ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Μάρτη 2011
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
Τρομοκρατική απόλυση μέλους του ΚΣ της ΚΝΕ

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ

Την τρομοκρατική απόλυση του Θοδωρή Χαρού, μέλους του ΚΣ της ΚΝΕ, από εταιρεία του ομίλου ALTEC καταγγέλλει το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ, σε ανακοίνωσή του, καλώντας τους εργαζόμενους να απαντήσουν αγωνιστικά και να απαιτήσουν να παρθεί πίσω η απόλυση.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η εργοδοσία της ΑLTEC Intergration, του ομίλου ALTEC, προχώρησε στις 24/3 στην τρομοκρατική απόλυση του συντρόφου Χαρού Θοδωρή, μέλους του ΚΣ της ΚΝΕ, προκειμένου να τιμωρήσει και να σταματήσει την αγωνιστική του δράση. Ως μέλος της σωματειακής επιτροπής του ΣΕΤHΠ στην ALTEC έδινε καθημερινά μάχη για την οργάνωση των συναδέλφων του στο ταξικό σωματείο, για την ανάπτυξη της πάλης. Η εργοδοσία έχει στόχο να τσακίσει κάθε αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων για τα δικαιώματά τους στη δουλειά, στη ζωή. Να αποκόψει τους εργαζόμενους από την πολιτική του ΚΚΕ.

Καλούμε τους εργαζόμενους να απαντήσουν αγωνιστικά και να απαιτήσουν να παρθεί πίσω η απόλυση.

Για να αντιμετωπίσουν την επίθεση διαρκείας του κεφαλαίου και των κομμάτων του οι εργαζόμενοι, ιδιαίτερα οι νέοι, είναι ανάγκη να αξιοποιήσουν την πείρα τους, να εμπιστευτούν την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ. Η τάξη μας είναι η δύναμη που πρέπει να ηγηθεί μιας μεγάλης λαϊκής συμμαχίας που θα τα αλλάξει όλα: Θα κάνει λαϊκή περιουσία τις μεγάλες επιχειρήσεις, ώστε σχεδιασμένα η ανάπτυξη να υπηρετεί τις δικές μας ανάγκες και όχι των καπιταλιστών».

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ του ΕΣΥΝ ΣΤΗ ΒΟΙΩΤΙΑ
Καθήκον μας να αντισταθούμε

Εγκαίνια των γραφείων του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών στη Λιβαδειά, έγιναν το περασμένο Σάββατο

Στα 5 χρόνια παρουσίας και δράσης του παραρτήματος του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) στη Βοιωτία ήδη έχει επιτευχθεί μια μεγάλη νίκη. Κατάφερε να οδηγήσει 45 παιδιά στα κέντρα απεξάρτησης «στεγνών» θεραπευτικών προγραμμάτων. Από αυτά απεξαρτήθηκαν τα 40. Το περασμένο Σάββατο, γιορτάστηκε άλλη μια νίκη, αποτέλεσμα της αδιάκοπης πάλης του και όλων των φορέων του νομού, ενάντια στα ναρκωτικά. Τα εγκαίνια του τριώροφου κτιρίου στη Λιβαδειά, που θα στεγάσει στο ισόγειο τις δραστηριότητες του ΕΣΥΝ και στον πρώτο και δεύτερο όροφο το πολιτιστικό κίνημα του νομού. Πρόκειται για ένα βήμα για την πρωτογενή πρόληψη που αντανακλά τη δουλειά χρόνων και την απήχηση που έχει στον κόσμο.

Στη συνέντευξη Τύπου που προηγήθηκε των εγκαινίων, ο πρόεδρος του παραρτήματος Βοιωτίας του ΕΣΥΝ Θανάσης Γουργιώτης, κάλεσε τη νεολαία «να πετάξει στα σκουπίδια τα κάθε είδους υποκατάστατα και να παλέψει μαζί μας. Καλούμε τους γονείς να σηκώσουν το ανάστημά τους στην προσπάθεια που γίνεται για την ιδιωτικοποίηση της απεξάρτησης. Σας καλούμε να παλέψουμε μαζί ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά: "μαλακά" ή "σκληρά" και τα υποκατάστατα. Εχουμε υποχρέωση να αντισταθούμε σ' αυτούς που θέλουν τη νεολαία μισοζαλισμένη, άνεργη, χωρίς αξίες, στόχους και οράματα. Πριν πέντε χρόνια ελάχιστοι άνθρωποι στο νομό ήξεραν πως υπάρχουν "στεγνά" προγράμματα απεξάρτησης. Με τη δράση μας ενημερώσαμε πλατιά τον κόσμο για τις αιτίες που οδηγούν στα ναρκωτικά», υπογράμμισε και κάλεσε όλους να παλέψουν για να υλοποιηθεί σύντομα και ο στόχος για τη δημιουργία «στεγνού» θεραπευτικού προγράμματος.

Την κυβερνητική πολιτική για τα ναρκωτικά κατήγγειλε ο Ηλίας Μιχαλαρέας, πρόεδρος του ΕΣΥΝ, που η κυβέρνηση προσπαθεί να νομιμοποιήσει μέσω της προβολής σκανδάλων και οικονομικών ατασθαλιών, όπως επιχειρήθηκε πριν από λίγες μέρες με το πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για τον ΟΚΑΝΑ. Παράλληλα, ο Ηλ. Μιχαλαρέας αναφέρθηκε στη λειτουργία του ΟΚΑΝΑ, «ο οποίος έχει μετατραπεί σε "διακινητή" υποκατάστατων», καθώς και τη συνταγογράφηση υποκατάστατων είτε από γιατρούς του ΕΣΥ είτε στη συνέχεια από ιδιώτες γιατρούς... Επίσης, κατήγγειλε ότι έγινε βολιδοσκόπηση στο νομό από αντιπροσώπους φαρμακευτικών εταιρειών για τη δημιουργία ...προγραμμάτων «απεξάρτησης».

Στα εγκαίνια παρευρέθηκε η Λούλα Καρατζά, υπεύθυνη του Τμήματος για τα Ναρκωτικά της ΚΕ του ΚΚΕ, καθώς και πλήθος φορέων του νομού, εκπρόσωποι της Τοπικής Διοίκησης κ.ά.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
Προχωρούν σε τρίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας

Σε τρίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας προχωρούν αύριο, Τετάρτη, οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης (ΚΠ) Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών και δηλώνουν ότι θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους εάν δεν ικανοποιηθούν άμεσα τα βασικά αιτήματά τους, που αφορούν στην τακτική και επαρκή χρηματοδότηση και την οριστική επίλυση του θεσμικού προβλήματος των δομών, «στις οποίες επί χρόνια φτύνουμε αίμα για τα αυτονόητα».

Στην ανακοίνωση του Σωματείου επισημαίνεται ότι το θεσμικό πλαίσιο, που επιλέχτηκε πριν από 15 χρόνια ως «πιλοτικό», «στην πράξη αποδείχτηκε ένα μόνιμο φυτώριο αναχρονιστικών εργασιακών σχέσεων, προπομπός της πλήρους αποδόμησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων, που βιώνουν και οι υπόλοιποι μισθωτοί σήμερα...».

Να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή οφείλονται στα ΚΠ από το υπουργείο Εσωτερικών οι οικονομικές υποχρεώσεις του για ολόκληρο το 2010 και η πρώτη δόση του 2011, δηλαδή κάτι παραπάνω από 11 εκατ. ευρώ συνολικά. Η κατάσταση γίνεται εφιαλτικότερη με νέες ρήτρες που εμπεριέχονται στις επιμέρους συμβάσεις των ΚΠ με τον ΟΚΑΝΑ, που του δίνουν τη δυνατότητα να αποσυρθεί από τις υποχρεώσεις του. «Δημιουργείται η βάση ώστε να χαθεί και το υπόλοιπο 50% της κρατικής χρηματοδότησης, που προέρχεται από το υπουργείο Υγείας μέσω του ΟΚΑΝΑ! Οι δομές μας θα γίνουν και στην πράξη αυτό που αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή: Δήθεν ευέλικτες "Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες του Αστικού Κώδικα" χωρίς πάγια κεντρική χρηματοδότηση από την πολιτεία, "ζήτουλες" της όποιας έκτακτης επιχορήγησης θα δύνανται ή θα δέονται να δώσουν δημόσιοι ή και ιδιωτικοί φορείς».

Σχετικά με το πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, που διενέργησε έλεγχο στοιχείων του ΟΚΑΝΑ (και των ΚΠ), τονίζεται πως «καταλήγει σε διαπιστώσεις και συμπεράσματα, που και στερούνται επιστημονικής τεκμηρίωσης (...) Το συγκεκριμένο κλιμάκιο, που ως αρμοδιότητά του έχει τον έλεγχο διοικητικών και οικονομικών στοιχείων, "προτείνει" το είδος των υπηρεσιών που πρέπει να παρέχουν τα Κέντρα Πρόληψης! Δεδομένου ότι το κλιμάκιο είναι πλήρως αναρμόδιο για επιστημονικά ζητήματα, φοβούμαστε ότι οι σχετικές "προτάσεις" του για "συνδρομή" εργαζομένων των - ήδη σοβαρά υποστελεχωμένων - ΚΠ, στις Μονάδες Χορήγησης Υποκαταστάτων του ΟΚΑΝΑ ώστε να απορροφηθεί η λίστα αναμονής είναι κατευθυνόμενες».

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ
  • Η Νομαρχιακή Οργάνωση Λακωνίας της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση την Πέμπτη 31 Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι, στο ΤΕΙ στη Σπάρτη (αίθ. Σοφίας Βαλιώτη), με θέμα: «Η πρόταση του ΚΚΕ για την οργάνωση της πάλης του φοιτητικού - σπουδαστικού κινήματος». Ομιλητής ο Μπόρλας Γιώργος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου της ΚΝΕ.
  • Η Τομεακή Οργάνωση Μαθητών Πάτρας της ΚΝΕ ανεβάζει μουσικοθεατρική παράσταση με θέμα «Ζωή Ολόκληρη - Οχι με Δόσεις», το Σάββατο 2 Απρίλη, στο θέατρο του Παμμικρασιατικού Συλλόγου, στην πλατεία Ελευθερίας, στις 7 μ.μ. Πρόκειται για μια παράσταση εμπνευσμένη κυρίως από την καθημερινότητα μέσα στο σχολείο, «ντυμένη» και με μουσική από τη μαθητική μπάντα της ΚΝΕ. Την παράσταση έχει επιμεληθεί η μαθητική θεατρική ομάδα.
  • Οι Οργανώσεις Κοζάνης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διοργανώνουν βιβλιοπαρουσίαση του έργου «Ο Βασιλιάς Ανθρακας» του Απτον Σίνκλερ, την Κυριακή 3 Απρίλη, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης.
Για την Παιδεία στη Δυτική Μακεδονία

Εκδηλώσεις με θέμα «οι εξελίξεις στο χώρο της Παιδείας και οι θέσεις του ΚΚΕ», διοργανώνουν οι Οργανώσεις Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, από σήμερα μέχρι και την Πέμπτη 31 Μάρτη:

  • Σήμερα Τρίτη, στη Φλώρινα, στις 6.30 μ.μ. στο «Γιάζι».
  • Αύριο Τετάρτη: Στην Κοζάνη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο, με ομιλήτρια την Ελένη Γκόγκου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Στη Σιάτιστα, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, με ομιλητή τον Γιάννη Παντελίδη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Την Πέμπτη 31 Μάρτη: Στην Πτολεμαΐδα, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα Δημαρχείου, με ομιλητή τον Γιάννη Παντελίδη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Στα Γρεβενά, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου (Πλατεία Ελευθερίας), με ομιλητή τον Νώντα Στολτίδη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ