ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Μάρτη 2011
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
16ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΣΟ
Μεγάλη διεθνιστική συγκέντρωση στις 6 Απρίλη

Σήμερα στο «Τριανόν» η εκδήλωση της Γραμματείας Γυναικών του ΠΑΜΕ και του Συνδικάτου Μετάλλου

Με μια μεγάλη συγκέντρωση θα γίνει το «άνοιγμα» του 16ου Συνεδρίου της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) στις 6 Απρίλη στις 6.30 μ.μ. στο γήπεδο Τάε Κβο Ντο στο Νέο Φάληρο, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Απρίλη. Στη διεθνιστική συγκέντρωση καλεί φοιτητές και σπουδαστές το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ). Λίγες μέρες πριν από την έναρξη του συνεδρίου έχουν δηλώσει συμμετοχή 802 αντιπρόσωποι από 106 χώρες, αριθμός ρεκόρ για την ΠΣΟ τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Σήμερα, στα πλαίσια του 16ου Συνεδρίου της ΠΣΟ η Γραμματεία Γυναικών του ΠΑΜΕ και το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας διοργανώνουν εκδήλωση, με θέμα «Η ταξική αλληλεγγύη όπλο στα χέρια της εργατικής τάξης» στον κινηματογράφο «Τριανόν» (Πατησίων και Κοδριγκτώνος) στις 9 μ.μ. με παρουσίαση του βιβλίου του Απτον Σίνκλερ «Ο Βασιλιάς Ανθρακας» και προβολή της ταινίας του G. W. Pabst «Συντροφικότητα». Την εκδήλωση θα χαιρετίσει εκπρόσωπος της ΠΣΟ. Γενική είσοδος 3 ευρώ.

Κάλεσμα από το ΜΑΣ

Σε ανακοίνωσή του, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών χαιρετίζει το 16ο Συνέδριο της ΠΣΟ και σημειώνει «Η ΠΣΟ είναι συνδικαλιστική διεθνιστική οργάνωση και αντιπροσωπεύει πάνω από 80 εκατομμύρια εργάτες από όλο τον κόσμο. Αποτελεί μεγάλη τιμή για την εργατική τάξη και τη νεολαία της πατρίδας μας η επιλογή της Αθήνας για τη διεξαγωγή του συνεδρίου.

Το ΜΑΣ απευθύνει πλατύ κάλεσμα στους φοιτητές και σπουδαστές για να συμμετάσχουν στη μεγάλη διεθνιστική συγκέντρωση στο γήπεδο Ταε-Κβο-Ντο στο Φαληρικό Ορμο την Τετάρτη 6 Απρίλη στις 6.30 μ.μ. με αφορμή το άνοιγμα του 16ου Παγκόσμιου Συνδικαλιστικού Συνεδρίου της ΠΣΟ.

Σήμερα το φοιτητικό κίνημα διεθνώς, ειδικά οι φοιτητικές οργανώσεις της Ευρώπης (π.χ. ESIB) είναι συνδιαμορφωτές των αντιλαϊκών πολιτικών, πλασιέ των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, σύμμαχοι των αστικών κυβερνήσεων.

Γνωρίζουμε καλά ότι η ανασύνταξη του διεθνούς εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος θα πυροδοτήσει θετικές ανακατατάξεις, θα επηρεάσει την πορεία και τον προσανατολισμό του φοιτητικού κινήματος διεθνώς. Μπορεί η μαζική παρουσία των σημερινών φοιτητών και αυριανών εργαζομένων να αποτελέσει ένα αισιόδοξο μήνυμα όχι μόνο για τους 800 αντιπροσώπους - συνέδρους από 100 χώρες, του Συνεδρίου της ΠΣΟ, αλλά συνολικά στην παγκόσμια εργατική τάξη. Μαζί της, άλλωστε, πρέπει να συμπορευτούν οι φοιτητές και σπουδαστές από τα φτωχά λαϊκά στρώματα, οι ριζοσπάστες καθηγητές που δεν εμπλέκονται με τα επιχειρηματικά συμφέροντα και υπηρετούν το λαό και την επιστήμη τους για την οριστική ανατροπή σε επίπεδο οικονομίας και εξουσίας».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας για τον ΟΕΚ

Νέα παρέμβαση χτες. Συνεχίζεται η δράση της Ομοσπονδίας, με σύνθημα «Κατοικία δικαίωμα, όχι εμπόρευμα»

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε χτες η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας στο υπουργείο Εργασίας, για την κατάσταση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), όπου και είχε συνάντηση με τον αρμόδιο υφυπουργό Εργασίας Β. Κεγκέρογλου. Εκεί, για μια ακόμη φορά, διαπιστώθηκε η άρνηση της ηγεσίας του υπουργείου να δοθεί πολιτική λύση στο ζήτημα του ΟΕΚ.

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων έχει αναπτύξει πλούσια δραστηριότητα όλο το τελευταίο διάστημα για τη λαϊκή κατοικία, με αιχμή το ζήτημα του ΟΕΚ. Ο Οργανισμός, βρίσκεται, το τελευταίο διάστημα, υπό τη «δαμόκλειο σπάθη» της διαρκούς απαξίωσης. Τα προγράμματα έχουν παγώσει, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως περιορίζουν δραστικά τους δικαιούχους ακόμη και για το πενιχρό πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου. Την προηγούμενη βδομάδα, η Ομοσπονδία είχε πραγματοποιήσει μαζική παράσταση στο ΙΚΑ, απαιτώντας την καταβολή των οφειλών προς τον ΟΕΚ, που αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ, ενώ χτες με μια ακόμη παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας, ανέδειξε τις πολιτικές ευθύνες για την κατάσταση που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός.

Χαρακτηριστικά της πολιτικής, που ακολουθεί η ηγεσία του υπουργείου και η κυβέρνηση, είναι τα όσα δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιάννης Πάσουλας: «Ο υφυπουργός στην ίδια γραμμή επιμένει ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Οι όποιες προσπάθειες εξεύρεσης χρημάτων κατά την άποψή μας είναι σε λαθεμένη κατεύθυνση. Και αυτό γιατί δεν παίρνουν την πολιτική απόφαση να δώσει το ΙΚΑ τα 2 δισ. που χρωστάει στον Οργανισμό. Γι' αυτό το λόγο και τα προγράμματα μένουν παγωμένα».

Η Ομοσπονδία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την πάλη για λαϊκή κατοικία, αξιοποιώντας κάθε μορφή πάλης. Δεν είναι τυχαίο ότι στην τελευταία διοίκηση της Ολομέλειας της Ομοσπονδίας αποφασίστηκε η ένταση της πάλης για τον ΟΕΚ στην κατεύθυνση της συσπείρωσης δυνάμεων γύρω από το ζήτημα της κατοικίας, στη λογική: «Κατοικία δικαίωμα, όχι εμπόρευμα».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σήμερα η σύσκεψη στις Κατασκευές

Πλατιά σύσκεψη των εργαζομένων, των ΕΒΕ και των επιστημόνων του κλάδου των κατασκευών θα πραγματοποιηθεί, σήμερα Τετάρτη 30 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, με θέμα την κρίση, την όξυνση των προβλημάτων του κλάδου και την οργάνωση από κοινού αγωνιστικών κινητοποιήσεων για την επίλυσή τους. Η σύσκεψη διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης.

Γράμμα από την Κολομβία

Με αφορμή το 16ο Συνέδριο της ΠΣΟ που θα γίνει στην Αθήνα στις 6 - 10 Απρίλη, εργαζόμενοι και συνδικαλιστές από την Κολομβία έστειλαν προς το ΠΑΜΕ την κάτωθι επιστολή:

«Αγαπητοί σύντροφοι στην Ελλάδα,

Είμαστε αλληλέγγυοι στους αγώνες της εργατικής τάξης της Ελλάδας ενάντια στα μέτρα του IMF, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ελληνικής κυβέρνησης. Δεχτείτε από τη μακρινή Κολομβία τους αγωνιστικούς επαναστατικούς μας χαιρετισμούς. Και υποσχόμαστε ότι η αντιπροσωπεία μας θα φτάσει στην Αθήνα έτοιμη για το μοναδικό γεγονός που θα φιλοξενήσετε στην Αθήνα, το 16ο Παγκόσμιο Συνδικαλιστικό Συνέδριο που διοργανώνει η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία.

Η αντιπροσωπεία των ταξικών δυνάμεων από τα εργοστάσια, τις πόλεις, τα χωριά και τα βουνά της Κολομβίας, έχει διαβάσει τα βασικά ντοκουμέντα του Συνεδρίου και τα στηρίζει γιατί κάνουν μαρξιστική ανάλυση του σύγχρονου καπιταλιστικού κόσμου και δίνουν την ταξική προοπτική για την παγκόσμια εργατική τάξη. Από τις συζητήσεις στο Συνέδριο θα γίνουν ακόμη πιο δυνατά.

Οι ταξικές δυνάμεις της Κολομβίας μέσα στα βασικά ντοκουμέντα βλέπουμε και την κατάσταση στη δική μας χώρα, όπου ο αγώνας μας ενάντια στην άρχουσα τάξη της Κολομβίας, ενάντια στην κρατική βία και την τρομοκρατία από τις παραστρατιωτικές οργανώσεις, ο αγώνας μας για συνδικαλιστικές ελευθερίες και ουσιαστικά δημοκρατικά δικαιώματα, ο αγώνας ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα είναι αγώνας που είχε τη διεθνιστική αλληλεγγύη της FSM και που χρειάζεται καθημερινή υποστήριξη. Ο αγώνας μας ενάντια στις στρατιωτικές βάσεις έχει ανάγκη τη συμπαράστασή σας.

Είμαστε σύμφωνοι με τις θέσεις στα κεντρικά ντοκουμέντα ενάντια στον οπορτουνισμό, ενάντια στους πουλημένους και συμβιβασμένους συνδικαλιστές. Ενάντια σε όλους εκείνους που βολεύονται και περιορίζονται στις καρέκλες του κοινοβουλευτικού αγώνα, περιμένουν τα ευρώ από την Ευρώπη και τα δολάρια από τις ΗΠΑ.

Αγαπητοί σύντροφοι του ΠAME, σύντροφοι κομμουνιστές,

Η Κολομβία είναι μια χώρα πλούσια σε πετρέλαιο, άνθρακα, μεταλλεύματα, χρυσό, καφέ, νερά κλπ. Ομως, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές μας τις εκμεταλλεύονται πολυεθνικές και μονοπώλια. Συγκεντρώνουν μεγάλα κέρδη από την εκμετάλλευση και των πλουτοπαραγωγικών πηγών και της εργατική τάξης.

Οι πολυεθνικές είναι αδίσταχτες. Εκμεταλλεύονται, εκβιάζουν, δολοφονούν τους πρωτοπόρους αγωνιστές. Εμείς όμως συνεχίζουμε όρθιοι τον αγώνα μας. Δε φοβόμαστε τους εκμεταλλευτές. Πολεμάμε για να τους ανατρέψουμε. Εχουμε μάθει να μη φοβόμαστε γιατί αν φοβόμαστε δε θα παλεύουμε. Στον ηρωικό αυτό αγώνα πολλοί συνδικαλιστές έδωσαν τη ζωή τους. Τα τελευταία 5 χρόνια δολοφονήθηκαν πάνω από 240 συνδικαλιστές. Η ΠΣΟ έφερε το θέμα αυτό με στοιχεία, με ονόματα, με ημερομηνίες δολοφονιών στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας και ευχαριστούμε για την προλεταριακή αλληλεγγύη. Η αλληλεγγύη σας μας δίνει κουράγιο. Καλή αντάμωση στην Αθήνα. Ευχόμαστε το Συνέδριο να γίνει ένα νέο βήμα για το διεθνές ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και οι αποφάσεις του να χτυπήσουν δυνατά τον ιμπεριαλισμό, το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του.

Το χαιρετιστήριο αυτό είναι συλλογική προσπάθεια των στελεχών της ΠΣΟ στην Κολομβία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ