ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Απρίλη 2011
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δυναμική παρέμβαση έξω από το Δημαρχείο

Από την κινητοποίηση στο Δημαρχείο
Από την κινητοποίηση στο Δημαρχείο
Δυναμική παρέμβαση έξω από το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, όπου ήταν προγραμματισμένη εκδήλωση με θέμα τη συμβολή των ΣΔΙΤ στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, πραγματοποίησαν το ΠΑΜΕ και η ΕΔΥΕΘ το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης. Η εκδήλωση ήταν υπό την αιγίδα του αμερικανικού προξενείου και εισηγητής θα ήταν στέλεχος πολυεθνικής εταιρείας.

Το ΠΑΜΕ και η ΕΔΥΕΘ κατήγγειλαν ότι είναι τουλάχιστον υποκριτικό να μιλούν για το περιβάλλον οι ιμπεριαλιστές κεφαλαιοκράτες, δηλαδή αυτοί που γέμισαν τα Βαλκάνια απεμπλουτισμένο ουράνιο, που βομβαρδίζουν λαούς όπου και όποτε το επιβάλλει το συμφέρον των μονοπωλίων, που εμπορεύονται ακόμα και ρύπους και απόβλητα.

Κάλεσαν το λαό να μη δείξει καμία ανοχή, να μην κάνει καμία παραχώρηση στους δολοφόνους των λαών που θέλουν να βγάλουν κέρδη και από το περιβάλλον. Και προειδοποίησαν ότι πίσω από τα ψεύτικα λόγια τους για την προστασία του περιβάλλοντος και την ήπια χρήση του θέλουν να κρύψουν τα σχέδιά τους για τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή.

Δύο νεκροί από επεισόδια στα Α. Λιόσια

Δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους και τρεις τραυματίστηκαν το βράδυ της Παρασκευής μετά από επεισόδια που σημειώθηκαν έξω από τη χωματερή των Α. Λιοσίων. Στα επεισόδια συμμετείχαν αλλοδαποί και Ρομά και κατά τη διάρκεια των συμπλοκών άγνωστοι άρχισαν να πυροβολούν με κυνηγετικές καραμπίνες.

Οι δύο νεκροί άνδρες αλλά και οι τρεις τραυματίες, σύμφωνα με την Αστυνομία, ήταν αλλοδαποί. Και οι 5 μετά τα επεισόδια μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο, όπου για τους δύο ήταν ήδη αργά. Αμέσως μετά τη συμπλοκή η Αστυνομία απέκλεισε την περιοχή και προχώρησε σε προσαγωγές, ενώ άνδρες των ΜΑΤ παρέμειναν στο σημείο για αρκετές ώρες προς αποφυγή περαιτέρω συγκρούσεων. Οπως έγινε γνωστό, η αφορμή για τα όσα έγιναν έξω από τη χωματερή ήταν η διαμάχη τους για τα αντικείμενα που υπάρχουν στα σκουπίδια και που μαζεύουν για να τα αξιοποιήσουν.

Ενοχος και σε δεύτερο βαθμό ο Π. Ψωμιάδης

Ενοχος και σε δεύτερο βαθμό κρίθηκε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης για την υπόθεση της μείωσης προστίμων (από 89.000 ευρώ σε 5.000 ευρώ) σε πρατηριούχο υγρών καυσίμων ο οποίος είχε εντοπιστεί να νοθεύει το πετρέλαιο με τη μέθοδο του αποχρωματισμού. Το 5μελές Εφετείο Θεσσαλονίκης επέβαλε στον Π. Ψωμιάδη ποινή φυλάκισης 12 μηνών με τριετή αναστολή για την πράξη της παράβασης καθήκοντος. Η ίδια ποινή του είχε επιβληθεί και από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, το Φλεβάρη του 2009.

Ως νομάρχης Θεσσαλονίκης, ο Π. Ψωμιάδης αποφάσισε, στις αρχές του 2005, τη μείωση των προστίμων, που είχε επιβάλει η προηγούμενη διοίκηση της Νομαρχίας. Με την ολοκλήρωση της δίκης ο Π. Ψωμιάδης δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ποτέ δεν έκρυψα την υπογραφή μου, δεν χρηματίστηκα, δεν χαρίστηκα, δεν δίστασα να συγκρουστώ ανοιχτά γι' αυτά που πιστεύω. Μείωσα το πρόστιμο για παραβάσεις που αφορούσαν 1.300 λίτρα νοθευμένου πετρελαίου κίνησης, συνολικής αξίας περίπου 1.000 ευρώ!». Ο Π. Ψωμιάδης αναμένεται να προσφύγει στον Αρειο Πάγο, καταθέτοντας αίτηση αναίρεσης της απόφασης. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρξει αμετάκλητη απόφαση για να εκπέσει από τη θέση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΠΙΒΑΤΗΣ της λεωφορειακής γραμμής Πέραμα - Πειραιάς πυροβόλησε δύο φορές με πιστόλι τον ελεγκτή που έκανε έλεγχο εισιτηρίων. Το περιστατικό συνέβη χτες το απόγευμα στο Κερατσίνι και ο ελεγκτής μεταφέρθηκε στο «Αττικό» Νοσοκομείο με τραύματα στη κοιλιακή χώρα, όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου. Ο δράστης αναζητείται.

ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ του πατέρα ενός από τους κατηγορουμένους που βρίσκεται προφυλακισμένος και εμφανίζεται στο δικαστήριο, συνεχίστηκε χτες η δίκη στον Κορυδαλλό για την αυτοαποκαλούμενη οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Οπως είπε στο δικαστήριο ο πατέρας του κατηγορούμενου, δεν κάλεσαν το γιο του να παρουσιαστεί στον ανακριτή για να δώσει εξηγήσεις και να αποτρέψει την προφυλάκισή του. Οταν μετά από 4 μήνες βγήκε ένταλμα σύλληψης, το παιδί έλειπε στο εξωτερικό και τα έμαθε όλα από τον πατέρα του. Τότε ένοιωσε καχύποπτα γιατί δεν τον είχαν καλέσει πριν το ένταλμα, πίστεψε ότι για λόγους πολιτικούς ήθελαν να τον προφυλακίσουν. Να σημειωθεί, ότι είχαν βρεθεί αποτυπώματα του νεαρού κατηγορούμενου, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, σε τηλέφωνα στο σπίτι του ενός από τους κατηγορούμενους που έμενε στο Χαλάνδρι.

ΑΝΑΒΟΛΕΣ ΔΙΚΩΝ: Την αντίθεσή της εκφράζει η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου στην κατάργηση τρίτης αναβολής στις δίκες, όπως προβλέπει ο νόμος 3904/2010. Κατά τη συζήτηση της Ολομέλειας του Ανώτατου Δικαστηρίου ο εισηγητής Εμ. Καλούδης υποστήριξε ότι η χορήγηση τρίτης αναβολής είναι στην αποκλειστική κρίση του δικαστηρίου και πως οι δικαστές της έδρας έχουν την ευχέρεια να κρίνουν αν πρέπει να χορηγηθεί τρίτη αναβολή. Επίσης, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες ανέφερε ότι η επίμαχη διάταξη είναι αντισυνταγματική και αντίθετη με την αρχή της αναλογικότητας. Τελικά, οι αρεοπαγίτες με πλειοψηφία 26-15 έκριναν να μη λάβουν απόφαση για την επίμαχη διάταξη και να επιληφθούν του θέματος το Μάη.

ΕΠΙΘΕΣΗ σε δύο υποκαταστήματα τραπεζών στο κέντρο της Αθήνας σημειώθηκε χτες το μεσημέρι από αγνώστους που με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους έσπασαν με βαριοπούλες τις τζαμαρίες των καταστημάτων της EUROBANK επί της οδού Σόλωνος και της ALPHA BANK στη Χαρ. Τρικούπη.

ΚΛΗΣΗ σε απολογία για τις αρχές Μάη έλαβε η συμβολαιογράφος Κατερίνα Πελέκη - Βουλγαράκη από την εφέτη ανακρίτρια Ειρήνη Καλού για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. Καλείται να απολογηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, για δύο κακουργήματα και ένα πλημμέλημα, που αφορούν τ' αδικήματα της συνέργειας σε απιστία, της ψευδούς βεβαίωσης και της παράβασης του νόμου περί αρχαιοτήτων.

ΕΚΔΙΚΑΖΕΤΑΙ εκ νέου την ερχόμενη Πέμπτη 14 Απρίλη, στο 14ο πολιτικό τμήμα του Εφετείου Αθήνας, η αγωγή για συκοφαντική δυσφήμηση του πρώην αρχιφύλακα των φυλακών Κορυδαλλού και νυν αρχιφύλακα των φυλακών Νέων Αυλώνα, Αντώνη Αραβαντινού, κατά του δημοσιογράφου Νίκου Βαφειάδη, ύστερα από αναίρεση της εφετειακής απόφασης από τον Αρειο Πάγο. Με την αγωγή ο Αντ. Αραβαντινός ζητεί να του επιδικαστούν 150.000 ευρώ ως ηθική βλάβη για άρθρο του δημοσιογράφου που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 1997 στο περιοδικό «ΜΕΤΡΟ» σχετικό με την κατάσταση στις φυλακές. Να σημειωθεί, ότι την αγωγή του αρχιφύλακα έχουν απορρίψει με αποφάσεις τους τόσο το Πρωτοδικείο όσο και το Εφετείο της Αθήνας.

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ανάμεσα σε μέλη τού «Δεν Πληρώνω» και του βουλευτή Τρικάλων του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Μαγκούφη σημειώθηκε στα διόδια Αγίας Τριάδας στο Μώλο Φθιώτιδας.

ΔΙΩΞΕΙΣ σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκαν από την Εισαγγελία Πρωτοδικών σε 14 οικονομικούς επιθεωρητές και ελεγκτές Εφοριών που έκαναν παράνομους επανελέγχους σε επιχειρήσεις, ΟΤΑ και εκκλησιαστικούς φορείς, ζημιώνοντας το Δημόσιο.

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ του Συμβουλίου Εφετών αφέθηκαν προσωρινά ελεύθερα με περιοριστικούς όρους τα τρία από τα έξι άτομα που κατηγορούνται για συμμετοχή στον «Επαναστατικό Αγώνα».

Διαμαρτυρία στο Γενικό Κρατικό

Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας απαίτησαν το πρωί της Πέμπτης με παράσταση διαμαρτυρίας στο Γενικό Κρατικό της Αθήνας συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας Αττικής, του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Αθήνας, δυνάμεις του ΠΑΜΕ απ' το νοσοκομείο.

Διαμαρτυρήθηκαν καθώς τις προηγούμενες μέρες με επιστολή του το νοσοκομείο ζήτησε από την οικογένεια συνταξιούχου του ΙΚΑ που εξετάστηκε στο νοσοκομείο - και συγκεκριμένα απ' τον γιο της που είναι άνεργος οικοδόμος - να πληρώσει 147 ευρώ για εξετάσεις που έκανε η μητέρα του μετά από τραυματισμό της. Η ηλικιωμένη προ μηνών χτύπησε από πτώση και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο όπου και υποβλήθηκε σε αιματολογικές εξετάσεις και αξονική τομογραφία. Πριν από λίγες μέρες όμως έφτασε στην οικογένεια έγγραφο του νοσοκομείου που ενημέρωνε ότι πρέπει να πληρώσουν από την τσέπη τους 147 ευρώ επιπλέον από αυτά που καλύπτει το ΙΚΑ για τις εξετάσεις. Μετά την παρέμβαση, ο διοικητής δεσμεύτηκε ότι θα ανακαλέσει το χαράτσι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ