ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Απρίλη 2011
Σελ. /40
Να σταματήσει η ελληνική εμπλοκή στο έγκλημα

Επιστολή στρατευμένων στην Κρήτη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στη Λιβύη

Με επιστολή τους στρατευμένοι που υπηρετούν στο Ναύσταθμο της Κρήτης και στην 115 Πτέρυγα Μάχης καταγγέλλουν την ιμπεριαλιστική σφαγή στη Λιβύη και την εμπλοκή της ελληνικής κυβέρνησης. Πρόκειται για την τέταρτη τέτοια επιστολή νέων που υπηρετούν τη θητεία τους, ενώ είχαν προηγηθεί φαντάροι από: Την Ελληνική Δύναμη Κύπρου, από 18 μονάδες στον Εβρο και το Κέντρο Εκπαίδευσης Εφοδιασμού Μεταφορών της Σπάρτης και του Γυθείου.

Σημειώνουν οι νέοι:

«Εμείς οι φαντάροι που υπηρετούμε στο Ναύσταθμο Κρήτης και στην 115 Πτέρυγα Μάχης όλο αυτό το διάστημα παρακολουθούμε να εξελίσσεται ένας νέος άδικος, ιμπεριαλιστικός πόλεμος κατά του λαού της Λιβύης. Οι μονάδες μας παίζουν σημαντικό ρόλο για τις ιμπεριαλιστικές δολοφονικές επιδρομές.

Θέλουμε να καταγγείλουμε τη νέα ιμπεριαλιστική σφαγή στην οποία πρωτοστατούν το ΝΑΤΟ και οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, Γαλλίας, Αγγλίας, αλλά και η ελληνική κυβέρνηση. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο λαό της Λιβύης.

Αυτοί που κόπτονται τάχα να προστατέψουν το λαό της Λιβύης, το ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ, είναι αυτοί που διέλυσαν τη Γιουγκοσλαβία, αυτοί που αιματοκύλισαν το Αφγανιστάν και το Ιράκ με το ίδιο πρόσχημα, την "ανθρωπιστική βοήθεια", είναι αυτοί που "νομιμοποιούνται" κατά το δοκούν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Υπάρχουν όμως και άλλες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας που δεν τις υλοποιούν π.χ. για την Κύπρο, την Παλαιστίνη κ.ά. Οι ψευτιές τους δεν έχουν τελειωμό. Οπως και οι προηγούμενες επιθέσεις τους έτσι και αυτή ενάντια στο λαό της Λιβύης ένα στόχο έχουν, το μοίρασμα της λείας, ιδιαίτερα για την περιοχή της Λιβύης όπου είναι τα πετρέλαια και οι ενεργειακοί δρόμοι. Η επέμβαση στη Λιβύη είναι η έκφραση των οξύτατων ανταγωνισμών μεταξύ των μονοπωλίων. Είναι εξέλιξη επικίνδυνη για το σύνολο των λαών της περιοχής μας.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσφέρει γη, αέρα και θάλασσα και έχει στείλει πολεμικά πλοία και αεροπλάνα συμμετέχοντας ενεργά στην ιμπεριαλιστική επέμβαση. Εχει ουσιαστική συμμετοχή στον πόλεμο για τους ίδιους λόγους που έχει εξαπολύσει και τον άγριο πόλεμο στα λαϊκά δικαιώματα, όπως τον ζούμε όλα αυτά τα χρόνια. Υπηρετεί τα συμφέροντα των πλουτοκρατών και τις διεθνείς συμμαχίες της. Η συμμετοχή στους πολέμους, στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι η άλλη πλευρά της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει στη χώρα μας.

Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε νέοι εργαζόμενοι, παιδιά λαϊκών οικογενειών και την ίδια στιγμή που εμείς και οι οικογένειές μας ματώνουμε οικονομικά για να υπηρετήσουμε τη θητεία μας, με το μισθό - κοροϊδία των 8,6 ευρώ, τη στιγμή που με πρόσχημα την καπιταλιστική κρίση στα στρατόπεδα "κόβουν" από παντού (από στοιχειώδη πράγματα, όπως είδη καθαριότητας κλπ. μέχρι και τις δωρεάν καταστάσεις επιβίβασης που δικαιούμαστε) ξοδεύουν εκατομμύρια ευρώ για τα ελληνικά στρατεύματα σε Αφγανιστάν, Κόσσοβο, τώρα και στη Λιβύη.

Ολα αυτά δεν έχουν καμία σχέση ούτε με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, αλλά ούτε και με την αποστολή του στρατού, που είναι να υπερασπίζεται την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας. Γι' αυτό και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, υπηρετώντας πιστά τους σχεδιασμούς της αστικής τάξης της χώρας μας, προωθεί τη μετατροπή του στρατού σε μισθοφορικό και παράλληλα υποβαθμίζει τη στρατιωτική εκπαίδευση των φαντάρων εκπαιδεύοντας μόνο τους επαγγελματίες οπλίτες.

Ενώνουμε τη φωνή μας με το λαό, με τη νεολαία και απαιτούμε να σταματήσει κάθε εμπλοκή της χώρας μας σε αυτό το έγκλημα.

  • Κανένας Ελληνας φαντάρος δεν έχει δουλειά να βρίσκεται έξω από τα σύνορα της χώρας μας.
  • Να αποχωρήσουν τα ελληνικά πολεμικά αεροπλάνα και πλοία από την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη.
  • Να κλείσουν αμέσως οι ΝΑΤΟικές βάσεις στη Σούδα και το Ακτιο.
  • Οι λαοί είναι αυτοί που έχουν τη δύναμη να επιβάλουν το δίκιο τους».
«Διαμεσολάβηση» της Αφρικανικής Ενωσης εν μέσω μαχών

Συνεχίζεται το σφυροκόπημα από τους ΝΑΤΟικούς ιμπεριαλιστές, παρά την αποδοχή από τον Καντάφι της πρότασης κατάπαυσης του πυρός

Χτυπημένο άρμα μάχης από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς
Χτυπημένο άρμα μάχης από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς
ΤΡΙΠΟΛΗ - ΒΕΓΓΑΖΗ.--

Με διστακτικότητα υποδέχτηκαν οι εκπρόσωποι του λεγόμενου Εθνικού Συμβουλίου των αντικαθεστωτικών δυνάμεων στη Βεγγάζη, χτες, την αντιπροσωπεία της Αφρικανικής Ενωσης που κομίζει έναν «οδικό χάρτη» κατάπαυσης του πυρός, με τον οποίο διατείνεται ότι έχει συμφωνήσει ο συνταγματάρχης Καντάφι. Μετά το πέρας των πρώτων επαφών, ένας εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών, ο Σαμσεντίν Αμπντελμάουλα δήλωσε ότι οι προτάσεις της Αφρικανικής Ενωσης θα εξεταστούν προσεκτικά, συμπληρώνοντας, όμως, ότι για το Συμβούλιο η απομάκρυνση του Καντάφι και του στρατού από τους δρόμους είναι προϋποθέσεις αποδοχής των προτάσεων.

Ενώ οι επαφές στη Βεγγάζη συνεχίζονταν, οι πρώτες πληροφορίες για το περιεχόμενο του «οδικού χάρτη» που κόμισε στη Λιβύη η 5μελής αντιπροσωπεία υπό τον Πρόεδρο της Ν. Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα και τους ομολόγους του από το Μάλι, τη Μαυριτανία, το Κονγκό - Μπραζαβίλ και τον υπουργό Εξωτερικών της Ουγκάντα. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η πρόταση προβλέπει επιβολή άμεσης εκεχειρίας, διασφάλιση απρόσκοπτης μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας παντού, παροχή προστασίας σε όλους τους ξένους υπηκόους που βρίσκονται στη χώρα, έναρξη διαλόγου ανάμεσα στην ηγεσία Καντάφι και στις αντικαθεστωτικές δυνάμεις, με στόχο την κατάληξη ενός πολιτικού πλαισίου και τον τερματισμό των αεροπορικών βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ. Η παρέμβαση της Αφρικανικής Ενωσης, καθώς και το ακριβές περιεχόμενο του «οδικού χάρτη» που προτείνει, φέρονται να έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Εκπρόσωπος της 5μελούς αντιπροσωπείας δήλωνε, αργά το βράδυ της Κυριακής, στην Τρίπολη μετά από την πολύωρη συνάντηση με τον Καντάφι ότι ο «οδικός χάρτης» έγινε δεκτός. Αρνήθηκε, όμως, ν' απαντήσει αν ο Καντάφι αποδέχεται το ενδεχόμενο να απομακρυνθεί από την εξουσία, αρκούμενος να δηλώσει ότι «συζητήθηκε εκτενώς και αυτό το ζήτημα». Από την άλλη πλευρά, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, χτες, σχολιάζοντας τις ίδιες πληροφορίες περί του περιεχομένου της πρότασης, δήλωνε ότι «οι ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν όσο είναι αναγκαίες για την προστασία αμάχων. Εφόσον επικρατήσει πλήρης ηρεμία και οι άμαχοι είναι ασφαλείς, τότε θα τερματιστούν», αφήνοντας, φυσικά, με τον τρόπο αυτό ανοιχτή «την πόρτα» για κάθε είδους πρόσχημα έτσι ώστε το μακελειό να συνεχιστεί επ' αόριστον. Αναλόγου περιεχομένου δηλώσεις έκανε και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον.

Γκρίνια για το ΝΑΤΟ

Στο μεταξύ, σκληρότατες μάχες μαίνονταν και χτες στην Ατζνταμπίγια, όπου έχει μεταφερθεί, μετά την Μπρέγκα, το επίκεντρο των συγκρούσεων ως αποτέλεσμα της νέας υποχώρησης των αντικαθεστωτικών δυνάμεων. Από την Κυριακή το βράδυ, οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί έγιναν ακόμη πιο έντονοι, με στόχο κυρίως τις δυνάμεις του Καντάφι. Σύμφωνα πάντα με ΝΑΤΟικές πηγές, καταστράφηκαν δεκάδες τανκς τόσο στην Ατζνταμπίγια όσο και στη Μιζράτα, η οποία παραμένει ουσιαστικά πολιορκημένη και πεδίο μαχών εδώ και έξι εβδομάδες! Της εντατικοποίησης των βομβαρδισμών προηγήθηκαν οι αλλεπάλληλες επικριτικές, για το ΝΑΤΟ, δηλώσεις εκπροσώπων των αντικαθεστωτικών δυνάμεων, οι οποίοι, έχοντας πλήρως εγκαταλείψει τα περί ανεξάρτητης δράσης και μη παρέμβασης ξένων δυνάμεων, κατηγόρησαν το ΝΑΤΟ ότι «δεν πλήττει αρκετά τις δυνάμεις του Καντάφι (!) και δεν βοηθά όσο πρέπει, αεροπορικώς, τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις»! (Υπενθυμίζεται έστω και για τους τύπους ότι η απόφαση 1973 του ΟΗΕ αφορά μόνο στη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και στην προστασία των αμάχων). Επίσης, εκπρόσωποι των αντικαθεστωτικών κατήγγειλαν ότι τα τελευταία 24ωρα τουλάχιστον 4 άνθρωποι (μαχητές) έχασαν τη ζωή τους από «λάθος στόχευση των ΝΑΤΟικών».

Τραγωδία στη Λαμπεντούζα

Δεκάδες θύματα - ανάμεσά τους και πολλά παιδιά και γυναίκες - είναι ο τραγικός απολογισμός του ναυαγίου πλοιαρίου που μετέφερε μετανάστες από τη Λιβύη την περασμένη Τετάρτη, κοντά στις ακτές του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα. Οπως μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων «Ansa», υπερφορτωμένο πλοιάριο 13 μέτρων που μετέφερε περίπου 300 μετανάστες, κυρίως από χώρες της βόρειας Αφρικής, αλλά και από την Ακτή του Ελεφαντοστού και το Μπαγκλαντές, ναυάγησε ανοικτά των ακτών της Λαμπεντούζα. Οι σωστικές ομάδες κατάφεραν να διασώσουν 53 ανθρώπους, ωστόσο εκτιμάται πως υπάρχουν περίπου 250 αγνοούμενοι. Το δράμα βεβαίως των προσφύγων από όλη τη Βόρεια Αφρική συνεχίζεται, καθώς χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και την εξαθλίωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ