ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Απρίλη 2011
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απεργούν αύριο οι συμβασιούχοι στο Δημόσιο

Προσυγκέντρωση στις 8 π.μ. στο σταθμό του Μετρό «Αμπελόκηποι» οργανώνουν οι ταξικές δυνάμεις

Από πρόσφατη κινητοποίηση
Από πρόσφατη κινητοποίηση
Την ανάγκη συντονισμένης πάλης όλων των εργαζομένων για την αποτελεσματικότερη διεκδίκηση του δικαιώματος στη μόνιμη και σταθερή εργασία και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, αναδεικνύει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής, καλώντας στην αυριανή κινητοποίηση στον Αρειο Πάγο και στην προσυγκέντρωση που οργανώνει στις 8 το πρωί στο σταθμό του Μετρό «Αμπελόκηποι».

Υπενθυμίζεται ότι αύριο οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες (ΑΔΕΔΥ, ΠΟΕ ΟΤΑ) έχουν κηρύξει απεργία για τους συμβασιούχους και στάση εργασίας (7.30 το πρωί έως 11.30 το πρωί) για τους μόνιμους στους ΟΤΑ. Μια απόφαση με την οποία δείχνουν, όπως καταγγέλλουν οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, ότι θέλουν τους εργαζόμενους διαιρεμένους. Ακόμα πρέπει να σημειωθεί ότι στο τελευταίο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ ΟΤΑ η πλειοψηφία απέρριψε την πρόταση των ταξικών δυνάμεων ώστε να γίνει 48ωρη απεργία αύριο και μεθαύριο.

Ακόμα στην ανακοίνωση του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής καταγγέλλουν τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που εφαρμόζουν την πολιτική ομηρίας και που μαζί με το Συνασπισμό το 2001 ψήφισαν σχετική τροπολογία στο Σύνταγμα απαγορεύοντας τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Την πολιτική αυτή, επισημαίνει το Συνδικάτο, στηρίζουν οι συνδικαλιστές τους σε ΑΔΕΔΥ, ΠΟΕ ΟΤΑ και αλλού. Προβάλλουν ως «λύση» την εφαρμογή σχετικής κοινοτικής οδηγίας, η οποία ούτε προβλέπει, ούτε επιβάλλει τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Συμφωνούν με το νόμο Ραγκούση που ανακυκλώνει την ανεργία, μιλούν για μετατροπή σε αορίστου χρόνου μόνο των συμβάσεων που εξυπηρετούν το κριτήριο των λεγόμενων «πάγιων και διαρκών αναγκών», προσανατολίζουν τους εργαζόμενους σε δικαστικές προσφυγές για να συγκαλύψουν ότι το ζήτημα της μόνιμης και σταθερής δουλειάς είναι πάνω από όλα πολιτικό. Καταλήγοντας το Συνδικάτο καλεί σε αγώνα για να καταργηθούν οι ελαστικές μορφές εργασίας, να μη γίνει καμιά απόλυση, μονιμοποίηση όλων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί - αντιασφαλιστικοί νόμοι.

Συνεχίζουν τον πολυήμερο αγώνα τους

Στην τρίτη βδομάδα των κινητοποιήσεών τους βρίσκονται οι συμβασιούχοι στο Δήμο της Αθήνας που χτες πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο της Αθήνας, ενώ συνεχίζουν την κατάληψη στο δημαρχείο, διεκδικώντας το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Η πορεία ξεκίνησε από το δημαρχείο στην οδό Αθήνας, κατευθύνθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου από κει στο υπουργείο Εσωτερικών, στη Βουλή, για να καταλήξουν στο δημαρχείο της οδού Λιοσίων.

Οι συμβασιούχοι έχουν απέναντί τους όχι μόνο την κυβέρνηση και τη δημοτική αρχή, αλλά και τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες - ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ - που προσπαθούν να υπονομεύσουν τον αγώνα τους. Αυτές οι δυνάμεις επιχειρούν επιπλέον να εμποδίσουν τη δράση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στο Δήμο της Αθήνας. Οπως καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους οι ταξικές δυνάμεις στο δήμο, ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ προσπαθούν να προβοκάρουν τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, καταφεύγουν σε φραστικές επιθέσεις και σε καταστροφή υλικού.

Ταυτόχρονα, προσπαθούν να αθωώσουν τη φιλοκυβερνητική πλειοψηφία στο δήμο, που κλιμακώνοντας τον αυταρχισμό και την καταστολή επιτέθηκε με τα ΜΑΤ στους συμβασιούχους. Ακόμα εναντιώνονται στην πρόταση των ταξικών δυνάμεων για πραγματοποίηση γενικών συνελεύσεων ώστε να μην παίρνουν αποφάσεις οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΟΡΩΠΙΟΥ
Συγκέντρωση για τα δικαιώματα των μεταναστών

Αποφασισμένοι να παλέψουν και να διεκδικήσουν λύσεις στο πλήθος των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, δήλωσαν τη Δευτέρα το απόγευμα μετανάστες εργάτες στη βιομηχανική ζώνη του Κορωπίου, συμμετέχοντας σε μια μαχητική συγκέντρωση που διοργάνωσε η Επιτροπή Εργαζομένων Βιομηχανικής Ζώνης Κορωπίου - Παιανίας (συσπειρώνεται στις γραμμές της Γραμματείας Μεσογείων του ΠΑΜΕ). Στη συγκέντρωση, που έγινε έξω από το Δημαρχείο Κορωπίου, συμμετείχαν μετανάστες από πολλούς εργασιακούς χώρους της περιοχής όπου οργιάζουν η ανασφάλιστη εργασία, τα απλήρωτα μεροκάματα, η εργοδοτική τρομοκρατία και οι απολύσεις.

Οι μετανάστες δήλωσαν ότι συσπειρωμένοι με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα θα παλέψουν για τα δικαιώματά τους και θα διεκδικήσουν: Χορήγηση παράτασης άδειας παραμονής χωρίς την υποχρέωση υποβολής σύμβασης εργασίας, δεδομένης της όξυνσης της ανεργίας και κατάργηση του παραβόλου που απαιτείται. Στήριξη των παιδιών των μεταναστών με δυνατότητα να στέλνονται χωρίς προβλήματα στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς του δήμου. Βοήθεια στα παιδιά των μεταναστών που πηγαίνουν στα δημοτικά σχολεία λόγω των ιδιαίτερων δυσκολιών που έχουν στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. Δημιουργία επαρκών σε αριθμό και προσωπικό σχολείων εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας σε όσους μετανάστες το επιθυμούν. Επίλυση προβλημάτων που αφορούν την απρόσκοπτη δυνατότητα των μεταναστών να εκτελούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα όπως επιθυμούν. Υπεράσπιση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων Ελλήνων και μεταναστών εργαζομένων στους χώρους εργασίας της περιοχής, όπου βασιλεύουν η εργοδοτική αυθαιρεσία, η παραβίαση των συλλογικών συμβάσεων, η ανασφάλιστη εργασία.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Υπόθεση κάθε εργάτη η επιτυχία της

Σε εξέλιξη βρίσκεται η οικονομική εξόρμηση του ΠΑΜΕ, μια ιδιαίτερα σημαντική μάχη, την οποία όλες οι δυνάμεις του, συνολικά οι εργαζόμενοι, καλούνται να δώσουν με αποφασιστικότητα και επιμονή για την επιτυχία της. Και αυτό γιατί η οικονομική ενίσχυση αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση και βασικό όρο της ανάπτυξης της δράσης του ΠΑΜΕ.

Σημειώνεται ότι η οικονομική εξόρμηση του ΠΑΜΕ - που δίνεται με τη μορφή της λαχειοφόρου - θα ολοκληρωθεί στις 12 του Ιούλη. Ο κάθε λαχνός στοιχίζει 5 ευρώ. Το πρώτο αυτοκίνητο της λαχειοφόρου θα κερδίσει ο πρώτος λαχνός της κλήρωσης του λαϊκού λαχείου της 5ης Ιούλη και το δεύτερο αυτοκίνητο ο πρώτος λαχνός της κλήρωσης της 12ης Ιούλη του 2011.

Νέα επίθεση

Νέα επέμβαση από δυνάμεις των ΜΑΤ εις βάρος των απολυμένων από τη δημοτική αρχή του ΠΑΣΟΚ συμβασιούχων εργαζομένων του Δήμου Ιωαννιτών, που μαζί με άλλους εργαζόμενους απαιτούσαν μόνιμη και σταθερή εργασία, σημειώθηκε χτες το βράδυ στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ μπροστά από το δημαρχείο. Με ρίψη χημικών εις βάρος των διαδηλωτών, οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται για πάνω από 15 μέρες μπροστά από το δημαρχείο απέτρεψαν τη συμμετοχή τους στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου η δημοτική αρχή του ΠΑΣΟΚ για ακόμη μια φορά συνεδρίασε μόνη της.

ΣΤΕΚΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΠΑΤΗΣΙΩΝ
Πλούσια δραστηριότητα τον Απρίλη

Το Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης (Πατησίων 252, πλατεία Κολιάτσου) διαμόρφωσε το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων του για τον Απρίλη. Μέχρι το τέλος του μήνα θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου, Δευτέρα και Τετάρτη 6.00 - 8.00 μ.μ., Σάββατο 5.00 - 7.00 μ.μ. και Κυριακή 6.00 - 8.00 μ.μ.

-- Τετάρτη, 13 Απρίλη 7.30 μ.μ.: Βιβλιοπαρουσίαση του βιβλίου του Μάκη Μαΐλη «Από την 4η Αυγούστου ως τις μέρες μας» από τον Κώστα Σκολαρίκο, συνεργάτη του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Παρασκευή, 15 Απρίλη 8.00 μ.μ.: Κινηματογραφική βραδιά, με προβολή της ταινίας «Kuhle Wampe ή Σε ποιον ανήκει ο κόσμος».

-- Κυριακή, 17 Απρίλη 11.00 π.μ.: Παιδικό πρόγραμμα με μουσικοχορευτικά παιχνίδια και εργαστήρι κούκλας.

Φουντώνει η ανεργία στην Εύβοια

Φουντώνει η ανεργία στην Εύβοια καθώς από τα μέσα του 2009 και μέχρι σήμερα μεγάλες επιχειρήσεις όπως ΕΒΙΟΠ - ΤΕΜΠΟ (θυγατρική της SIEMENS), ΝΕΟΣΕΤ, ΣΕΛΜΑΝ κ.ά., αξιοποιώντας την αντεργατική πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, συνεχίζουν απρόσκοπτα τις απολύσεις, επιβάλλοντας ταυτόχρονα εργασιακές σχέσεις Μεσαίωνα.

Σ' αυτό το πλαίσιο η ξυλοβιομηχανία ΣΕΛΜΑΝ στο Βασιλικό, συνεχίζοντας τις απολύσεις, πριν δέκα μέρες απέλυσε άλλους 17 εργαζόμενους, φτάνοντας τον αριθμό των απολυμένων κοντά στους 195. Στη φάση αυτή, της ανασφάλειας, της ανεργίας και της ανησυχίας των εργαζομένων, ιδιαίτερα στην περιοχή της Χαλκίδας, έρχεται να προστεθεί και η ανακοίνωση της επενδυτικής εταιρείας CONSILIA (εγγλέζικων συμφερόντων) - που φέρεται να έχει εξαγοράσει από το Δεκέμβρη του 2010 τον Ομιλο Λαυρεντιάδη - για 150 απολύσεις εργαζομένων στον Ομιλο, εκ των οποίων οι 60 απολύσεις θα είναι από τα τέσσερα εργοστάσια (Ιντερκέμ Α' εγκατάσταση, Ιντερκέμ Β' εγκατάσταση, ΛΛ - πρώην NOVION και Νεοχημική) που απασχολούν συνολικά 160 εργαζόμενους. Μάλιστα, εκτός από τις απολύσεις, σε συνάντηση που είχε εκπρόσωπος της εταιρείας με το σωματείο της «Ιντερκέμ Α' εγκατάσταση» ζήτησε να αποδεχτούν και την εκ περιτροπής εργασία, 3ήμερα κλπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ