ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Απρίλη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«SEA DIAMOND»
Τέσσερα χρόνια από το ναυάγιο

Αγωνιστική κινητοποίηση οργάνωσε χτες στη Σαντορίνη η Συντονιστική Επιτροπή

Με δυναμική, μαζική αγωνιστική κινητοποίηση οι κάτοικοι του νησιού της Σαντορίνης «σφράγισαν» χτες το πρωί τη «μαύρη επέτειο» του τραγικού ναυαγίου του κρουαζιερόπλοιου «SEA DIAMOND» του ομίλου ΛΟΥΗ. Το πλοίο, εξαιτίας των σοβαρότατων προβλημάτων που είχε σε ό,τι αφορά στην αξιοπλοΐα του, στις 5 Απρίλη του 2007 βούλιαξε μισό μίλι από το λιμάνι της Σαντορίνης. Απολογισμός, 2 αγνοούμενοι επιβάτες και θαλάσσια ρύπανση της περιοχής και όχι μόνο αυτό. Η ρύπανση, όπως αποκαλύπτει μελέτη του Πανεπιστημίου Κρήτης, παραμένει σε πλήρη εξέλιξη, επιβαρύνοντας διαρκώς με τοξικά απόβλητα το θαλάσσιο περιβάλλον. Και το κυριότερο: Στη μελέτη περιέχεται η προειδοποίηση ότι κάθε καθυστέρηση στην ανέλκυση του ναυαγίου ή στη με οποιονδήποτε τρόπο εξουδετέρωσή του «θα έχει ως αποτέλεσμα την οικολογική και όχι μόνον καταστροφή της Καλντέρας»!

Τη χτεσινή συγκέντρωση των κατοίκων της Σαντορίνης, που έγινε στα Φηρά, διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή που συγκρότησαν κάτοικοι και φορείς του νησιού από την επομένη του ναυαγίου, ενώ η μαζικότητα της κινητοποίησης ξεπέρασε τις προσδοκίες. Ξεχωριστή ήταν η παρουσία των μαθητών από τα σχολεία του νησιού και της νεολαίας, ενώ τα συνθήματα που αντηχούσαν αναδείκνυαν το πάνδημο αίτημα για άμεση ανέλκυση και απομάκρυνση του ναυαγίου από τη θάλασσα του νησιού. Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης ήταν από την πλευρά της Συντονιστικής ο καθηγητής Λουκάς Λυγνός. Χαιρετισμό, ανάμεσα σε άλλους, απηύθυνε ο Βαγγέλης Σιγάλας, περιφερειακός σύμβουλος εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, ο οποίος ανέφερε ότι το ναυάγιο που ταλαιπωρεί το νησί είναι και αυτό ένα από τα αποτελέσματα της αντιλαϊκής πολιτικής των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΕΕ που αποθρασύνει τους εφοπλιστές, ώστε ταυτόχρονα με την άγρια εκμετάλλευση των ναυτεργατών, να απειλούν με την ασύδοτη δράση τους την προστασία της ανθρώπινης ζωής στα καράβια και το περιβάλλον, ενώ από πάνω για τα «εγκλήματα», όπως του «SEA DIAMOND», να μη δίνουν λογαριασμό σε κανέναν.

`Η ανέλκυση ή οικολογική καταστροφή

Σε ό,τι αφορά στη μελέτη του Πανεπιστημίου Κρήτης, αναφέρονται συγκεκριμένα στοιχεία για τα βαρέα μέταλλα, τους πετρελαϊκούς υδρογονάνθρακες και άλλα, που συνεχώς επιβαρύνουν τη θαλάσσια περιοχή, ενώ υπογραμμίζεται ειδικά για τα δεύτερα συστατικά που συνεχώς διαρρέουν από το ναυάγιο ότι «δεν συγκεντρώνονται εξ ολοκλήρου στο αντιρρυπαντικό φράγμα (σ.σ. που υπάρχει στη περιοχή από τη μέρα του ναυαγίου), αλλά ένα σημαντικό μέρος τους διαφεύγει, σύμφωνα με τη διεύθυνση που επικρατεί», και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το «αντιρρυπαντικό φράγμα καθίσταται αναποτελεσματικό». Ενώ επαναλαμβάνεται συχνά η παράγραφος η οποία είναι ιδιαίτερα υπογραμμισμένη, ότι «σε περίπτωση ολίσθησης του ναυαγίου σε μεγαλύτερα βάθη (π.χ. λόγω σεισμού) πέραν του ότι θα καταστήσει την αναγκαία ανέλκυση δυσκολότερη, ίσως και ανέφικτη, θα επέλθει λόγω της σίγουρης δημιουργίας μεγαλύτερων από τις ήδη υπάρχουσες ρηγματώσεων στο κέλυφος του πλοίου εντονότερη διαρροή πετρελαιοειδών, ενώ στη χειρότερη δυνατή περίπτωση της αποκοπής του σκάφους στα δύο θα επέλθει σοβαρός οικολογικός αντίκτυπος, με εντονότατες διαρροές και μεγάλες ζημιές στην αλιεία και τον τουρισμό του νησιού».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Συνεχίζονται οι εκλογές

Στη μάχη των αρχαιρεσιών και τα Συνδικάτα Μετάλλου Αθήνας και Μακεδονίας - Θράκης

Κάλεσμα μαζικής, αποφασιστικής συμμετοχής στις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη της νέας διοίκησης στο Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, απευθύνει στους εργαζόμενους του κλάδου, η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Εμποροϋπαλλήλων (ΔΑΣΕ).

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι θα μπορούν να ψηφίζουν: καθημερινά στα γραφεία του συλλόγου (Αγ. Φιλοθέης 5Β - πλ. Μητροπόλεως) από τις 12 μ. έως τις 8 μ.μ. μέχρι και τη Δευτέρα 11 Απρίλη. Στο παράρτημα του συλλόγου στην Καλλιθέα (Θησέως 156) Σάββατο και Κυριακή 9 και 10/4, αντίστοιχα, από τις 12 μ. έως τις 6 μ.μ. Στην Αθήνα (Σωκράτους 51 στα γραφεία του σωματείου Καρφούρ - Μαρινόπουλος, ΝΤΙΑ) την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή 8/4, 9/4 και 10/4, αντίστοιχα, από τις 12 μ. έως τις 6 μ.μ. Οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα και βιβλιάριο ασθενείας.

Την ίδια στιγμή, στη μάχη των αρχαιρεσιών μπαίνουν μια σειρά ταξικά συνδικάτα. Ετσι:

  • Από το Σάββατο 9 Απρίλη έως και τις 16 του μήνα, θα γίνουν οι εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Συνδικάτο Μετάλλου Μακεδονίας - Θράκης. Οι εκλογές γίνονται στον 5ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν Σάββατο και Κυριακή από τις 9 το πρωί μέχρι τις 4 μ.μ., ενώ τη Δευτέρα, την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή μπορούν να ψηφίζουν από τις 4 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.
  • Την Κυριακή 10 Απρίλη ξεκινούν οι αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι τις 17 Απρίλη. Οι εκλογές θα γίνουν στα γραφεία του Συνδικάτου (ΕΚΑ, 3ης Σεπτεμβρίου 48 και Μάρνη, 2ος όροφος), την Κυριακή 10 Απρίλη από τις 09.30 π.μ. μέχρι τις 2 μ.μ., τη Δευτέρα και Τρίτη (11 και 12 Απρίλη) από τις 3.30 μ.μ. μέχρι τις 8.30 μ.μ. και την Κυριακή 17 Απρίλη από τις 9.30 π.μ. μέχρι και τις 2 μ.μ. Ολες τις μέρες, από τις 10 έως τις 17 Απρίλη, θα διεξάγονται τις πρωινές ώρες εκλογές με κάλπη στους χώρους εργασίας των μεταλλεργατών. Οι μεταλλεργάτες για να ψηφίσουν πρέπει να έχουν μαζί τους δελτίο αστυνομικής ταυτότητας και βιβλιάριο ασθενείας.
ΟΜΙΛΟΣ «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ»
Σε εξέλιξη η απεργία

Συνεχίζεται για τέταρτη συνεχή μέρα η απεργία των εργαζομένων σε όλο τον όμιλο των «Ελληνικών Πετρελαίων» (ΕΛΠΕ) που ξεκίνησε τη περασμένη Κυριακή και θα διαρκέσει συνολικά δέκα ημέρες. Οι εργαζόμενοι με την απεργιακή κινητοποίησή τους δίνουν αγωνιστική απάντηση στις προκλητικές αξιώσεις της διοίκησης της επιχείρησης να υπογραφεί συλλογική σύμβαση με μειώσεις αποδοχών που φτάνουν και το 40% και κατάργηση δικαιωμάτων και κατακτήσεων, παρά τη συνεχόμενη κερδοφορία της. Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι αρνούνται λειτουργία των διυλιστηρίων χωρίς να στελεχωθούν πρώτα με απαραίτητο προσωπικό για την ασφαλή λειτουργία τους.

Η πολυήμερη απεργία - λόγω της φύσης των διυλιστηρίων απαιτούνται πολλές ημέρες για να σταματήσει πλήρως η παραγωγική λειτουργία τους - βρίσκεται σε εξέλιξη και μετά το μπλοκάρισμα του εφοδιασμού με καύσιμα βυτίων και πλοίων κλείνουν τμηματικά μονάδες των εγκαταστάσεων της επιχείρησης.

Να σημειωθεί ότι η απεργία, που έχει αποφασιστεί μέσα από το Γενικό Συμβούλιο του Πανελλαδικού Επιχειρησιακού Σωματείου, κρίθηκε προχθές νόμιμη από το δικαστήριο στο οποίο τους έσυρε η διοίκηση της επιχείρησης, προκειμένου να ποινικοποιήσει τον αγώνα τους. Στο μεταξύ χτες σε συνάντηση της διοίκησης της επιχείρησης με συνδικαλιστές του επιχειρησιακού σωματείου αλλά και της Ομοσπονδίας Πετρελαιοειδών - Διυλιστηρίων και χημικής βιομηχανίας η εργοδοσία εμφανίστηκε και πάλι αδιάλλακτη. Ετσι σήμερα η διοίκηση της Ομοσπονδίας έχει καλέσει όλα τα μέλη της σε συνεδρίαση με στόχο να αποφασιστεί η κοινή δράση όλου του κλάδου.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΖΑΖΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕΒΕ»
Επιδιώκει κατάργηση δικαιωμάτων

Να καταργήσει κάθε δικαίωμα των εργαζομένων στο πρώην κατάστημα «ΑΤΛΑΝΤΙΚ» της Γρ. Λαμπράκη στον Πειραιά επιχειρεί η επιχείρηση «ΖΑΖΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕΒΕ» που σήμερα έχει αγοράσει το κατάστημα, απειλώντας τους εργαζόμενους με απόλυση, αν δεν αποδεχτούν τους όρους της. Η εργοδοσία υποχρέωσε τους εργαζόμενους σε άδεια άνευ αποδοχών για το μήνα Μάρτη, αγνοώντας τις ανάγκες τους.

Παράλληλα, τους κάλεσε να υπογράψουν νέα σύμβαση με την οποία χάνουν κάθε δικαίωμα που μέχρι σήμερα έχουν αποκτήσει και η εργοδοσία αποκτά το δικαίωμα να τους χρησιμοποιεί στην ουσία σαν αντικείμενο.

Να τους μεταθέτει, για παράδειγμα, σε οποιοδήποτε κατάστημα θέλει, σε οποιαδήποτε θέση, ανάλογα με τις ανάγκες της εταιρείας και χωρίς ο εργαζόμενος να έχει καν το δικαίωμα να ζητήσει πρόσθετη αμοιβή. Επίσης, στη σύμβαση προβλέπεται πως αν η εργοδοσία αποφασίσει να περικόψει το ωράριο του εργαζόμενου, μαζί βέβαια με τις αμοιβές του, η μεταβολή αυτή δε θεωρείται βλαπτική για τον εργαζόμενο! Αυτοί είναι βέβαια μερικοί από τους όρους της σύμβασης που η εταιρεία ζητάει από τους εργαζόμενους και για το λόγο αυτό αρκετές εργαζόμενες μαζί με τους εκπροσώπους του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά πήγαν προχτές στα γραφεία της επιχείρησης στην Αθήνα. Οι εκπρόσωποι όμως της εταιρείας ζήτησαν να μιλήσουν με κάθε εργαζόμενο χωριστά και σε καμία περίπτωση με τους εκπροσώπους του σωματείου. Προκειμένου μάλιστα να εκφοβίσουν τους εργαζόμενους κάλεσαν την Αστυνομία.

Οι εκπρόσωποι του σωματείου κάλεσαν τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν γύρω από το σωματείο τους και με κοινό αγώνα να παλέψουν για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους. Παράλληλα, έστειλαν σαφές μήνυμα στην εργοδοσία πως τα σχέδιά της σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων δε θα περάσουν.

ΓΑΛΑ - ΤΡΟΦΙΜΑ - ΠΟΤΑ
Συνεχίζονται οι συνελεύσεις

Με στόχο οι εργαζόμενοι να κάνουν δική τους υπόθεση τη μάχη της υπογραφής της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, τα σωματεία των εργαζομένων του κλάδου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της ταξικής τους Ομοσπονδίας και συζητούν μαζικά και συγκροτημένα το σχέδιο της κλαδικής Σύμβασης που έχει ήδη καταρτίσει η Ομοσπονδία.

Ετσι, στο επόμενο διάστημα έχουν προγραμματιστεί:

  • Τη Δευτέρα 11 Απρίλη, το Σωματείο Εργαζομένων στην ΕΒΓΑ, στις 12.30 μ.μ., πραγματοποιεί γενική συνέλευση με θέματα το σχέδιο της συλλογικής σύμβασης, το συντονισμό της δράσης με την Ομοσπονδία. Επίσης, θα συζητηθούν και οι διαδικασίες για την ανάδειξη νέας Επιτροπής υγιεινής και ασφάλειας.
  • Την Τετάρτη 13 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ., στο ΕΚΑ (Γ' Σεπτεμβρίου 48β και Μάρνη), το κλαδικό Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Νομού Αττικής, προχωρά επίσης σε γενική συνέλευση, καλώντας όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να συμμετέχουν με θέμα το σχέδιο της ΣΣΕ, τις εξελίξεις στον κλάδο, τον απολογισμό δράσης της διοίκησης, το σχεδιασμό του επόμενου διαστήματος, καθώς και το ζήτημα της οργάνωσης Εργοστασιακών Επιτροπών του Συνδικάτου.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ