ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Απρίλη 2011
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Καταγγέλλει την ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Ακτή του Ελεφαντοστού

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) με ανακοίνωσή της «καταγγέλλει τη νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Ακτή του Ελεφαντοστού, που έρχεται σαν συνέχεια των "ειρηνικών" και μη επεμβάσεων σε Βόρεια Αφρική και αραβικό κόσμο». Σημειώνει πως γίνεται και πάλι «για τη μοιρασιά της λείας ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές, δηλαδή του πλούσιου εδάφους, υπεδάφους και υφαλοκρηπίδας της χώρας, αλλά για μια ακόμα φορά οι επιτιθέμενοι χρησιμοποιούν το έωλο πρόσχημα της προστασίας των αμάχων».

Καταγγέλλει «την άμεση εμπλοκή της Γαλλίας και του ΟΗΕ, την έμμεση ανάμειξη των ΗΠΑ που, διά στόματος του Αμερικανού προέδρου, επικρότησαν την επίθεση αλλά και την "ουδέτερη" στάση της Ρωσίας, που βλέπει τα συμφέροντά της να κινδυνεύουν εξαιτίας των ενδοϊμπεριαλιστικών διαγκωνισμών».

Καλεί τον ελληνικό λαό να βγάλει συμπεράσματα «από τέτοιου είδους αρνητικές εξελίξεις σε κάθε γωνιά της Γης, από την εφαρμοζόμενη πολιτική των "συμμάχων" της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και το ποιόν των εκλεγμένων ηγετών, όπως αυτό του απερχόμενου προέδρου της χώρας, Λοράν Γκμπάγκμπο». Τέλος, καλεί τον ελληνικό λαό «να ξεσηκωθεί ενάντια σε κάθε αδικία (...) να μη σταματήσει να στέκεται αλληλέγγυος στο πλευρό κάθε καταπιεσμένου, να επαγρυπνεί για να αποκρούσει κάθε ανάμειξη της χώρας μας σε τέτοιου είδους επεμβάσεις, από τις οποίες μοναδικοί κερδισμένοι είναι τα μονοπώλια και παντοτινά θύματα οι λαοί».

ΗΠΑ
Στο «κρεβάτι του Προκρούστη» οι εργαζόμενοι

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Για «επώδυνες θυσίες» προειδοποίησε τον ήδη εξουθενωμένο αμερικανικό λαό ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αμέσως μετά την επίτευξη συμφωνίας για τον προϋπολογισμό αργά τη νύχτα της Παρασκευής, τοπική ώρα, με τη Ρεπουμπλικανική πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Μία συμφωνία που ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη αλλά προβλήθηκε ως «μεγάλη μάχη» για να αποφευχθεί η υποτιθέμενη παύση πληρωμών σε ομοσπονδιακό επίπεδο ώστε να μπορέσει να χρυσωθεί το χάπι της συνεχιζόμενης επίθεσης στις αποδοχές και στα δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού.

«Ορισμένες από τις περικοπές είναι επίπονες, προγράμματα στα οποία πολλοί πολίτες βασίζονται θα ανασταλούν, αναγκαία έργα υποδομών θα καθυστερήσουν. Ομως δεν θα προχωρούσα σε αυτές τις περικοπές εάν οι συνθήκες ήταν καλύτερες» δήλωσε υποκριτικά ο Ομπάμα υπογραμμίζοντας ότι «πρόκειται για το υψηλότερο ετήσιο πρόγραμμα περικοπών στην ιστορία των ΗΠΑ». Η κατ' αρχήν συμφωνία προβλέπει περικοπές δαπανών ύψους 38,5 δισ. δολαρίων μέχρι το τέλος του τρέχοντος οικονομικού έτους (30 Σεπτεμβρίου) , όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπέινερ, ουσιαστικά δηλαδή το συνολικό ποσό των περικοπών που επιζητούσαν οι Ρεπουμπλικανοί. Αν και μέχρι στιγμής λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι οι περικοπές θα είναι στα εναπομείναντα «κοινωνικά προγράμματα».

ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ - ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ
Σύλληψη του πρώην προέδρου

Γάλλοι στρατιώτες περιπολούν στην πρωτεύουσα της Ακτής Ελεφαντοστού
Γάλλοι στρατιώτες περιπολούν στην πρωτεύουσα της Ακτής Ελεφαντοστού
AMΠΙΤΖΑΝ.-- Στο ξενοδοχείο «Γκολφ» του Αμπιτζάν κρατείται από χτες το απόγευμα υπό την «προστασία» του ΟΗΕ ο απερχόμενος πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού Λοράν Γκμπάγκμπο, που συνελήφθη από Γάλλους κομάντος στο υπόγειο καταφύγιο της προεδρικής κατοικίας. Ωστόσο, ο επικεφαλής των «ειρηνευτικών» επιχειρήσεων του ΟΗΕ Αλέν Λε Ρόι, ενημερώνοντας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε έκτακτη συνεδρίαση του σώματος για τις εξελίξεις στη δυτικοαφρικανική χώρα, ισχυρίστηκε ότι η σύλληψη του απερχόμενου ηγέτη έγινε από ένοπλους υποστηρικτές του αναγνωρισμένου ως νέου προέδρου (από ΗΠΑ, ΟΗΕ, ΕΕ) Αλασάν Ουατάρα και όχι από κυανόκρανους ή Γάλλους στρατιώτες...

Ο Αλέν Λε Ρόι σημείωσε πάντως ότι η σύλληψη του Λοράν Γκμπάγκμπο δε σημαίνει άμεσα τερματισμό της πολιτικής κρίσης στην Ακτή Ελεφαντοστού, αλλά «ένα σημαντικό βήμα» προς αυτή την κατεύθυνση.

Ωστόσο, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, σε άλλο ένα ρεσιτάλ υποκρισίας, προτίμησε να στείλει «μηνύματα» σε διάφορες κατευθύνσεις, υποστηρίζοντας ότι η σύλληψη του Γκμπάγκμπο «διαμηνύει σε όλους τους δικτάτορες ότι δεν μπορούν να περιφρονούν, χωρίς ατιμωρησία, τη φωνή του λαού τους σε δίκαιες και ελεύθερες εκλογές».

ΗΠΑ
Αθώωσαν τον εγκληματία Καρίλες

ΕΛ ΠΑΣΟ.--

«Αθώο» αποφάσισαν να ανακηρύξουν τον εγκληματία και πρώην πράκτορα της CIA Λουίς Ποσάδα Καρίλες την περασμένη Παρασκευή οι ένορκοι, ύστερα από μια δίκη που διήρκεσε 13 εβδομάδες. Και για τις 11 κατηγορίες που αντιμετώπιζε σχετικά με ψευδορκία, παράνομη είσοδο στις ΗΠΑ και άλλα μεταναστευτικά ζητήματα, ο Καρίλες έλαβε το «πράσινο φως» να συνεχίζει να κυκλοφορεί ελεύθερος στους δρόμους του Μαϊάμι. Πρόκειται για έναν εγκληματία που σχετίζεται, ανάμεσα στα άλλα, με την κατάρριψη του κουβανικού αεροσκάφους της «Cubana» το 1976 και το θάνατο των 73 επιβατών του, το σχεδιασμό σειράς βομβιστικών επιθέσεων σε ξενοδοχεία στην Αβάνα το 1997, με αποτέλεσμα το θάνατο ενός Ιταλού τουρίστα, αλλά και την προσπάθεια να δολοφονήσει τον Κουβανό ηγέτη Φιντέλ Κάστρο το 2000 στον Παναμά.

Αμέσως μετά την απόφαση, ο Καρίλες υποστήριξε πως είναι «εξαιρετικά ευγνώμων στις ΗΠΑ» και, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τα επόμενα σχέδιά του, υπογράμμισε πως «ο δρόμος μου δεν έχει τελειώσει ακόμα. Η μάχη έχει αλλάξει, αλλά παραμένει μία μάχη», υπονοώντας προφανώς τις προσπάθειες ανατροπής της σοσιαλιστικής Κούβας.

Αμεση ήταν η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Κούβας, που με ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει τη δίκη μια «φάρσα» και σημειώνει πως οι κατηγορίες εναντίον του για μεταναστευτικά ζητήματα και όχι «τρομοκρατία» αποτελούν προσβολή για τον κουβανικό λαό και τις οικογένειες των θυμάτων. Υπογραμμίζει πως η συγκεκριμένη απόφαση αποδεικνύει για άλλη μια φορά πως ο Καρίλες έχει τη στήριξη και την υπεράσπιση των αμερικανικών αρχών. Επιπρόσθετα σημειώνει πως ενώ ο Καρίλες έχει απαλλαχθεί, παραμένουν άδικα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ οι πέντε Κουβανοί αγωνιστές επειδή ξεσκέπασαν παρόμοιες εγκληματικές πράξεις και ενημέρωσαν τις κουβανικές αρχές.

ΙΑΠΩΝΙΑ
Ισχυρός μετασεισμός

ΤΟΚΙΟ.--

Μετασεισμός 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με εστιακό βάθος μόλις 10 χλμ. σε απόσταση 22 χλμ. από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, τάραξε χτες τη βορειοανατολική Ιαπωνία προκαλώντας - ακριβώς ένα μήνα μετά το φονικό σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μάρτη - το θάνατο ενός 16χρονου κοριτσιού και τον εγκλωβισμό επτά ατόμων. Ο μετασεισμός δεν ήταν η μόνη άσχημη είδηση που ανέμενε τους κατοίκους της βορειοανατολικής Ιαπωνίας. Ανακοινώθηκε και η διεύρυνση της ζώνης εκκένωσης στα 40 (από 20) χλμ. από το πυρηνικό συγκρότημα της Φουκουσίμα, προκειμένου να αποφευχθούν οι δυσμενείς μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων ακόμη πέντε κοινοτήτων, δίχως εντούτοις να έχουν εξασφαλιστεί ικανοποιητικές συνθήκες στέγασης...

Οσον αφορά στην κρίση του προβληματικού πυρηνικού συγκροτήματος στη Φουκουσίμα, ανακοινώθηκε πως επιτεύχθηκε «σημαντική μείωση της ραδιενέργειας», αν και δεν έχει αποκατασταθεί ακόμη το σύστημα ψύξης.

Και ενώ τα προβλήματα συνεχίζονται για εκατοντάδες χιλιάδες πληγέντες, τα ιαπωνικά σχολεία ξανανοίγουν σήμερα, λόγω έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, δίχως να λείπουν τα προβλήματα για αρκετές χιλιάδες μαθητές, αρκετοί από τους οποίους συμμετείχαν στην προχτεσινή αντιπυρηνική διαδήλωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο του Τόκιο με κεντρικά συνθήματα: «Οχι στη ραδιενέργεια», «Μην εμπιστεύεστε την κυβέρνηση και την εταιρεία TEPCO!».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, το κυβερνών «Δημοκρατικό Κόμμα Ιαπωνίας» του πρωθυπουργού Ναότο Καν μετρά τις «πληγές» του από τις όχι και τόσο θετικές επιδόσεις του κατά τις προχτεσινές δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Στο Τόκιο επανεξελέγη για τέταρτη φορά ο 78χρονος συγγραφέας Σιντάρο Ισιχάρα με την υποστήριξη του αντιπολιτευόμενου «Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος» και του ακροδεξιού βουδιστικού κόμματος «Κομέιτο». Η συμμετοχή των ψηφοφόρων αυξήθηκε κατά 3,45% σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές πλησιάζοντας το 58%.

ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Νεκροί από έκρηξη σε σταθμό

ΜΙΝΣΚ.--

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε χτες το απόγευμα σε σταθμό του μετρό στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, το Μινσκ, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 11 άνθρωποι και πάνω από 100 άλλοι τραυματίστηκαν. Η έκρηξη σημειώθηκε στις 17.55 τοπική ώρα στο πολυσύχναστο σταθμό Οκτιάμπρσκαγια, όπου συνδέονται οι δύο γραμμές του μετρό και βρίσκεται μόλις 100 μέτρα από το Προεδρικό Μέγαρο. Ο Πρόεδρος της χώρας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση κυβερνητικών αξιωματούχων, ενώ στο χώρο της έκρηξης έσπευσαν ομάδες διάσωσης και της Κρατικής Ασφάλειας.

Δεν είχαν γίνει γνωστά τα αίτια της έκρηξης, ωστόσο όλες οι ενδείξεις κάνουν λόγο για βομβιστικό μηχανισμό. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως κατέρρευσε τμήμα της οροφής του σταθμού και οι σκάλες. Το ρωσικό πρακτορείο «Ιντερφαξ», επικαλούμενο αστυνομική πηγή, ανέφερε πως «πιθανή αιτία της έκρηξης είναι η τρομοκρατική επίθεση» χωρίς να δίνονται πληροφορίες για τα κίνητρά της.

ΠΕΡΟΥ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Προς δεύτερο γύρο

ΛΙΜΑ.--

Με καταμετρημένο το 72,37% ο Ογιάντα Ουμάλα με την εκλογική συμμαχία «Το Περού νικάει» (που στηρίζει και το Περουβιάνικο ΚΚ) καταλαμβάνει το 29,26% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής στο Περού, και τον ακολουθεί η Κέικο Φουτζιμόρι με 22,89%, ενώ στην τρίτη θέση (από τη δεύτερη στην οποία βρισκόταν μέχρι το 50%) υποχωρεί το πρώην στέλεχος του ΔΝΤ και της ΠΤ και γνωστός με το προσωνύμιο «ελ Γκρίνγκο» Πέδρο Πάμπλο Κουσίνσκι με 21,09%. Τέταρτος με περίπου 15%, ο πρώην πρόεδρος Αλεχάντρο Τολέδο. Ο δεύτερος γύρος αναμένεται για τις 5 Ιούνη.

Ο Ουμάλα, πρώην στρατιωτικός που εμφανίζεται με «πρόγραμμα αναδιανομής του πλούτου και μεγαλύτερου ρόλου για το κράτος σε ό,τι αφορά τον φυσικό πλούτο», επιλέγοντας τις συμμαχίες του, διαβεβαιώνει την αστική τάξη ότι «θα ακολουθήσει δική του πορεία όχι παρόμοια με άλλες κυβερνήσεις της περιοχής» (φωτογραφίζοντας τη Βενεζουέλα και τη Βολιβία). Η δε Φουτζιμόρι, κόρη του πρώην προέδρου Αλμπέρτο Φουτζιμόρι που εκτίει ποινές κάθειρξης για υποθέσεις διαφθοράς και κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τον βρώμικο πόλεμο ενάντια στο λαϊκό κίνημα εμφανίζεται να δηλώνει ότι θέλει «να συνεχίσει την κληρονομιά του πατέρα της». Το σίγουρο είναι ότι τα λαϊκά στρώματα δεν πρόκειται να λύσουν τα προβλήματά τους με όποιον διαχειριστή του συστήματος εκλεγεί, παρά μόνο αν πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της σύγκρουσης με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ