού νερού σε δεξαμενές φύλαξης 2.000 χρησιμοποιημένων ράβδων πυρηνικού καυσίμου μειώθηκε η θερμοκρασία στους 50 βαθμούς Κελσίου (από υπερδιπλάσια που ήταν έως και πριν λίγες μέρες).

Στο μεταξύ, ο νέος απολογισμός των αστυνομικών αρχών για τα θύματα του τσουνάμι καταγράφει 9.079 νεκρούς και 12.645 αγνοούμενους. Οι άστεγοι σεισμοπαθείς ξεπερνούν τις 400.000 και εξακολουθούν να βρίσκονται σε πρόχειρους καταυλισμούς στο βόρειο και ανατολικό τμήμα της Ιαπωνίας με ελάχιστα τρόφιμα, νερό, φάρμακα και καύσιμα. Χτες ξεκίνησε, υποτίθεται, η εγκατάσταση κάποιων προκατασκευασμένων σπιτιών για τους σεισμόπληκτους αλλά η εξέλιξη μοιάζει με σταγόνα στον ωκεανό του προβλήματος για άστεγα εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά...

Τέλος, οι συνεχιζόμενες διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε διάφορα σημεία της χώρας προκαλούν ανάσχεση στη βιομηχανική παραγωγή λόγω της αποδιοργάνωσης που προκαλείται από άμεσες ζημιές στις μονάδες παραγωγής, τη διάρρηξη της αλυσίδας ανεφοδιασμού, τη διανομή με δελτίο της βενζίνης και την ανάγκη να ελαχιστοποιηθεί η κατανάλωση ρεύματος.

ΣΛΟΒΕΝΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Προώθηση του αγωγού «Σάουθ Στριμ»

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.-- Στην προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου «Σάουθ Στριμ» έπεσε το μεγαλύτερο βάρος της επίσκεψης που πραγματοποίησε χτες στη Σλοβενία ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν, συνοδεία αξιωματούχων και μεγαλοστελεχών του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού «Γκαζπρόμ».

Στο πλαίσιο της επίσκεψης Πούτιν υπεγράφη στο Μπρντο πρι Κράνιου συμφωνία για τη σύσταση ρωσο - σλοβενικής κοινοπραξίας, που θα ονομάζεται «Λούζνι τοκ Σλοβένιτζα» και θα διαχειρίζεται το τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου «South Stream», που θα «διατρέχει» το έδαφος της Σλοβενίας από τον επικεφαλής του ρωσικού ενεργειακού ομίλου Gazprom», Αλεξέι Μίλερ και τον πρόεδρο της σλοβενικής εταιρείας «Geoplin Plinovodi», Μάριαν Εμπερλιντς.

Νωρίτερα, ο Ρώσος πρωθυπουργός είχε συνομιλίες με τον Σλοβένο ομόλογό του Μπορούτ Παχόρ. Παράλληλα, Ρώσοι και Σλοβένοι επιχειρηματίες ανακοίνωσαν πως προχωρούν στη σύσταση επιχειρηματικών συμβουλίων με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Η εξέλιξη του ρωσικού αγωγού «Σάουθ Στριμ» θα απασχολήσει το μεγαλύτερο μέρος της επίσκεψης του Ρώσου πρωθυπουργού σήμερα στη Σερβία. Ο Πούτιν θα παραμείνει στο Βελιγράδι μόλις τέσσερις ώρες και στο διάστημα αυτό θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, την πρόεδρο της Βουλής, Σλάβιτσα Τζούκιτς - Ντεγιάνοβιτς, τον πρωθυπουργό Μίρκο Τσβέτκοβιτς και υπουργούς αρμόδιους για οικονομικά θέματα και θέματα Ενέργειας και Ασφάλειας. Σύμφωνα με τον πρέσβη της Ρωσίας στο Βελιγράδι, Αλεξάνταρ Κονιούζιν, «με την επίσκεψη Πούτιν θα δοθεί νέα ώθηση στις ήδη καλές διμερείς οικονομικές σχέσεις».

Πάντως, σε σερβικούς δημοσιογραφικούς κύκλους φημολογείται ότι ο Σέρβος Πρόεδρος ενδέχεται να υπογράψει με τον Πούτιν διακήρυξη για τη σύναψη στρατηγικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, στο πλαίσιο της ρωσικής πρότασης για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Χιλιάδες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων

ΣΟΦΙΑ.--

Στην απόλυση σχεδόν άλλων 4.000 δημοσίων υπαλλήλων μέσα στο 2011 προχωρά η κυβέρνηση της Βουλγαρίας, με πρόσχημα την εξοικονόμηση χρημάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ηδη μέσα σε ενάμιση χρόνο έχουν απολυθεί 9.000 κρατικοί υπάλληλοι, δηλαδή το 12% του συνολικού προσωπικού. Τα παραπάνω ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Συμεών Ντιάνκοφ, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Novinite».

Πρόκειται για μέρος των ευρύτερων μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, που από πέρσι έχει ανακοινώσει πως θα περικόψει κατά 20% τις κρατικές δαπάνες (στις συντάξεις, στην υγεία, την εκπαίδευση), έχει ήδη προχωρήσει στη μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10%, «έκοψε» το επίδομα Χριστουγέννων, «παγώνει» από το 2011 έως και το 2013 τους μισθούς, προχωρά στη σταδιακή αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, ώστε το 2020 οι γυναίκες να αναγκάζονται να δουλεύουν 37 (από 34 που ισχύει) και οι άνδρες 40 (από 37) χρόνια για να λάβουν μια πλήρη, αλλά πετσοκομμένη σύνταξη. Μαζί με αυτά βρίσκεται σε εξέλιξη μπαράζ νέων ιδιωτικοποιήσεων, συνολικά 11 εταιρειών, στις οποίες το βουλγαρικό κράτος κατέχει τουλάχιστον το 50% του μετοχικού κεφαλαίου με στόχο την ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

MAPOYTO.-- Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Μοζαμβίκης, Αλμερίνου Μανιένχε, καταδικάστηκε χτες σε διετή κάθειρξη με την κατηγορία της διαφθοράς όταν διατελούσε μέλος της κυβέρνησης (1999-2004).

ΝΤΟΥΑΛΑ.-- Αξιωματούχοι του στρατού στο Καμερούν ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν 18 πειρατές μετά την απόπειρα των τελευταίων να ληστέψουν τράπεζα και να διαφύγουν με ταχύπλοο.

ΓΕΝΕΥΗ.-- Οι εκπρόσωποι τουλάχιστον 80 χωρών υπέγραψαν χτες στη Γενεύη κοινή δήλωση για τον τερματισμό της σεξουαλικής βίας, που συνιστά ακραία μορφή παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ παράλληλα ζήτησαν από την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

ΚΙΕΒΟ.-- Ποινική έρευνα σε βάρος του πρώην Προέδρου της Ουκρανίας Λεονίντ Κούτσμα ξεκίνησε η εισαγγελία της χώρας, τον οποίο θεωρεί ύποπτο για ανάμειξη στην οργάνωση της δολοφονίας του δημοσιογράφου, ιδρυτή και διευθυντή της ηλεκτρονικής εφημερίδας «Ουκράινσκα Πράβντα», Γκεόργκι Γκονγκάτζε, το 2000. Ο Κούτσμα, που ήταν Πρόεδρος για δύο διαδοχικές θητείες από το 1994 ως το 2005, αρνείται την ανάμειξή του.

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-- Οι σφοδρές βροχοπτώσεις συνεχίζονται στις νοτιοανατολικές περιοχές της Βραζιλίας και οι πληγέντες έχουν φτάσει τους 120.365 στην επαρχία Μάτο Γκρόσο δο Σουλ, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Διαδηλώσεις εκπαιδευτικών - φοιτητών

ΚΙΕΒΟ.--

Περισσότεροι από 7.000 εκπαιδευτικοί, καθηγητές πανεπιστημίου και φοιτητές πραγματοποίησαν χτες συγκέντρωση έξω από την έδρα του υπουργικού συμβουλίου στο Κίεβο, απαιτώντας αυξήσεις στους μισθούς και αύξηση της χρηματοδότησης για την Παιδεία. Διαδήλωσαν ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης να περικόψει τις χρηματοδοτήσεις στον τομέα της Παιδείας, στο όνομα της μείωσης του ελλείμματος του προϋπολογισμού, ώστε να λάβει περισσότερα δάνεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σημειώνεται πως οι μισθοί των εκπαιδευτικών θεωρούνται από τις χαμηλότερες στη χώρα, όπου απόφοιτος παιδαγωγικού ινστιτούτου λαμβάνει μόλις 100 δολάρια το μήνα.

Τη Δευτέρα, πάνω από 5.000 χιλιάδες εκπαιδευτικοί και μαθητές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας στην πόλη Λβοφ ενάντια στα σχέδια αυτά της κυβέρνησης, φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μικόλα Αζάροφ και ενάντια στις περικοπές που θα «παγώσουν» τους μισθούς των εκπαιδευτικών στα επίπεδα του 2009, θα καταργήσουν την πληρωμή των υπερωριών και θα μειώσουν τα επιδόματα των φοιτητών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ