ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Απρίλη 2011
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ
Αντιπαράθεση για τα δίκτυα

Με τη ΔΕΗ, ως Διαχειριστή Δικτύου, τα έβαλε ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), επισημαίνοντας σε επιστολή του προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) - στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για το θέμα - ότι «η χωρητικότητα του Δικτύου για τη σύνδεση φωτοβολταϊκών σταθμών ξεπερνά κατά πολύ αυτήν που υπολογίζει ο Διαχειριστής Δικτύου». Εκφράζονται επίσης παράπονα για τον τρόπο χειρισμού των αιτήσεων από τη ΔΕΗ.

Η θέση της ΔΕΗ για κορεσμό των δικτύων ως προς την υποδοχή φωτοβολταϊκών μονάδων σε μια σειρά από νομούς της χώρας είχε φέρει μεγάλη αναστάτωση, καθώς χιλιάδες αιτήσεις, μεταξύ των οποίων και για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά, έμεναν στον «αέρα». Ακολούθησε παρέμβαση της ΡΑΕ, η οποία αμφισβήτησε τη θέση της ΔΕΗ και προανήγγειλε διαβούλευση για το θέμα ώστε να καθορίσει το τελικό πόρισμα για τις δυνατότητες του Δικτύου.

Ο ΣΕΦ βασίζει την άποψή του για τη χωρητικότητα του Δικτύου στο ότι η χρήση του υφιστάμενου εξοπλισμού (ρυθμιστές τάσης, πυκνωτές κ.ά.) και άλλες διαδικασίες μπορούν να αυξήσουν τη χωρητικότητα μέσω της προσέγγισης των θερμικών ορίων των δικτύων, ενώ «μπορούν να κατασκευαστούν νέες γραμμές ή/και επεκτάσεις υποσταθμών, για την εξυπηρέτηση ομάδων επενδυτών και την επίτευξη περαιτέρω διείσδυσης».

Κι όλα αυτά τα ζητά επειδή... «υψηλή διείσδυση φωτοβολταϊκών σταθμών στο Δίκτυο θα έχει θετικά αποτελέσματα για την εθνική οικονομία, την ποιότητα του Δικτύου και την προστασία του περιβάλλοντος». Με απλά λόγια, το ιδιωτικό συμφέρον ταυτίζεται με το «εθνικό» επειδή το «εμπόρευμα» επιδρά στην οικονομία. Με τη διαφορά ότι η συμμετοχή του ιδιώτη δεν είναι αναγκαία συνθήκη για την ηλεκτροπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο, ανεξάρτητα από το εάν αυτό πρεσβεύει το «δόγμα» της ΕΕ και των πάντα πρόθυμων κυβερνήσεων του δικομματισμού.

Αυτές οι αντιπαραθέσεις αποδεικνύουν για μία ακόμη φορά τη θέση του ΚΚΕ, ότι απαιτείται ενιαίος φορέας ενέργειας, 100% δημόσιος, που στο πλαίσιο της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας θα λειτουργεί υπέρ των λαϊκών συμφερόντων, αξιοποιώντας ορθά όλες τις μορφές ενέργειας και παραγωγής.

ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ
Δυναμώνει η τοκογλυφία

Μαζί με τον πακτωλό κρατικών και διακρατικών ενισχύσεων, οι τραπεζίτες, μήνα με το μήνα, δυναμώνουν και την τοκογλυφία απέναντι στα λαϊκά νοικοκυριά, που από το επόμενο διάστημα θα πυροδοτηθεί και από την αύξηση των επιτοκίων που προγραμματίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Να σημειωθεί πως στη φάση της καπιταλιστικής κρίσης, με τη «ζήτηση», αλλά και το «βαθμό ανταπόκρισης» των τραπεζών να έχει ραγδαία υποχώρηση, τα εμφανιζόμενα επιτόκια χορηγήσεων έχουν μόνον ενδεικτική - στατιστικού χαρακτήρα - σημασία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας που αφορούν στο μήνα Φλεβάρη του 2011:

  • Τα επιτόκια για νέα καταναλωτικά δάνεια (μέσα επίπεδα τραπεζών) φτάνουν στο 14,64% από 14,40% το Δεκέμβρη του 2010. Είναι φανερό ότι στα επίπεδα του καταναλωτικού δανείου διακυμαίνονται τα πολυετή κρατικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά.
  • Αντίστοιχα τα νέα επιχειρηματικά δάνεια που απευθύνονται στους μικροεπαγγελματίες ανέρχονται στο 6,90% από 6,79%.
  • Τα νέα στεγαστικά δάνεια με σταθερό επιτόκιο και διάρκεια μέχρι 5 χρόνια διαμορφώνονται στο 4,66%, περίπου στα ίδια επίπεδα.
ΙΔΡΥΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
«Μια στάση» για ΑΕ, ΕΠΕ και τα... υπόλοιπα

Τη διαδικασία «μιας στάσης» για την ίδρυση επιχειρήσεων ξεκίνησε από χτες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ως μια προσφορά στην... «ανάπτυξη» του τόπου, λες και το πρόβλημα που δεν ανοίγουν επιχειρήσεις, ή που κλείνουν είναι τα ζητήματα γραφειοκρατίας που συχνά - πυκνά εμφανίζονται στη δημοσιότητα. Η διαδικασία συνδέεται με τη λειτουργία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ), καθώς πέρα από την σύμπτυξη του χρόνου και των διαδικασιών για την ίδρυση της επιχείρησης, θα γίνεται ταυτόχρονα και η καταχώρησή της στο Μητρώο. Το μεγαλύτερο όφελος προκύπτει για τις μεγάλες επιχειρήσεις, ΑΕ και ΕΠΕ.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, «Υπηρεσία Μίας Στάσης» για τις προσωπικές εταιρείες ορίζονται οι υπηρεσίες ΓΕΜΗ στα Επιμελητήρια και στα ΚΕΠ. Για τις ΕΠΕ, τις ΑΕ, αλλά και για τις προσωπικές επιχειρήσεις για τις οποίες απαιτείται η σύνταξη συμβολαιογραφικού εγγράφου, οι ενδιαφερόμενοι θα απευθύνονται σε συμβολαιογράφους. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, «μέσα από τη ηλεκτρονική διασύνδεση των Υπηρεσιών μιας στάσης με το ΓΕΜΗ, όλες οι ελληνικές επιχειρήσεις αποκτούν για πρώτη φορά έναν μοναδικό αριθμό μητρώου - τον αριθμό ΓΕΜΗ -, που θα αποτελεί την ταυτότητά τους και θα τις ακολουθεί σε όλο τον κύκλο ζωής τους».

Το σύστημα θα έχει 3.200 συμβεβλημένους συμβολαιογράφους, αλλά με την έναρξη της διαδικασίας είναι πολύ λιγότεροι οι διαθέσιμοι, ενώ και τα ΚΕΠ δεν έχουν ακόμη μπει στη διαδικασία. Αυτά, τα επισήμανε ο βουλευτής και επικεφαλής του αρμόδιου τομέα Κ. Χατζηδάκης, εκ μέρους της ΝΔ, εκφράζοντας βεβαίως τη θετική της γνώμη για τη ρύθμιση, καθώς η πολιτική της για την εξυπηρέτηση πρώτα και κύρια των μεγάλων επιχειρήσεων, ταυτίζεται με αυτήν της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Οσο για τις μικρές επιχειρήσεις που θα «διευκολύνονται» να ανοίξουν, η «μαύρη» συνέχεια εξασφαλίζεται με άλλες ρυθμίσεις της κυβέρνησης, εναντίον των μικρών ΕΒΕ και υπέρ των μονοπωλίων.

BEST WESTERN ΕΛΛΑΔΑΣ
Αύξηση διανυκτερεύσεων και εσόδων

Η αισιοδοξία όλων των φορέων του τουρισμού, αλλά και των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων, για μια καλή τουριστική χρονιά το 2011, εκφράζεται όλο και περισσότερο, με τους τελευταίους δισταγμούς να υποχωρούν. Την εξέφρασε και ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γ. Νικητιάδης, με δηλώσεις του χτες, εκφράζεται και στην πράξη με τα πρώτα στοιχεία. Η παγκόσμια αλυσίδα διαχείρισης ξενοδοχείων «Best Western», που έχει αναλάβει αρκετά ξενοδοχεία και στην Ελλάδα, ανακοίνωσε χτες ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους αυξήθηκαν τόσο οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία της, όσο και οι κρατήσεις για τους επόμενους μήνες.

Οι διανυκτερεύσεις αυξήθηκαν κατά 11% και τα έσοδα κατά 4%, πετυχαίνοντας τις καλύτερες επιδόσεις των 3 τελευταίων ετών, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας. Οι διανυκτερεύσεις που έχουν επιβεβαιωθεί το πρώτο τρίμηνο για το σύνολο του χρόνου παρουσιάζουν αύξηση 16% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2010, με παράλληλη αύξηση 15% στα έσοδα.

Μάλιστα, το τοπικό γραφείο της αλυσίδας ανακοίνωσε ότι ενέταξε στο δυναμικό του από την αρχή του χρόνου 3 νέα ξενοδοχεία στην Ελλάδα, 2 στη Ρουμανία, 1 στη Βουλγαρία και 1 στην Αλβανία.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ
Μεγάλη άνοδος 8,5% το Φλεβάρη

Παρά την εντεινόμενη κρίση και τη συνεχή πτώση της βιομηχανικής παραγωγής μεγάλη άνοδο 8,5% σημείωσαν σε ετήσια βάση οι βιομηχανικές τιμές των εμπορευμάτων (χονδρικές τιμές) το μήνα Φλεβάρη, έναντι ανόδου 6,7% που είχε σημειωθεί το Φλεβάρη του 2010.

Σε μηνιαία βάση (σύγκριση τιμών Φλεβάρη προς Γενάρη) προκύπτει αύξηση 1,4%, έναντι αύξησης 0,3% που σημειώθηκε κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2010. Τέλος, από τη σύγκριση της μέσης δωδεκάμηνης περιόδου (Μάρτης '10 - Φλεβάρης '11 προς Μάρτη '09 - Φλεβάρη '10) προκύπτει αύξηση 7%, έναντι μείωσης 4,1% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκάμηνων.

Από την ανάλυση της εξέλιξης των τιμών σε επιμέρους βιομηχανικούς κλάδους προκύπτει μεγάλη άνοδος των τιμών στην παραγωγή λιθάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου, οι οποίες μέσα σε ένα μόνο μήνα σημείωσαν αύξηση 25,7%, ενώ σε ετήσια βάση καταγράφηκε άνοδος 33,1%.

Ανησυχητικές είναι και οι εξελίξεις στο χώρο των τροφίμων, οι τιμές των οποίων σε ετήσια βάση σημείωσαν άνοδο 2,7%, ενώ στο μήνα αυξήθηκαν κατά 0,8%. Οι τιμές στην κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού σε ετήσια βάση αυξήθηκαν κατά 23,1%, της εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη κατά 19,6%, της παραγωγής βασικών μετάλλων κατά 11,9% κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ