ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Απρίλη 2011
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Για δεύτερη βδομάδα συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις

Συγκέντρωση και πορεία χτες έκαναν οι εργαζόμενοι που κλείνουν τη δεύτερη βδομάδα του αγώνα τους

Από τη συγκέντρωση συμβασιούχων χτες έξω από το δημαρχείο
Από τη συγκέντρωση συμβασιούχων χτες έξω από το δημαρχείο
Συγκέντρωση και πορεία προς το παλιό δημαρχείο έκαναν χτες οι συμβασιούχοι του Δήμου Αθήνας, οι οποίοι συμπληρώνουν δύο βδομάδες κατάληψης στο δημαρχείο, διεκδικώντας το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Σήμερα, το κλαδικό Συνδικάτο Αττικής στους ΟΤΑ και η ΔΑΣ - ΟΤΑ καλούν όλους τους συναδέλφους σε όλους τους Δήμους της Αττικής, σε μαζική συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων και συγκέντρωση στις 12 μ.μ. στην Ομόνοια, με αφορμή την 24ωρη απεργία και 4ωρη στάση εργασίας που έχει προκηρύξει η ΠΟΕ-ΟΤΑ για τους μονίμους και συμβασιούχους αντίστοιχα.

Οι συμβασιούχοι λίγο πριν από τις 11 το πρωί με πανό στα χέρια και συνθήματα όπως «Πάρτε τα μπλοκάκια και βάλτε τους φωτιά, οι συμβασιούχοι δουλεύουνε σκληρά», συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης έξω από το δημαρχείο και με πορεία έφτασαν στο παλιό δημαρχείο της οδού Λιοσίων, στο οποίο βρισκόταν ο δήμαρχος Γ. Καμίνης. Εκεί, ζήτησαν να συναντηθούν με τον δήμαρχο, ωστόσο εκείνος με πρόσχημα τον αριθμό των συμμετεχόντων στην αντιπροσωπεία, αρνήθηκε να συναντηθεί μαζί τους.

Την ίδια στιγμή, στο κτίριο της οδού Λιοσίων, σε εξέλιξη βρισκόταν τακτική συνεδρίαση του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Αθηναίων (ΣΕΔΑ), το οποίο αργά χτες το απόγευμα, αποφάσισε να ζητήσει από την ΠΟΕ-ΟΤΑ προκήρυξη νέας 24ωρης απεργίας για τους συμβασιούχους και 4ωρης στάσης εργασίας για τους μόνιμους υπαλλήλους αύριο. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΣΕΔΑ, ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ απέρριψαν την πρόταση των ταξικών δυνάμεων που ζήτησαν άμεση σύγκληση γενικών συνελεύσεων όλων των σωματείων και να πάρουν απόφαση για αγωνιστικές κινητοποιήσεις, αρνούμενοι ουσιαστικά την κοινή δράση μονίμων και συμβασιούχων. Αρνήθηκαν επίσης την πρόταση των ταξικών δυνάμεων να μετατραπεί η σημερινή 4ωρη στάση εργασίας των μονίμων υπαλλήλων σε 8ωρη.

Δε θέλουν κοινό αγώνα μόνιμων - συμβασιούχων

Οπως τονίζει στο «Ρ», ο Γιώργος Κορκολής μέλος του ΔΣ του ΣΕΔΑ, «οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ (Αυτόνομη Παρέμβαση), εφαρμόζουν πιστά τη γραμμή της κυβέρνησης. Δε θέλουν κοινή πορεία μονίμων υπαλλήλων και συμβασιούχων, θέλουν να κρατήσουν τον αγώνα των εργαζομένων περιχαρακωμένο μέσα στα πλαίσια του δημαρχείου. Είναι οι ίδιες δυνάμεις που στην ΠΟΕ - ΟΤΑ, δήλωναν ότι το νομοσχέδιο Ραγκούση κινείται σε θετική κατεύθυνση για τους συμβασιούχους, είναι οι ίδιες δυνάμεις που λένε ότι οι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες όχι αυτό που βάζουν οι ταξικές δυνάμεις, μόνιμη και σταθερή δουλειά ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

Οι συμβασιούχοι του Δήμου Αθηναίων φεύγοντας από το παλιό δημαρχείο, κατευθύνθηκαν προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το οποίο επίσης τελεί υπό κατάληψη από εργαζόμενους που αντιδρούν στο σχέδιο νόμου σύμφωνα με το οποίο επιχειρείται η διάλυση του Ταμείου και κατ' επέκταση η ιδιωτικοποίησή του. Εκεί, οι συμβασιούχοι αφού εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους, επέστρεψαν με πορεία στο δημαρχείο.

Να τονίσουμε ότι σήμερα στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, οι συμβασιούχοι του Δήμου Αθηναίων διοργανώνουν συναυλία συμπαράστασης.

  • Την αλληλεγγύη του στους εργάτες του Δήμου της Αθήνας που συνεχίζουν τον αγώνα τους εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Επιδοματούχων ΙΚΑ Αθήνας - Περιχώρων. Καταγγέλλει τη δημοτική αρχή «που στόχο έχει την υπονόμευση του αγώνα τους και χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να πετύχει το σκοπό της».
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών

Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι στον τομέα της καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης και να σταματήσει κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του συγκεκριμένου τομέα, ζητεί το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση, προς τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση, που κατέθεσε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του Κόμματος Γιάννης Ζιώγας.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Για μια πολλοστή φορά, το τελευταίο διάστημα, η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο έλεος των σωρών των σκουπιδιών που έχουν συσσωρευτεί στους δρόμους της πόλης, προκαλώντας την αγανάκτηση των κατοίκων της, γιατί ο κίνδυνος για την υγεία τους είναι μεγάλος.

Η κατάσταση αυτή συνεχίζεται αφού και η νέα Δημοτική Διοίκηση της Θεσσαλονίκης, ακολουθώντας την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, αρνείται το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά στους 1.200 περίπου εργαζομένους. Επιπρόσθετα η εταιρεία που προμηθεύει τα απορριμματοφόρα με καύσιμα, επικαλούμενη το μεγάλο χρέος του Δήμου, σταμάτησε την παροχή πετρελαίου.

Για το απαράδεκτο αυτό γεγονός ευθύνονται διαχρονικά οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αλλά και οι διοικήσεις του Δήμου, όπως και η σημερινή, γιατί με την πολιτική τους απαξιώνουν τις δημοτικές επιχειρήσεις καθαριότητας, ώστε να προωθηθεί η ιδιωτικοποίησή της, με τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στην αποκομιδή των απορριμμάτων και στα δικαιώματα των εργαζομένων στις υπηρεσίες αυτές.

Ηδη, πριν λίγες μέρες, η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης αποφάσισε την παράδοση του τομέα της ανακύκλωσης των απορριμμάτων στην ιδιωτική εταιρεία "Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης", στην οποία συμβολικά και μόνο συμμετέχει η ΚΕΔΚΕ με 35%, ενώ το 65% του κεφαλαίου της κατέχουν οι μεγάλες μονοπωλιακές εταιρείες κυρίως του κλάδου τροφίμων και ποτών που χρησιμοποιούν προϊόντα συσκευασίας (βλ. Ομιλος Βγενόπουλου, Δασκαλόπουλου, Φιλίππου κλπ.). Παραδίδουν στο μεγάλο κεφάλαιο έναν τομέα που θα μπορούσε να προσφέρει στα πλαίσια των λειτουργιών - αποκλειστικά και μόνο - του δήμου φθηνές, επαρκείς και ποιοτικές υπηρεσίες ανακύκλωσης προς όφελος του λαϊκού συμφέροντος.

Επίσης πριν λίγο καιρό, ο Δήμος Θεσσαλονίκης αποδέχθηκε σαν "δώρο" τη χρήση ιδιωτικών απορριμματοφόρων της γνωστής πολυεθνικής εταιρείας ISS, η οποία ενέχεται σε εκτεταμένες καταστρατηγήσεις εργασιακών δικαιωμάτων, μια εταιρεία που χρησιμοποιεί ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, χρησιμοποιεί εκτεταμένα ελαστικές εργασιακές σχέσεις και η οποία έχει μονοπωλήσει την καθαριότητα και τη φύλαξη σχεδόν ολόκληρου του δημόσιου τομέα (νοσοκομεία, πανεπιστήμια, κρατικές υπηρεσίες, όπως Επιθεωρήσεις Εργασίας και ΙΚΑ, ακόμα και υπουργικά γραφεία). Με τον τρόπο αυτό, σε συνδυασμό με την ιδιωτικοποίηση της ανακύκλωσης, ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση και της αποκομιδής των απορριμμάτων.

Και όλα αυτά σε εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για την ιδιωτικοποίηση όλων των τομέων δράσης του Δημοσίου, σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων που θα πληρώσουν και σε όφελος των κερδών των ιδιωτικών εταιρειών - εργολάβων που θα αυξήσουν τα κέρδη τους.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, αν θα μονιμοποιηθούν χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα, όλοι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στον τομέα της καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης. Αν θα σταματήσει κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του τομέα καθαριότητας, για να μην ξανασυμβεί η απαράδεκτη κατάσταση με τα σκουπίδια».

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ
Συνεδρίασε με την παρουσία των ΜΑΤ

«ΜΑΤ, βία, τρομοκρατία». Αυτό το τρίπτυχο για την επιβολή της κυρίαρχης αντεργατικής πολιτικής αντέταξε στους 130 συμβασιούχους εργαζόμενους η δημοτική αρχή του ΠΑΣΟΚ και ο δήμαρχός του Φίλιππος Φίλιος στα Γιάννενα, στη χτεσινή νέα συγκέντρωση του ΠΑΜΕ έξω από το δημαρχείο.

Με τη συνοδεία πολυάριθμων αστυνομικών δυνάμεων από ΜΑΤ και ΟΠΚΕ, οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΠΑΣΟΚ προσήλθαν στο δημαρχείο για να συνεδριάσουν, υπό την επιτήρηση των δυνάμεων καταστολής, που από την περασμένη Δευτέρα, μετά την άγρια επίθεση, βρίσκονται επί 24ώρου βάσεως μπροστά στο Δημαρχείο.

Την άμεση αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων από το δημαρχείο ζήτησε σε τηλεφωνική παρέμβαση προς τον επικεφαλής τους εκ μέρους του ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Στο ερώτημα γιατί μπαίνει εμπόδιο στην παρακολούθηση του Δημοτικού Συμβουλίου, η απάντηση από τον επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων ήταν χαρακτηριστική: «Δεν εμποδίζω, απλά επιτρέπω να περάσουν αυτούς που επιθυμεί ο Φίλιος».

Υπό τα συνεχή συνθήματα καταδίκης του αυταρχισμού και της τρομοκράτησης για την επιβολή της αντεργατικής πολιτικής, η δημοτική αρχή του ΠΑΣΟΚ συνεδρίασε μόνη της με τα ΜΑΤ παρατεταγμένα, νομιμοποιώντας έτσι τον αντιλαϊκό, αντιδημοκρατικό κατήφορό της. Την ίδια ώρα που οι συμβασιούχοι απαιτούσαν τη συνέχιση της εργασίας τους, ο δήμαρχος του ΠΑΣΟΚ Φίλιππος Φίλιος στα άδεια έδρανα προσπαθούσε να πείσει για την παραβίαση της νομιμότητας στη μόνιμη και σταθερή εργασία. Ανέλαβε να υπερασπίσει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, κάνοντας προκλητικά λόγο για εξέταση της μοριοδότησης των συμβασιούχων σε επόμενες προκηρύξεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ