ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Απρίλη 2011
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΟΥΛΗ
Νομοθετούν το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας

Το ΚΚΕ κατήγγειλε το νέο «δώρο» των 30 δισ. ευρώ προς τις τράπεζες. Καταψήφισε το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων

Νέο κύμα αντιλαϊκών μέτρων περιέχεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με το οποίο διασπάται το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στην προοπτική ιδιωτικοποίησής του, νομοθετείται το νέο «δωράκι» στις τράπεζες, ύψους 30 δισ. ευρώ, και συγκροτείται γραμματεία δημόσιας περιουσίας προκειμένου να προετοιμαστεί καλύτερα το ξεπούλημά της.

Το νομοσχέδιο συζητείται από χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και καταψηφίζοντάς το ο εισηγητής του ΚΚΕ, Α. Τζέκης, τόνισε ότι αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των αντιλαϊκών μέτρων με στόχο τη διαμόρφωση κρατικών μηχανισμών για να εξυπηρετηθούν καλύτερα οι ανάγκες της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Εχουμε να κάνουμε, είπε, με μια προσπάθεια που είναι σε εξέλιξη, μαζικής εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, προκλητικής οικονομικής ενίσχυσης των τραπεζών καθώς και χτυπήματος των ΔΕΚΟ και των εργαζομένων σε αυτές, προκειμένου να μπουν σε πορεία πλήρους ιδιωτικοποίησης. Σχολιάζοντας την ίδρυση γραμματείας δημόσιας περιουσίας κατήγγειλε ότι αυτή εντάσσεται στη γνωστή θέση της κυβέρνησης για ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ.

Ο Α. Τζέκης σχολιάζοντας τη διάσπαση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων σε δύο κομμάτια είπε ότι γίνεται με βάση το δίκαιο της ΕΕ για την ενίσχυση του ανταγωνισμού και ανέφερε ότι ο τραπεζικός κλάδος του Ταμείου αποκόπτεται, κάτι που θα οδηγήσει ή στην ιδιωτικοποίησή του ή στη συγχώνευσή του, εξέλιξη από την οποία θα βγουν χαμένοι οι δημόσιοι υπάλληλοι που μέχρι τώρα έπαιρναν χαμηλότοκα δάνεια από το εν λόγω Ταμείο.

Εντονη ήταν η αντίδραση του βουλευτή του Κόμματος στο νέο «δώρο» στις τράπεζες ύψους 30 δισ. ευρώ, καταγγέλλοντας ότι σε συνέχεια πολιτικών που άρχισε η ΝΔ μέχρι σήμερα έχουν πάρει κρατικό χρήμα και εγγυήσεις πάνω από 100 δισ. ευρώ, κάτι που δείχνει ποιοι αποτελούν το υπηρετικό προσωπικό του τραπεζικού κεφαλαίου.

Οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. επιφυλάχθηκαν για την τελική τους θέση, ενώ το καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου

Στην παρέμβασή του ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, υπερασπίστηκε τη βάρβαρη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και κατηγόρησε όσους αντιδρούν λέγοντας ότι επιδίδονται σε «ανέξοδες κορόνες και εύκολη κριτική αντί να στηρίζουν την εθνική προσπάθεια» που κάνει η κυβέρνηση. Είπε ότι σύντομα θα ανακοινωθεί το μεσοπρόθεσμο οικονομικό πρόγραμμα με στόχο να φθάσει το έλλειμμα το 2015 στο 1% του ΑΕΠ, ενώ για το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ ισχυρίστηκε ότι δεν αποτελεί γενικό πωλητήριο αλλά «αξιοποίηση» μιας περιουσίας για την οποία μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δεν είχε εικόνα για το ύψος της.

Οπως είναι φυσικό, ο υπουργός υπερασπίστηκε το νέο «δώρο» προς τις τράπεζες ύψους 30 δισ. ευρώ λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να τις στηρίξει για να στηρίξουν αυτές με τη σειρά τους «την πραγματική οικονομία».

Στο μεταξύ, χτες, ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης ενημερώνοντας την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για την εκτέλεση του προϋπολογισμού για τους δύο πρώτους μήνες του 2011 ισχυρίστηκε ότι κινήθηκε καλύτερα από τις προβλέψεις. Οπως είπε, σε δημοσιονομική βάση το έλλειμμα του προϋπολογισμού είναι 55 εκατομμύρια χαμηλότερο από τις προβλέψεις αφού ανήλθε στα 1.024 εκατ. ευρώ έναντι πρόβλεψης 1.079 εκατ. Σχετικά με τα έσοδα ανέφερε ότι αυτά μειώθηκαν κατά 900 εκατομμύρια ευρώ έναντι του 2010 ενώ αρνήθηκε να απαντήσει για το ποιο είναι το τελικό ύψος του ελλείμματος για το 2010, λέγοντας ότι η κυβέρνηση περιμένει τα στοιχεία που θα ανακοινώσει η Στατιστική Υπηρεσία στις 26 Απρίλη.

ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ - ΜΕΓΑΛΟΚΑΤΑΘΕΤΕΣ
«Σήκωσαν» τα λεφτά τους και έφυγαν

Στη μαζική εξαγωγή αποταμιεύσεων σε χώρες του εξωτερικού από μεγάλους καταθέτες (επιχειρήσεις, μεγαλοεισοδηματίες) οφείλεται η μείωση των τραπεζικών καταθέσεων το 2010 κατά 40 δισ. ευρώ ή κατά 14% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με μελέτη της Εθνικής Τράπεζας.

Διαπιστώνεται συγκεκριμένα ότι «η εκροή κεφαλαίων στο εξωτερικό ήταν η βασική συνιστώσα της μείωσης των καταθέσεων κατά το 1ο εξάμηνο του 2010». Με άλλα λόγια, την περίοδο κατά την οποία ήταν διάχυτος ο φόβος της χρεοκοπίας της χώρας, οι μεγάλοι κεφαλαιούχοι «σήκωσαν» τα λεφτά τους και τα μετέφεραν σε τράπεζες του εξωτερικού. Το εξαγόμενο αυτό κεφάλαιο, σύμφωνα με την ΕΤΕ, ανέρχεται σε 32 δισ. ευρώ.

Η μελέτη επισημαίνει ότι η διαρροή καταθέσεων το 2ο εξάμηνο του 2010 ανήλθε στο 15% του συνόλου (8 δισ. ευρώ) και αποδίδεται στην ανάγκη χρηματοδότησης τρεχουσών αναγκών του ιδιωτικού τομέα και σε παρακράτηση μετρητών.

Εκτιμάται ότι η εκροή των καταθέσεων θα συνεχιστεί και το 2011 και θα ανέλθει στο 8%, ενώ εκφράζεται η αισιόδοξη (για τις τράπεζες) άποψη ότι οι εγχώριες καταθέσεις θα ακολουθήσουν μια διατηρήσιμη ανοδική τροχιά από το 2012 και μετά. Απόψεις οι οποίες έχουν ως βάση τις εκτιμήσεις του μνημονίου, σύμφωνα με τις οποίες η ελληνική οικονομία θα εισέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από τις αρχές του επόμενου έτους.

Δε θέλουν καθόλου φόρους

Δεν τον βλέπει με «καλό μάτι» τον τελευταίο φορολογικό νόμο ο ΣΕΒ...

Δε διασφαλίζει σταθερότητα, απλότητα, σαφήνεια στόχων και αντικειμενικότητα, είπε ο πρόεδρος των μεγαλοβιομηχάνων, Δ. Δασκαλόπουλος, στο τελευταίο Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ.

Ορους που θα ικανοποιούσε σε ένα μεγάλο βαθμό ο νόμος, σύμφωνα με το ΣΕΒ: Εάν δεν φορολογούνταν τα κέρδη των ΑΕ (παρότι ο νόμος προβλέπει μείωση της φορολόγησης)! Εάν ο συμψηφισμός οφειλών μεταξύ Δημοσίου και επιχειρήσεων περιελάμβανε και τις οφειλές προς τους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (γιατί, αυτοί τι φταίνε;). Εάν οι ποινές για τη φοροδιαφυγή δεν αυστηροποιούνταν (για τα «μεγάλα ψάρια»).

Τόσο απλά είναι για το μεγάλο κεφάλαιο μερικά πράγματα. Καλός φορολογικός νόμος είναι ο νόμος που δε φορολογεί τα κέρδη, «δίνει μία» στα Ταμεία να πάνε ακόμη χειρότερα και δεν προβλέπει αυστηρές ποινές για τους μεγάλους παραβάτες...

Μάλιστα ο ΣΕΒ φροντίζει να ξεκαθαρίσει το τελευταίο, σημειώνοντας ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι είναι αυτοί που συνεισφέρουν ελάχιστα στα φορολογικά έσοδα, οπότε... ο νοών νοείτω!

Βεβαίως και οι εργαζόμενοι μπορούν να πουν και κανείς να μην τους λοιδορήσει, ότι καλός φορολογικός νόμος είναι αυτός που φορολογεί το μεγάλο κεφάλαιο και μειώνει τη φορολόγηση των εργαζόμενων. Αρκετά τους έχει φάει το μεγάλο κεφάλαιο...

«ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ»
Ρυθμίσεις στήριξης των μονοπωλίων

Καταψήφισε χτες στη Βουλή, το ΚΚΕ, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, για την «Προστασία του Ελεύθερου Ανταγωνισμού» επισημαίνοντας ότι δε στοχεύει στην προστασία του καταναλωτή, αλλά στην προστασία της ...ασυδοσίας των μονοπωλιακών ομίλων. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν μόνο οι κυβερνητικοί βουλευτές.

Το νομοσχέδιο «δεν μπορούμε να το δούμε αποσπασμένο από τη συνολικότερη πολιτική» επισήμανε χαρακτηριστικά η Βέρα Νικολαΐδου, σημειώνοντας ότι αυτή συνολικά στοχεύει στην ενίσχυση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων. Οπως είπε, είναι «ουτοπικό, αντιδραστικό και αντιλαϊκό», τονίζοντας ότι «διευκολύνει την τάση συγκέντρωσης του κεφαλαίου», ενώ «δεν πείθει η κυβέρνηση ότι στόχος της είναι η κυβέρνηση των μονοπωλίων». Μάλιστα, αναφέρθηκε και στην έως σήμερα εμπειρία σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, αναφερόμενη στα καρτέλ του γάλακτος ή της ζυθοποιίας που κάθε άλλο παρά έχουν πάψει να υπάρχουν.

Ειδικά για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, για την οποία αλλαγές θεσμοθετούνται στο νομοσχέδιο, η Βέρα Νικολαΐδου σημείωσε ότι οι ανεξάρτητες αρχές «έρχονται για να νομιμοποιήσουν τις κυβερνητικές πολιτικές και αποκτούν θεσμικές αρμοδιότητες για να απαλλάξουν την εκάστοτε κυβέρνηση», θυμίζοντας ότι στο παρελθόν «ακόμη και κάποιες προσπάθειες που έγιναν για την επιβολή προστίμων πάγωσαν από κυβερνητικές αποφάσεις». Επίσης αναφορικά με τη σύσταση της επιτροπής τόνισε πως «η πλειοψηφία ορίζεται από τον υπουργό», ενώ επισήμανε ότι το νομοθετικό πλαίσιο για την παρέμβασή της «είναι πιο πίσω και από τον αντίστοιχο νόμο του 1977».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ